Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2004, 20:18   #1
mime310182
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2004
mime310182 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chcialbym dozucic mala uwage,a wlasciwie dwie(jesli nie masz nic przeciwko).Jesli plyta jest zabezpieczona przez CSS nalezy w zakladce "settings" wlaczyc opcje "ignore css" bo inaczej program nie startuje i wyskakue okno "DVD is protected".Dwa to to ze wersja ktorej uzywasz nie jest juz dostepna.Zaznacze ze program jeszcze nie skonczyl wiec o konkretnych wynikach dowiem sie jutro.

Ostatnio zmieniany przez mime310182 : 26.01.2004 o godz. 20:27
mime310182 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2004, 15:58   #2
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.01.2004
Olav_Basoski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Własnie przed chwilą ściągnąłem sobie najnowszą wesrję kodeka CCE 2.67.00.23 (z dodatkie vigoru rzecz jasna).
Olav_Basoski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2004, 22:24   #3
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question

Witam,
mam kilka pytan, jakie nasunely mi sie podczas pracy z DVD2DVDR:

- czy w koncu mozna miec zaznaczone [V] pole "Upper field first" ? Pytam, poniewaz wczesniej CobraVerde pisal, ze jest to niepolecane, czy nadal tak jest? A moze blad zostal poprawiony?

- W kwestii Bitrate, nalezy zawsze min. ustawiac na 1000 a max. na 7500? Wydaje mi sie, ze od wersji 1.81 program sam wylicza te parametry (to sie pokrywa ze sposobem uzytkownika Fido)

- "Analyse video ad add cropping automaticly" czy ktos uzywa tej funkcji?

- w polu BITRATE mamy funkcje "Tweak credits", jaki jest wg was najodpowiedniejszy wpis (max bitrate fr credits)?

- Czy uzywacie kodeka HuffYUV? Ktos wczesniej pisal, ze nie jest on wymagany, kto ma racje?

- Czy modyfikujecie dodatkowe parametry w ENCODED OPTIONS, mam na mysli "GOP Sequence", "Quantizer characteristics" oraz "Multipass VBR Bias"?

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 29.03.2004 o godz. 22:50
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.03.2004, 23:26   #4
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Michal2004
Witam,
mam kilka pytan, jakie nasunely mi sie podczas pracy z DVD2DVDR:

- czy w koncu mozna miec zaznaczone [V] pole "Upper field first" ? Pytam, poniewaz wczesniej CobraVerde pisal, ze jest to niepolecane, czy nadal tak jest? A moze blad zostal poprawiony?

- W kwestii Bitrate, nalezy zawsze min. ustawiac na 1000 a max. na 7500? Wydaje mi sie, ze od wersji 1.81 program sam wylicza te parametry (to sie pokrywa ze sposobem uzytkownika Fido)

- "Analyse video ad add cropping automaticly" czy ktos uzywa tej funkcji?

- w polu BITRATE mamy funkcje "Tweak credits", jaki jest wg was najodpowiedniejszy wpis (max bitrate fr credits)?

- Czy uzywacie kodeka HuffYUV? Ktos wczesniej pisal, ze nie jest on wymagany, kto ma racje?

- Czy modyfikujecie dodatkowe parametry w ENCODED OPTIONS, mam na mysli "GOP Sequence", "Quantizer characteristics" oraz "Multipass VBR Bias"?
ad.1 nadal stosuję się do zalecania CV.
ad.2 program zawsze sam wyliczał parametry, tylko ,że uparci mogli zastosować swoje własne (robione według przepisu Fido). Ja ostatnio dawałem programowe. Żeby zastosować Fidowe, trzeba zatrzymać program po zrobieniu pliku VAF i go zmodyfikować, potem odpalić sam CCE.
ad.3 nie pamiętam czy to używam
ad.4 nie mieszam przy napisach (credits)
ad.5 używam Huffiego według zaleceń CV
ad.6 nic tu nie mieszam

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2004, 19:27   #5
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki za odpowiedz. W ogole troche nieladnie zachowalem sie piszac w tym topicu za pierwszym razem, poniewaz zwyczajnie zapomnialem podziekowac wszystkim tym, ktorzy przyczynili sie do udostepnienia szerszej masie uzytkownikow tajnikow dzialania tego programu Dzieki!

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie w pliku readme.txt programu DVD2DVDR jest napisane:
Cytat:
[...]
You also need

comctl32.dll

wich depends on the operating system. Microsoft does not allow the distribution of this dll. See www.microsoft.com
Czy ten plik jest wymagany do poprawnej pracy programu?
Rozumiem, ze jesli tak, to nalezy go przekopiowac do katalogu z DVD2DVDR (z folderu Windows)?
Przy pierwszym filmie nie zrobilem tego i nie bylo problemow, teraz go przekopiowalem, ale sam nie wiem czy jest on wymagany. Czy moze dodatkowo trzeba go jeszcze zarejestrowac? Czy tez wystarczy jesli w ogole jest on obecny w katalogu systemowym Windows?

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 30.03.2004 o godz. 19:30
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2004, 16:14   #6
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)

Nie wiem czy wam też cos takiego sie dzieje, ale przeryłem całe forum na "doom9.net" i dvd2dvd-r i ani słowa o tym problemie. Film jest za***iście skodowany, żadnych uwag, co do samej istoty działania dvd2dvd-r jak i samego CCE. Nie wiem natomiast co jest grane bo, jak zgram płytke albo decrypterem, albo DVDShrinkiem (po prostu zrzuce ją tak abym mial gotową kompilację DVD-R) to zawsze w trzech miejscach podczas trwania filmu są zacięcia. Wygląda to tak że głos idzie do przodu, a obraz sie zatrzymuje na jakąś niecałą sekunde i dalej idzie już dobrze. Dziwne bo synchronizacja obrazu, dźwięku i napisów jest bardzo dobra. Korzystam z najnowszego CCE + DVD2DVD-R 1.81.
Tak apropos to kodując filmy przy wykorzystaniu tego najnowszego cacka DVD2......... nie ma problemu z zielonymi napisami. Wszystko robi się samo. wystarczy tylko troche poczekać (troche w przypadku tego programu tzn. 2h film na 3 przebiegach, z poprzedzającym rozpozaniem które trwa zaledwie 80 minut + 4h 10m). Warto jednak czekać bo rezultaty po transkodowaniu są bardzo zbliżone do oryginału. Nie wiem tylko jednego. Bo na forum programiku DVD2DVD-R ludziska piszą aby najlepiej nie bawić się wartością bitrate mix i max, uwazają że progz zrobi to za nas o wiele lepiej. Dużo sie na ten temat naczytałem, przerobiłem kilka filmów co miały około 6 GB, ale wciąż brakuje mi przykładów (interesują mnie filmy które zajmowały by na krążku conajmniej 6.5 GB i miały 2.30 godziny).
Ponadto intryguje mnie jeszcze jedno pytanie. W zakładce Encodera jest taka opcja "crop..........." czyli obcinania czarnych ramek (panoramy). Kiedy mozna tej opcji użyć ? Czekam na wasze spostrzeżenia i sugestie !
Stary 03.02.2004, 10:43   #7
olq
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2004
olq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam, jestem tu nowy, ale ten temat przegladam od jakiegos czasu, mam maly problemik a nie byl on opisywany jeszcze na forum.

tak wiec od razu kiedy dvd2dvdr odpala ifoedita i kiedy zrobi sie multiplexing, wlacza sie chyba audiocheking no i wtedy wyskakuja ostrzezenia ze sciezka audio jest uszkodzonam wyskakuje tak z 10 razy wkoncu pojawia sie napis ze skoro jest tak duzo uszkodzonych sciezek to on ignoruje audio i przechodzi dalej jakby nigdy nic no i teraz pytanie o co chodzi? bo nie czekalem do konca jak bedzie wygladal film, no ale chyba bedzie jkais problemz filmem

poczatkowo zgrywalem na zywca z odznaczonym omijaniem css , pomyslalem ze moze przez to wiec, zgralem plytke na dysk przy pomocy DeCSS, ale problem sie powtarza

ktos ma jakis pomysl?? moze robie cos zle
olq jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2004, 21:54   #8
Olav_Basoski
Stały bywalec ;)

Spróbój zgrac płytkę DVDDecrypterem ale w tybie "FILE". Ja tak robie od samego początku i wszystko jak do tej pory grało.
Stary 06.02.2004, 14:17   #9
olq
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2004
olq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no dzieki, ale obylo sie bez dvddecryptera, wystarczyl sam anydvd, prawdopodobnie byl jakis problem z decss, ale teraz jusz smiga ladnie

nawiasem mowiac anydvd pozwala zaoszczedzic troche miejsca na dysko to jest wazne dla osob u ktorych sie np. te 15 gb nie zmiesci ja nie mam tego problemu ale zawsze to szybciej jest jesli nie trzeba zrzucac filmu na dysk
olq jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2004, 04:35   #10
gader
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.01.2004
gader w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
begin czesc!

byc moze post nie na temat ale juz
sadze ze pisze do ludzi ktorzy poradza sobie z tym
w 5 min wiec nie zajme duzo czasu...

mam (obraz) dvd(+-)r na dysku nie iso tylko folder ts_video
dvd zawiera 2 filmy "fast and furious" i "2fast 2furious"
calosc zajmuje 4.09 gb ~bitrata 2 Mbit + DD 5.1

problem jest w tym ze jest to wer. niemiecka (nawet nie ma napisów ang.)

a wiec chcialbym sie dowiedziec jak zamienic scierzki dzwiekowe na ANG.
tak aby to dzalalo ok po nagraniu (prog i prosty opis)

i przu okazji moze wiecie skad wziac same scierzki ac3 z tych filmow
moze jakis serwer albo wyszukiwarka (jeszcze nie mam ale chyba bede mial)
jak ktos ma i moglby udostepnic to prosze na priv

jest jeszcze ewentualnosc ze dzwiek bedzie sie rozjerzdzal z obrazem
co wtedy robic ?

end narqa
gader jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2004, 23:36   #11
JarasMSR
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.11.2003
JarasMSR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do problemu olq, to ja Mulholland Drive rippowałem Decrypterem i też mam problem z muzą, ale to jedyna taka płyta na 40, więc chyba problem z płytą.
Olav_Basoski: co do filmów > 6,5GB, to zrobiłem tak harry'ego pottera, 5 przebiegów, min max ustalił DVD2DVD-R v.1.7.3, CCE 2.67 i na telewizorze wygląda pięknie (nie uchroniłem ilością przebiegów pewnych niedociągnięć, no ale stopień kompresji duży).

a teraz najlepsze. dysk pierwszy: zrobiony już Harry Potter i dopiero co zrippowany Decrypterem Mulholland Drive do pliku ISO. podpinam MD do DaemonTools, odpalam DVD2DVD-R, 4 przebiegi. po 8 godzinach dostaję na drugim dysku wynik pracy: cienkiej jakości Mulholland Drive z godziną Harry'ego Portiera w środku filmu (sam obraz - dźwięk z MD). konia z rzędem temu śmiałkowi, co podejmie się próbie wyjaśnienia zagadki.
Stary 15.02.2004, 11:30   #12
JarasMSR
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.11.2003
JarasMSR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeszcze nie spotkałem płyty, której Decrypter by nie podołał.
Stary 16.02.2004, 17:59   #13
lukasz_lo
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.02.2004
lukasz_lo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam pytanko!!!

wiem ze AnyDVD usówa zabezpieczenie z DVD ale czy Ripuje płyte?
lukasz_lo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2004, 19:13   #14
Adams32
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.02.2004
Adams32 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez JarasMSR
jeszcze nie spotkałem płyty, której Decrypter by nie podołał.
To spróbuj film "Częstotliwość" (Frequency).
Adams32 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2004, 01:25   #15
margel
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.02.2004
margel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Co mam zrobic Dvd2Dvd-r 1.8.1 nie znajduje okna cce i wyskakuje jakis blad chyba 80 czy 8x.
margel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: