![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.06.2004
![]() |
DVDReBuilder + CCE
Witam wszystki zaczołem przygodę z DVDReBuilder 0.64a +CCE SP v2.67.00.27, po wciśnięciu kodowania programik rusza bez broblemu natomiast po zakończeniu każdego segmentu (zał.nr1) program wymusza zapisywanie każdego z osobna (zał.nr2), po zapisaniu danego segmentu wyskakuje mi okno CCE nie mam pojęcia dlaczego tak więc odrazu go zamykam i CCE (zał.nr3) uruchamia się ponownie i zaczyna kompresować i jak w takiej sytuacji mam puścić kompa na noc jak cały czas muszę ingerować w pracę programu.
A przy okazji czy jeżeli DVD Decrypterem zgramy sam film na dysk wg ustawień (zał.nr4) to czy nie wystąpią później jakieś błedy podczas kompresaji, pytam ponieważ wszystkie instrukcje dotyczące DVD Decryptera zalecają zgrywanie całej płyty, a dopiero później oddzielenie niechcianego softu, a w ten sposób zaoszczędzamy miejsce na dysku jakże potrzebne do późniejszej pracy!!!!!. I jeszcze jedno pytanko w jaki sposób mogę w RBOpt ustawić inne bitare dla poszczególnych vobów i oczywiście czy się da (zał. nr5). Proszę o pomoc, nie mogę spać spokojnie bo mnie coś trafia z braku wiedzy na ten temat. W jaki sposób mogę umieścić załącznik tak aby był on wyświetlony w poście a nie umieszczony jako plik ![]() Ostatnio zmieniany przez dolas : 07.11.2004 o godz. 20:13 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | ||||
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Np. wskazanie folderu wynikowego ? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem więc tylko luźno kombinuję. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Masz zainstalowane EclCCE? (można je znaleźć na forum.doom9.org i być może w dziale Download na www.doom9.org -- no i zawsze masz jeszcze google ^_^ )
To czy będziesz miał problemy przy rekompresji zależy tylko od tego jakich narzędzi użyjesz. DVD RB, Big3 czy większość (wszystkie? ) transkodery operują na kompletnych płytkach. Jeśli brutalnie wyrwiesz tylko część zawartości to w/w aplikacje mogą w skrajnych przypadkach zgłupieć. Oszczędności miejsca będą raczej nie wielkie... wszak lwią część płytki zajmuje główny film. W RB Opt po wybraniu w liście VOB-Id'a (to białe pole po lewej stronie) kliknij na Autosized (tak, żeby zniknął tam znacznik) i będziesz mógł dowoli kombinować z bitratem (zaoszczędzone bity zostaną przydzielone w innych miejscach automatycznie).
![]() |
![]() |
#4 | |
dupa a nie
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Ja cały czas Decrypterem zrzucam tylko to co mnie interesuje , ok mały zysk na czasie ale też brak problemów związanych z późniejszym usuwaniem dla mnie niepotrzebnego śmiecia np. "Warnings" i tp. Tak pytam bo nigdy nie miałem z tym problemów ale nie wiadomo co człowieka w przyszłości spotka. I jeszcze jedno słyszałem że DVD RB ma problemy z jakąś częścią "Star Trek" , z powodu nieznajomości ang. na Doom9 nic nie znalazłem, czy wiesz coś o tym ?
![]() |
![]() |
#5 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Skrajne przypadki w sensie tytułów? Pojęcia nie mam.
Kopiując tylko część zawartości płytki naruszasz wewnętrzną spójność tych danych. Prawdopodobnie korzystając z trybu IFO takich naruszeń będzie mniej (może wcale) bo w ten sposób idziesz śladem logiki nawigacji płytki. Zrzucając tylko 'main movie' tak jak zaproponował dolas masz wyrwane z kontekstu pliki. Można je oczywiście zrekompresować ale raczej 'ręcznie' niż przy użyciu narzędzi typu DIF4U, DVD RB. Niestety nie śledzę w tej chwili tak pilnie Doom9. O ile pamiętam to DVD RB miało kłopoty z Star Wars. Wynikały one jednak z tego, że część wydań jest multiangle (początkowe napisy filmu są przetłumaczone i w zależności od wyboru ścieżki dźwiękowej puszczana jest odpowiednia wersja językowa tych napisów).
![]() |
![]() |
#6 | |
dupa a nie
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Co do Star Wars to kopie z RB "rwą" się na większości odtwarzaczy, aż miło ! Zwłaszcza na początkowych napisach . Oczywiście na "starych" RB. Poprawienie tego błędu zlikwidowało u mnie "drobne przycięcia" przy odtwarzaniu innych filmów na moim Pionku 444. Co ciekawe sprawdzałem SW przerabiane RB <0.64 na innych odtwarzaczach, u mnie się tyko przycina dzwięk + delikatnie obraz , na Philipsach tragedia , na Pionerze 5xx idzie bez zająknięcia, to samo Yamacha xxx. W kompie mam Pioneer 107 i podczas odtwarzania pod Power DVD są delikatne przycięcia (SW napisy pocz.) a odtwarzając AllPlayer zero przycięć ! EDIT : Ale pokręciłem ! za dużo piwa ! Z Power DVD i ALLplayer jest u mnie na odwrót! ![]() No ale to już historia !. Dzięki za wyjaśnienia !
Czołgi --> Strona Czołgiem! Ostatnio zmieniany przez Czołgista : 12.11.2004 o godz. 23:58 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Panowie czy te przycięcia występują przy kompresji całej trylogii SW czy tylko jakiejść jej części. Pytam bo właśnie będę robił kopie bezpieczeństwa całej trylogii SW i nie wiem który program wybrać RB czy DVD2DVD, wolał bym Rb bo napewno zapodam 10 pass.
Moje wcześniejsze problemy wynikały z uszkodzonego CCE teraz jest wszystko OK. Dzieki za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Przycięcia to 'wada' fabryczna generowana przez starsze wersje DVD ReBuilder'a. Z tymi Philipsami to też tak różnie... Na moim (DVD 737) nie ma żadnych zacięć, na DVD 728 też nie.
![]() |
![]() |
#9 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na Yamaha 550 też wszystko OK. Robiłem RB 10pass właśnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
dolas
1. Jeśli chodzi o CCE to proponuję użyć CCE SP 2.67.00.23 - zero problemów lub wersja Czołgisty 2. Decrypterem zgrywaj cały DVD 3. Wydziel sam film z audio i z napisami, które cię interesują przy pomocy Shrink v3.2 (authoring bez kompresji) 4. Zastosuj RB w wersji 0.64a lub wyższą wersję 5. RB wykonuje pliki o 60 MB mniejsze niż pojemność płyty. 6. Możesz to zmienić przy pomocy RB-Opt najlepiej v0.15 (po prepare) 7. Ustaw (tak jak radził ideJ) "DVD estimated size" na maksimum 4459 8. Jeśli ostatni Cell zajmuje same napisy końcowe to spokojnie możesz zwiększyć kompresję tej części i zyskasz mniejszą kompresję samego filmu. To są wielokrotnie sprawdzone metody i zawsze dają w wyniku to, czego oczekujemy. Ostatnio zmieniany przez skorpion2k2 : 12.11.2004 o godz. 19:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
dupa a nie
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
![]() U mnie "bez dotykania" przewala 100MB . :\ Ale fakt że MPEG2Dec3.dll chodzi stabilnie przy (jak na razie) różnych filmach + kręcenie RBopt i matryce. A np. Mpeg2Dec3Dg.dll niby podobnie ale przy niektórych filmach lubi przegiąć , oczywiście przy kręceniu w RBopt.
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Wczoraj zakończyłem kompresje filmu z użyciem DGDecode.dll zmieniałem Bitrate w RB-Opt i końcowa wielkość wyszła książkowo 60MB za mało, następnym razem sprawdze poprzednika MPEG2Dec3.dll.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
Cytat:
Mój zestaw RB z resztą, daje w 99% przypadków zawsze w wyniku o około 60 MB mniej. Z tego powodu zwiększam bitrate przy pomocy Rb-Opt. Zastanawiam się co może być przyczyną "przewalania" o 100 MB? Może zmiana matryc, lub wersja CCE? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 14.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
@skorpion2k2:
Stawiałbym raczej na matryce. To ona definiuje co znika z oryginalnego źródła (i w efekcie może dawać coś co się lepiej 'kompresuje')
![]() |
![]() |
|
|