Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Mały test programów AVI -> DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/maly-test-programow-avi-dvd-46359/)

PIOTR34 06.04.2005 21:50

Cytat:

Napisany przez Allrogal
Witam

Może mi ktos powiedzieć dlczego gdy przerabiam filmik avi na DVD w programie The Film Machine nie robi mi on plików gotowych do wypalenia w folderze Video_ts?
Robi za to koło 10 róznych pliczków oddzielnie dzwik oddzielnie film w mpeg i inne niewiadomo do czego. :(

Poczytaj to http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=50599 gość miał podobny problem.

wojster6 28.04.2005 16:46

a np. jak mam w dwoch kawalkach film [po 700mb] to jak to zgrac na jedna plytke dvd w the film machine [4,6gb] ??

sc0rpi0 28.04.2005 17:41

Możesz ten film połączyć przed konwersją, tylko chyba potem się nie zmieśc i na jedną płytę DVD, chyba że krótko trwa. Ale zakładam że to dupłytowy film, pewnie ma ze 2 godziny.

wojster6 28.04.2005 17:48

no tak dwu-plytowy, czyli zaraz jak sie wlaczy filmmachine to obydwie czesci wkleic?

sc0rpi0 28.04.2005 18:07

Nie, miałem na myśli połączenie dwóch plików AVI w jeden (jeszcze przed konwersją). Ale nie wiem czy będzie to miało sens bo skoro film jest długi (nawet jeśli jest w jednym pliku np. 1,5 GB) to i tak po przerobieniu przez The Film machine może zostać spowrotem podzielony na dwie części (wtedy już DVD), gdyż może nie zmieścić się na płytę DVD.

wojster6 28.04.2005 18:10

To co by Pan polecal zeby zrobic? jakim programem skleic te czesci. np zgralem sobie od kuzynki harrego pottera i super dziala na jednej plytce chociaz to dluzszy film... a tak do ilu minut filmu jest limit, ze trzeba nagrac na 2 DVD?

sc0rpi0 28.04.2005 18:22

Z tego co pamiętam (a nie jestem pewien) na płyte DVD w standardowej jego jakości mieści się 100 minut filmu (jeżeli się myle niech ktoś mnie poprawi), więc jeżeli film jest krótszy to mozna złączyć obydwa pliki np. w VirtualDub i dopiero potem poddać konwersji do DVD. A jeżeli film jest dłuzszy to szkoda go łączyć, by potem nie okazał się że program do przerabiania na DVD zrobił nam tak że pierwsza płyta DVD to 100 minut a druga to pozostałe np. 15 minut filmu. To by była porażka. Można zmieścić również dłuższy film niż 100 min na płytę DVD, zmniejszając bitrate, ale to już mija się z celem, w końcu gdy chcemu film na DVD to musi być on w dobrej jakości.

EDIT: Poradnik odnośnie łączenia plików avi tutaj

whiskey 29.04.2005 21:41

Ja mam natomiast pytanie z troche innej beczki, mianowicie jelsi chodzi o jakosc i szybkosc zawsze uzywam WinAVI 6.3 jednak ten program nie posiada opcji podgladu przy ustawieniach aspect ratio ani podczas cropping'u czy jest jakas inna alternatywa jelsi chodzi o porgramy typu ALL IN ONE ?

300FraYda 30.04.2005 09:26

Alternatywa jest polecany przeze mnie program the Film Machine :)

Poczytac na forum http://www.dvdrbase.com/showthread.php?t=41492

max453 02.06.2005 21:41

Witam ja mam troche inny problem a natomiast:
Wzialem uruchomilem the film machine wzialem jako plugin cce no i wybralem film do nagrania(INIEMAMOCNI WERSJA 2płytowa 1,5h cały film) no i sie zaczelo wszystko robic. no spoko ale gdy sie skonczylo powstaly mi takie pliki jak: TFM_Avisynth_Script_File, TFM_Enc_Video, ten drugi zajmuje az 1,54GB moze wiec co z tymi plikami zrobic ??

PIOTR34 02.06.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez max453
Witam ja mam troche inny problem a natomiast:
Wzialem uruchomilem the film machine wzialem jako plugin cce no i wybralem film do nagrania(INIEMAMOCNI WERSJA 2płytowa 1,5h cały film) no i sie zaczelo wszystko robic. no spoko ale gdy sie skonczylo powstaly mi takie pliki jak: TFM_Avisynth_Script_File, TFM_Enc_Video, ten drugi zajmuje az 1,54GB moze wiec co z tymi plikami zrobic ??

Odwiedź linka z postu nr. 31

Mirek-1977 03.06.2005 19:48

TFM potrzebuje do poprawnej pracy ponad 15 GB miejsca na HDD
chyba, że zaznaczysz opcję aby kasował tymczasowe pliki wtedy swobodnie wystarcza 8-10 GB
jeśli masz mniej miejsca TFM zakończy pracę w trakcie nie dokańczając pracy
zamiast filmu gotowego do wypalenia (zestaw VOB, IFO i BUP)
będziesz miał kupę plików z których może się nie dać nic zrobić
a skoro jeden z plików ma Twoim zdaniem 1,54 GB to musisz wiedzieć że powinien mieć jakieś 3,5 GB
sprawdź ilość miejsca na HDD przed kompresją i katalog roboczy TFM ustaw na partycji NTFS (unikniesz kolejnych problemów)

szogo 03.06.2005 21:21

Ja mam takie pytanko...co zrobic zeby przy konwersji TFM napisy byly POD filmem? Ustawiam napisy na Permanent bo jak dam to drugie to wogole ich nie mam :( zmieniam ten parametr botton margin i nic napisy sa caly czas w tym samym miejscu.

max453 04.06.2005 12:33

Mirek-1977 - dokonczylo mi wszystko kompresowac i teraz zajmuje 3,98GB w formacie mpeg i jest jeszcze troche plikow i jeszcze jakis plik w formacie ac3 na dysku mam teraz wolnego miejsca okolo 16GB co zrobic teraz aby mi to przerobilo na VOB i itp ??

Mirek-1977 04.06.2005 13:18

TFM powinien sam dokonać authoringu i utworzyć VOBy
sprawdź czy przypadkiem nie ma w katalogu roboczym TFM podkatalogów Output\VIDEO_TS
wtym ostatnim powinny się znajdować wszystkie pliki VOB i inne - czyli całość gotowa do wypalenia
jeśli nie ma ich tam trzeba dokonać authoringu ręcznie
potrzebne będą pliki które uzyskałeś z kompresji
czyli ten mpg, który zajmuje prawie 4 GB
plik AC3 zawierający dźwięk filmu
i napisy - w zależności od użytego programu do authoringu trzeba go będzie przekonwertować do odpowiedniego formatu
możesz skożystać z porad zawartych w tym temacie:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hlight=ifoedit
jest tam opisane jak to połączyć
jak zmienić kolor napisów
a do konwersji napisów do formatu SUP możesz użyć tego programu: TXT2SUP
była o nim mowa na łamach CDRInfo
i stąd też go ściągałem ale teraz go jakimś cudem nie można znaleźć w dziale Pliki serwisu
G O O G L E Ci pomoże

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:25.