Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.01.2005, 18:05   #1
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaki wybrać format dźwięku ?

Zrzuciłem decrypterem koncert U2(dwuwarstwowy) na twardziela i chcę go wrzucić na 1 płytę. I teraz pytanie: w Shrinku mam do wyboru 3 formaty dźwięku
-LPCM 2-ch (1,12GB)
-AC3 5.1 (326MB)
-DTS 5.1 (550MB)
Ze względów objętościowych wybrałem DTS, ale podmontowałem obraz do daemona, odpaliłem PowerDVD i nie ma dźwięku. Teraz nie wiem czy to wina Powera a po nagraniu na płytę stacjonarny odtwarzacz poda z dźwiękiem? Czy jednak zrobić w formacie LPCM, co wiąże się z kompresją video (no i nie wiem czy będzie dźwięk, bo jeszcze nie przerobiłem shrinkiem ). Ponadto jako laik nie wiem czy LPCM 2-kanałowy da na wyjściu wzmacniacza dźwięk 5.1 Niech mnie ktoś łaskawie oświeci bo na googlu oprócz suchej niezabardzo zrozumiałej teorii nic nie widzę.
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2005, 18:37   #2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.11.2004
Posty: 16
PawelM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LPCM 2ch jak sama nazwa wskazuje da dźwiek dwukanałowy.Proponuje zostawic DTS i nagrac najpierw na RW i sprawdzic na stacjonarce.
PawelM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 18:54   #3
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ewentualnie zostaw dd5.1 - nie zauważysz różnicy w stosunku do dts, a zyskasz kolejne 200MB.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 19:03   #4
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Robs co znaczy zostaw dd5.1? Chodzi ci o AC3?
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 19:04   #5
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Robs
Ewentualnie zostaw dd5.1 - nie zauważysz różnicy w stosunku do dts, a zyskasz kolejne 200MB.
i dodatkowa zaleta to to że nie musisz mieć dekodera DTS w DVD,albo w amplitunerze z kina domowego

pozdro
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 19:20   #6
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale akurat mam dts i w stacjonarnym i na wzmacniaczu, wzmacniacz sygnał łapie "auto" więc nawet nie wiem czy dźwięk w filmie itp. jest w formacie dts. Głośników mam 6, sprzęt ogólnie dobry i nie wiem czy dobrze będzie z AC3? Jako że obraz z U2( z dts) zdążyłem wyrzucić więc robię jeszcze raz i jak Pawelm pisał palnę go na rw i zobaczę co wyszło.
Dzięki
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 20:09   #7
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No i się wyjaśniło. Nagrałem z DTS na RW i jest dźwięk na stacjonarnym. I tak zostawię, tylko nagram jeszcze raz na dvdr. A oto powód, dlaczego było bez dźwięku;

Aktualna wersja urządzenia PowerDVD jest wyposażona w następujące funkcje audio:

- Liczba dekodowanych kanałów audio: 2
- Liczba kanałów wyjściowych audio: 8
- Dekoder Dolby Digital (AC-3): Yes
- Dekoder DTS: No
- Zestaw słuchawkowy Dolby Headphone: No
- Głośnik wirtualny Dolby Virtual Speaker: No
- System Dolby Pro Logic II: No
- Funkcja CLMEI: Yes
- Funkcja TruSurround XT: No
- Zestaw słuchawkowy CL Headphone: Yes

No i na końcu tego tekstu było "kup teraz"
Wystawię rachunek firmie CyberLink za godzinę niepotrzebnie spędzoną przy kompie
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 20:12   #8
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
No i się wyjaśniło. Nagrałem z DTS na RW i jest dźwięk na stacjonarnym. I tak zostawię, tylko nagram jeszcze raz na dvdr...
I to bardzo mądra decyzja jest... DTS zwykle daje lepsze wrażenia odsłuchowe, niesie ze sobą również więcej informacji przestrzennej ze względu na mniejszy współczynnik kompresji niż w AC3...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 20:43   #9
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
DTS zwykle daje lepsze wrażenia odsłuchowe, niesie ze sobą również więcej informacji przestrzennej ze względu na mniejszy współczynnik kompresji niż w AC3...
hehe, pewnie że tak jest, ale tylko wybrani (albo czujący się wybranymi) potrafią usłyszeć tą różnicę
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 20:52   #10
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Robs
hehe, pewnie że tak jest, ale tylko wybrani (albo czujący się wybranymi) potrafią usłyszeć tą różnicę
He, he, he... jesteś uroczy Robs
Odczytałem aluzję...
POZDRAWIAM!!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:11   #11
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Panowie, jedno się wyjaśniło i chwała Bogu. Teraz drugie. Zrzucam koncert Genesis i już widzę że dźwięk jest w formacie stereo, DTS 5.1 i Dolby 5.1. Z którym dźwiękiem zostawić: dolby czy dts. Jak pisałem jestem lejkiem w tej materii i U2 brzmi pięknie na DTS, ale inne koncerty odtwarzane u mnie w dolby 5.1 brzmią chyba identycznie. Więc co wybrać?
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:27   #12
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
Panowie, jedno się wyjaśniło i chwała Bogu. Teraz drugie. Zrzucam koncert Genesis i już widzę że dźwięk jest w formacie stereo, DTS 5.1 i Dolby 5.1. Z którym dźwiękiem zostawić: dolby czy dts. Jak pisałem jestem lejkiem w tej materii i U2 brzmi pięknie na DTS, ale inne koncerty odtwarzane u mnie w dolby 5.1 brzmią chyba identycznie. Więc co wybrać?
Czy przy każdym zgrywanym koncercie będziesz to pytanie zadawał ?

Przecież odpowiedz już dostałeś .

@Robs i 1stwasp

No i niewytrzymałem, jakiś czas nie odwiedzałem forum a tu widzę że wasze polemiki cały czas mają się dobrze ! I dobrze !
Fajnie się czyta, jak dla mnie to coś w stylu św.p. Kurka i Kamińskiego.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:38   #13
Bywalec
 
Avatar użytkownika bruner
 
Data rejestracji: 14.10.2004
Posty: 29
bruner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
" Czy przy każdym zgrywanym koncercie będziesz to pytanie zadawał ?"

Chyba nie, bo formaty się kończą Mr Czołgista.
A swoją drogą w menu płyty był do wyboru dźwięk stereo, DTS 5.1 lub Dolby 5.1 a w Shrinku do wyboru zostały tylko DTS 5.1, AC3 2-ch i AC3 5.1
bruner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:52   #14
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bruner
" Czy przy każdym zgrywanym koncercie będziesz to pytanie zadawał ?"

Chyba nie, bo formaty się kończą Mr Czołgista.
A swoją drogą w menu płyty był do wyboru dźwięk stereo, DTS 5.1 lub Dolby 5.1 a w Shrinku do wyboru zostały tylko DTS 5.1, AC3 2-ch i AC3 5.1
Jakie formaty ci się kończą ?

AC3 2-ch = stereo
AC3 5.1 = Dolby 5.1
a DTD to DTS
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 21:54   #15
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
A swoją drogą w menu płyty był do wyboru dźwięk stereo, DTS 5.1 lub Dolby 5.1 a w Shrinku do wyboru zostały tylko DTS 5.1, AC3 2-ch i AC3 5.1

no AC3 2.0 lub 5.1 to nic innego jak DolbyDigital 2.0 lub 5.1
(oznaczane czasami DD 2.0 lubDD 5.1)

pozdro
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO