![]() |
ACTA i tak bedzie obowiązywać, pomijając kary, niezależnie od tego czy ją ratyfikujemy :czytaj:
http://www.sfora.pl/ACTA-nie-da-sie-...w-zycie-a40068 A zapisów ACTA nie można zmieniać po podpisaniu, więc na nic protesty. Rząd zrobił wszystkich w konia i jeżeli obiecuje coś teraz to znaczy że znowu kłamie. Z resztą ACTA była priorytetem polskiej prezydencji, więc dlaczego mieliby nie podpisać czegoś do czego sie przyczynili? To że zostanie podpisana to było więcej niż pewne. |
ACTA muszą wpierw podpisać wszystkie kraje, póki co kilka nie podpisało.
Później procedura w poszczególnych parlamentach. Na końcu zatwierdzi parlament europejski - jeśli wcześniej zatwierdzą parlamenty wszystkich krajów unii. Droga więc jeszcze daleka i bliska, ale ostatnio jakby znacznie się wydłużyła. Nic nie jest przesądzone. PS W radiu dziś słyszałem, że wczesniejsze konsultacje, które to rzekomo się odbyły - odbyły się rzeczywiście, ale tylko z organizacjami związanymi z prawami autorskimi, czyli żywotnie zainteresowanymi wprowadzeniem tego w życie :rotfl: Dla całej reszty temat był tajny łamany przez poufny. |
m@x sie cieszy bo jest nadzieja, ze zabronia JB
jakby sie bylo z czego cieszyc ;] |
Cytat:
A co to organizacji, z którymi było to konsultowane to: Business Software Alliance ***8211; Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak Federacja Stowarzyszeń Naukowo Technicznych NOT Fundacja Ochrony Twórczości Audiowizualnej Krajowa Izba Producentów Audiowizualnych Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji Polska Izba Komunikacji Elektronicznej Polskie Stowarzyszenie Wytwórców Produktów Markowych ProMarka Stowarzyszenie Aktorów Filmowych i Telewizyjnych SAFT Stowarzyszenie Architektów Polskich Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych SAWP Stowarzyszenie Autorów i Wydawców ***8220;Polska Książka***8221; Stowarzyszenie Autorów ZAiKS Stowarzyszenie Dystrybutorów Programów Telewizyjnych ***8220;SYGNAŁ***8221; Stowarzyszenie Filmowców Polskich Stowarzyszenie Ochrony Własności Przemysłowej Stowarzyszenie Polski Rynek Oprogramowania PRO Stowarzyszenie Twórców Ludowych Stowarzyszenie Wydawców REPROPOL Stowarzyszenie Zbiorowego Zarządzania Prawami Autorskimi Twórców Dzieł Naukowych i Technicznych KOPIPOL Telewizja POLSAT S.A. Telewizja Polska S.A. TVN S.A. Związek Artystów Scen Polskich ZASP Związek Artystów Wykonawców STOART Związek Polskich Artystów Fotografików Związek Polskich Artystów Plastyków Związek Producentów Audio Video ZPAV To tak, jakby banki zaproponowały nową ustawę i na konsultacje zaproszono jedynie ich przedstawicieli, z pytaniem, jak by tu jeszcze dowalić klientom. Porażka jednym słowem |
@bartez zeby sie stalo prawem unijnym musza podpisac wszyscy. bylo to juz dokladnie wyjasnione
|
A co mają "urządzenia i komponenty" i ich "wytwarzanie" do JB? Skończy to się co najwyżej handel takimi usługami.
|
Demek, a kto wyjaśniał, Boni? lol2
|
Przypominam tylko, ze od polityki jest wylacznie jeden jedyny temat na forum. Jesli zamierzasz rozwijac swoja mysl, to nie radze...
|
Ajfon zamarzł? :>
|
Nie, ma sie dobrze, jak zwykle ;-)!
|
|
W sumie to niestety nie.
Google jako firma czerpiąca zyski z dużej ilosci źródeł może sobie pozwolić na wydanie darmowej nawigacji, bo zwiększa atrakcyjność ich produktów i napędza zyski (Nawigacja -> Android -> Google Maps -> Wyszukiwarka i Gmail) także zwróci im sie z nawiązką. Tak działa Google - różnorodnością darmowych (i połączonych ze sobą!) produktów uzależnia nas od siebie. Z kolei firma kartograficzna nie zajmie sie sprzedażą warzyw czy produkcją rowerów, żeby rozdawać mapy za darmo i ma przechlapane. I w ten sposób wielkie firmy wykańczają te małe. Google jest dla mnie najgorsze, bo to firma "wirusowa". Korzystasz z Androida - więc wciskają Gmail. Masz GMail to masz Google Docs, Picase, YouTube i koniecznie załóż Google Plus. A za każdym razem jak będziesz sie logować - będą przypominać że jeszcze nie zainstalowałeś Chrome a jest najlepsze :sciana:. A uczciwi do końca nie są, chociażby ostatnio wyszła afera że pozycjonują swoje produkty w wynikach wyszukiwania. |
w androdzie konto google jest potrzebne tylko do android market, a uzywac go nie musisz, podobnie jak gmaila :)
|
Nie musisz, ale w praktyce nie widziałem nikogo kto by sobie tak życie utrudniał.
|
ja znam taka jedna osobe. wlasnie po to ma tylko gmail :)
i nie jest mu ciezko z tym :P |
Cytat:
Podobnie robi też Apple... Jeżeli mamy karać za tego typu działania to powinniśmy karać równo. Nie uważasz? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niestety temu winne jest prawo. Cytat:
Według mnie Google wyróżnia się na duży plus. Dzięki nim masz dostęp do wielu usług za prawie darmo (mają dostęp do twoich danych). Wykorzystują i wspierają wolne oprogramowanie. Pewnie zarzucisz mi zaraz, że wykorzystują je do swoich celów. Tak wykorzystują. Jednak na tym polega idea wolnego oprogramowania. Czy Apple, Albo MS jest choć trochę podobne w tym kierunku? NIE. Po drugie, nikt nie zmusza Cię do korzystania z dodatkowych usług. Mając konto na G+ nie musisz wcale z niego korzystać przecież. Android do działania nie wymaga konta w Markecie, choć przyznam, że Google powinno umożliwić ściąganie aplikacji darmowych bez posiadania konta w Markecie. Jednak nawet teraz masz większą wolność niż w przypadku Apple czy MS. Możesz sobie instalować aplikacje spoza marketu - wystarczy w opcjach androida odznaczyć jeden *******niczek. Cytat:
Wracając jeszcze do tej kary i uzasadnienia to trochę w tym racji jest. Google może po ubiciu konkurencji wprowadzić opłaty (jest to wątpliwe - są przecież odpowiednie organy antymonopolowe) i czerpać korzyści. Jednak z drugiej strony to produkt powinien się obronić sam. Jeżeli jeden programista napisze ciekawy program np. do zadań i będzie go sprzedawał za powiedzmy 4zł, a inny napisze o wiele ciekawszą i lepszą aplikacje i udostępni za darmo to czy to znaczy, że ten pierwszy może pozwać drugiego i zażądać odszkodowania? To produkt powinien obronić się sam... Jakiś czas temu zakupiłem programik AutomateIt w wersji PRO. Wcześniej używałem darmowej wersji. Zapłaciłem za niego ok 4zł. Akurat w tym wypadku było warto. Ale np. do zadań używam Any.do, które jest za "darmo"(wymaga niestety dostępu do wielu rzeczy, jednak na to się godzę) i nie wyobrażam sobie płacić za gorszą aplikację tylko dlatego aby jej autor miał co jeść. Niech napisze coś porządnego to z chęcią kupię. |
Bo nie ma rzeczy niemożliwych... Nokia N9 z Androidem ;)
http://www.conowego.pl/aktualnosci/n...oidem-40-4564/ |
trafi na xda to zaraz zacznie dzialac wiecej rzeczy
|
|
czizas
a myslalem, ze andek bedzie wolny od tego syfu |
A z czym innym sobie wyobrazasz synchornizacje - z Winampem? ;-]
Jest 2012 rok - nie bede przenosil plikow jak za czasow Krola Cwieczka... |
to wez sie zapoznaj z innymi metodami synchronizacji chocby winampa z telefonem
nawet na bazie bibliotek...tyle, ze pliki sa ladnie poukladane i onazwowane :D tak, wiem, to wada bo iphona robi burdel z plikami... |
Poszukuję jakiegoś odtwarzacza audio, który spełniałby takie kryteria jak:
- shuffle ale bez powtarzania utworów (przesłuchałem wszystkie utwory i stop) -pokazuje łączną ilość utworów do odtworzenia oraz ewentualnie ile już przesłuchałem -ma korektor -mógłby być darmowy bo nie mam karty kredytowej (ewentualnie płatny to będę jakoś szukał sposobności aby go zakupić jeśli spełni moje oczekiwania). Sprawdzałem MortPlayer Music ale on nie posiada takiego shuffletylko powtarza utwory. Mam aktualnie MixZing Basic i niby jest ok tylko nie pokazuje ilości utworów oraz ma lekkie przycinki podczas odtwarzania co jest czasami denerwujące. Nie chce mi się szukać w ciemno kolejnych bardziej lub mniej udanych bo jest tego sporo, także jakby ktoś miał jakąś propozycję to prosiłbym o naprowadzenie na konkretny "model" odtwarzacza. Pozdrawiam |
Power Amp?
|
|
Rok temu bylo dla uzytkownikow iPhone ;-). Mam od dawna, ale nie uzywam - usluga w wydaniu free bez aplikacji desktopowej umozliwiajacej synchronizacje folderow jest niewiele warta...
|
bo chmura sama w sobie jest niewiele warta :)
|
Kto chce ten przesypia rewolucje - nic mi do tego ;-)...
|
Jeżeli rewolucją nazywasz uzależnianie sie od wielkiej korporacji to wole przespać :)
|
Cytat:
Tak czy siak ciekawa wiadomość dla użytkowników Androida. Osobiście zostaję przy SugarSync z 5GB. Do moich potrzeb w zupełności wystarczy. |
Beta ROM z Androidem 4 @ XPERIA
|
juz dawno porty ICS byly :P
|
No tak. Jednak to jest oficjalny. Świetnie to chodzi. Najbardziej podoba mi się menadżer uruchomionych aplikacji ;)
|
oficjalny czy nieoficjalny...
nie ma sie co juz oszukiwac, prawie na kazdy telefon sa romy lepsze niz te od producenta HTC to zrozumialo i udostepnilo odblokowanie bootloadera, nie tracac przy tym gwarancji |
Z tego co czytałem kiedyś to tylko kilka modeli, a nie wszystkie. Choć dobre i to.
Każdy telefon powinien być otwarty, tak samo jak każdy komputer i każda konsola. Na życzenie oczywiście. :| |
|
Cytat:
|
Cytat:
pierw sprawdz a pozniej gadaj. dla przykladu: 1. xperia x8,kernel alfsa + np gingerdx = nie dosc, ze android 2.3.x czyli ginger to jeszcze chodzi 10 razy szybciej niz rom orginalny 2.2. jesli masz zamiar napisac o stabilnosci albo cos to pierw poszukaj 2. kilka modeli HTC i rom revolution HD - zmontowany przez polaka, nie dosc, ze sense 3.5 (zamiast 2.1 jak w desire z lub 3.0 z nowszych modeli) to telefony zaczaly chodzic szybciej a rom bazuje na ORGINALNYM z sensation xl takze kolejny raz zaliczasz FACEPALM |
To czemu ich nie pozatrudnia firma jak nie umieja napisac systemu?
BTW - Wczoraj odwiedzil mnie kumpel ze swoja dziewczyna, ktora miala Galaxy S2... Plynnosc lepsza, ale... to jeszcze nie to - machanie ekranami nie jest w stu procentach zgodne z ruchem mojego palca, a to wplywa znaczaco na user experience... Odgraza sie, ze jak znajdzie kupca na S2 - kupuje iPhone'a... No i czemu tu sie dziwic? ;-) |
Blondynka?
|
Ruda.... A wolisz, wacpan, blondynki? ;-]
|
Cytat:
tworcy romow na Xperie wspopracuja juz z sony a inni od romow na samsunga z samsungiem.... coz, widac twoj brak wiedzy i checi doksztalcenia sie odbiega od przyjetych standardow, a szkoda Cytat:
ciekawe dlaczego? |
W standardzie nie lezy pozyskiwanie wiedzy na temat systemu bedacego nieudolna kserokopia iOSa ;-)...
No to skoro wspolpracuja, to czemu te ich - jak to tam - ROMy sa takie kiepskie? |
Cytat:
skoncz juz z ta kopia bo to kolejna nieudolnosc jobbsa i jego ekipy. dobrze wiedzieli, ze system ma potencjal i przegoni ios a apple zacznie tracic rynek, co doskonale obserwujemy od dawna Cytat:
edyta @andy pieknie widac reke panow od cyangenmoda. takiej plynnosci panowie z SE jeszcze nie mieli :) |
Cytat:
Nie wszystko robi się dla pieniędzy... :sciana: |
Cytat:
Dlatego np. ja nie potrafię się rozstać z GO Launcher EX. Bije na głowę ten z Sens 3.0. Cytat:
Cytat:
Podkreślając oficjalny chciałem podkreślić, że niedługo będzie już stabilny ICS dla Sony XPERIA. Możesz w to uwierzyć lub nie, ale większość ROMów nieoficjalnych bije na głowę oficjalne. Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o wygląd to cóż. Wszystkie dzisiejsze systemy (oprócz WP7) czerpią design ze zwykłych komórek. Główny ekran, ikonki... Różni je tylko dotykowy interfejs. P.S. Jutro MWC. HTC One X z Tegrą3 i czterordzeniowym prockiem ma szansę zabić wszystko co powstało ;) |
oj tam oj tam
apple cos wymysli, np, ze ukradli im pomysl z 4 jajkami albo cos jeszcze glupszego |
Prędzej czy później musiało to nastąpić.... :D
ROOTED! |
Lacze sie z Toba w bolu ;-)...
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Dzięki uzyskaniu uprawnień roota mogłem zainstalować np. firewalla na androidzie, znaczy nakładkę GUI na iptables (DroidWall), dzięki czemu mam całkowitą kontrolę kto z netu korzysta a kto nie... :) Takie okienko wyskakuje gdy jakaś aplikacja zapragnie być bogiem na moim telefonie: Załącznik 59093 |
Widzisz... Sek w tym, ze normalny uzytkownik nie ma pojecia co znaczy to wyswietlone esperanto... O.o
EDIT - Ale widze w tle ikonke Plexa i za to pochwale :-)! To chyba najlepszy odtwarzacz z wbudowana biblioteka filmowa na rynku, a aplikacja mobilna znaczaco poszerza jego mozliwosci (praktycznie co tydzien zaczynam film w wannie na iPhone, a koncze na TV)! |
Cytat:
Oczywiście różnica jest taka, że ja tego roota musiałem sam zrobić co oznacza, że jestem świadomy plusów, jak i minusów tego czynu: "With great power, comes great responsibility" Cytat:
Jednym z wielu plusów roota jest możliwość odinstalowania KAŻDEJ aplikacji z systemu. |
Nie kazdy, ale wiekszosc. Mac OS X i iOS to Unixy, ale ich sila jest fakt, ze nie zameczaja uzytkownika takim wlasnie technicznym zargonem zachowujac jednoczesnie UNIXowa stabilnosc. To jest ich prawdziwa sila.
EDIT : Wlasnie poczytalem o nowych Samsungach i uczciwie przyznaje, ze podobaja mi sie dwie rzeczy - projektor w Galaxy Beam (ciekawe jakiej jakosci bedzie obraz) i tylna obudowa Galaxy S3 - ma byc CERAMICZNA! Chcialbym tego dotknac... Tylko szkoda ze ekran jak zwykle kobylasty :-/... |
sila dzielenia sie naszymi kontaktami z firmami zewnetrzyni to i owszem
|
Wiele osób po wyjściu Siri dostawało orgazmu. Podniecali się jak to jest rewolucyjne i amejzing i w ogóle... a tak na prawdę w 90% istniało to już wcześniej!
Można było wysyłać smsy (send text to ...), pokazywać na mapie (view a map ...) czy kilkanaście innych. http://www.google.com/mobile/voice-actions/ Google Voice nie obsługiwało, nie obsługuje nadal poleceń typu "czy dzisiaj będzie padać" itp, które w Siri tak na prawdę są obsługiwane przez Wolfram Alpha. Tak te zapytania są przerabiane przez serwery Siri na text i przesyłane do WolframAlpha gdzie zachodzi cała magia! Apple jest dalej takie rewolucyjne? Bo jak dla mnie kradną pomysły innym i publikują je jako swoje dzieła ;-) Poniżej filmik o możliwościach Google Search: P.S. Ta funkcja weszła w 2010 roku... ;) |
Google umie tylko rozpoznawac konkretne komendy - nie rozumie miedzy wierszami, nie uczy sie i nie rozwija w oparciu o to co chca wyprawiac z nim uzytkownicy, wp rzeciwienstwie do SIRI.
Fajny tekst : http://myapple.pl/jaki-sprzet-wybrac...mobilnych.html |
to jak zapytac w salonie bmw co kupic
bmw czy mercedesa |
No wreszcie mogłem porównać... najwyraźniej Android od iOS różni się ... skórką :rotfl:
Ciekawe czy w następnej wersji ktoś je od siebie odróżni :w00t: Brawa dla Google za udany remix, ale szkoda ze nie pokusili sie o coś bardziej oryginalnego. |
Cytat:
Cytat:
Apple po raz kolejny nie dość, że zrzyna od innych, to jeszcze nie do końca używa swojego oprogramowania. Siri to przejęty projekt, WolframAlpha nie jest własnością Apple, a obsługuje od nich zapytania. Cytat:
Cytat:
iOS, Android, MeeGO i inne (nie licze WP7 bo tu akurat wymyślono UI całkiem ciekawe i nowe) bazują na wyglądzie zwykłych telefonów. Ot podrasowane menu, większe ikonki. Jednak idea jest identyczna tego co miałem w SE w810i. Andoird moim zdaniem ma pewne rzeczy lepiej rozwiązane np. uprawnienia Podsumowując. Apple kradnie pomysły innym i przedstawia je jako swoje. |
Budowa, użyty kernel, userland itd to bzdety. Linuks może udawać BSD bez większego problemu.
Ważny jest efekt, a tutaj niestety oba są identyczne. Niektóre screeny to materiał do zabawy w stylu "znajdź dziesieć elementów którymi różnią się dwa obrazki". I bez wchodzenia w szczegóły czy ekrany dotykowe były wcześniej (bo multitouch i związanych z tym gestów w sprzedaży nie było, nawet jeżeli ideę wymyślił jakiś amerykański inzynier siedząc na klopie w latach 70-tych i zrobił prototyp, sztuk: 1) jeżeli tak wygladał iOS w styczniu 2007 toku to Steve miał rację twierdząc że Android jest kradziony. Andy twierdzisz, że Apple kradło elementy - no ok zgadzam się. Ale google ukradło w takim razie nie elementy ale ideę gotowego produktu i sklonowało go na bazie Linuxa. I nie można tego usprawiedliwiać że tamten był z kradzionych elementów. Co innego dokonać remixu a co innego zrobić klona "w nieco innym stylu". Nie przeczę że pewne rzeczy są w Androidzie inaczej, pewne ulepszono, coś nawet wymyślono itd. Natomiast jako finalny produkt rynkowy urządzenia są bliźniaczo podobne. ZBYT podobne. Chińskie podróbki mercedesa też nie muszą bazować na niemieckich silnikach ;) Niestety choć jestem "w obozie Androida" to dalej sie bede upierać ze Google musiało się bardzo "inspirować" produktami Apple. Wydany o pośpiechu składak Android 3 też jest przykładem kto tu kogo goni. |
@sobrus miałem się do tego postu dzisiaj odnieść ale niestety nie dam rady. Przed momentem wgrałem Elegancie ICS na moją Sensację i muszę wszystko przywrócić ;)
Jutro albo pojutrze odniosę się do każdego zdania :) btw Android 4 daje niesamowitego kopa! |
A tak czekałem aby sie odnieść do odniesienia :szczerb:...
I jak tam, eleganciej troche na sensacji? |
|
no to ciekawe kto pierwszy zalata problem :D
|
Cytat:
W 90% liczy się to jak coś zostało zrobione - tzw. backend. To na podstawie tego można powiedzieć czy coś zostało ukradzione czy nie. 10% to frontend. W tego typu urządzeniach nie da się wymyślić nic nowego. Taki interfejs istnieje od czasu nokii 3310, czy wcześniejszych. Moim zdaniem tutaj się mylisz. No ale to moje zdanie, można się z nim nie zgadzać. Bana za to nie dostaniesz :P Cytat:
WP7 ma lekko odmienną filozofię jednak gdy wchodzimy głębiej wszystko wygląda praktycznie tak samo. Apple nie wymyśliło interfejsu użytkownika, jest on przeniesiony ze zwykłych telefonów. Ikonki na pulpicie itp. itd. Kolejny raz to powtórzę, Apple bierze coś co istnieje, przerabia to po swojemu i wmawia wszystkim, że to wymyślili. W innym temacie podałem przykład - w 2004 roku powstał prekursor ultrabooków, stworzyła go firma Sony. Pierwszy Air powstał w 2008. Cytat:
Cytat:
Google by ukradło gdyby stworzyło system na identycznym kodzie. Cytat:
Cytat:
Co do luki opisanej przez Maksa, cóż nigdy nikt nie twierdził, że Android jest w 100% bezpieczny i wolny od luk... ;-) W przypadku Apple zawsze jest większe echo bo autorzy iOSa i zdecydowana większość użytkowników produktów Apple to ignoranci, którzy wierzą, ze są bezpieczni ;) ####################### Kilka dni temu wgrałem sobie alternatywnego ROMa - Elegancia MOD, dzisiaj natomiast zmieniłem wygląd tak aby wyglądał jak czysty Android 4. Udało się. Później wrzucę zrzuty ekranu ;-) Btw. Jeżeli ktoś się zastanawia czy to zrobić to GORĄCO polecam. Ogólne przyśpieszenie systemu jest tak wielkie, że nie da się tego opisać słowami. Dodatkowe funkcje, możliwości zmiany każdego elementu! |
ale co polecasz? rom alternatywny?
