![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Wątek trafił oczywiście do Przyklejonych Linków,
tylko prosba do @brodkiew007 o nie kasowanie załączników, zaby ludziska po jakims czasie dalej mogli je porównywac.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
=::NEC3500A @218btrpc1::=
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() Co można wyłączyć w systemie, jak skonfigurować dvd2dvdr+cce aby trochę to szybciej sie mieliło - bo jakieś 30 godzin ![]() ![]() Nie kwestionuje z kolei jakości pliku wynikowego :cool: @ ROBS OK, nie ma problemu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
W jaki sposob "przyspieszyc" CCE - tego nie wiem... mysle ze odpowiedz "zakup mocniejszego kompa" nie wchodzi w gre i osobiscie sam takich nie lubie i mnie denerwuja wiec nie proponuje... chyba ze dla wygody uzytkowania zachecam do korzystania z zestawu DVD-Rebuilder + CCE + RB-Opt. Dzieki takiemu zestawowi mozesz wczytywac niestandardowe matryce, zmieniac bitrate dla poszczegolnych VTS-ow a co najwazniejsze, mozesz w kazdym momencie przerwac enkodowanie, a w dogodnej chwili je wznowic
![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
Czy za pomoca ww softu mozna wczytac caly film DVD?? No bo przykladowo chcac porownac poszczegolne klatki - powiedzmy - ze srodka filmu enkodowanego CCE a oryginalem, jesli wezmiemy sobie przykladowo jakiegos voba (jednego sposrod 7) to nie bedzie on rowny tym enkodowanym bo ich tam bedzie w sumie 5 a nie 7. Wiec vob3 oryginalu nie bedzie zawieral tego samego materialu co vob3 enkodowanego CCE... jak zatem to porownac?? Zdawaloby sie ze porownanie moze byc wiadygodne dla vob1... a jak jest w rzeczywistosci?? Prosze o podpowiedz. Moze uda mi sie zrobic jakies testy dla CCE (1+6 pass), Shrinka (deep) i byc moze dla ProCoder ![]() ---=== edit ===--- No dobra... zrodzilo sie jeszcze jedno pytanie... kto poradzi, jesli klatka o konkretnym numerze (z CCE) pokazuje nieco inny zrzut od klatki o tym samym numerze (z Shrinka) ? ![]() przykladzik w zalaczniku
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo; Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne." / Konfucjusz / Ostatnio zmieniany przez artoor : 10.03.2005 o godz. 17:46 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
=::NEC3500A @218btrpc1::=
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
Ja wszystkie moje testy (wycinane klatki) robiłem z pierwszych vobów, bo po wszytaniu drugiej pary vobów rzeczywiście ten sam numer klatki różnił się w cce i w shrinku.
Ale uznając, że pewnie coś robiłem źle postanowiłem wrzucić tylko screeny z pierwszej pary. Mysle że rozwiązaniem na to było by połączyć voby w jeden duży, albo zmusić programy enkodujące by wypuszczały jednego dużego voba, oczywiście z filmem a nie z menu i extrasami ![]() W tym tylko problem, ze nie mam pojęcia jak to zrobić, ale może ktoś ma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Forumator
![]() |
@brodkiew007
Czyli sie nie mylilem co do porownania vobow... teraz dreczy mnie ten motyw z porownaniem klatek o tym samym numerze, ktore to maja inne informacje (malo sie roznia ale jednak - a to juz wyklucza mozliwosc porownania)
![]() |
#22 | |
User nad userami :)
Data rejestracji: 09.01.2004
![]() |
Cytat:
Chodz o to, ze ta klatka wyraznie pokazala jaka przewage nad Shrinkiem ma CCE... w tak dynamicznych i stonowanych scenach CCE zachowuje ostrosc a Shrink robi bloki... chociaz szczerze przyznam ,ze dawno nie widzialem tak poszatkowanej klatki jak ta, a przerabiam ok 10 filmow w tygodniu ![]() ![]() ![]() BTW, kończe wlasnie szybki poradnik jak zrobic film Shrinkiem wycinajac dodatki, niedlugo umieszcze na forum... ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#23 |
Forumator
![]() |
Tak jak obiecalem... zrobilem tescik porownawczy CCE (1+6 pass) i ProCoder 2 (2 pass)... niestety Shrinkowe klatki nie odpowiadaja kolejno pozostalym Enkoderom, zatem zamieszcze kilka probek porownujacych ww enkodery. Porownania z oryginalem nie jestem w stanie zrobic, bo klatki tym bardziej nie odpowiadaja sobie nawet w pierwszym vobie. Jesli komus owy test sie przyda to milo... zaznaczam ze do CCE uzylem matrycy jawora
![]() ![]() Film to Ostatni Samuraj 154 minuty, duzo zroznicowanych scen, mgly, ogien, male detaliki etc. Zachecam do wypowiedzi ![]()
![]() |
#24 |
Forumator
![]() |
kolejna czworeczka
![]() |
#25 |
Forumator
![]() |
i ostatnia
![]()
![]() |
#26 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
@artoor - kawał dobraj roboty :-)
Jedno co widać na obu porównaniach (Shrink i Procoder vc CCE) - CCE daje ewidentnie przeostrzony obraz powodujący charakterystyczne zniekształcenia przy krawędziach (obwiedni) przedmiotów - to dobrze widać na 17382 na plecach człowieczka ciągnącego wózek. Wcześniej zastanawiałem się czy to nie aby wina jpega ale niestety nie... Nie jestem specjalnym fanem CCE - zresztą nigdy tego nie ukrywałem... Moim zadnaiem obraz z Procodera jest bardziej akceptowalny dla wzroku (żeby nie powiedzieć, że jest lepszy). Owszem, zaraz może się wywołać dyskusja, że ustawienia są nieadekwatne, a ja używam 10 przebiegów, itp. Niestety widać na tych zdjęciach zniekształcenia w mojej opinii niezależne od ilości przebiegów... Narażając się (choć może celowo, wszak to dyskusja), maim zdaniem w stosunku do CCE można wysunąć analogię jak do warsztatu samochodowego. W sensie, czy jak się zapsuje samochód to lepiej go naprawić raz a dobrze (Procoder) czy jeździć do tego warsztatu 6 - 10 razy żeby w końcu połatali wóz, który dalej będzie naprawiony dalece od ideału... Ale to jest i tak jeszcze wszystko dobrze. Najgorsze chyba efekty daje CCE w konwersji DV na MPEG2 - obraz niezależnie od ustawień jest wręcz paskudny. Chyba, że podeprzemy CCE skryptami AVS, ale wtedy skuteczność kodera jest drugoplanowa, niestety... Należy się jeszcze tylko zastanowić, czmu jest CCE w opinii fachowców taki dobry...? Odpowiedź wydaje mi się dość prosta - otóż w wersjach profesjonalnych wspomagany jest on kartą sprzętową i wtedy cały system działa wybitnie dobrze, żeby nie powiedzieć najlepiej na rynku (abstrachując od ceny). Jako koder czysto softwareowy daje sobię radą bez specjalnej rewelacji - jak widać w tym poście i załączanych przez kolegów zdjęciach. I jeszcze jedno - aby rozmyć ten mit 10 przebiegów... Profesjonalne kodery to kodery JEDNOPRZEBIEGOWE z trybem CONSTANT QUALITY - czyli stałej jakości. To jest bardzo skomplikowane zagadnienie w realizacji, choć na oko w użytkowaniu wygląda banalnie prosto. W takim trybie działa też CCE - w połączeniu z kartą sprzętową daje wybitnie dobre efekty (co widać na komercyjnych produkcjach DVD). Z koderów softwareowych constant quality chyba najlepiej implementuje TMPGEnc w wersji 2,5 (Express to pomyłka jakaś i nie ma z 2,5 nic wspólnego). Co do samego Procodera - zawsze twierdziłem, że to dobry koder (do DV chyba najlepszy) choć jak widzimy na zdjęciach w przeróbce MPEG2 też radzi sobie doskonale... Fajna dyskusja się zrobiła... zachęcam również do wypowiedzi i upublicznienia swoich spostrzeżeń... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Forumator
![]() |
@1stwasp
Serdeczne dzieki za wyciagniecie konstruktywnych wnioskow ![]() Jeszcze raz dzieki Ci za wypowiedz... moze ktos rowniez zechce podzielic sie spostrzezeniami... zachecam ![]()
![]() |
#28 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Zależnie od tej jakości (wyrafinowania algorytmu i obliczeń z tym związanych)trwa to długo lub krótko i za drugim podejściem alokowana jest zoptymalizowana ilość bitów w stosunku do ustawień średniej wartości strumienia w koderze. Robiłem takie porównanie kiedyś dla TMPGEnc, który na maksymalnych ustawieniach jakościowych rekodował plik video około dwu godzinny dokładnie 24 godziny. Zapuszczenie CCE w 10 przebiegach dawało podobny czas trwania (około godziny krócej) i porównywalną jakość. Filozofią CCE jest regulowanie jakości ilością przebiegów - jest to zresztą odosobnione podejście, ale dla osób, które nie dość dobrze się znają na rzeczy przyprawia o ogromny entuzjazm - ja go nazywam marketingowym, a dalej następuje pytanie o serwis samochodu :-) Żeby wszystko było jasne - ja nie uważam CCE za zły koder - bynajmniej - ale zdaję sobie sprawę jak on działa, widzę też efekty jego działania i uważam tą wieloprzebiegowość za mocno przereklamowaną. Jakość kodowania trzeba jakoś regulować to jest oczywiste, ale należy obalić mit, że jak jeden koder ma max 2 przebiegi a drugi 10 to jest gorszy - wcale nieprawda. A wracjąc do wcześniejszego wywodu trzeba te przebiegi jakoś odnieśc do wyrafinowania algorytmu poszukiwania ruchu w koderach 2 przebiegowych. W TMPGEnc luźno porównując to Highest Quality jest około 10 przebiegów CCE, High Quality to gdzieś 8, Standard to gdzieś z 5, Low to gdzieś z 3 Lowest to około 1. To jest luźne porównanie będące wynikiem mojego doświadczenia. Zapewne w Procoderze będzie podobnie... By the way artoor - przeczytałem ten wątek i potwierdza on również moje / Twoje spostrzeżenia na temat Procoder vs CCE. Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja nei bede sie upeiral przy 10 przebiegach (choc czesto z nich korzystam) ale jezeli kogos draznia obwodki generwoane przez CCE niech poeksperymentuje z parametami VBR_Bias i Quality Precision - pewnie ze mozna uzyskac obraz idealny, ale trzeba by sprawdzac te wartosci dla kazdego filmu z osobna. Kto ma na to czas? Ja jade na V=25, Q=16 i efekt mnie zadowala... Za to Shrink mnie wybitnie NIE ZADOWALA, ot co ;-D!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2004
![]() |
1stwap może jakiś delikatny dodatek do arykułu "Jakość ponad wszystko" z wykorzystaniem Procodera 2.0 w procesie wykonywania kopii bezpieczeństwa własnych płyt DVD. Myśle że byłoby to z wielką korzyścią dla ogółu.
pozdr. zebacz |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|