Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.04.2005, 17:30   #1
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sonic Scenarist - Cudowne narzędzie

Coraz bardziej poznaję ten program, jego możliwości są niemalże nieograniczone. Dlatego wymysliłem sobie coś co nawet w tym programie (lub w żadnym) jest chyba nie do zrobienia. Mam nadzieję, że wypowie się którys z bardziej zaawansowanych użytowników. Ale do rzeczy.

Scenariusz jest już poukładany, wszystko działa jak trzeba. Kilka menu, kilka vts i.t.d. W vts głównego filmu umieściłem animowane menu, składające się z dwóch klipów. Na jednym jest mozliwość wyboru scen od 1 do 6, na drugim włączającym się poprzez klawisz "Następne", kolejne sceny od 7 do 12.
Pod klipami gra sobie muzyczka, zeby było miło. W momencie przełączenia z pierwszego klipu na drugi lub odwrotnie, muzyczka zostaje brutalnie przerwana (normalne) i zaczyna się od początku. Założenie jest takie. Klipy tychże menu mają sie przełączać tam i zpowrotem, a muzyczka nie, niech sobie pomyka bez zakłóceń . Kompletnie nie mam na to pomysłu.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na reakcję.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.04.2005, 19:16   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ograniczone fantazją autora i specyfikacją DVD Video

Ale do rzeczy...

Fajnie to sobie wykombinowałeś, ja też tak kiedyś kombinowałem, ale tak się zrobić nie da...

Przyczyn jest kilka...

1. W obrębie jednego menu (jednej planszy menu) mogą być zdefiniowane tylko jedne przyciski i odniesienia do nich. Nie da się w obrębie jednego menu dynamicznie zmieniać przypisań przycisków. Tak by musiało być w tym przypadku. Czyli, np. przyciśnięcie NEXT musiałoby całkowicie rearanżować przyciski i odniesienia w obrębie tej samej animacji menu.
2. W związku z tym co powyżej każda plansza menu, czy dalszy ciąg menu animowanego musi być zdefiniowane jako osobne menu - znajdować się logicznie i fizycznie w innym miejscu struktury
3. Idąc dalej tym tropem nie da się zrobić tak, aby była podłożona ciągła muzyczka a przełączało się menu

To co sobie wymyśliłeś to świetny bajer - mi też się on bardzo podoba, ale nie do zrealizowania w ten sposób...

Mozna ciutkę zminimalizować to bezwzględne przerywanie dźwięku, żeby było łagodniejsze dla ucha. Myślę tutaj o tym żeby dla każdej planszy menu podkład muzyczny zaczynał się i kończył wyciszeniem. Takie zabiegi są m. in. na Władcy pierścieni. Jest to bardziej akceptowalne dla ucha - tak mi się wydaje...

Poza tym dobrze dobrać na tyle długą muzyczke, żeby dać oglądającemu czas do namysłu co chce włączyć. I analogicznie dobrać długość menu, żeby nie kończyło się po kilku sekundach, przerywało, włączało na nowo od początku - bo to faktycznie irytuje... Jeżeli masz krótki fragment muzyczki, to warto nawet kilka razy połączyć ją w całość - lepiej jak co chwila startuje w sposób ciągły a nie co chwilę przerywa - efekt ten sam ale nie ten sam

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2005, 19:54   #3
Liar
Stały bywalec ;)

Bardzo dziękuję za szybką reakcję. Nie miałem zbyt wielkich nadziei na pomyślne rozwiązanie mojego założenia. O dźwięku właściwie wiem wszystko, ponieważ na codzień zajmuję się zawodowo produkcją różnego rodzaju Jingli, reklam, zajawek i.t.d. Gdyby ktoś, coś, to podzielę się chętnie wiedzą na ten temat. O wyciszeniu muzyki również myslałem, ale tylko w jednym miejscu to zadziała - przy wejściu do nastep. menu. Ale wyjście z poprzedniego będzie urwane z przyczyn oczywistych. W moim przypadku nie ma dramatu, ponieważ zarówno klip (oba) jak i podkład maja po 60 sek.

Film który składałem od zera pochodzi z analogowej kamery V8, sciągnąłem go przez kartę Pinacle DC 10+, zmontowałem w Vegas 5 (najlepszy w/g mnie do tego celu). Potem kopresja, obrazki, animowane menu, mówiąc krótko fajna zabawa. Jakość nie jest najgorsza, ale szukam lepszych rozwiązań.
Słyszałem, że film ściągnięty ze zwykłej kasety VHS bezpośrednio na nagrywarkę jest co najmniej w takiej samej jakości (jeśli nie lepszej) jak żródło. Piszę "lepszej", bo trochę po drodze filtrów sprzętowych tam jest. Mając tak zgrany materiał można praktycznie bezstratnie rozkompresować do zwykłego avika, aby go później spokojnie montować. To nic, że plik duży. Mój ostatni miał 136 GB.

Co o tym sądzisz ? Czy nie jest to lepsza metoda od Capturingu komputerowego ?

P.s. Jeszcze raz dzięki za szybką poprzednią odpowiedź - wiedziałem, że się odezwiesz
Stary 16.04.2005, 20:26   #4
1stwasp
Redakcja

Hmmm...

Jeżeli rozmiar pliku i co ważniejsze czas nie jest przeszkodą, przechwycenie komputerowe wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Lepszym gdyż jest bogaty wybór wszelakiej maści filtrów na necie odszumiających, wyostrzających, poprawiających kolory, itp, itd... darmowych działających w oparciu o sktypty AVS...
Natomiast nie należy oczekiwać cudów - z pustego i to i Salomon nie naleje...
jak wiesz...
Kombinowanie na nienajlepszym oryginale zazwyczaj jedno poprawia drugie psuje, czytaj eliminuje jedne zniekształcenia ale drugie wprowadza...
To wszystko zależy od tego co oczekujesz w wyniku...
Jeżeli Twoja metoda daje satysfakcjonujące Cię rezultaty to przy niej pozostań. Zysk z jakiegoś wyrafinowanego filtrowania może być w tym przypadku przysłowiową skórką za wyprawkę Choć spróbować zawsze warto...

O Twojej wiedzy z zakresu audio będę pamiętał, jakby co... - warto wiedzieć

Pozdrawiam!
Stary 17.04.2005, 11:59   #5
Liar
Stały bywalec ;)

Jeszcze jedno pytanie. Mam w projekcie, który stworzyłem dodany materlał video ze zdjęciami. Jest on poukładany rocznikami. Założenie jest takie.
Włączyć do odtwarzania dany rocznik z poziomu menu, a po skończonej projekcji tego rocznika powrót do tego samego menu. Oczywiście prościzna.
Zrobiłem to używając poleceń oczywistych. Ale w tym samym menu mam również klawisz "Odtwórz wszystko" i tu nie wiedziałem jak wybrnąć. Bo jak wiadomo gdy po danym chapterze chcę wrócić do menu to muszę w pewnym miejscu przerwać odtwarzanie. Wybrnąłem z tego w sposób mało elegancki.
Utworzyłem drugiego titleseta i wpakowałem do niego dokładnie ten sam materiał tylko bez czapterów. Prymitywizm absolutny - wiem. Ale tylko to mi przyszło do głowy. Podpowiedz proszę jak powinienem zrobić to prawidłowo ?
POZDRAWIAM.
Stary 17.04.2005, 13:20   #6
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Utworzyłem drugiego titleseta i wpakowałem do niego dokładnie ten sam materiał tylko bez czapterów. Prymitywizm absolutny - wiem. Ale tylko to mi przyszło do głowy.
to był chyba akurat najlepszy sposób na to!!bo juz kiedys tez nad tym myslałem (też był juz poruszany taki temat) ale nikt nic nie wymyślił

ale ma to swoje ograniczenia np. jeśli twój materiał zajmuje 4GB to po takim zabiegu twój cały projekt to 8GB - a tu juz trzeba płyty DL , oczywiscie to nie kłopot, ale jesli twoj materiał bedzie zajmował 7GB (x2=14GB) to juz nie bedzie tak łatwo

Ostatnio zmieniany przez Ufil123 : 17.04.2005 o godz. 13:25
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 13:38   #7
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Raczej nie najlepszy, skoro dwukrotnie wzrasta objętość powtórzonego de facto materiału (jeśli tak jest oczywiście) Od razu mówię, że nie wiem, jak to zrobić praktycznie w Scenarist, ale struktura o której piszesz przypomina strukturę seriali wydawanych na DVD. W jednym titleset jest kilka PGC, do każdego podpięte są po jednym ścieżce, każda ścieżka (odcinek) podpięta jest do dwóch różnych PGC. Nie powoduje to 2 krotnego wzrostu objętości. Sterowanie z jednego PGC powoduje powrót do menu, z drugiego - wywołuje następny odcinek.
Więc na pewno da się to zrobić, ale niestety nie jestem guru od Scenarista
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 14:25   #8
Liar
Stały bywalec ;)

Z punktu widzenia programowego można by tak.

- przy skoku z "tego miejsca" ustaw (jakąś) flagę
- po skoku i odtworzeniu zadanego materiału sprawdź flagę
- jeśli 0 wróć do menu
- jeśli 1 skocz do następnego fragmentu

Prościzna prawda ?
I to wszystko co wymysliłem

Jeżeli można by było zapisać "po drodze" jakąś komórkę, to teoretycznie wystarczyłoby później ją sprawdzić i wykonać komendę warunkową.
Stary 17.04.2005, 16:20   #9
1stwasp
Redakcja

@Liar

Dobrze to sobie wykombinowałeś.

Można to zrobć tak.

Scenario:

Mamy film o kilku rozdziałach.
Naciśnięcie dajmy na to przycisku Odtwarzaj Wszystko - odtwarza cały film
Wybór sceny odtwarza tylko daną scenę i wraca do menu wyboru scen

Chyba o to chodziło w pytaniu?

W najprostszym podejściu musimy wykorzystać:

Top Menu (Video Manager)
Root Menu (Menu VTS)

W Top Menu umieszczamy planszę z przyciskami
Odtwarzaj Wszystko
Wybór Scen

Wiadomo - Odtwarzaj Wszystko przechodzi do filmu Title_1 w VTS_1 i odtwarza go od początku do końca - jasna sprawa.

Wybór Scen przechodzi do Root Menu w którym mamy zdefiniowane przyciski wyboru scen odpowiadające poszczególnym scenom (cell) w Title_1 - też jasna spawa...

Teraz musimy sobie jakoś poradzić z uzyskaniem tego co chcemy.

Proponuję wykorzystać dwa rejestry:

GPRM8 i GPRM9

będziemy je dalej porównywać...

First Play ustawamy Top Menu
W PGC Top Menu ustawiamy Pre Command
Mov GPRM8,0
Mov GPRM9,1

linkujemy przyciski

W Root Menu ustawiamy Pre Command:
Mov GPRM8,1
Mov GPRM9,1

i linkujemy sceny

dla każdej celi w Title_1 ustawiamy Cell Command:

if (GPRM8==GPRM9) CallSS RSM=1, RootMenu

oprócz ostatniej, gdzie musismy mieć dwie komendy:

if (GPRM8!=GPRM9) CallSS RSM=1, TitleMenu

inaczej po Odtwarzaj Wszystko film wróciłby do wyboru scen a nie do miejsca wywołania czyli Top Menu.

Machanizm działa OK na PC i stacjonarnym DVD.
Jest to dość prosta, ale skuteczna metoda...

Gdyby było coś niejasne to daj znać - postaram się wyprodukować jakiś tutorial z obrazkami i zamieścić na www.

Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 17.04.2005 o godz. 16:27
Stary 17.04.2005, 17:00   #10
Liar
Stały bywalec ;)

To znakomite rozwiązanie prawie o to mi chodziło.
Tylko, że u mnie jest jedno Menu (akurat jeśli chodzi o ten materiał) - ma wybór trzech scen lub Odtwarzaj wszystko, a i jeszcze powrót do Main Menu. Materiał do odtworzenia to ok. 10 minut pokazu zdjęć.
Jak pisałem wcześniej zdublowałem ten materiał bo miejsca na płytce mam zapas. Ale to prymitywne, więc muszę znaleźć (Ty znalazłeś ) inne rozwiązanie. O właśnie przyszło mi do głowy. Co myslisz o tym ?
Dla każdego klawisza dodatkowe PGC. Linkuję buttony z tymi PGC po czym w każdym stosuję na Pre Twoje rozwiązanie, a na post miejsce docelowe. Oczywiście stosuję to tylko w tym wypadku kiedy klawisze są umieszczone tak jak u mnie - na jenym obrazku.
Acha jeszcze jedno. Dlaczego użyłeś GPRM 8 i 9 ?
Bo tak Ci się chciało, czy ma to jakieś znaczenie ?
A w ogóle to pozdrawiam Wrocław, mam tam na Grabiszyńskiej mieszkanie - kocham to miasto, choc żyję gdzie indziej.
Pozdrawiam.
Stary 17.04.2005, 17:34   #11
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez 1stwasp
dla każdej celi w Title_1 ustawiamy Cell Command:

oprócz ostatniej, gdzie musismy mieć dwie komendy:

if (GPRM8!=GPRM9) CallSS RSM=1, TitleMenu
Nie mam najmniejszego problemu z wywołaniem jednego polecenia z Command List. Ale piszesz, że w ostatnim Cell mają być dwa porównania. Jak to zrobić ?
Stary 17.04.2005, 18:09   #12
1stwasp
Redakcja

Na wstępie dziękuję bardzo za pozdrowienia , dodam szczególnie miłe...

To moje rozwiązanie to był tylko pomysł - teraz musisz je dostosować do własnych potrzeb.

EDITED!! - pozwoliłem sobie zaedytować, tą odpowiedź, żeby nie robić zamieszania
W międzyczasie, zrobiłem mały test i chyba będzie kłopot...
W RootMenu ustawiasz
Pre Command
Mov GPRM8,0
Mov GPRM9,1
Dla każdego PGC:
Mov GPRM8,1
Mov GPRM9,1

Teraz przy przejściu do PGC, niezależnie czy Play All czy Episode Selection ustawi Ci się ta druga wartość rejestrów... i porównanie przestanie działać...

Jednak sugerowałbym użycie Top Menu.
Po pierwsze - będziesz miał technicznie elegantszą strukturę płyty i dodatkowo jeden przycisk na pilocie zyska użyteczność, a poza tym można będzie spokojnie ustawiać rejestry... Gdyż Top Menu będzie przywracało stan warunku początkowy.

Rozłoż to na dwie plansz na pierwszej - Odtwórz Wszystko i Wybór scen
na drugiej każda scena po kolei oraz powrót do Top Menu...

To luźna propozycja - układ może być inny - ale Top Menu będzie tu wskazane - mniej się rodzi komplikacji.

Potem w VTS może już być kilka PGC - tam już łatwo ustawiś linki warunkowe pomiędzy nimi - przy wyjściu musiałbyś mieć dwie komendy.

Jedną wracającą do RootMenu:

a drugą przechodzenia do następnej PGC

if (GPRM8!=GPRM9) LinkPGCN, PGC_2

itd

dla ostatniej musiałoby to wyglądać tak jak pisałem wcześniej...

Jak dodać następną komendę:

Klikasz dwa razy, np. w cell otwiera się Simulation window. Dajesz PGC Command - Cell/Pre/Post naciskasz Add i wpisujesz kolejną komendę...

Koniec edycji

Dlaczego GPRM8 i 9, hmmm... trudne pytanie... to jest taka wiedza nabyta poprzez czytanie różnych innych forów czy tutoriali. Zwykle GPRM8 nie jest wykorzystywany w strukturze nawigacyjnej DVD, więc robiąc np. reauthoring i dodając coś swojego warto zacząć od GPRM8 - choć zawsze trzeba to sprawdzić. Przy tworzeniu DVD od początku spokojnie możesz użyć inny GPRM. Ja czasami lubię udziwniać wiele osób Ci to powie...

Pozdrawiam!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: