![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Programy do nagrywania, testowania, diagnostyki Dział poświęcony oprogramowaniu związanemu z nagrywarkami CD/DVD/Blu-ray |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
PlexUtilities
Temat dotyczy wszystkich spraw\problemów\ustawień itd itp związanych z programem PlexUtilities
![]() link do programu : PlexUtilities Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 19.03.2015 o godz. 16:23 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() |
Cytat:
SATA RAID/AHCI Mode - Disable SATA Port0-3 Native Mode - Disable Onboard SATA/IDE Device - Disable Windows może się nie załadować na takich ustawieniach, wszystko zależy od tego na jakich był instalowany. Jeśli windows się zbootuje i plexutil zadziała to można wtedy spróbować z trybem Enable dla "Onboard SATA/IDE Device" i wtedy w "Onboard SATA/IDE Ctrl Mode" ustawić IDE. Plex musi być wpięty do któregoś z pierwszych portów od góry. Do pierwszego proponuję podpiąć hdd z systemem (sata0) a do drugiego (sata1) plexa. Jak zadziała plexutil można zmienić na sata2 lub sata3. Porty sata4,5,6,7 na czas testu nie będą działać. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
cześć golanek
moja MBO to Gigabyte GA-X58A-UD7 v2 obecnie mam ustawione pod Marvel 6G dysk SSD i HDD w trybie AHCI SATA 2 z ICH10R mam w trybie IDE i tam mam podpięte wszystkie nagrywarki SATA 2 z Gigabyte tryb IDE ale nic nie podpięte podepnę PLEXTOR BD-R PX-LB950SA i zobaczę zaraz i sprawdzę twoje ustawienia
![]() |
#4 |
Moderator
Zlotowicz
działa jak mam tylko samego Plextora to na to samo wychodzi jak go podepnę do ProBooka :-)
eSATA - Disable SATA 2 Gigbyte - Disable 1 port IDE - Disable SATA Port 0-3 Native Mode Disable Marvel 6G AHCI - ENABLE SSD i HDD ![]()
![]() |
#5 |
Moderator
Zlotowicz
SATA 2 Gigbyte z kontrolerem IDE - Enable
SATA Port0-3 Native Mode - Enable i widzę to ![]()
![]() |
#6 |
Moderator
Zlotowicz
sprawdziłem wszystkie opcje
SATA Port 0-3 Native Mode - Enable czy Disable nie ważne jaki port od 0-5 na ICH10R wykrywa poprawnie Plextora z aktywnym Marvel 6G i dwoma dyskami SSD i HDD eSATA bez znaczenia Disable /Enable problemem jest kontroler Gigabyta obsługujący 2x porty SATA 2 i 1x kanał IDE jak jest aktywny nie wykrywa Plextora jak go wyłączę to wykrywa. próbowałem Plextora podpiąć pod SATA 2 Gigbyte ale nie wykrywa go tylko w Plexutilities bo tak normalnie to w systemie imgburn działa jak należy
![]() |
#7 |
![]() |
Myślałem że masz 6 portów zbudowanych na południowym ICH10R + 2 na jakimś dodatkowym chipie. A ty masz 10 portów 6+2+2 (ICH10r+GIGABYTE CHIP+MARVEL) do tego 2 x esata na JMICRON. Plexutil ma prawo ześwirować przy tak napakowanej płycie. Układy już nie najnowsze ale wypasiona nieźle. Niejedną płytę serwerową by zawstydziła.
Masz podpięte pod sata więcej niż 8 urządzeń? Jeśli nie to proponuję takie ustawienia: HXD - disabled ich sata mode - ide sata port 0-3 native mode - disabled eSATA Controller - disabled (ma znaczenie bo zwalnia przerwania dla trybu ide) gsata 6_7 - enabled gsata 6_7 mode - ide gsata 8_9 - disabled Urządzenia porty 0-5 - 6xdvdrw w tym plex porty 6-7 - 2xhdd Ostatnio zmieniany przez golanek : 15.07.2016 o godz. 21:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Zlotowicz
obecnie mam tak
pod Marvel 6G Samsunga SSD i Caviar Black pod ICH10R -Pioneer S09 -iHBS112 -iHAS124 A -iHAS124 B pod Gigabyte IDE - Plextora 755 - Benq 1640 HXD mam od początku - Disable nie wiem od czego to ch sata mode - ide sata port 0-3 native mode - zmienie na disable eSATA Controller - disabled gsata 6_7 mode - mogę zmienić na IDE ale może być problem bo system mam na AHCI zainstalowany i nie wiem czy się uruchomi gsata 8_9 - disabled to testu wyłączę ale tak to nie bardzo bo mam 2x IDE :-) a to jest cenne dla mnie tylko wszystko jutro bo dziś... już nie dam rady majstrować przy kompie :-)
![]() |
#9 |
![]() |
Skoro tak, to zróbmy małą korektę:
HXD - disabled ich sata mode - ide sata port 0-3 native mode - disabled eSATA Controller - disabled (ma znaczenie bo zwalnia przerwania dla trybu ide) gsata 6_7 - enabled gsata 6_7 mode - ahci gsata 8_9 - enabled gsata 8_9 mode - ide Pod Marvel 6G (poty sata6_7) Samsung SSD i Caviar Black pod ICH10R (porty sata0_3) -iHAS124 B/PX-LB950SA -PX-L890SA -iHBS112 -iHAS124 A ICH10R (porty sata4_5) -Pioneer S09 -wolny pod Gigabyte IDE - Plextora 755 - Benq 1640 Do portów sata 8_9 (2 ostatnie) nie może być nic wpięte HXD to "chłyt marketingowy" gigabyte - macierz R0 dla ich10r, na którym ty nie masz hdd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Zlotowicz
jestem :-) biorę się za przepinanie :-)
czary2mary proszę przenieś naszą dyskusję z golanek do działu z PlexUtilities :-) dzięki
![]() |
#11 |
Moderator
Zlotowicz
gotowe
![]() HXD - disabled ich sata mode - ide sata port 0-3 native mode - disabled eSATA Controller - disabled gsata 6_7 - enabled gsata 6_7 mode - ahci gsata 8_9 - enabled gsata 8_9 mode - ide Marvel 6G (poty sata6_7) Samsung SSD i Caviar Black pod ICH10R (porty sata0_3) -PX-LB950SA -iHAS124 B -iHBS112 -iHAS124 A ICH10R (porty sata4_5) -Pioneer S09 -wolny pod Gigabyte IDE - Plextora 755 - Benq 1640 sata 8_9 (2 ostatnie) wolne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Moderator
Zlotowicz
ewidentnie blokuje kontroler GSATA/IDE
wystarczy że go wyłączę i wykrywa Plextora ![]()
![]() |
#13 |
![]() |
Wrzucić jeszcze foto z bios ze "standard CMOS features" z włączonym GSATA 8_9.
Ostatnio zmieniany przez golanek : 16.07.2016 o godz. 21:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
Zlotowicz
czyli ustawienia fabryczne ?
hmmm zły pomysł mam sporo poustawiane żadne OC ale przy RAM i CPU szyba ze chcesz zobaczyć jak wyglądają ustawienia i nie będę zapisywał ale jest przełom zainstalowałem ze strony Gigabyte Cytat:
![]() tylko napędy IDE rozpoznaje jako RAID ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Zlotowicz
po zainstalowaniu tych sterowników porawnie rozpoznaje mi Plextora 755 :-) tj. nie jest
![]() ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
MILLENNIATA M-DISC BD 25GB Mój Tescik ! | czary2mary | Nośniki optyczne | 47 | 20.09.2024 16:12 |
Plexutilities | tomxfoto | Napędy optyczne DVD | 8 | 29.06.2013 20:40 |
PlexUtilities nie widzi PX-L890SA | rcobex | Napędy optyczne DVD | 2 | 11.12.2012 16:55 |