Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 4.50. Tryby wyświetlania
Stary 06.09.2004, 15:52   #16
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.10.2003
Posty: 6
marooda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pytanie do skorpion2k2

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Do wykonania testu użyłem:

1. DVD ReBuilder v0.56 i Cinema Craft Encoder 2.67.00.23 (ustawienia standardowe - 6 przebiegów). Czas pracy kilkanaście godzin, nie zliczałem, ponieważ robiłem to z przerwami.

2. DVD Shrink v3.2 Czas pracy około 3 godzin (włączona głęboka analiza)

3. Pinacle Instant Copy v8.0 z update 8.3.0.4 => v8.03.0320 Czas pracy około 3 godzin. W przypadku tego programu pliki wynikowe były mniejsze o około 140 MB niż pojemność płyty DVD 4.7 GB. Jest to przypadłość tego programu, który nie trafia w końcową pojemność płyty. Można to zmienić, ale wymaga to dodatkowego czasu dla ponownego transkodowania. Zrezygnowałem z tego.

Wszystkie programy wskazywały kompresję na poziomie około 64,8%
Moje pytanie dotyczy Shrinka: czy oprócz głębokiej analizy była włączona opcja AEC, a jeżeli tak to która? ( sharp/default/ czy która z pozostałych)

dzięki za trud włożony w test
pozdro
marooda jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.09.2004, 18:42   #17
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez marooda
Moje pytanie dotyczy Shrinka: czy oprócz głębokiej analizy była włączona opcja AEC, a jeżeli tak to która? ( sharp/default/ czy która z pozostałych)
Tak była włączona -> Sharp (default), zastanawiam się tylko skoro jest to domyślna, to być może bez włączania też działa.
Przy okazji dla osób, które nie mają ACDSee do wygodnego przeglądania klatek proponuję inne narzędzie, które znajduje się w większości systemów Windows, a mianowicie Imaging (Preview) najczęściej znajduje się w akcesoriach. Należy każdą z porównywanych klatek otworzyć w oddzielnej instancji tego programu. Przy porównywaniu np. 4 klatek na dolnym pasku zadań będzie można wybierać jeden z nich. Działa doskonale.
Należy pamiętać o ustawieniu swojej karty graficznej na minimum 24 bitową głębię kolorów - to jest bardzo ważne.
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2004, 17:25   #18
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.10.2003
Posty: 6
marooda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Tak była włączona -> Sharp (default), zastanawiam się tylko skoro jest to domyślna, to być może bez włączania też działa.
NIE! Opcję AEC trzeba koniecznie "ptaszkować", a wtedy można wybierać od max.smooth do max.sharp. Tak się zastanawiam czy jestes pewien tego "ptaszkowania" bo bez tej opcji Shrink koduje jak jego poprzednie wersje. Piszę o tym bo AEC wielce wpływa na jakosć kodowania (MrBass na swojej stronie zrównuje shrinka z IC). A kto nie wierzy niech zajrzy na strony testów shrinka:
http://www.dvdshrink.info/temp/beta/...ive_tests.html

pozdro dla wszystkich maniaków jakosci !
marooda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2004, 23:28   #19
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zrobiłem PH matrycą "MPEG Standatd" na 10 pass, ciekawa matryca.
Niezła jakość , może konkurować z matrycą Jawora.
Moje wrażenia po projekcji, porównuję do matrycy Jawora, która jak na razie dla długich filmów jest dla mnie nr 1
na + :
Dobra szczegółówość i nie ma "niepokoju" w szczegółach.
Film jest gładzy i przez to przypomina bardziej orginał.
Zadziwiająco dobra jakość scen nocnych, zauważyłem że jak jest dużo czarnego to to co jasne wygląda naprawdę dobrze a nawet lepiej niż u Jawora.

na - :
Gorsza jakość 2 i 3 planu jeśli są nieostre, zaczynają być widoczne "kwadraty"
widać to dobrze na klatce MPEG_standard_2.bmp porównując z orginał_2.bmp.
Chyba najbardziej zauważalne (w porównaniu do innych matryc które testowałem na tym filmie) "mrożenie" fragmentów kadru. Ale nie jest to zbyt drażniące.
Niezbyt dobrze wypadają mgły i dymy (jasne) , dymy (ciemne) wyglądają lepiej.
Jasne sceny + ciemne obiekty (samoloty japońskie nad PH) wyglądają słabo.