|
Wrzuciłem sobie ELEGANCIA ICS ROM + ten styl http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1470497
Tylko uważaj "bo ci zapryszczali, nastolatkowie nie wiedzą co robią" rotfl ;-) |
od kilku lat mowie, ze alternatywne romy to nie jest zlo :D
|
Nie ma rzeczy "oczywistych". Apple wymyslilo jak opcje w telefonach klasycznych przelozyc na interfejs dotykowy. A Google od nich ukradlo pomysl i tyle. Sobrus to zobaczyl, a reszta bedzie sie upierac, jaki to Android nie jest fantastyczny. Jest. Na tyle na ile moze. Do reszty Google w koncu dorosnie, jesli zacznie robic wlasny hardware i zacznie to dzialac jak trzeba...
Co do wgrywania nieoficjalnego oprogramowania i proby upodobnienia jego wygladu do oficjalnej wersji - nie bede nawet komentowal... ;-) |
zawsze mozna sie dalej kisic na ograniczonym japku :)
|
Cytat:
Na pewnym poziomie abstrakcji platformy Android oraz iOS są funkcjonalnie prawie identyczne, choć nie dzielą jednego kodu. WP7 ideą również bliżej do iOS niż WM6 choć bazuje na WinCE. A dlaczego WP7 również? Bo iPhone tak zdefiniował rynek, że teraz nikt nic innego nie chce. Ma być prosty w obsłudze, paluchami, wielki ekran bez przycisków i market z aplikacjami. Tak Apple zdefiniowało smartfona w 2007 i tak wszystkie teraz wyglądają :taktak:, a starzy gracze którzy za tym nie nadążyli - WM i Symbian - gryzą piach. Cytat:
No popatrz a ani Windows Mobile, ani HTC Manilla ani Windows Phone (chodzi o UI), ani PalmOS, ani WebOS ani Symbian aż tak do iOS podobne nie są.. Na nasze szczęście nie udało sie opatentować multitouch, ale ciekaw jestem czy obecne telefony na andoidzie nie korzystają z rozwiązań Fingerworks (2000-2005), która jest własnością Apple. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od której firmy Apple to wszystko skopiowało, skoro nikt tego nie miał :hmm:. Oczywiście jako że Apple było pierwsze, jemu przypadł zaszczyt wymyślania rzeczy "banalnych". Cytat:
Cytat:
Ale kopiować nawet ich wyglądu nie wolno. To sie nazywa właśność intelektualna. Nawet gdybyś próbował robić klony Ferrari na podzespołach fiata małego to firma z Maranello podałaby Cie do sądu. |
Cytat:
I kolejna rzecz, najważniejsze w systemach to jest jak one działają. Tak samo w samochodach. To co widzą ludzie to ile 20%? Liczy się wykonanie wnętrzności. Np. wyświetlanie wyników w formie posortowanej listy, efekt będzie identyczny dla oka jednak to jak ktoś to wykona ma znaczenie. Użyje mało wydajnego algorytmu do sortowania to urządzenie dostanie zadyszki przy większych danych. Cytat:
Na tym polu nie da się wymyślić nic nowego. Zawsze będzie okienko - tekst opcji i *******niczek aby zaznaczyć, odznaczyć, czy przycisk ok, anuluj. Cytat:
Pewnych rzeczy nie da się zrealizować inaczej. Jak wsiadasz do samochodu to co masz przed sobą? Kierownice? Widziałeś samochód który miałby to inaczej rozwiązane? Cytat:
Jeszcze bym zrozumiał np. patent na działanie panelu dotykowego - jak rozwiązana jest interakcja człowiek telefon. Co wpływa na to, że telefon czuje że go dotykamy. Cytat:
Telefony przed rokiem 2007 potrafiły zmienić orientację ekranu - pomyślał byś sobie, że to jest jakąś super innowacją? Że można to opatanentować? Nie. To jest naturalna kolej rzeczy po wprowadzeniu ekranu dotykowego. Cytat:
Cytat:
Gdzie tu logika? Apple kolejny raz wykorzystało pomysły innych i próbuje je wcisnąć jako swoje. Cytat:
Wprowadzenie A niesie za sobą B, a to niesie za sobą C. I niestety większość rzeczy jest trywialna... Daj osobie smartfona z wyświetlonym zdjęciem i powiedz, że jest ich więcej. Jak myślisz co zrobi żeby jest wyświetlić? Albo co zrobi żeby je powiększyć? Cytat:
A co do ipoda to już pokazywałem, że jego design jest kradziony... http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...comparison.jpg Cytat:
Nie da się zrobić całkiem innego samochodu... A czy ktoś tworzy produkty na innych bebechach i nazywa je np. iPhone? NIE. Android to całkiem inny projekt, w założeniu pozwala na to co inne - dzwoni, wysyła smsy itp. itd. Android ma interfejs taki jakie miały zwykłe telefony, które powstały kilka lat wcześniej. Zresztą tak samo iPhony... |
Ilość załączników: 10
Galeria z Androida 4 (Elegancia ROM + AOSP ICS Theme) + Nova Launcher, który testuję. Jak na razie się spisuje super, opcji w porównaniu do ADW czy GO ma malutko...
Załącznik 59156Załącznik 59157 Załącznik 59158Załącznik 59159 Załącznik 59160Załącznik 59161 Załącznik 59162Załącznik 59163 Załącznik 59164Załącznik 59165 Całość tutaj: https://plus.google.com/photos/10902...CMPUnsiSt5bBaA |
jestes pirat zlodziej i bog wie co jeszcze ;-)
i lubisz pryszczatych nastolatkow ;-) |
Korektor Beats Audio teraz w każdym Androidzie ;)
http://android.com.pl/news/programy/...oducentow.html Cytat:
|
Cytat:
a porpos braku kompatybilnosci Androida wstecz - SE Xperia Mini Pro - aktualizacja do Andka 4.0 czeka juz ze dwa miesiace bo mi sie nie chce :) i jeszcze nie znalazlem ani jednego programu, ktory by na preinstalowanym Gingerbread nie poszedl ba, nawet nie pomyslalem, ze tak by moglo byc :haha: |
@nimal
nie masz racji :) iphone pojawil sie na rynku w czerwcu 2007 a nasz cruise w lutym 2008 iphone mial opznienie w europie...co nie zmienia fakty, ze zanim pojawil sie iphone byly juz dawno telefony dotykowe ;] |
fakt, nie pomyslalem o polrocznym opoznieniu w stosunku do USA
bo w UK iphone pojawil sie jak juz obaj mielismy HTC :) ale to nadal nie zmienia faktu, jak slusznie zauwazyles, ze smartfony i ekrany dotykowe w tychze byly na rynku juz od wielu lat ;) |
ale japko mowi inaczej wiec...
pozostaje nam tylko sie posmiac :) |
Ja nie twierdze broń Boże że Apple było pierwsze z ekranem dotykowym, to by była głupota roku (zwłaszcza od osoby która miała 3 palmtopy Palm inc i Handspring).
Napisałem, że pierwsze było na rynku z multitouch oraz związanymi z tym gestami :czytaj: No i miejscami interfejs Androida oraz ogólna idea platformy "smartfona obsługiwanego wieloma palcami dla każdego z marketem aplikacji" są uderzająco podobne do iPhone i bardzo różne od innych smartfonów z tamtego okresu (WM oraz Symbian). Apple było pierwsze z takim urządzeniem, iPhone pojawił się znacznie wcześniej niż pierwszy tel z systemem Android, wnioski można wyciągnąć samemu. Apple połączyło smartfona (system, API i prawdziwe aplikacje a nie pokraki w Javie), zwykły telefon (prosty interfejs) oraz iPoda (Market), dodało multitouch i wielki ekran - i to jest właśnie iPhone (ujawniony publicznie styczeń 2007) A Android jest praktycznie tą samą ideą tyle że zrealizowaną na zasadzie open source i opartą na Linuksie (jak wszystko od google). Jak ktoś nie rozumie różnicy między remixem a kopią to trudno, mi się już nie chce tłumaczyć. Android (prawdopodobnie!) jest kopią remixu. Nie można "wymyślić" czegoś co konkurencja już ma gotowe od roku w sprzedaży. Jeżeli wierzyć biografii Jobsa Google proponowało Apple spore pieniądze za wykorzystanie ich pomysłów przy tworzeniu Androida, na co Steve sie nie zgodził. Nie widziałem nigdzie, by Eric Schmidt z Google temu zaprzeczał, a skoro chodzi o dobre imię firmy to chyba mógłby przynajmniej zająć stanowisko wobec słów Jobsa. Pojawienie się Androida zniszczyło też długoletnią współpracę między tymi dwiema firmami, co też wskazuje że coś jest na rzeczy. Ja tam i tak wole WM6, szkoda że nie powstało WM7 :( |
mozna nie mozna. potwierdzone informacje mowia, ze andrid powstal duzo wczesniej. tyle, ze nie wiedomo co mial juz wtedy
|
iOS też nie powstał przecież w styczniu 2007 roku tylko dużo wcześniej.
Co do Androida to byłbym ostrożny, bo pare lat temu linux był w takim stanie, że cudem było jak się uruchomił na pececie. Nie wspominając już o czymś bardziej egzotycznym. Bardzo możliwe że Google podpierdzieliło pomysł gdy iOS był w fazie projektowania i firmy ze sobą współpracowały, na pewno było to przed premierą iPhone. Eric Schmidt, CEO Google pracował w firmie Apple, był dyrektorem i zasiadał w zarządzie. Nie było to więc szczególnie trudne, gdyż musiał wiedzieć o tak dużym projekcie, albo przynajmniej mieć szerokie kontakty w Apple. Tak naprawdę więc Steve pożarł się o iOS i Androida ze swoim wysoko postawionym pracownikiem, który jednocześnie był CEO Google. Przypadek? |
http://android.com.pl/news/platforma...androidem.html
Cytat:
chyba nie http://android.com.pl/news/platforma...y-z-apple.html Cytat:
|
Cytat:
Co do gestów, to oczywistą oczywistością jest, że jak wprowadzasz ekran dotykowy to będziesz używał gestów wielodotykowych - to taka oczywista oczywistość. Jedno pociąga za sobą drugie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po drugie, na początku roku osoba, która pracowała przy tworzeniu reklamy "Think Different" podała do wiadomości, że Jobs miał marginalne znaczenie przy jej tworzeniu - przeklepał pomysł, w pewnej jego fazie był nawet daleko sceptyczny takiej formie reklamy. Idziemy dalej. Design iPoda to kopia radyjka: http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...comparison.jpg Ultrabook to kopia cienkiego laptopa od Sony, który wyszedł w 2004 roku: http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...-ipad-2407.jpg Siri to kopia Google Commands: Cytat:
Jednak to nie Siri a Wolfram Alpha zwraca wyniki - Siri je tylko podaje. Podsumowując Siri to kopia Google Voice Action + interfejs do Wolfram Alpha. O innych drobiazgach jak pasek powiadomień, foldery (sic, to już było wszędzie...) wielozadaniowość - i tak nie działa jak u innych... Cytat:
Cytat:
Cytat:
iPhone to dobre urządzenie, nigdy nie pisałem że jest inaczej. Ba nawet wygląd 4 mi przypadł do gustu (ktoś jeszcze pamięta jak Maks narzekał że brzydki itp? Teraz oczywiście całkiem inaczej mówi o nim...). Nie zgodzę się jednak z tym, ze iPhone wszystko ma nowe. Interfejs bazuje na tym ze zwykłych telefonów - ikonki na home screenie, dwie belki, ustawienie menu... Połączyli to z dużym wyświetlaczem i mamy to co mamy. Co prawda nie do końca dobrze bo telefon w wielu miejscach jest biedny jak biedni umysłowo są nasi politycy. Apple odgrzewa pewne rzeczy i próbuje je wcisnąć jako swoje. No ale nie dziwne skoro tak zaczynali - gdyby nie wizyty w Xerox to raczej interfejsu GUI byśmy jeszcze przez długi czas nie zobaczyli w komputerach... Cytat:
Tak w ogóle to MS się zachowuje bardziej nieetycznie. Zaprasza do siebie firmy i mówi tak, mamy patenty, nie zdradzimy wam jakie dopóki nie podpiszecie klauzuli o poufności. Dopiero po tym zaczyna się debata ############# Lista planowanych aktualizacji od HTC przedstawia się następująco: ***8226; DROID Incredible 2 by HTC ***8226; HTC Amaze 4G ***8226; HTC Desire S ***8226; HTC Desire HD ***8226; HTC EVO 3D ***8226; HTC EVO Design 4G ***8226; HTC Incredible S ***8226; HTC Sensation ***8226; HTC Sensation XL ***8226; HTC Sensation 4G ***8226; HTC Sensation XE ***8226; HTC Raider ***8226; HTC Rezound ***8226; HTC Rhyme ***8226; HTC Thunderbolt ***8226; HTC Vivid |
http://www.phonearena.com/news/FBI-b...n-lock_id28063
"The world famous FBI lab ran into a snag. They could not figure out the pattern needed to unlock the phone." |
Cytat:
Cytat:
I wtedy o tych oczywistych oczywistościach inni mogliby pomarzyć. Zakładam jednak, nie wiem czy słusznie, że inni mają ekrany wykonane w innej technologii. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dalszą część pominę bo to udowadnianie że skoro Apple kopiowało pewne elementy to... no właśnie nie wiem co To znaczy że nic swojego nigdy nie wymyślili i można kopiować ich jak sie chce (?). A ktoś pamiętał o tym zapomnianym modelu radia czy ktoś wygrzebał je specjalnie z zamierzchłej epoki zeby pokazać że było podobne? Jobs uznał design za ciekawy na player MP3 i co w tym złego. Takiego playera na rynku nie było, więc w obecnych czasach wygląda oryginalnie. Z resztą Jobs mógł po prostu wymyślić coś podobnego nie wiedząc o tym radiu. Nie będę gdybać bo nie wiem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A potem inni producenci patrząc na to co im wyszło i jak sie sprzedaje robią urządzenia podobne (zazwyczaj z około rocznym poślizgiem w stosunku do Apple) i to też jest PRAWDA. Apple nie wymyśla wszystkiego ale jest innowacyjna, nie klepie klonów PC AT z coraz mocniejszym procesorem, tylko szuka inspiracji także w rzeczach które już były i odkrywa je na nowo, łącząc z dzisiejszą techniką. Ktoś słyszał o tabletach przed iPadem? Były popularne czy były gadżetem dla niewielu? Która firma przyczyniła sie do ich masowej popularyzacji? Zle jest gdy chcą to patentować, ale ja sie nie zgodze ze nie sa innowacyjni. Nawet głupi monitor podłączany jednym kablem Thunderbold jest innowacyjny choć Apple nie wymyśliło ani kabla ani monitora i ktoś powie ze to jakieś skrzyżowanie USB z HDMI. Ale w świecie PC takiego czegoś nie ma. *****nie prosty pomysł (jeden kabel phi tez mi coś, każde dziecko by na to wpadło) a jednak znowu są pierwsi? Jest im łatwiej, bo sami produkują zarówno laptopa jak i monitor - więc nie muszą wciskać standardu całemu swiatu, aby go wykorzystać w swoich produktach. To też zaleta zamkniętej bazy sprzętowej. |
1. Thunderbolt nie jest produktem Apple, tylko Intela
2. w tym roku wejdzie do PC - producenci nie zdecydowali sie na wdrazanie niedokonczonej platformy (patrz nizej) 3. Sony ma odpowiednik dzialajacy na tej samej zasadzie 4. w tym roku skonczy sie jeden kabel, bo Thunderbolt przechodzi na optyke (jak mialo byc od poczatku) i zasilanie bedzie musialo poleciec drugim to tak a propos grzmotu i blyskawicy ;) |
Wikipedia twierdzi że "Intel and Apple". Ja tam nie wiem ;)
Co nie zmienia faktu że znowu Apple jest jakiś rok przed wszystkimi. Oczywiście święte nie jest i czasem ich rozwiązania są nie tyle podyktowane chęcią innowacji co niechecią do uiszczania opłat licencyjnych (np. napędy optyczne czy HDMI). Ciągnięcie dyskusji nie ma sensu, to jak w polityce nikt nikogo nie przekona. A mi też się nie chce "bronić" firmy której nie lubię i której produkty mi nie odpowiadają. |
apple jest rok przed wszystkimi bo za to zaplacilo zeby nie pakowac tego do PC
info nawet bylo na stronie intela :D |
A ja myślałem że dlatego że USB3.0 jest ileś razy tańsze :szczerb:
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=yai2u...ayer_embedded#!
to tyle jesli chodzi o innowacyjnosc appla rowniez w kwestii interfejsu bo po raz kolejny nie byli pierwsi |
Pami***281;tam pierwszego ajfona i szum zachwytu, kiedy SJ pokaza***322; ***347;wiatu, jak dzia***322;a ekran dotykowy w tym telefonie.
Perspektywa m.in. wywalenia do kosza rysików w po***322;***261;czeniu z genialn***261; kampani***261; reklamow***261; by***322;a moim zdaniem tym, co sprawi***322;o, ***380;e przed sklepami ustawia***322;y si***281; kilometrowe kolejki... (A to, ***380;e nie obs***322;ugiwa***322; chocia***380;by mms... w dobie internetu bezprzewodowego komu to tak naprawd***281; jest potrzebne?) Nie trzeba by***322;o d***322;ugo czeka***263; na nieudane klony z marnymi ekranami, w których nale***380;a***322;o cisn***261;***263; palcem po ekranie, by ten zareagowa***322;. Wi***281;c reasumuj***261;c - Apple ze swoim ekranem by***322;o pierwsze. Kropka. Wys***322;ane z mojego HTC Wildfire za pomoc***261; Tapatalk |
no post wyzej mowia o czym innym ;-)
|
Jeżeli ten filmik jest oficjalny to HTC łże lepiej niż Apple :szczerb:
Windows nie było pierwszym systemem dla Smartphone (zarówno PalmOS jak i Symbian były wcześniej Kyocera 6035, Ericsson R380 itd itp). Więc HTC mogło być pierwsze co najwyżej w świecie Windows CE. Gdyby nie ten drobny fakt, że HTC to nie Compaq i pierwsze urządzenia z tą marką pojawiły sie w roku 2002. A nie 1998. iPaq został stworzony przez Compaq na bazie urządzeń StrongARM z przejętej firmy DEC. O HTC nikt wtedy nie słyszał (jeszcze pare lat), dlaczego mam wierzyć że to ich dzieło? HTC Touch czyli proteza na WM6 jest z June 2007, wyszedł wiec równocześnie z iPhone a jego dotykowe gesty jakoś iPhone nie przypominają. No tak. Nie ma multitouch ;) Ale dlaczego nie ma? Przecież to wynalazek z lat 70tych. W 2008 roku HTC odkrył na nowo internet mobilny, tak jakby wydany rok wcześniej iPhone nie miał podobnych możliwości. Czyli jak mam to rozumieć? HTC wymyśla coś co już dawno jest w masowej sprzedaży i nawet przypisuje sobie produkty innych firm :w00t:? Mogli jeszcze umieścić zdjęcie Handspring Treo, Nokia 9000 i Apple Newton, że to niby ich :rotfl: |
przysluchaj sie uwaznie jeszcze raz......
|
obawiam sie, ze soro bzdur w jednej wypowiedzi sie znalazlo
jakie wynalezenie netu mobilnego w 2008 (skoro wczesniej on normalnie dzialla na HTC), jakie klamstwa w sparwie iPaqa, w 2007 to wyszedl Touch ale nie pierwsze dotykowe... |
Ilość załączników: 3
Dzisiaj zainstalowałem Chrome w wersji beta na Androida. Jak na betę to muszę przyznać, że chodzi świetnie. Są jeszcze czasami zacięcia, nie ma obsługi flasha na razie, ale sam interfejs jest moim zdaniem przyjemniejszy niż w Dolphin HD, której używałem do tej pory.
Najprzydatniejszą funkcją (nie wiem czy gdziekolwiek ją zaimplementowali jeszcze) jest powiększanie klikniętego obszaru jeżeli zawiera kilka odnośników - np. mamy listę stron danego tematu i chcemy np. przejść o stronę dalej, klikamy w skupisko naszym tłustym wielgachnym paluchem i przeglądarka powiększa cały obszar, wybieramy w to co chcemy kliknąć i gotowe. Podoba mi się też zamykanie stron - wystarczy ją przeciągnąć na bok i się zamyka - coś zbliżonego do listy aplikacji ostatnio uruchomionych, aktywnych. Zużycie ramu jest podobne co do Dolphina. Poniżej kilka zrzutów: Załącznik 59222Załącznik 59223 Załącznik 59224 A tutaj filmik z malutką prezentacją: |
http://www.geekweek.pl/wzor-blokady-...3/#more-355813
Cytat:
|
Taka ciekawostka ze stajni Samsunga:
http://www.ferra.ru/580x600/images/318/318475.jpg Jak idą wieści z Korei, nie smartphone z wbudowaną kamerą ale niezależny aparat cyfrowy z systemem operacyjnym Android na pokładzie ma być ciekawostką na targach CES 2013 r. Według źródeł dział badań i rozwoju Samsunga bada możliwość przenoszenie systemu operacyjnego Android do markowych aparatów cyfrowych. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:01. |