![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
o jejku
![]() chyba opisze swoja metode w jakims pliku textowym i bede wklejal to ze schowka..... ![]() ...wyliczamy AVG ( sredni bitrate ) dla naszego filmu lub bierzemy tek, ktory wyliczy nam DVD2DVD-R i szukamy odpowiedniego mnoznika, ale tak zeby wynik dal 7500 ( MAX ). A pozniej tak samo poprzez ten mnoznik dzielimy AVG i otrzymujemy ( MIN ). DVD2DVD-R zawsze uzywa wspolczynnika 1.5, ale czasami nie jest to wskazane. Maly bitrate dla MIN ( 1000 ), jest wg mnie niezbyt bezpieczny, w kilku przypadkach dal mi mniej pozytywne osiagniecia... Przyklad : Average = 3995 3995 * 1,88 = 7510,6 ( mazna obciac koncowke i wpisac po prostu 7500 ) i dalej : 3995 / 1,88 = 2125 no i gotowe : MIN=2125 AVG=3995 MAX=7500 Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500. Z moich szperan po doom9 oraz zasiegnieciu informacji u mrbassa wychodzi na to, ze z doswiadczenia wielu ludzi oraz specyfikacji formatu MPEG2, gorna wartosc 7500 jest w zupelnosci wystarczajaca dla nawet najbardiej zlozonych scen oraz tak zwanego HighMotion. Z ocen subiektywych wynika, ze nie zauwazano najmiejszej nawet roznicy, zwiekszajac bitrate..... Pozdrawiam, Rafal.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
MAX/AVG=wsp MIN=AVG/wsp
pozdrawiam Robs Ostatnio zmieniany przez RobsYoda : 18.10.2003 o godz. 20:28 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
no pewnie ze tak
![]() ![]() chyba cos mnie zamroczylo
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
budasty, a nie trzeba czasem dodac w skrypcie AVS linijki :
ConvertToYuY2() zeby Huffyuv byl wykorzystywany ??
|
|
|
#5 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#6 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Musztarda
Data rejestracji: 10.03.2002
![]() |
a jak mi wyskakuje taki blad.. Authoring Failed to co mam robic ? ;]
|
|
|
#8 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.03.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Musztarda
Data rejestracji: 10.03.2002
![]() |
ripam z obrzu plyty 1:1 z usunietym macrovision i regionem
sproboje raz jeszcze tylko mi pinnacle skoczy przerabiac to raz jeszcze sproboje tym programikiem... a jeszcze jedno pytanko Podczas klikania i odznaczania sciezek audio jak klikne na ten PGP co wczesniej juz go edytowalem (tzn wywalalem audio) to jak klikne do to tam wszytko znowu pozaznaczanie ... i nie wiem czy on to co klikalem zapamietuje i jak klikne znowu na PGC cale to on ustawia to spowrotem na default czy ja cos zle mam ustawione - mam nadzieje ze nie zamieszalem zbytnio
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.10.2003
![]() |
czesc
napotkalem na problem nastepujacy. pliki skopiowane IC8, film ma voby o nastepujacych nominalach: Vts_23_0.vob (menu) Vts_23_1.vob (film) Vts_23_2.vob (film) Vts_23_3.vob (film) Vts_23_4.vob (film) Vts_23_5.vob (film) natomiast film wyrzucony z dvd2dvdr ma voby: Vts_01_1.vob Vts_01_2.vob Vts_01_3.vob Vts_01_4.vob Vts_01_5.vob problem taki, jak zaktualizowac .IFO ifoupdate`m skoro glowny film ma rozne nominaly vobow? z gory dzieki za kazda rade |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
A takim programem DVD2-DVD-R 1.5.1 ma funkcje zapis na iso? czy on nie zrobi tego sam?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.10.2002
![]() |
Witam, bardzo porzadna instrukcja (wlasnie stalem sie szczesliwym ? posiadaczem dvd-burner), mozna tylko dopisac, ze system plikow na docelowym hdd nie moze byc FAT32 (bo sie troche pogimnastykowalem
![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
Witam!
Jestem tu nowy i chciałem podzielić sie swoimi doświadczeniami: 1.CCE - nigdzie nie jest wyraźnie to napisane ale można zainstalować różne wersje CCE (sp2.50, sp2.66/67, Basic)jednocześnie i korzystać z nich w DVD2DVD-R według upodobania (wystarczy zmieniać ścieżkę dostępu) 2.Huffyuv - w "zabawie" z DVD2DVD-R nie jest do niczego potrzebny. Ba, nigdy nie będzie wykorzystywany! wyjaśnienie: CCE na wejściu akceptuje pliki AVI z przestrzenią kolorów kodowaną w systemie RGB albo YUY2. Avisynth 2.08 (a z takiej wersji korzysta DVD2DVD-R) potrafi przetwarzać też tylko z tymi systemami kodowania kolorów i w takiej wersji otrzymuje zdekodowany strumień z wtyczki MPEGDecoder.dll czy MPEG2dec2.dll (konkretnie YUY2). Wobec powyższego żadna dodatkowa konwersja nie jest potrzebna, a dopisanie polecenia ConvertToYUY2() niczego nie zmieni (avisynth i tak je wtedy zignoruje) - to polecenie miałoby sens w pracy z Avisynth w wersji od 2.5 która pracuje tylko w systemie YV12, a tego nie trawi CCE i takie polecenie konwersji jest wtedy konieczne (myślę że jest to dodatkowy powód, że DVD2DVD-R pozostaje przy wersji 2.08, gdyż każda konwersja to strata czasu i jakości). Tak więc huffyuv nawet jęsli byłby wykorzystywany to nic by nie polepszył, a doatkowo byłaby to strata czasu. 3. MPEG2dec2 czy MPEGDecoder ? Jakość równoważna, ale drugi jest szybki, nawet szybszy od perwszego w trybie MMX SSE (pierwszy jest zoptymalizowany dla Pentium4). Wybór jest więc prosty. Uwaga: gdy film jest NTSC wtedy lepiej skorzystać mimo wszystko z MPEG2dec2 - MPEGDecoder ma z tym problemy Uff ! Ale się rozpisałem ! Jakby ktoś miał wątpliwości odpowiem na forum w miarę możliwości. Pozdro dla wszystkich forumowiczów! |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Gość
|
Witam
- Czy DVD2DVDR ma jakieś wymagania na system operacyjny który preferowany ![]() - Najpierw miałem Win98SE_Pl - ale po uruchomieniu DVD2DVDR [Ver.1.52] i zaznaczeniu wszystkiego wg instrukcji nie zobaczył filmu i w efekcie nie można było pozaznaczać wybranych ścieżek audio i tekstów. - Zainstalowałem WinXP PL ***8211; przy uruchomieniu wyrzucał komunikat ***8222;... No Driver ASPI ...***8221; i się przewracał. - Zainstalowałem Driver Adaptec***8217;a. Tak swoją drogą to po co mu to ![]() - Poszedł czyli uruchomił się i zobaczył płytę. - Następnie musiałem zripować pliki innym programem gdyż DVD2DVDR tego nie chciał zrobić. Spróbowałem posiadanego SmartRipper***8217;a ale przy próbie uruchomienia przewalił system [tak po prostu jakbym zrobił reset], tak samo zachował się jeszcze jeden. Metodą prób i błędów uruchomiłem skrypt SmartRipper***8217;a ***8222;NoAspi***8221;[w jego katalogu]***8211; i to przeszło == znowu się zastanawiam po co to ASPI ![]() - Skopiowałem pliki na dysk. - Po drodze musiałem sciągnąć inny CCE bo przez pomyłkę miałem zły czyli CCE Basic. ***8211; swoją drogą czemu ten nie chciał pójść jaka jest między nimi różnica ![]() - Ale nie poleciał dalej, zburzył się że nie może stworzyć pliku powyżej 4Gb ***8211; ok. poprzerzucałem dane przerobiłem partycję na NTFS. ***8211; w zwiąsku z tym moje wcześniejsze pytanie o systemy zagęszcza się do wyboru między NT40 a XP ![]() - Później jeszcze musiałem źródłowe VOB***8217;y przerzucić gdzie indziej bo mu było mało miejsca {12GB} :-/ . - W między czasie miałem trochę problemów ze sprzętem który mi się przewracał w losowych momentach , najpierw myślałem że to system, ale później musiałem przełożyć kompa do starej obudowy którą na szczęście miałem. Pomogło == Zasilacz ATX ***61516; - Ruszył przeróbkę ***8211; doszedł do miejsca gdzie trzeba było wpisać mu z palca tak jak pisaliście [Dzięki] w pewnym momencie miałem jeszcze problem co wpisać [Chaptery] - w instrukcji GELO_5 NIE BYŁO tego - domyśliłem się że muszę wybrać jeden z dwóch plików które były wybrałem chyba na szczęście ***8222;CellTimes.Txt***8221; ***8211; później doczytałem w innym miejscu że CobraVerde to napisał. - Ruszył dalej ***8211; później nie wiem co się stało czy się zwiesił, czy przerwał pracę czy działał dalej ***8211; wyrzucił błąd ***8222;... no buffer underun ...***8221; ***8211; lub coś w tym stylu i nic nie robił dość długo bez żadnych zmian, więc zakończyłem to [chyba przez anuluj] może zrobiłem źle ale po dwóch dobach walki {31X 17-23 1 i 2 XI od rana do wieczora} miałem już dosyć [zwłaszcza żony która traciła już cierpliwość do moich wyczynów] == co to za błąd i czy powinienem go zignorować i czekać dalej ![]() - W efekcie po sprawdzeniu mam dobry film ale bez tekstu ***8211; nie wiem czy mogę to jeszcze jakoś naprawić == np. czy mogę uruchomić IfoEdit***8217;a z palca i wykonać to co on miał zrobić z automatu - Jeszcze jedno jak się pozbyć tego ***8222;pięknego***8221; niebieskiego prostokąta CCE ![]() ![]() ??Z podziękowaniami Krzysztof |
|
|
|
#15 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
MPEGdecoder.dll
---------------- Na sieci, Doom9 oraz stronie NICa - tworcy MPEGDecoder.dll pojawila sie nowa wersja o numerze 2.03 alpha. Na forum Doom9 trwaja debaty o roznicach pomiedzy wersjami 1.xx a 2.xx. Ja mam dwa putanka dotyczace w/w pliku. 1. Jaka wersja jest dolaczona standardowo do DVD2DVD-R a jaka do DVD2SVCD. 2. Ktora wersja jest nabezpieczniejsza i ktora oceniaja jako najlepsza pod wzgledem jakosci - w zalozeniu ze AVIsynth jest w wersji 2.08 ( 2.5x nie uzywam ) Pozdrawiam, Rafal.
|
![]() |
|
|