Podsumowując, ciekawa matryca do długich filmów z dużą ilością "ciemnych" scen. Przy filmach krótrzych (np.5.4GB) może zrobić niespodziankę !
Właśnie taki mam i zabieram się do roboty.

Skorpion2k2 czy porównywałeś moje klatki , jakie opinie ?
Dołączone pliki
File Type: rar MPEG_standard.rar (289.1 KB, 87 oglądane)
File Type: rar MPEG_standard_1.rar (402.0 KB, 79 oglądane)
File Type: rar MPEG_standard_2.rar (257.3 KB, 73 oglądane)
File Type: rar orginał_2.rar (309.4 KB, 80 oglądane)
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2004, 22:05   #20
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Teraz na tapecie "Nigdy w życiu" (kopia bezp. dla żony) .
Długi na jakieś 97 min a szeroki na 5,44 GB .
Oczywiście DVD RB + CCE 10 pass.
Matryce "standard" i "Jawor" .
Wrażenia z oglądannia takie : jak ktoś się uprze ( częste stopklatki + tasowanie płytami) to może i znajdzie jakieś drobne różnice pomiędzy kopiami a oryginałem.
Co do różnic pomiędzy matrycami to nie ma szans na odróżnienie.
Zrobiłem też kopię DVD2One (dla porównania) , wypadło cieniutko, ogólne "mydło" , a w drobnych szczegółach katastrofa.
Porównanie poszczególnych klatek przy powiększeniu np. Photoschop,
pokazuje minimalną wyższość matrycy "Jawor" nad mat. "standard".
Różnice są tak niewielkie że sprawdzanie innych matryc na tym filmie jest chyba bez sensu.

Zamieszczam 1 klatkę która chyba oddaje to co napisałem.
Dołączone pliki
File Type: rar nwz_dvd2one.rar (344.7 KB, 97 oglądane)
File Type: rar nwz_jawor.rar (451.5 KB, 91 oglądane)
File Type: rar nwz_orginal.rar (463.9 KB, 96 oglądane)
File Type: rar nwz_std.rar (451.4 KB, 79 oglądane)
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2004, 13:00   #21
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Conti
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Posty: 600
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z Waszych wypowiedzi wynikałoby, że jeśli chce się otrzymać dobrą jakość w miarę krótkim czasie to najlepszy byłby Instant Copy v8.0. Chciałbym się upewnić, czy dobrze to zrozumiałem, bo przede mną pierwsze kroki w rekompresji dvd i wolę zasięgnąć rady ludzi "w temacie" niż marnować godziny. Ewentualnie może jakiś inny program ?? Dodam, ze zależy mi też trochę na czasie i kompresja 8-godzinna raczej odpada.
Filmy będe miał możliwość czasami obejrzeć na rzutniku multimedialnym, więc to odrobinę większy format niż TV.

Acha i jeszcze pytanko o Instant copy v.8 - skopresowałem gladiatora, wyszło chyba przyzwoicie, trwało prawie 2 godziny, ale plik wynikowy wyniósł 4,06GB - zmarnowane 300MB miejsca, czy jest jakaś możliwość zmiany wielkości docelowej, czy po prostu ten typ tak ma ??
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2004, 15:49   #22
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
Skorpion2k2 czy porównywałeś moje klatki , jakie opinie ?
Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale miałem dylemat w ocenie Twoich próbek. Problemem było porównanie, ponieważ za pierwszym razem wystawiłeś inne klatki (kilka i już jest problem). Za drugim razem wystawiłeś wycinki o nieco innych rozmiarach. Dopiero ostatnie z "Nigdy w Życiu" są jednakowe i te same.
Potwierdzam DVD2ONE - obraz rozmyty
Jednak co ciekawe matryca Jawor daje obraz ostrzejszy od oryginału, podobnie standard (rozumiem, że domyślna a nie "Standard MPEG". Jednak 10 pass to chyba jest zbędne.
Twój film ma średni bitrate około 7000 kb/s i dla niego wychodzi, że na płycie zmieści się przy średnim bitrate 5850 kb/s - dla takiej wartości to nawt 6 pass jest przesadą. Zastanawiam się nawet czy nie pogarszasz w ten sposób jakości. Nie chodzi mi o to, że robisz coś niepotrzebnego w sensie testów tylko w sensie praktycznym. Twoje przedstawianie testów w ten sposób może sugerować innym, że tylko tak długi czas obróbki (10 pass to chyba 20 - 24 godzin pracy przy procku 1,5 GHz) zapewni, że program RB wraz z CCE może dać dobre wyniki.
Ja twierdzę, że w zależności od średniego bitrate zależy ilość pass i jest wystarczająca 4-7 odpowiednio dla śred. bitrate 6000 i 3000 kb/s, aby uzyskać rewelacyjne efekty.
Jednak to dzięki Twojej pracy i przedstawianiu tutaj jej wyników możemy wyciągnąć takie wnioski. Jeśli możesz to w przyszłości dalej zamieszczaj informacje o wynikach testów. Mało osób wypowiada się na ten temat ale zapewniam, że wiele bardzo uważnie czyta Twoje wypowiedzi i uwzględnia to przy własnej obróbce DVD.
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2004, 16:13   #23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Z Waszych wypowiedzi wynikałoby, że jeśli chce się otrzymać dobrą jakość w miarę krótkim czasie to najlepszy byłby Instant Copy v8.0. Chciałbym się upewnić, czy dobrze to zrozumiałem, bo przede mną pierwsze kroki w rekompresji dvd i wolę zasięgnąć rady ludzi "w temacie" niż marnować godziny. Dodam, ze zależy mi też trochę na czasie i kompresja 8-godzinna raczej odpada.
Acha i jeszcze pytanko o Instant copy v.8 - skopresowałem gladiatora, wyszło chyba przyzwoicie, trwało prawie 2 godziny, ale plik wynikowy wyniósł 4,06GB - zmarnowane 300MB miejsca, czy jest jakaś możliwość zmiany wielkości docelowej, czy po prostu ten typ tak ma ??
Myślę, że jeśli zależy Ci przede wszystkim na czasie to jest to dobry wybór - przyzwoita jakość w rozsądnym czasie. Możesz mieć problemy przy nagrywaniu lub przegrywaniu obrazu, ale to łatwo się obchodzi (jest to opisane na forum kilka razy). Jeśli chodzi zmarnowane miejsce to wszystko zależy od wersji, którą posiadasz. Ważne jest to, co jest po 8.xxxx. Ostatni dostępny update powoduje, że nie da się zmienić tego (oni ciągle coś skopią). Wcześniejsze wersje (cały czas piszę o 8.xxx) dają się łatwo przestrajać - poszukaj na tym forum - jest to dokładnie opisane.
Z drugiej jednak strony, jeśli jesteś, choć trochę "dvdmanem" to warto wypróbować DVD ReBuildera i CCE (np. zgodnie z poradnikiem "DUET DVD czyli jak.....". W przypadku tej paczki programów samo ustawienie trwa tylko 5 minut przy pierwszym razie, a przy kolejnych masz wszystko gotowe. I najważniejsze dla Ciebie w każdej chwili możesz przerwać pracę i później lub dnia następnego dalej ją kontynuować. To jest wygodne i pozwala rozsądnie wykorzystywać komputer.
Decyzja należy do Ciebie
(JA PRACUJĘ JUŻ TYLKO Z RB)
Pozdrawiam

Znalazłem coś takiego:
http://www.divx.howto.pl/modules.php...ewtopic&t=2842

Ostatnio zmieniany przez skorpion2k2 : 18.09.2004 o godz. 09:45 Powód: Nowe informacje
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2004, 23:35   #24
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale miałem dylemat w ocenie Twoich próbek. Problemem było porównanie, ponieważ za pierwszym razem wystawiłeś inne klatki (kilka i już jest problem). Za drugim razem wystawiłeś wycinki o nieco innych rozmiarach. Dopiero ostatnie z "Nigdy w Życiu" są jednakowe i te same.
Potwierdzam DVD2ONE - obraz rozmyty
Jednak co ciekawe matryca Jawor daje obraz ostrzejszy od oryginału, podobnie standard (rozumiem, że domyślna a nie "Standard MPEG".

Twój film ma średni bitrate około 7000 kb/s i dla niego wychodzi, że na płycie zmieści się przy średnim bitrate 5850 kb/s - dla takiej wartości to nawt 6 pass jest przesadą. Zastanawiam się nawet czy nie pogarszasz w ten sposób jakości. Nie chodzi mi o to, że robisz coś niepotrzebnego w sensie testów tylko w sensie praktycznym. Twoje przedstawianie testów w ten sposób może sugerować innym, że tylko tak długi czas obróbki (10 pass to chyba 20 - 24 godzin pracy przy procku 1,5 GHz) zapewni, że program RB wraz z CCE może dać dobre wyniki.
Ja twierdzę, że w zależności od średniego bitrate zależy ilość pass i jest wystarczająca 4-7 odpowiednio dla śred. bitrate 6000 i 3000 kb/s, aby uzyskać rewelacyjne efekty.
Jednak to dzięki Twojej pracy i przedstawianiu tutaj jej wyników możemy wyciągnąć takie wnioski. Jeśli możesz to w przyszłości dalej zamieszczaj informacje o wynikach testów. Mało osób wypowiada się na ten temat ale zapewniam, że wiele bardzo uważnie czyta Twoje wypowiedzi i uwzględnia to przy własnej obróbce DVD.
Pozdrawiam

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem
Nie ma sprawy !

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Jednak co ciekawe matryca Jawor daje obraz ostrzejszy od oryginału.
Ty też to dostrzegasz ! no to jest nas 2-ch !
Bardzo polubiłem tę matrycę .
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Jednak 10 pass to chyba jest zbędne.
Tu się niezgadzam !
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Twój film ma średni bitrate około 7000 kb/s i dla niego wychodzi, że na płycie zmieści się przy średnim bitrate 5850 kb/s - dla takiej wartości to nawt 6 pass jest przesadą. Zastanawiam się nawet czy nie pogarszasz w ten sposób jakości. Nie chodzi mi o to, że robisz coś niepotrzebnego w sensie testów tylko w sensie praktycznym. Twoje przedstawianie testów w ten sposób może sugerować innym, że tylko tak długi czas obróbki (10 pass to chyba 20 - 24 godzin pracy przy procku 1,5 GHz) zapewni, że program RB wraz z CCE może dać dobre wyniki.
Tu już się stanowczo niezgadzam !
Co byśmy nie robili (i czym) to wszystko jest kompresja STRATNA !!!
Żeby zmniejszyć "wagę" filmu trzeba coś wyżucić ! to jest pewne !
Transkodery głównie obniżają rozdzielczość + itd.
A encodery jak np. CCE obcinają to co jest najmniej widoczne dla oka !
porównał bym luźno to np. z kompresją MP3 .
Ilość przebiegów w CCE wpływa tylko na jakość wyjściową, już to zauważyłem że max ilość przebiegów ma duży wpływ na jakość końcową !
Niestety im więcej tym lepiej .
I bitrate nie ma tu nic do gadania
(ileś MB musimy stracić to pewne, co wyżucić a co zostawić ? by max dorównać wzorcowi ! Otym decydują przejścia , pass !)

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Ja twierdzę, że w zależności od średniego bitrate zależy ilość pass i jest wystarczająca 4-7 odpowiednio dla śred. bitrate 6000 i 3000 kb/s, aby uzyskać rewelacyjne efekty.
OK to co piszesz ma sens ale tylko dla oglądania kopii na TV np. 36".
Zrobiłem 2x więcej testów niż zamieściłem na forum .
Zamieszczałem tylko te najważniejsze z mojego pkt. widzenia !
Płytki już mi się "tasują" np. z PH to mam chyba 12 płytek !
A planuję jeszcze testy Qenc ! Bo jest już nowa wersja , może alternatywna dla CCE dla trochę mniejszych formatów np. Plazma !
Nie chcę zaśmiecać Forum niepotrzebnymi GB info!
Żeby była jasność projekcję uskuteczniam na Panasocic 300 + Pioneer 444.
Szerokość ekranu 2,5m . Kabel Euro RGB. (do ideału sporo brakuje )

Tak na koniec dodam taki jestem upierdliwy , mnie się jakość DVD niepodoba,
ogólnie jest słaba, mało (choć się zdażają OK ) jest filmów z dobrą jakością.
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2004, 11:09   #25
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
OK to co piszesz ma sens ale tylko dla oglądania kopii na TV np. 36".
Zrobiłem 2x więcej testów niż zamieściłem na forum .
Zamieszczałem tylko te najważniejsze z mojego pkt. widzenia !
A planuję jeszcze testy Qenc ! Bo jest już nowa wersja , może alternatywna dla CCE dla trochę mniejszych formatów np. Plazma !
Żeby była jasność projekcję uskuteczniam na Panasocic 300 + Pioneer 444.
Szerokość ekranu 2,5m . Kabel Euro RGB. (do ideału sporo brakuje )
Co tu mogę dodać? Masz sprzęt, który pozwala to zobaczyć. W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawe
Jeśli chodzi o szczegóły techniczne rekompresji, to wrócę jeszcze do tego.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2004, 17:29   #26
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Co tu mogę dodać? Masz sprzęt, który pozwala to zobaczyć. W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawe
Jeśli chodzi o szczegóły techniczne rekompresji, to wrócę jeszcze do tego.
O szczegółach technicznych procesu rekompresji wiem bardzo niewiele, to co pisałem wcześniej należy traktować jako luźne odczucia zwykłego użytkownika porównującego dwie różne metody kompresji metodą "na oko".

Pisząc o bitrate miałem na myśli że ustawiając ilość przebiegów CCE nie można się sugorować średnim bitrate. Np. przy niezbyt długim filmie (5,3 GB) , zrobiłem kopie dla 5, 7 i 10 przebiegów , przy porównaniu różnice jakości były widoczne.
Oczywiście najlepiej wypadła kopia na 10 pass.
Robiłem jeszcze tego typu porównania dla filmów 4,9GB , 5,8GB no i zawsze najlepiej wyglądała kopia na 10 przebiegów.
Oczywiście różnice były bardzo niewielkie i jak komuś zalerzy na czasie a w
przyszłości nie planuje zakupu projektora to robienie 10pass nie ma sensu.
Niestety jak się rzuca na ekran gdzie pixel ma wymiary około 3x3mm, to niema zmiłuj.

Tak się jeszcze zastanawiam czy dla osób którym wzupełności wystarcza jakość z CCE przy np. 4 pass, nie jest lepszym rozwiązaniem zastosowanie RB z QEnc zamiast CCE?
Robiłem już takie porównakie kiedyś, i z tego co pamiętam jakość była porównywalna (CCE 4 przebiegi / QEnc 1 przebieg), ale QEnc był zdecydowanie szybszy !
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2004, 00:48   #27
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
W wolnej chwili poczytaj ten wątek http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=79743 - bardzo ciekawetego.


Właśnie go czytam , przy moich zdolnościach lingwistycznych + możliwościach translatorów oraz awersji mojej żony (dobrze zna ang.) do tego co robię
To chwilę potrawa ^_^
Z tego co zrozumiałem to pewien człowiek kupił sobie plazmę 42' i nie widzi różnic w ilościach przebiegów, no i już w tym momencie mi go szkoda !

Miałem możność przyglądnąć się blirzej (taki mały teścik, chyba 11.2003) 8 miu ekranom plazmowym, od 32" do chyba 90-92' , no i wg. mnie z tych 8 to 2 takie cudeńka mogą zasługiwać na chwilę uwagi, lecz z tej dwójki zapamiętałem tylko LG 60' (kosztowało to bydlę jakieś 80 tys zł. jak dla mnie mogło by kosztować 800 tys zł , cena równie abstrakcyjna)
Ale szło na tym bydlęciu pooglądać !
Jadnak w konfrontacji ze średniej klasy projektorem taka jednostka wysiada.
Generalnie z moich doświadczeń to plazma dziwnie "zniekształca" obraz.
Może teraz są lepsze modele , ale ja piszę o tym co widziałem !

Dalej na tej stronie (nie doczytałem dokładnie do końca) można poczytać dyrdymały ludzi którzy teoretycznie kombinują.

Broń Boże nie chciałbym być odbierany jako mądrala
Wiem że mam sprzęt klasy niższej średniej bo na to tylko było mnie stać i to przy wsparciu rodziny , a miałem okazję pooglądać na wyższej i dużo wyższej.


Na "niskim poziomie" niewiele wiem o kompresji, ale coś niecoś oglądałem:
Przed kupnem projektora przyglądałem się 6 modelom Infocusa, 2 modelom Boxlighta, 2 Panasonicom, 1 Yamaha i były jeszcze 2 lub 3 projektory których nazw nie pamiętam.

Wszystkim maniakom jakości polecam odwiedzanie salonów AV , można pooglądać to i owo, no i wyrobić poglądy !
Niekoniecznie zgodne z moimi ! ale za to będą własne

Ostatnio zmieniany przez Czołgista : 20.09.2004 o godz. 13:51
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.09.2004, 22:24   #28
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Widzę ,że synowie marnotrawni odchodzicie od DVD2DVDR na korzyść Rebuildera . Ja chyba tego nie zrobię... Najwyżej dam 9 passes zamiast 7 choć i tak tego nie odróżnię na moim 29 calowym Samsungu 4:3.

A propo - czy ktoś już ma Trylogię SW w domu ? Może powiedzieć ile GB zajmują poszczególne filmy (oczywiscie bez dodatków i menu) ?

Jabba
__________________

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2004, 08:17   #29
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak nie zapomnę to sprawdzę Jedno mogę powiedzieć: jakość obrazu (na TV) poraża. W paru miejscach wyłapałem lekki dithering (akurat stop klatkę włączyłem). Bardzo wdzięczny materiał do testów enkoderów (na razie obejrzałem tylko TESB). Przestrzenność dźwięku jest po prostu boska....
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.09.2004, 17:43   #30
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.06.2003
Posty: 14
robboj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Widzę ,że synowie marnotrawni odchodzicie od DVD2DVDR na korzyść Rebuildera . Ja chyba tego nie zrobię... Najwyżej dam 9 passes zamiast 7 choć i tak tego nie odróżnię na moim 29 calowym Samsungu 4:3.

A propo - czy ktoś już ma Trylogię SW w domu ? Może powiedzieć ile GB zajmują poszczególne filmy (oczywiscie bez dodatków i menu) ?

Jabba
Witam

Epizod 4 - 5,819
Epizod 5 - 5,884
Epizod 6 - 6,021

Epizody zawierają jedną ścieżkę audio i napisy polskie, angielskie z przyciętymi napisami końcowymi.

Pozdrawiam
robboj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 17:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO