Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 01.05.2003, 17:03   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD2DVD-R Instrukcja

Kontynuując drobne rozpisywanie się proponuję następną instrukcję.Tym razem na tapetę idzie DVD2DVD-R.Jest to program do ripowania na dysk płyt DVD, w szczególności polecany tym którzy chcą zmieścić na jednej płycie DVD materiał zawierający więcej niż 4,7GB.Potrzebny do uruchomienia soft to:
1.DVD2DVD-R do pobrania np. stąd http://kickme.to/dvd2dvdr
2.IfoEdit o.95 do pobrania np. stąd http://www.filemirrors.com/
3.CCE/Cinema Craft Encoder/ do pobrania z linku 2 /oczywiście wersja trial- ponieważ jest to program płatny, ale chyba..../
Ja osobiście pracuję na ver.1.4.4 DVD2DVD oraz ver.2.66.01.07 CCE.
Zaczynamy: Po uruchomieniu DVD2DVD-R ukaże się nam taki ekran
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.05.2003, 17:07   #2
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Należy teraz przejść do zakładki SETTINGS (pkt.1) i zaznaczyć ptaszkami pola EXPERT-MODE (pkt.2) oraz FORCE ENCODING (pkt.3)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-01_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:12   #3
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Następnie przechodzimy do zakładki MPEG ENCODER (pkt.4) a w niej naciskamy przycisk BROWSE (pkt.5) i wskazujemy gdzie na naszym dysku znajduje się Cinema Craft Encoder
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-02_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:22   #4
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po zaznaczeniu ptaszkiem (jak w pkt.2) pozycji Expert Mode nasz ekran zmieni się na taki jak niżej tzn. będziemy widzieli całą strukturę płyty.Teraz możemy "ptaszkować" to co nam jest potrzebne np.tylko dźwięk DTS, tylko napisy polskie itd.Pojawia się także zaznaczona na czerwono pozycja AUTOSTART.Tytaj możemy ptaszkiem zaznaczyć /ale nie musimy/ np. to aby płyta startowała z polskimi napisami i dźwiękiem DTS (będzie się tak działo odrazu po włożeniu płyty do odtwarzacza)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-03_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:27   #5
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kiedy już wiemy czego oczekujemy od naszego filmu /to co wyptaszkowaliśmy/ naciskamy przycisk "GO" i zaczyna się ripowanie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-000.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:30   #6
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Natępnie tworzenie DV2
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-1_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:34   #7
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Multiplexing (pkt.7) i zmiana informacji poszczególnych VOB-ów (pkt.8)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-2_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:45   #8
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najdłuższą trwającą nawet kilka godzin operacją jest kodowanie CCE (ale za to z jaką jakością!).Jeśli zaznaczymy "ptaszkiem" pkt.9 Shut down after.... spowoduje to wyłączenie komputera po zakończeniu kodowania /nie radzę/.Teraz tylko czekamy, czekamy .....
Dołączone obrazki
 
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 17:53   #9
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przy ripowaniu będą nam "wyskakiwały" i "zamykały się" okna.To robota IfoEdita.PAMIĘTAJ w pewnym momencie będzie się wydawało,że to już koniec operacji i NIECH CIĘ reka BOska chroni od zamknięcia Ifoedita /sam się zamknie/, ale jeżeli nie jesteś pewien czy to już koniec zajrzyć na LOG.Powinno tam być wyraźnie FINISHED!.Jeśli zamkniesz wcześniej może to spowodować np.pojawienie się zielonych napisów/subtitles/.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-4_dvd2.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 18:03   #10
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak już szczęśliwie doczekałeś końca ripowania- tak powinien wyglądać TWÓJ zripowany film na dysku.Możesz wykasować wszystko oprócz podfolderu DVD (pkt.10).Teraz wystarczy uruchomić np.Nero i przeciągnąć znajdujące się w folderze DVD wszystkie pliki z VIDEO_TS do VIDEO_TS w Nero.Początkujących informuję,że w folderze DVD znajdują się podfolder VIDEO_TS i Audio_TS (jest PUSTY).PALIMY!!!!!, ale na nagrywarce DVD a nie CD (to żart).
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0001.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 21:38   #11
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
świetna robota
mam tylko pare uwag:
- Ifoedit nie trzeba ściągać dodzielnie, jest w zaszyty w instalatorze i znajduje się w katalogu programu.
- Multiplexing (tworzenie plików DVD) odbywa się w zasadzie na końcu, po tym jak CCE przekoduje obraz
- i odradzam stosowanie ustawienia "Upper field first" (Mpeg Encoder), które jest defoltowo zaznaczone. może to powodować problemy przy odtwarzaniu filmów - obraz może skakać na skutek złego oznaczania pól obrazu przez program. kiedyś się na tym przejechałem i przeczytałem potem o tym bugu na forum Doom9 - od tamtej pory rezygnuję z tego ustawienia i wszystko gra.
pozdrawiam
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 22:08   #12
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywiście masz rację.Robiąc zrzuty pomyliłem kolejność/widać ,że są to 2 różne płyty-Guns i Jarre/.Z Ifoeditem też masz rację jest "zaszyty".Aż miło,że zwróciłeś uwagę-dziękuję.Myślę,że będzie to podstawą do ewentualnej dyskusji.Co do "Upper field first", również jej nie zaznaczam - cociaż po wgraniu programu z defaultowymi ustawieniami, to pole nie było zaznaczone.
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 02:00   #13
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gelo_5, czy mozesz opisac i wyjasnic dodatkowe opcje w zakladce MPEG Encoder ?? Co to sa te zig-zagi, czy warto wlaczyc PROGRESIVE, itd....
chcialbym sam poeXperymentowac, ale wole wczesniej wiedziec za co odpowiadaja poszczegolne opcje.

Pozdrawiam.
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 02:19   #14
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :

1. MPEG Encoder/Encoder Options :
Progressive frames
Linear quantizer scale
Zigzag scaning order

2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP )
3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ??
4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ?
5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ??

Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie...

Pozdrawiam.
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 13:13   #15
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+
4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder.
5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia.
Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO