Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 05.07.2004, 18:21   #1
BIZON_PL
Bywalec

Data rejestracji: 21.04.2004
BIZON_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
The Last Samurai + Rebuilder

Po przeczytaniu fachowej literatury zapragnąłem uzyskać jak najlepszą jakość tego filmu.
Jako że jestem człowiekiem leniwym i wygodnym postanowiłem że film będzie posiadał orginalne menu, dwie wersje językowe (angielska i polska) oraz jedne (polskie) napisy.
Wyzwanie jak dla mnie troszkę z "górnej półki" jako że dotąd miałem doczynienia tylko z InstantCopy8.
Tak więc do boju.
Zaczęły się testy.
Oczywiście na początek wystartował wspomniany wyżej InstantCopy8.
Hm... myślę sobie wszystko pięknie ładnie mimo że materiał video trzeba było pomniejszyć o około 40%.
Po zakończeniu pracy "szybkie" oglądanie filmu z uwzględnieniem scen z dużą dynamiką filmu. Wszystko wydaje się OK.
Nagle przechodzimy do rozdziału 19.
(dla przypomnienia - jest to scena rozgrywająca się w nocy w wioskowym teatrzyku. Na ekranie dużo czerni, mgły i kontrastujących płomieni, zmieniające się dalekie i bliskie kadry)
Tutaj przeżyłem szok.
To co zobaczyłem było nie do przyjęcia. Artefakty były tak wszechobecne, że wyglądało to tak jak 10 kopia filmu na kiepskiej kasecie Video.
No cóż myślę sobie, czas przetestować CloneDVD2 v2.0.9.4.
Jak postanowiłem tak też zrobiłem. Okazało się że mamy tutaj większe możliwości edycji materiału video co było miłym zaskoczeniem.
Mogliśmy wyciąć 2 ostatnie rozdziały zawierające napisy co dało nam około 400MB miejsca więcej.
Kryteria pozostały te same - więc do dzieła.
Po zakończeniu pracy byłem niezmiernie miło zaskoczony efektem pacy.
Rozdział 19 wyglądał o niebo lepiej, ale to jeszcze nie było to. Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale mam wrażenie że CloneDVD2 rozmydla obraz.

Nie poddawać się - to było moje motto odnośnie tego filmu.

Oczywiście z pomocą przyszedł Adams32 ze swoim artykułem: "Duet DVD czyli jak bezstresowo ..."

Nie obyło sie tak bezstresowo jak można było się spodziewać.
Konfiguracja przebiegła bezstresowo, a edycja materiału w DVDReMeke była przyjemnością.
Przeszedłem do ostatniej części czyli GO Rebuilder.
Poległem niestety na konfiguracji CCE CE 2.67.00.23, ale nie będziemy się poddawać.
Poczytałem o alternatywnym kodeku QuEnc v0.51 i postanowiłem poddać go testowi.
Co też uczyniłem.
Zaczytałem projekt z DVDReMeke i...
Hm...

Czas opcji "PREPARE" 4 minuty
Czas opcji "ENCODE" 214 minut. Średnia prędkość kodeka to 32-35 klatek na sekunde.
Czas opcji "REBUILD" około 8 minut.
Odpaliłem i... nie wierzyłem
Jak dla mnie bomba - zważywszy na fakt że QuEnc051 jest kodekiem w pełni darmowym.
Rozdział 19 prezentuję się odjazdowo, chciało by się powiedzieć lepiej niż w oryginale !!
Cały film również wygląda bardzo atrakcyjnie pod względem jakości.

ALE......
pewne uwagi
nie wiem czy to z przyczyn złej konfiguracji czy też z powodu użycia kodeka QuEnc v0.51 program całkowicie zignorował wczytany projekt z DVDReMeke`a.
Tak więc pojawiły się napisy końcowe oraz anglojęzyczne menu.

To tyle uwag. Dzisiaj test z CCE CE 2.67.00.23 po drobnych podpowiedziach Adams32 powinno sie udać.
Jeśli wszystko będzie OK to przedstawię wam jutro relacje z boju i moje wrażenia estetyczno-wizualne z porównania obu kodeków.

Test poczyniono na AMD Mobile 2500+@3200+XP ->200x11->2200MHz
Poniżej linki do fotek po działaniu Rebuildera z QuEnc051. Oceńcie sami:

Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3
Obrazek 4
Obrazek 5
Obrazek 6
Obrazek 7
Obrazek 8

Ostatnio zmieniany przez BIZON_PL : 05.07.2004 o godz. 22:32
BIZON_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post