Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 4.50. Tryby wyświetlania
Stary 04.01.2005, 08:16   #46
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelvideo
Cóż , przeczytałem to wszystko uuf... Ja nie mam obsesji na punkcie jakość z prostego powodu, bardzo dużo filmów o transkodowałem programem ClonDVD2 i zawsze, ale to zawsze miałem za***istą jakość i nie ważne czy film miał wielkość 6 czy 7GB mało tego,
cały proces w raz z wypaleniem np filmu 7GB trwał maksymalnie 1godz do półtorej i dziwie się bardzo co można jeszcze poprawiać. Jakieś przebiegi x10 po co to? Co chcecie uzyskać? Oryginału i tak nie zrobicie! Zamiast ułatwiać sobie to wszyscy brną w wojnie o jakość gdzie 99% ludzi nigdy nie zauważy różnicy.

A tak na marginesie,
Ja też lubię dobrą jakość ale wątpię żeby jakiś dvdshrink czy cce powaliły mnie na kolana, i tak oba te programy nie umywają się do Procodera 2.

Pozdrawiam .
Przeczytałem twoją wypowiedź i pomyślałem, że należy ją pominąć milczeniem, ponieważ trudno z takimi stwierdzeniami polemizować. Gdyby tak było jak piszesz to dzisiaj odbiorniki TV były by dalej czarno-białe, audio tylko mono. Bo po co ludziom coś lepszego skoro 99% nie widzi różnicy i w obrazie i w dźwięku. Jednak na pewno nie ma tylu niedowidzących i niedosłyszących. Transkodowanie jest wymyślone głównie dla potrzeb TV, aby w czasie rzeczywistym można było przekazywać obraz odbiorcom. Porównaj obraz uzyskany z przekazu TV i z płyty DVD. Jeśli nie widzisz różnicy to rzeczywiście nie ma sensu dalej dyskutować. Oczywiście same wydania DVD różnią się od siebie znacząco. Są bardzo dobre i beznadziejnie, a wynika to z faktu, że ludzie którzy to robili (producent) nie zauważają różnicy albo nie traktują poważnie odbiorcy końcowego.
O tym jest wiele publikacji na stronach www - warto poczytać.
Przy okazji CCE to profesjonalne narzędzie, które jest wykorzystywane między innymi do produkcji filmowych DVD.
Jeśli Cię zadowala uzyskana jakość Twoimi metodami to bardzo dobrze. W takim celu zostały stworzone te narzędzia. Istnieje jednak inny świat jakościowy i ludzie, dla których to forum ma być pomocne.
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.01.2005, 10:06   #47
Zarejestrowany dla jaj
 
Avatar użytkownika zene_k
 
Data rejestracji: 25.11.2004
Lokalizacja: 53°25' N,14°35' E
Posty: 3,827
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelvideo
Cóż , przeczytałem to wszystko uuf... Ja nie mam obsesji na punkcie jakość z prostego powodu, bardzo dużo filmów o transkodowałem programem ClonDVD2 i zawsze, ale to zawsze miałem za***istą jakość i nie ważne czy film miał wielkość 6 czy 7GB mało tego,
cały proces w raz z wypaleniem np filmu 7GB trwał maksymalnie 1godz do półtorej i dziwie się bardzo co można jeszcze poprawiać. Jakieś przebiegi x10 po co to? Co chcecie uzyskać? Oryginału i tak nie zrobicie! Zamiast ułatwiać sobie to wszyscy brną w wojnie o jakość gdzie 99% ludzi nigdy nie zauważy różnicy.

A tak na marginesie,
Ja też lubię dobrą jakość ale wątpię żeby jakiś dvdshrink czy cce powaliły mnie na kolana, i tak oba te programy nie umywają się do Procodera 2.

Pozdrawiam .
Moim zdaniem nie masz racji, ale to tylko moja skromna opinia. pozdrawiam
zene_k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 16:12   #48
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Conti
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Posty: 600
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem ma względną rację.
Jego zadowala co innego niż mnie, mnie zadowala co innego niż Skorpiona. I o to chodzi. Jakby była jedna prawda to wszyscy mieliby ps2, golfa, chodzili ubrani na szaro itp.

Przecież w tym wszystkim nie tylko chodzi o to, co jest najdokładniejsze, ale o to co nas zadowala. CCE daje świetną jakość ale kosztem czasu i dość skomplikowanej (w porównaniu z clonedvd) obsługi. Clonedvd jest prosty, szybki i daje przyzoite efekty. Ja "polubiłem" Instant copy, ale do ideału mu daleko.
Dla każdego coś miłego.....a fakt jest taki, że większość moich znajomych używa clonedvd, 1 kolega instant copy, a nikt CCE (oczywiście nie mówię o forumowiczach ).
__________________
Mozilla Firefox + The Bat! IniemamocnI
Benq sobie radzi . Pionek
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 22:11   #49
Plextor PX-716A
 
Avatar użytkownika tresorman
 
Data rejestracji: 25.12.2004
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Posty: 9
tresorman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...dla mnie istnieje tylko CCE + DVD2DVD-R, 3 - 5 pass w zaleznisci od dlugosci filmu i wlasnego widzimisie oczywiscie. Zrobilem juz kilka filmow, pozyczalem znajomym i wszyscy mowili ze wygladaja jak kopia 1:1. Mam znajomego ktory ma niezly projektorek i on robi kopie przy pomocy CCE 2 pass, mowi ze szkoda czasu i pieniedzy (za prad) na wiecej przebiegow. Pozdro dla wszystkich zwolennikow CCE! 8 )
__________________
"Najpiękniejszym, co możemy odkryć, jest tajemniczość." -- Albert Einstein
tresorman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2005, 22:55   #50
Zarejestrowany dla jaj
 
Avatar użytkownika zene_k
 
Data rejestracji: 25.11.2004
Lokalizacja: 53°25' N,14°35' E
Posty: 3,827
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ja też używam clonedvd2 i IC8 i uważam, że te programy w znakomitej większości są wystarczające, ale cce jest naprawdę niesamowity, tylko faktycznie ten czas tworzenia obrazu płyty powala
zene_k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 20:13   #51
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.05.2004
Posty: 14
soundtrax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.

W końcu zrobiłem zwykły "Powrót Króla"
przy pomocy DVDShrinka korzystając
z dokładnej analizy i funkcji Quality Enhancements.
Wyszedł szajs.

Pozdrawiam.
soundtrax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2005, 21:46   #52
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Mam takie oto pytanie?
Coto są te "matryce" "Jawor" i "Standart"......oraz taka maleńka proźba gdzie można te matryce pobrać??
Serdecznie Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 00:40   #53
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Fajnie że jest trochę ludzi któży lubią jakość i nie zadowalają się byle czym !

Jak ktoś ma projektor i cce na 2 pas go zadowala , znaczy że jest ślepy ! i tyle

"Powrót Króla" w schrink = musział wyjść szajs , cudów nie ma.

Co to są matrycei co robią to w necie trochę info jest warto poszukać i poczytać , a jawora pobież np. z tąd http://www.divx.howto.pl/modules.php...ticle&sid=1230

Jakość ponad wszystko !!! (to nie moje)
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 12:03   #54
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki wielkie za informacje i linka , ale mam jeszcze jedną proźbe.
Jak się używa tych "matryc" ...chodzi mi o "jawor" tzn w jakim programie mogę jej użyć...............i jak?
Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 10:22   #55
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Całkiem zgrabny zestaw matryc na okazje wszelakie jest w pakiecie z RB Opt'em (do pobrania z forum.doom9.org. W CCE nie ma bezpośrednio możliwości wczytania matrycy. Możesz je wprowadzić do CCE przy pomocy CCE Patcher'a. Te matryce które masz możesz podejrzeć w okienku edycji parametrów kodowania (guzik Video i następnie guzik Quantization Matrices). Wydaje mi się, że można je podać również w pliku .ecl ale nie pamiętam składni.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 06:28   #56
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przeczytałem prawie wszystkie wypowiedzi, sprzeczki, porównania i zastanawiam się czemu Ci, którym tak bardzo zależy na jakości nie podzielą filmu na 2 płytki
Ja również przywiązuję wagę do jakości, ale dopiero od niedawna zacząłem eksperymentować z nagrywaniem DVD i niezbyt duże posiadam doświadczenie. Testowałem (z kompresją max. 69%):
1. Elby Clone DVD 2.6.2.3
2. DVD2one 1.5.1
3. InterVideo DVDCopy 3
i w takiej też kolejności wg mnie wypadły. Nie analizowałem oczywiście pojedynczych klatek, bo to bez sensu, tylko te same sekwencje po kilkanaście razy (monitor Eizo FlexScan T67 20"). Różnica między kopią a oryginałem b. mało zauważalna. Z płytki wycięte tylko strumienie audio francuski, niemiecki, węgierski i napisy poza polskimi i angielskimi. Reasumując: jeśli będę chciał mieć ideał zgodny z oryginałem, na pewno nie
będę tracił czasu na kompresję (naście godzin).
Bardzo będę wdzięczny, jeżeli ktoś podejmie ten temat (dzielenia na 2 DVD), bo jest parę rzeczy, które chciał bym mieć 1:1, ale DL z racji ceny odpadają...
Pozdrawiam.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 13:54   #57
Registered
 
Data rejestracji: 01.02.2005
Posty: 2
Zbyszek5 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przepraszam, że się wtrącam w trakcie dyskusji ale jestem nowy i nie wiem jeszcze jak się tu poruszać- czy może ktoś mi pomóc w takiej kwestii: Zgrywam swoje rodzinne filmy z VHS programem Pinnacle na DVD i jeżeli chcę zachować najlepszą jakość DVD to wchodzi mi na jedną płytę tylko 61 min, a potrzebuję żeby weszło przynajmniej 2,5 - 3 godzin bez straty jakości. Robiłem różne próby z VHS-u ale przy obniżeniu jakości obraz się pogarsza

Ostatnio zmieniany przez Zbyszek5 : 01.02.2005 o godz. 14:19
Zbyszek5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 20:03   #58
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx
Przeczytałem prawie wszystkie wypowiedzi, sprzeczki, porównania i zastanawiam się czemu Ci, którym tak bardzo zależy na jakości nie podzielą filmu na 2 płytki
Ja również przywiązuję wagę do jakości, ale dopiero od niedawna zacząłem eksperymentować z nagrywaniem DVD i niezbyt duże posiadam doświadczenie. Testowałem (z kompresją max. 69%):
1. Elby Clone DVD 2.6.2.3
2. DVD2one 1.5.1
3. InterVideo DVDCopy 3
i w takiej też kolejności wg mnie wypadły. Nie analizowałem oczywiście pojedynczych klatek, bo to bez sensu, tylko te same sekwencje po kilkanaście razy (monitor Eizo FlexScan T67 20"). Różnica między kopią a oryginałem b. mało zauważalna. Z płytki wycięte tylko strumienie audio francuski, niemiecki, węgierski i napisy poza polskimi i angielskimi. Reasumując: jeśli będę chciał mieć ideał zgodny z oryginałem, na pewno nie
będę tracił czasu na kompresję (naście godzin).
Bardzo będę wdzięczny, jeżeli ktoś podejmie ten temat (dzielenia na 2 DVD), bo jest parę rzeczy, które chciał bym mieć 1:1, ale DL z racji ceny odpadają...
Pozdrawiam.
Jakie ty tu sprzeczki widziałeś ? ,
Małe spięcia można czasem spotkać w dziale Ogólnie o DVD
ale nie tutaj

A co do dzielenia filmu na 2 płyty to i owszem czasem jak film długi to dzielę (generalnie jak film ma więcej niż około 6.4GB) , a podejmować tematu dzielenia płytek chyba nie ma sensu, bo :
Po pierwsze primo - było już setki razy
Po drugie primo - jak się podzieli film na 2 płyty to o czym tu pisać w kwestii jakości?
Po trzecie primo - ile jest filmów ważących więcej niż to "moje" 6,4 GB ?
Po czwarte primo - jak film jest w 2 kawałkach to przychodzi kiedyś ten moment że trzeba zmienić płytę i klimat szlag trafia.

Co do płytek DL to oprócz ceny mają jeszcze tę wadę że podczas zmiany warstwy występuje chwilowe zacięcie obrazu, no i nośniki te są jeszcze zbyt krótko by oceniać czy trwałość takiej płytki jest taka sama jak SL.

Jak nie chcesz tracić kilkanaście godzin to nie , nikt nie zmusza
Ja też czasu nie tracę , RB + CCE pracuje w nocy a ja sobie śpię , tylko osiołek nie śpi bo też w tym czasie pracuje 2 w 1 8 )

Dzielić film to chyba można prawie wszystkim : DVD Decrypter, DVD2one, shrink , cloneDVD ..........
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 02:43   #59
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Arrow

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Jakie ty tu sprzeczki widziałeś ? ,
Małe spięcia można czasem spotkać w dziale Ogólnie o DVD
ale nie tutaj
jak je zwał, tak je zwał. Fajnie, że się odezwałeś, bo może przy okazji:
Cytat:
Co do płytek DL to oprócz ceny mają jeszcze tę wadę że podczas zmiany warstwy występuje chwilowe zacięcie obrazu, no i nośniki te są jeszcze zbyt krótko by oceniać czy trwałość takiej płytki jest taka sama jak SL.
o których płytkach wiadomo, ile wytrzymają? Ja narazie używam Platinium, bo tak mi doradzono. Może coś podpowiesz?
Cytat:
a podejmować tematu dzielenia płytek chyba nie ma sensu, bo :
Po pierwsze primo - było już setki razy
... a gdzie najsensowniej? Chodzi mi o poruszanie się po menu płyty, t.zn. mam w napędzie drugą część i chcę wybrać inną scenę albo dodatek, które fizycznie znajdują się na pierwszej płytce. Jednym słowem chodzi mi o jak najwygodniejszą metodę podziału.
Cytat:
Ja też czasu nie tracę , RB + CCE pracuje w nocy a ja sobie śpię , tylko osiołek nie śpi bo też w tym czasie pracuje 2 w 1 8 )
u mnie osiołek pracuje rzadko a zasilacz 420W chce dużo papu .
I tak na zakończenie mego postu - odnośnie jakości: nie jestem w posiadaniu rzutnika (plazmy również), na kupnie też 8 ) . Chciałbym, żeby jakość była dostosowana do jakiegoś niezłego TV 29"-32" 100Hz (takoż go jeszcze nie mam ). Za radę będę wdzięczny .

Ostatnio zmieniany przez Slavekx : 02.02.2005 o godz. 02:46
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 00:37   #60
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx
jak je zwał, tak je zwał. Fajnie, że się odezwałeś, bo może przy okazji:o których płytkach wiadomo, ile wytrzymają? Ja narazie używam Platinium, bo tak mi doradzono. Może coś podpowiesz?... a gdzie najsensowniej? Chodzi mi o poruszanie się po menu płyty, t.zn. mam w napędzie drugą część i chcę wybrać inną scenę albo dodatek, które fizycznie znajdują się na pierwszej płytce. Jednym słowem chodzi mi o jak najwygodniejszą metodę podziału.u mnie osiołek pracuje rzadko a zasilacz 420W chce dużo papu .
I tak na zakończenie mego postu - odnośnie jakości: nie jestem w posiadaniu rzutnika (plazmy również), na kupnie też 8 ) . Chciałbym, żeby jakość była dostosowana do jakiegoś niezłego TV 29"-32" 100Hz (takoż go jeszcze nie mam ). Za radę będę wdzięczny .
Co do płytek to jak dla mnie to tylko Verbatim, ale to nie ten dział, Na Ogólnie o DVD jest sporo do poczytania .
Jeśli chodzi o menu , to źle trafiłeś , dla mnie to śmieć na równi z reklamami .
To co piszesz jak chciałbyś mieć menu i film na 2 płytach to abstrakcja , i co jak zadasz w menu np.2 płyty żeby odtwożył jakiś chapter który jest na 1 płycie to się płytki same w jakiś magiczny sposób zmienią ?
Zazwyczaj na 1 płycie jest menu + 1/2 filmu + dodatki, a na drógiej reszta filmu bez menu, ciekawe dla czego .
Oglądałeś kiedyś org. film który był na 2 płytach podzielony ?
Oczywiście prawie wszystko jest możliwe , ale to co ty kombinujesz to podziwiam , napisz ile ci czasu z tym zeszło i zobaczymy czy rekompresja CCE jest tak mało ekonomiczna.
Zasiłka pobiera nie wiele więcej niż to co dostarcza, więc te 420 W nie robą dużego wrarzenia, raczej sobie policz co pobiera prąd, było na forum
A jak chcesz to wszystko oglądać na TV to np. Schrink załatwi sprawę, i to na 1 płycie.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 17:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO