Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 12.07.2004, 00:51   #1
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@latet

Cytat:
1.
Czy słynny problem zielonych napisów widać pod PowerDVD, czy tylko w odtwarzaczach stacjonarnych?
jak juz napisal Jabba - problem pojawia sie i tu, i tu. Ale poprawienie tego to kwestia 2 - 3 minut roboty (2 razy w tym watku jest to wyjasnione). Problem pojawia sie jedynie wtedy, gdy sam robisz authoring Ifoeditem. Normalnie caly ten kombajn (DVD2DVD-R) po authoringu poprawia napisy, daje get vts sectors itd...

Cytat:
2.
Czy używając DVD2DVDr warto wcześniej przygotować materiał DVD-FAB-em (chodzi mi tylko wykrojenie głównego filmu oraz wybranych ścieżek dźwiękowych i napisów), czy też mogę spokojnie wykonać to zadanie dopiero w opcjach input DVD2DVDr? Pytam, bo np. InstantCopy też potrafi wybierać ściezki, ale wszyscy zalecają jednak wczesniej przygotować film FAB-em.
przeciwskazan raczej nie ma... ale lepiej jednak jak juz wszystko robic to to takze w DVD2DVD-R...

Cytat:
3.
Ustawianie bitrate.

Zrozumiałem, że dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5, który jest "bezpieczny" dla scen statycznych ("płaski"). Dlatego sporo osób przelicza na nowo, tak aby MAX dać 7500 - co polepszy sceny wymagające.
Ale nie jest wciąż dla mnie jasne, czy fakt, że zmienię MAX na 7500 musi oznaczać koniecznisc modyfikacji wartosci MIN scisle wg przelicznika? Coś mi sie wydaje, ze wcale nie jest to takie konieczne!
Na ile w ogole szytwno program się trzyma tych wytycznych?

Ja się najbardziej boję skopania scen statycznych, bo to najbardziej widać. Nie chcę więc ustawiać za niskiego MIN (na prewno nie zejdę poniżej 1000).

Teraz chcę przemielić Powrót Króla.
Program obliczył: MIN=1791 / AVG=2687/ MAX=4030.

Czy mogę tylko zwiększyć wartość MAX do 7000, a pozostałe zostawić tak jak są?

No bo jesli zastosuję przeliczniki, to:
7500:2687=2.8
MIN = 2687:2.8=959 - troche za niski ten MIN jak na moje nerwy.
podalem we wczesniejszym poscie link.. a teraz tylko dodam, to co juz wczesniej pisal CobraVerde: "CCE jest swietny, ale cudow nie robi". Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...

[quote]4.
Inne opcje

BitrateView dla źródła (ROTK) pokazuje:

Czy to oznacza że muszę ustawić opcje Encoder Options w taki oto sposób:

Progressive Frames: NO (bo jest: Frame type: Interlaced)
Linear quantizer scale: NO (bo jest: Quantscale: Nonlinear)
Zigzag scaning order: NO (bo jest: Scan type: Alternate)[.quote]

tu wszystko dobrze wywnioskowales. Aha, kazdy film zawsze sprawdzaj Bitrate Viewerem, nie daj sie zwiesc i wpasc w rutyne, gdy ukarze sie (choc nie musi) ze kilka razy pod rzad ustawienia podane przez DVD2DVD-R beda takie same jak te z BV, czasami w Vobach sa loga wytworni i to potrafi juz pomieszac szyki DVD2DVD-R... Jak wczesniej pisano nie sprawdzaj z tego powodu pierwszych VOBow filmu... zwroc uwage tez na "DCT precision" (raz mialem inna wartosc - DVD2DVD-R zle zadeklarowal)

Cytat:
Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!
tutaj link, ktory podalem wczesniej... CCE inaczej to nazywa i domyslnie zawsze zaznacza... ODZNACZYC + poczytac to co w watku, do ktorego podany jest link.

Cytat:
A co tak naprawdę zmieni, jeśli te opcje pozaznaczałbym inaczej?
Czym to grozi?
moze jakas kaszana wyjsc

Cytat:
No i ostatnie pytanie - czy już się wyjaśniło czy moda na niezaznaczanie opcji Force Encoding była słuszna? Czy to coś zmienia?
zaznaczenie (zaptaszkowanie) FORCE ENCODING jest wymagane, a to dlatego, ze bez tego nie bedziesz mogl wybrac tzw "decoder plugin" (to na dole w zakladce ENCODING), dla filmow w PALu najlepiej wybierac 'MPEGDecoder'. Poza tym bez zaznaczenia tego nie bedziesz mogl podawac jakis opcjonalnych parametrow w tej ramce Avisynth'a (ale z tego raczej sie nie korzysta w wersjach DVD2DVD-R 1.81 i CCE powyzej 2.5).

aha mozesz tez dac staly (mniejszy) bitrate dla creditsow (chyba 1000 wystarczy), ale sprawdz zawsze ten ostatni chapter, od ktorego sie zaczynaja, nieraz jest jeszcze jakas normalna "akcja"...

Ja na przyklad nie uzywam tego sposobu z kodekiem HuffYUV..

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 12.07.2004 o godz. 00:59
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.07.2004, 02:41   #2
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Także i bez zaznaczenia FORCE ENCODING możesz wybrać sobie decoder plugin oraz wpisać słynne już ustawienia kodeka Huffiego i Resample Audio.

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2004, 11:47   #3
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Michal2004
Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...
Wycinanie napisów to brzydki zwyczaj, ale w tym filmie (Powrót Króla) to by była po prostu zbrodnia! Dla mnie są one (w połączeniu z muzyką) jednymi z najładniejszych napisów końcowych w historii kina. Ah... te rysunki aktorów, które tam dodali! Cudo... Klimacik... Nostalgia... Przyznam, że często włączam i oglądam właśnie same napisy koncowe i łza mi się w oku kręci za każdym razem, choć na co dzień jestem tylko facetem

Ogólnie film po kompresjach nie wyszedł tak brzydko, jak straszyliście. Zapraszam do wglądu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...368#post284368

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2004, 22:25   #4
Mike-L-DJ
Registered

Data rejestracji: 28.05.2004
Mike-L-DJ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
film mam juz zrzucony na dysk w iso, instalowalem juz najrozniejsze buildy cce -te ktore oczywiscie dzialaja z dvd2dvdr. sciezka dostepu jest ok. wczesniej poleglem na "zielonej mili" i dalem sobie spokoj a teraz staram sie skodowac "siedem" i przy cce 2.67.00.10 wyskoczyl blad ze jest zle framrate, po raz pierwszy inny blad od poprzednich. w sumie juz udalo mi sie odpalic dvd-rebuilder - tam popelnilem blad bo powinienem wskazac sciezke dostepu do eclcce.exe (bo samo cce w wer. trial nie obsuguje zapisu i odczytu ecl).
na probe po wywaleniu sie dvd2dvdr wlczylem sam cce i probowalem mu wczytac to co tam w katalogu tymczasowym natworzyl dvd2dvdr, ale wyskoczylo ze nie obsluguje formatu 1000x52 (skad taki format obrazu sie wzial?!).
zeby uprzedzic pytania, probowalem roznych opcji, wlaczalem prograssve frames, upper field first (choc czytalem ze sie nie powinno...) i co chwile kombinuje z innymi opcjami. dvd2dvdr tez juz probowalem od wersji 1.50 do 1.81.
konia z rzedem temu kto pomoze

no i w decrypterze mialem zaznaczone patch m2v.... wlasciwie dojrzalem tam roznych funkcji dla cce doitfast4u itd... czy to ze wiekszosc jest odznaczona bedzie oznaczalo ze musze filmy zripowac na dysk jeszcze raz? decrypterem zrzucalem z ustawieniami domyslnymi - czyli golasem patrzac na mnogosc funkcji.
czekam na jakies sugestie i pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Mike-L-DJ : 02.08.2004 o godz. 22:30
Mike-L-DJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2004, 22:54   #5
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nigdy jeszcze nie wyskoczył mi żadny błąd w dvd2dvdr - szczęściarz chyba jestem
Czy możesz powiedzieć co złego działo sie w przypadku cce2.50 (to najbardziej stabilna wersja).
Stary 02.08.2004, 22:58   #6
Michal2004
czytelnik ;)

spraboj moze od poczatku - odinstalowac CCE i DVD2DVD-R. Zainstaluj ponownie DVD2DVD-R - wersje 1.81 (2.0 RC ma jeszcze sporo bledow), to jak moze zauwazyles zawiera w sobie (katalog DVD2DVD-R eclCEE, avisynth, dvd2avi, ifoedit), potem restart, pozniej zainstaluj CCE (moze jakas starsza? np 2.66.01.07?), witaminke i restart. I sproboj wtedy.
Tutaj po kliknieciu "GO" program robi wszystko automatycznie (wlacznie z authoringiem), chociaz powinno sie go zatrzymac gdy zacznie rekompresje i cos przestawic - patrz temat o "blednych informacjach od Bitrate Viewer).
Stary 02.08.2004, 23:08   #7
Michal2004
czytelnik ;)

@ Mike-L-DJ

o tym bledzie: "Unable to find the CCE Window Error 87: Incorrect parameter" pisza tez na forum oficjalnej strony DVD2DVD-R:

przeczytaj.
Stary 03.08.2004, 01:32   #8
Mike-L-DJ
Registered

z problemem error 87 juz jakos sobie poradzilem ale sa nastepne:
w cce wersjach >2.66.x.x blad: illegal framerate detected
w cce 2.50 blad: nicht genugend speiecher
Stary 03.08.2004, 01:58   #9
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Mike-L-DJ
z problemem error 87 juz jakos sobie poradzilem ale sa nastepne:
w cce wersjach >2.66.x.x blad: illegal framerate detected
to sie pojawia, gdy tylko wystartuje CCE ("Starting MPEG-Encoder" w logu DVD2DVD-R)?
Cytat:
w cce 2.50 blad: nicht genugend speiecher
Translator Altavisty daje:

"do not enough-end memory" (nie powinno byc czasem "speicher" poprawnie?).

Masz Athlona czy Intela? Moze tu chodzi o ten blad CCE 2.5 i Athlony.
Stary 03.08.2004, 06:51   #10
Mike-L-DJ
Registered

a byc moze, bo wlasnie athlona mam.
[tak na marginesie] athlon 1800; 256 ram, winxp

Ostatnio zmieniany przez Mike-L-DJ : 03.08.2004 o godz. 06:53
Stary 03.08.2004, 11:07   #11
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Mike-L-DJ
a byc moze, bo wlasnie athlona mam.
[tak na marginesie] athlon 1800; 256 ram, winxp
CCE na Athlona musi być spatchowane.

Jabba

SITH LORD
Stary 03.08.2004, 11:24   #12
Michal2004
czytelnik ;)

Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
CCE na Athlona musi być spatchowane.
wersje 2.66.xx (2.67.xx) w przeciwienstwie do 2.5 juz nie musza. Kazdy to wie, ale pisze zeby po prostu nie zamotac Mike-L-DJ'a
Stary 03.08.2004, 21:25   #13
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez Michal2004
wersje 2.66.xx (2.67.xx) w przeciwienstwie do 2.5 juz nie musza. Kazdy to wie, ale pisze zeby po prostu nie zamotac Mike-L-DJ'a
Tak, dokładnie 2.50 musi być spatchowane. i trzeba używać wpisu ResampleAudio(44100).

Sorki muchomorki !

Jabba

SITH LORD
Stary 05.08.2004, 10:55   #14
Pietja
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.08.2004
Pietja w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ProszĘ O Pomoc BŁĄd W V. 1.8.1 - Datei Nicht Gefunden

Witam!
Wprawdzie jestem początkującym w tej dziedzinie lecz przestudiowałem wszystkie Wasze odp. Po raz pierwszy zainstalowałe na kompie v.1.8.1 - ustawienia tak jak podpowiadali "fachowcy" wypowiadający się na forum. Ico?
Po wciśnieciu przycisku GO program dokonuje Demultiplexing a potem wyskakuje błąd "datei nicht gefunden".
JAK TEMU NA BOGA MOŻNA ZARADZIĆ BO OD KOMBINOWANIA RĘCE MNIE JUŻ BOLĄ.
Dzieki za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi.
Pietja jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2004, 15:23   #15
teklan
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.06.2004
teklan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jestem swieżo upieczonym posiadaczem nagrywarki, Mam Atlona 1.0 , proszę o poradę:
która wersja dvd2dvd będzie optymalna dla mnie ( chodzi też o czas dekodowania ) no i przede wszystkim jakość, oraz którą wercje CCE używać?
teklan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: