![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
Cytat:
w sumie TMPEGnc tez bez kłopotu radzi sobie ze zmianą fps ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | ||
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
![]() W zasadzie w tym tygodniu ulegając smutnemu nastrojowi, nie pisuje specjalnie postów (z tego co wiedze jak większość z nas), choć oczywiście jestem stałym bywalcem na naszym forum. Widząc ten post nie wytrzymałem jednak, gdyż wątek osiągnąl pewien poziom "technicznej" abstrakcji... Cytat:
Ostatnio przechwyciłem sobie z HD1 trochę materiału HDTV. Cóż - przez jakis czas odechciało mi sie oglądać DVD... Obraz jest w rozdzielczości 1920 x 1080 linii w proporcjach jak łatwo zauważyc 2:1. Kodowany (na razie) w MPEG2 z przepustowoscia strumienia 20Mb/s... Ale szybko zszedłem na ziemię ![]() 4 minutowy teledysk zajmuje 550MB miejsca ![]() Żeby dźwięk nie przerywał podczas odtwarzania z HDD choćby przy zwyczajnym ruchu myszką muszę odtwarzać ten materiał z macierzy RAID0 na ICH5R, macierz RAID0 na kontrolerze PCI już zachowuje sie gorzej, a ze zwykłego HDD jest to nie do odtworzenia ![]() Konkluzja - całkowita wymiana kompa od a do zet - na razie nawet nie wiadomo na jakiego i za ile kasy. Poza tym wyobraźmy sobie przez chwilę ile przebiegałoby kodowanie materiału do takiego MPEG2?? dalej - wymiana TV, wymiana całego kina domowego, wymiana kamery na HDTV, itd... Na koniec nasze żony wymieniłyby nas ![]() ![]() dodatkowo w tej chwili w europie mamy aż jeden kanał HDTV, w połowie roku rusza drugi i trzeci (przy czym ten trzeci będzie nadawał program swoich poprzedników) na Astrze i jeden testowy na HotBirdzie. Czyli 4 kanały - 3 z nich kodowane - i nie ma na nich co oglądać a 4 nadaje sygnał testowy... Poza tym trwaja prace nad emisją w MPEG4, żeby zaoszczędzic pasmo więc za chwile bedziemy mieli DivX HDTV - nie wiem smiać się czy płakać... Zresztą troche się trudno temu dziwic - na takiej przepływności jak nadaje teraz HD1 (czyli jeden kanał HDTV) Cyfrowy Polsat mieści 8 pełnoprawnych kanałów w standardowej rozdzielczosci... itd, itd... Zapewne jezeli ten post przetrwa w archiwum forum z 5lat moze 10 - to będzie on powodem do gromkiego smiechu gdy ktoś go przeczyta (przez przypadek). Na razie nie wieszczę jednak HDTV spektkularnej kariery, choc bardzo bym chciał zeby tak sie stało, gdyż widzę potrzebę wymiany tego obgranego juz standartu klasycznego PAL czy NTSC... A i bym zapomniał - nie ma wciąż w pełni zaakceptowalnego standardu emisji MPEG2 i MPEG4 HDTV, stad też na rynku nie ma nawet koderów do tego standardu. Ponoć Cinema Craft pracuje nad tym i w tym roku cos ma się pokazać, choc równiez w to wątpię... wpierw musi być standard domknięty na tip top a potem reszta do niego... sorry - pociągnąłem trochę off topic... Ale wiem, że Moderatorzy mnie lubią ![]() ![]() Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 07.04.2005 o godz. 15:04 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jest kilka problemów ze standardem, podobnych do tych jakie były przy wprowadzaniu telewizorów kolorowych. Żeby w miarę bezboleśnie wprowadzić nowy standard powinien być on kompatybilny z istniejącymi (a nie jest i chyba nie będzie). W końcu na świecie mamy ileś tam setek milionów telewizorów. Inny problem to sprawy transmisji - HDTV wymaga tak ca. 3 razy szerszego pasma, niż standardowe 6MHz pasma na kanał. Dlatego nie wydaje mi się, że w najbliższym czasie będziemy musieli wymieniać TV ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
ogladnalem kilka filmow Rybczynskiego (skoro juz odbiegamy od tematu), wybuchalem smiechem co chwila, nie dlatego ze filmy sa smieszne ale dlatego, ze nie potrafilem pojac jak on to zrobil za pomoca teraz juz prymitywnego sprzetu.
i pomyslalem sobie o czyms w rodzaju konkursu filmowego, bo wiekszosc z nas zapewne zrobila juz jakis filmik, powiedzmy ze nie ma zasad jakimi technikami byle zmiescic film w 10MB (wg moich doswiadczen jest to ok 1min, w miare przyzwoitej jakosci video z dzwiekiem)poniewaz jeszcze nie mamy mozliwosci HDTV, musimy to robic LDTV(LowDefTV) tylko gdzie moznaby wysylac takie pliki nie zajmujac tutejszego serwera, a nie wszyscy mamy wlasne strony. tak jest to temat calkiem off-topic, ale co o tym myslicie? czy jest to mozliwe? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
przenosze temat temat pietro wyzej po nazwa "Konkurs Filmowy LDTV"
|
![]() |
![]() |
![]() |