Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 03.05.2003, 13:34   #16
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.05.2003, 13:41   #17
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Gelo_5 napisał(a)
Odpowiem Ci zaczynając od pytania 2 i tego co wiem napewno
2.iDCT (inverse Discrete Cosine Transformation)-w wolnym tłumaczeniu -odwrotna dyskretna transformcja kosinusowa)Dla Athlona najlepsze byłoby AMD x87 -takie zoptymalizowane 3DNow,które w stosunku do MMX ma dużą przewagę jeśli chodzi o szybkość działania- MMX przeznaczone jest dla Pentium III, a MMX SSE dla Pentim IV.Zresztą wszystkie algorytmy tego programu są przeznaczone dla Pentium (również Reference i Floating Point).Ja używam MMX 32 bitowego i uważam,że spisuje się nieźle. Mam ATHLONA 2600xp+
4.Przeczytałem gdzieś na forum, jak to pewien francuz przeprowadził test z równymi dekoderami na Athlonie 2000XP+.Użył MPEGDecoder i MPEG2Dec3- we wnioskach napisał,że dla AMD szybszy o 40% jest MPEGDecoder.Pewnie porównie 1 2 i 3 wypadnie tak samo, więc proponuję MPEGDecoder.
5.Nie zawsze.Sam możesz ustawić jakie ma być minimale i maksymalne.Zależy jakiej jakości film chcesz otrzymać.Automat to wszystko uśrednia.
Pyt.5 Sam w której dyskusji napiałeś,że 10-krotny przebieg daje lepsze rezultaty.Im wyższa wartość tym dłuższy czas oczekiwania
ad. 2 - dla Pntium III/IV i Athlona XP można wybrać 32 bit MMX SSE - te procesory obsdługują te instrukcje. dla Pentium IV można spróbować też opcji SSE2.
ad. 3 - dobór wtyczek Mpeg.....dll zależy od wersji CCE i AVS którą mamy: dla CCE 2.50 i AVS poniżej 2.08 wybieramy raczej Mpeg2dec2.dll a dla nowszych wersji (CCE 2.6x i AVS np. 2.5) możemy wybrać Mpegdecoder.dll. czasami coś się kaszani z tymi ustawiniami ale warto poeksperymentować
ad. 4 - lepiej tego ręcznie nie ustawiać. wartości birate są dostosowywane do pojemności płyty DVDR i jak przesadzimy to kilka godzin kodowania pójdzie na marne albo będziemy mieli zmarnowane, wolne miejsce na płycie. zdecydowanie polecam stosowanie wyliczeń programu (normal albo secure).
ad. 5 - nie przesadzajmy z ilością przebiegów kodowania CCE. źródłowy materiał DVD jest na tyle dobrej jakości, że wystarczy 3 lub 4 "passy"
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 13:51   #18
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
fido2001 napisał(a)
Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle
możesz to zrobić ręcznie:
wkazujesz plik *m2v (obraz), *ac3 (audio), *sub (popisy) i CellTimes.txt (chaptery). potem wskzujemy gdzie pliki DVD mają się znależć i naciskamy OK. wtedy Ifoedit zaczyna tworzyć nowe DVD.
wszystkie te pliki znajdują się w katalogu roboczym DVD2DVD-R.

następnie jeszcze trzeba zrobić:

- start IfoEdit

- press 'Open' and select the path to new generated VTS_O1_1.IFO

- press 'Get VTS Sectors'

- close IfoEdit

___________________________________


If you have selected Subpictures, you have to do additional steps


- start IfoEdit

- press 'Open' and select the path to the file 'ORIGINAL.IFO'

- press 'Open' and select the path to new generated IFO file 'VTS_01_1.IFO'

- mark in the upper window of IfoEdit the file 'ORIGINAL.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the PGC you have copied with DVD2DVD-R

- menu 'Subtitle Color' -> 'Copy Colors from this PGC'

- mark in the upper window of IfoEdit the new generated file 'VTS_01_0.IFO' and select under 'VTS_PGCITI' the 'PGC 1'

- menu 'Subtitle Color' -> 'Paste Colors to this PGC'

- press 'Save' to save the new ifo

- close IfoEdit

Now the files are ready to burn! (to z instrukcji do programu)

to tyle - powodzenia
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 14:02   #19
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
fido2001 napisał(a)
Podam dla scislosci opcje o wyjasnienie ktorych prosze :

1. MPEG Encoder/Encoder Options :
Progressive frames
Linear quantizer scale
Zigzag scaning order

2. Jaki najlepiej zastosowac algorytm iDCT ( posiadam Athlona XP )
3. DC Precision ?? czyzby 10 - bylo najlepiej ??
4. AVS Script : MPEG2DEC2.DLL czy moze MPEGDecoder.DLL ?
5. Bitrate / Calculation MODE : czy zawsze opcja NORMAL jest najlepsza ??

Wlasciwie to narazie wszystko, no chyba ze macie jeszcze jakies uwagi od siebie...

Pozdrawiam.
dobór parametrów kodowania zależy od właściwości obrazu na źródłowym DVD. można tu wykorzystać program Bitrate Viewer, do którego wczytujemy jeden z vobów FILMU (nie dodatków) do skopiowania (najlepiej drugi albo następne - nie pierwszy !!!)
otrzymujemy taki raport:

Num. of picture read: 40
Stream type: MPEG-2 MP@ML VBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 16:9 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 6000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 10
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Nonlinear
Scan type: Alternate
Frame type: Interlaced

na podstawie wyróżnionych parametrów prawidłowe ustawienia kodowania bedą wyglądać tak jak na obrazku.

dlaczego takie ustawienia wybieramy? - nie trudno się domyśleć patrząc na raport i opcje kodowania
prównujemy te pozycje i mamy jasno określone że np:
- pierwszym polem obrazu nie jest Upperfield
- obraz nie jest wyświetlany progresywnie tylko z przeplotem (Interlaced)
- metoda skanowania to nie Zig Zag tylko Alternate
- wartość Quantscale jest nieliniowa (Nonlinear)

program DVD2DVD-R nie jest zbyt dokładny w określaniu parametrów kodowanego obrazu i warto czasem poświęcić chwilę, żeby sprawdzić to ręcznie - inaczej pare godzin kodowania może pójść na marne.

Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-dvd1.jpg  
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 03.05.2003 o godz. 14:15
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 14:11   #20
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
fido2001 napisał(a)
Napisalem Ci na priva ( Gelo_5 ) ale napisze tu jeszcze raz, moze wiecej osob sie wypowie w kwestii mojego problemu, a mianowicie podczas zabawy z DVD2DVD-R, zaraz po tym jak CCE skonczy kodowac i powinien sie uruchomic IfoEdit aby polaczyc to wszystko do kupy, program sie sypie... To znaczy owszem, IFOEdit sie uruchamia, ale nic nie robi, tylko kaze podac mu jakis plik M2V, a w tym samym momencie w okienku LOG programu DVD2DVD-R wyskakuje ......Aborted... Co robie zle
Pewnie pobrałeś najnowszą wersję 1.4.9? Opis robiłem dla ver.1.4.4- tam odbywa się to automatycznie.Postaram się opisać co zrobić jak wyskoczy IfoEdit, ale CobraVerde dał Ci chyba wyczerpującą odpowiedź.
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 15:16   #21
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak, dokladnie, pobralem najnowsza wersje 1.4.9 oraz CCE 2.66.xx.xx.x wraz z Vitaminka

Nie wiem czym sie rozni 1.4.9 od 1.4.4, ale przynajmniej powinna bys lepsza i pozbawiona jakiejs tam ilosci bugow..... Za wszelka udzielona pomoc jak i to w przyszlosci - dziekuje kolegom CobraVerde oraz Gelo_5

Pozdrawiam. Rafal.
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:06   #22
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak wygląda interface programu w najnowszej wersji 1.4.9.Nie używałem wersji późniejszych niż 1.4.4.Pierwsze próby z najnowszą wersją pokazują,że trzeba wpisywać ręcznie dane /tak jak opisał CobraVerde/ do IfoEdita.W wersji 1.4.4 odbywało się to automatycznie.Później przedstawię zrzuty z pracy programu.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:22   #23
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w zakładce settings pojawił się "Delete unnecessary Files".Jego zaznaczenie spowoduje wykasowanie z dysku niepotrzebnych plików.settings
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:24   #24
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK' Zrobilem wedle waszych rad... Zaraz po tym jak DVD2DVD-R przerwal wywalajac prosbe o plin M2V, podalem mu jeden z dwoch jakie byly w katalogu roboczym - domyslilem sie ze chodzi mu o ten plik z wyrazem "NEW" w nazwie potem podalem dwie sciezki dzwiekowe ( AC3 i DTS ) AC3 byla lekko opuzniona o 80ms wiec wpisalem jej w okienko DELAY zadana wartosc 80 ( zjadlem zeby na VirtualDUBie robiac Divxy, wiec co nie co kapuje ). Podalem mu polskie napisy i kliknolem Multiplex... Wszystko zrobil cacy b. ladnie...

Otworzylem sobie PowerDVD i wybralem opcje "odtworz pliki DVD z dysku twardego" - podalem mu Video_ts.ifo ktory przed momentem stworzylem. Wszystko pieknie, wrecz fantastycznie ! obydwie sciezki dzwiekowe sa, dzwiek pasuje idealnie do obrazu, napisy miodzik !! No i wlasnie nasowa mi sie teraz pytanie do kolegi CobraVerde, skoro wszystko jest oki, to po co jeszcze jest potrzeba wykonania DWOCH operacji z IFOEDITem jakie radzisz ??

1. 'Get VTS Sectors' - co mi to da ??
2. kopiowanie kolorow napisow - skoro sa dobre ??

Nie mowie, ze jest to nie potrzebne, wrecz uwazam ze napewno jest to konieczne, tylko jestem po prostu ciekawy co mi to daje ?? !!

Na razie robie krok po kroku jak radzicie, i jest wszystko SUPER ! Sciagnolem sobie Bitrate Viever, i faktycznie sa zupelnie inne wartosci niz podaje DVD2DVD-R.

Jako dekoderka - uzylem MPEGDecoder.dll, przy CCE 2.66 i AVS 2.08 i nie zauwazylem nic strasznego. Zreszta moze wiecie czy po za szybkoscia, te dwa dekoderki roznia sie czyms jeszcze ?? np. jakoscia plikow wynikowych ?
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:40   #25
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Proces ripowania odbywa się w identyczny sposób jak w 1.4.4
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:48   #26
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ładniej wygląda interfejs tworzenia DV
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 20:51   #27
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
CCE działa w sposób jak poprzednio
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 22:14   #28
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po skończonej pracy Cinema Craft Encodera otwiera się okno IfoEdita i prosi /to jest nowość/ o podanie danych, które zostały zapisane na dysku.
1,2,3,4 naciskamy i wskazujemy pliki
5.miejdce gdzie chcemy zapisać film
6.OK po wpisaniu wszystkich danych
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2003, 22:18   #29
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze tylko Multiplexing *A i zmiana informacji w Vob-ach *B i film jest gotowy!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
DVD2DVD-R  Instrukcja-0000001_shrink.jpg  
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2003, 02:50   #30
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
fido2001 napisał(a)
No i wlasnie nasowa mi sie teraz pytanie do kolegi CobraVerde, skoro wszystko jest oki, to po co jeszcze jest potrzeba wykonania DWOCH operacji z IFOEDITem jakie radzisz ??

1. 'Get VTS Sectors' - co mi to da ??
2. kopiowanie kolorow napisow - skoro sa dobre ??

Nie mowie, ze jest to nie potrzebne, wrecz uwazam ze napewno jest to konieczne, tylko jestem po prostu ciekawy co mi to daje ?? !!

to trzeba było robić we wcześniejszych wersjach programu (np. 1.3x), gdzie Ifoedit działał "ręcznie". wygląda na to, że w tej wersji koryguje pliki *ifo i kolor napisów automatycznie i tylko trzeba mu wskazać lokalizację plików. podałem to na wszelki wypadek
dla pewności wypal to na DVDRW i zobacz jak wygląda na stacjonarnym DVD - to że chodzi ładnie na PowerDVD to jeszcze nie znaczy, że wszystko gra. komputerowe playery są o wiele bardziej tolerancyjne jeżeli chodzi o odtwarzanie DVD a DVD2DVD-R czasami popełnia głupie błędy - kiedyś boleśnie się o tym przekonałem
najnowszej wersji jeszcze nie sprawdzałem i cholera wie co tam namieszali. Dzwiwne, że Ifoedit przestał działać w pełni automatycznie - to wyraźny regres w stosunku do poprzednich wersji z linii 1.4x albo jakiś błąd...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO