Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 14, średnio 3.86. Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2003, 22:38   #46
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ZONK ! Utkwilem z instalacja Huffyego W helpie pisza zeby nadpisac istniejacy HUFFYUV.DLL ( Windows\System(32) )nowym plikiem (...) ale ja nie mam co nadpisywac... zadnego Huffyuv.dll, w zadnym katalogu, a watpie zeby samo skopiowanie wystarczylo... Gdybys mogl Cobra lub Gelo opisac krok po kroku ja blondynce, instalacje tego ustrojstwa i ustawienia dla niego ( moj angielski jest za slaby na HELPa zawartego w ZIPie ) bylbym zobowiazany...

Dziekuje i pozdrawiam.
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2003, 23:23   #47
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
skoro nie miałeś wcześniej zainstalowanej normalnej wersji, więc nie musisz nic nadpisywać - zmień nazwę pliku z huffyuv_ccesp-patch_0.2.2.dll na huffyuv.dll i skopiuj go to C:\Windows\System32.
na wszelki wypadek sprawdź na liście swoich kodeków video czy masz pozycję: Huffyuv lossless codec - jeżli masz to wszystko gra
a ustawienia powinny być chyba takie jak na screenie:
Dołączone obrazki
 
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2003, 23:35   #48
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
fido2001 napisał(a)
CobraVerde, jezeli juz zdazyles sie pobawic re-kompresja z uzyciem Huffyuv, to prosze, podziel sie doswiadczeniem oraz informacja na temat wynikow, po za tym chcialbym znac Twoje zdanie na temat uzycia MPEGDecoder.dll zamiast Mpeg2Dec2.dll - chodzi mi o roznice w jakosci, a dokladniej, czy szybkosc MPEGDecodera, nie jest czasem kosztem jakosci
nie miałem okazji się pobawić dłużej tymi bajerami ale z moich pierwszych obserwacji wynika:
- MPEGDecoder.dll jest na moim kompie wyrażnie szybszy (prędkość kodowania wzrosła z 1.6 do prawie 2)
- zmian jakości kodowania narazie nie zauważyłem
- ważne jest jaką wersję AviSynth wykorzystujesz. najlepsza do eksperymentów jest 2.51 ale to beta i nie zawsze działa prawidłowo
- warto się też przyjrzeć nowej zabawce czyli MPEG2Dec3.dll i konwersji YV12
- trzeba na ten temat więcej poczytać możliwości konwersji YUY2 i YV12 są ponoć duże a ja chwilowo nie mam czasu na eksperymenty.
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 10:31   #49
stary user bez postów
 
Data rejestracji: 26.05.2003
Lokalizacja: podkarpackie
Posty: 9
GrzesiekP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sorry ale zadam dyletanckie pytania
1. Gdzie się ustawia rozmiar wynikowy filmu aby zmieścił się na 1 szt DVD-R?
2. Czy cała operacja trwa aż tak długo (ja czekałem 4 godziny i nie wytrzymałem - ATHLON 2000+XP) ?
3. Co robi program DVD2one, że w ciągu 25 minut daje film skrócony do 1 płyty DVD-R ?
Z poważaniem dyletant
GrzesiekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 10:50   #50
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Film obrabiany DVD2DVD-R zawsze mieści się na 1 płytę.Program automatycznie dokunuje kompresji, jednak można ustawić wartość Birate na taką jak Ci pasuje /nie radzę-program zrobi to lepiej/.Wartośc PASSES nożesz ustawić na 2 lub 3.Jeśli porównasz kopię z DVD2DVD i DVD2One zobaczysz ,że ta pierwsza jest o wiele lepsza i dlatego trwa to o wiele dłużej /CCE to najdłuższa i zarazem dająca najlesze wyniki operacja/.Przyśpieszenie możesz uzyskać - patrz post CobraVerde wyżej, ja jeszcze nie próbowałem i nie mogę podzielić się informacjami.Jedno Ci mogę zagwarantować - będziesz miał SUPER KOPIĘ.
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 11:18   #51
stary user bez postów
 
Data rejestracji: 26.05.2003
Lokalizacja: podkarpackie
Posty: 9
GrzesiekP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobiłem za pomocą DVD2one 40 filmów ale używam starego telewizora 25' i widocznie dlatego nie widziałem błędów.
Na co zwrócić uwagę? Jakieś przeskoki może? Czy kwadraty jak w Divx?
A tak z ciekawości pytam, może wiecie jakiego sposobu kompresji używa DVD2one?
GrzesiekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 11:32   #52
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
poczytaj sobie to: http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=3377&start=0
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 11:49   #53
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lub tutaj http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=63353
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.05.2003, 11:54   #54
stary user bez postów
 
Data rejestracji: 26.05.2003
Lokalizacja: podkarpackie
Posty: 9
GrzesiekP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzieki, jestem oświecony w temacie DVD2one i pomimo opisywanej długiej listy wad pozostaję przy nim
juz nie dyletant
GrzesiekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2003, 12:08   #55
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Gelo_5 napisał(a)
Jeśli porównasz kopię z DVD2DVD i DVD2One zobaczysz ,że ta pierwsza jest o wiele lepsza i dlatego trwa to o wiele dłużej /CCE to najdłuższa i zarazem dająca najlesze wyniki operacja/
Może kilka słów...
CCE opiera się na faktycznym procesie rekompresji, dokonuje re-encodingu na całej wartości bitrate video.
Natomiast 'engine' DVD2One czegoś podobnego wogóle nie wykonuje, tutaj zachodzi tzw. transcoding - gdzie tylko obcinane są wyższe partie bitrate, bez wcześniejszej analizy materiału, bez względu czy akurat dana klatka powinna posiadać conajmniej taką czy inną wartość bitrate. Oczywiście analiza i obliczenia zabierają sporo czasu - na tym właśnie oszczędza DVD2One.
Inną kwestią jest natomiast to, czy taki transcoding jest rzeczywiście wystarczający dla zachowania dobrej jakości filmu. Nie da się ukryć, że różnice między CCE a DVD2One są widoczne właściwie tylko przy zatrzymanym obrazie, porównując identyczne klatki na ekranie monitora. Na TV (do 32cali) naprawdę trudno to zauważyć.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2003, 12:35   #56
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
RobsYoda napisał(a)

Inną kwestią jest natomiast to, czy taki transcoding jest rzeczywiście wystarczający dla zachowania dobrej jakości filmu. Nie da się ukryć, że różnice między CCE a DVD2One są widoczne właściwie tylko przy zatrzymanym obrazie, porównując identyczne klatki na ekranie monitora. Na TV (do 32cali) naprawdę trudno to zauważyć.
nie bez znaczenia jest też czas filmu - ok. 120 min. obrazu potraktowane DVD2One wygląda znacznie lepiej niż trzygodzninna epoeja poddana takiemu samemu zabiegowi bo przy krótszych filamch straty na "ściętym" bitrate są znacznie mniejsze. dlatego moim zdaniem transcoding opłaca się stosować przy niezbyt długich obrazach i jeżeli już to lepiej użyć Instant Copy, który to robi bardzo ładnie...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2003, 12:52   #57
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Otóż to.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2003, 13:42   #58
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 13.02.2003
Lokalizacja: jaworzno
Posty: 155
d@n_007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam pytanie czy pierwszy proces zrzucanie filmu na twardy trwa okolo 2- 3 godziny??
iDCT, który będzie najlepsze dla mojego atlona 1.2

__________________
d@n_007

Ostatnio zmieniany przez d@n_007 : 17.06.2003 o godz. 14:46
d@n_007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2003, 20:37   #59
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 13.02.2003
Lokalizacja: jaworzno
Posty: 155
d@n_007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeszcze jedno.
po przeleceniu prezez dvd2avi, wyskakuje blad.

stanolem przy huffyuv.dll, wystarczy tylko wrzucic do tego katalogu?? czy czeba cos jeszcze robic??(moze przez neigo ten blad mi wyskakuje)

ps. sory za bledy, spieszy mi sie

Czy przerobienie jak trwa 24GODZINY to jest to normalne??
__________________
d@n_007

Ostatnio zmieniany przez d@n_007 : 14.06.2003 o godz. 10:52
d@n_007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 17:52   #60
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może jeszcze w kwestii wyjasnienia dla tych którzy nie widzą różnicy pomiędzi DVD2One i DVD2DVD ta instrukcja dotyczy tylko filmów które nie mieszczą sie na płycie jednowarstwowej .
Pozdrawiam Fafer
__________________
Fafer
Fafer jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO