![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
czytelnik ;)
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
Cytat:
ja ze swoich obserawcji moge powiedziec, ze partycja 23 GB spokojnie wystarcza. Tyle ze w to sie wlicza zripowana plyte zrodlowa, i opcja tworzenia przez DVD2DVD-R obrazu ISO jest wylaczona. Czyli rip plyty (5 ~ 8 GB) + rip samego video filmu wraz z 2 wersjami audio filmu (druga wersja to ta "checked", sa sprawdzane bledy i ew. [jesli jest] usuwane opoznienie) + nowa (zrekompresowana) wersja video (ok. 3,8 GB) + 4,33 ~ 4,35 na pliki kompilacji DVD juz "zauthorowane" przez DVD2DVD-R (IfoEdit). Czyli 23 GB spokojnie wystarcza, i zazwyczaj jest jeszcze ok 1 GB wolnego.. raczej chyba przy wiekszej ilosci przebiegow nie potrzeba wiecej miejsca, on to widocznie kasuje... aha to powyzej dotyczy filmow w PALu (do filmow NTSC trzeba doliczyc jeszcze chyba ok. 4 GB na pulldown). to sa doswiadczenia z DVD2DVD-R 1.81 i CCE 2.66 SP... Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 12.07.2004 o godz. 16:16 |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
mam na systemie (winxp) 20 gb + 15gb z boku
jak dałem mu zeby zrobił na systemowej po zripowaniu filmu to mi walnał ze za mało miejsca wiec zrobiłem tak ze dałem film na systemowej a obróbke na 15gb...i tylko 250mb zostało z 15 gb !!!
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() |
Cytat:
Tak sie przygladam dyskusji i musze wtracic. .Przy wlaczonych dwoch opcjach w schrinku deep analis., i COMP. VID. W. HIGH QUAL.... zrobilem Star Wars, wart. komp. ok 72%, i jak napisal Robs za pomoca DVD2DVDR, takze 6 przebiegow. Efekt- na TV zadnej roznicy oprocz tego, ze za pomoca DVD2DVDr wieksza czcionka i polozenie nieco wyzej..... Jesli juz tego sie nie czepiac to... Schrink zrobil wszystko w cos okolo 40 min, a DVD2DVDR- wiadomo CCE 6 pass - okolo 5-6 h... W takim przypadku wnioski chyba sa proste
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
IMO dyskusja o shrinku nie ma najmniejszego sensu, on tego nie rekoduje a jedynie obcina "wystajacy" bitrate, wiec to inna historia w stosunku do instanta.
shrink jest szybki ale nie moze dawac dobrej jakosci, chyba ze niewiele obetnie, ale to jest kwestia zaleznosci od tego jak bardzo redukujemy wielkosc pliku, od zlozonosci sceny, od sposobu kodowania oryginalu (czy byl zrobiony niejako z zapasem bitrate), itp.
UWAGA: nie mylic z MODeratorem! . Ostatnio zmieniany przez pykson : 10.07.2004 o godz. 17:25 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.05.2004
![]() |
Witam.
A jak wypada starcie Cinema Craft Encodera vs. transkoder zaszyty w Clone DVD 2 ? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
czytelnik ;)
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Transkodery porównuje się ze sobą - Shrink, DVD2One,IC8, CloneDVD i inne. Zaś CCE można porownywać z Canopus Pro Coder, TMPGEnc, QuEnc.
Jabba |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
-
panowie wszystkie programy działają podobnie przerabiałem juz na wszystkich programach i jakoś zadawalająca ale od orginału daleko najlepiej mi wypad instat copy te rozmowy prowadzą do nikąt gdy miałem 100hercowy telewizor nie było widać duzej róznicy od orginału ale jak kupiłem pixsel plus to filmy kopiowane to chała w porównaniu do orginału najlepiej wypadają filmy na rzutniku nie widać rużnicy
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
@ ikar39 nie wszystki programy działają podobnie !
O tym napisał idej kilka postów wyżej ! I ma 100% rację , transkodery w zasadzie (i aż) tylko psują "ostrość" a reszta bez zmian , na tv praktycznie nie zauważalne. Enkodery np. CCE tworzy inny obraz , nie lepszy, nie gorszy (matryce, długość i wielkość filmu) ale inny ! Zależny od ustawień i zastosowanej matrycy. Co do zalet (jak dla mnie) matrycy Jawora już pisałem , co do innych ustawień dalej testuję. Ten "pixsel plus" to Philips? , bo nie wiem czy już płakać ? @IgGo Wnioski nie są proste ! Należy testować, sprawdzać odlądając i tp. @Robs Słuszna uwaga ! Chcąc mieć jakość ! Bo oglądanie na kompie lub TV nawet dużym nie wiele daje. Choć dodam że oglądanie klatek na kompie (np. CCE 8 pass i CCE 10 pass po RB) nic nie daje. A Na ekranie widać rurznicę. W zasadzie to na ekranie zawsze widać różnicę pomiędzy orginałem a kopią z CCE , bo jak pisał idej enkoder robi film po swojemu. I rórznicę widać ! Ale zależy to też od filmu , i niekoniecznie od jego długości. No i tyle
|
|
|
#11 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.11.2001
![]() |
nie mogę się powstrzymać żeby się zapytać.
Jeśli wyciągacie pojedyńcze klatki i je powiększacie żeby porównywać jakość i sami mówicie że na TV oglądanym z ok >2m nic nie widać - To po co testy? Przecież nikt nie ogląda filmu w trybie klatkowania. No chyba że się mylę
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
KUrcze to ciekawe...zrobie tak zgram film na partycje 15 gb a obróbke dam na systemowej zobaczymy czy zadziała..dzieki
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.01.2004
![]() |
a czy ten progs nie wymusił standardowej matrycy ??
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
---===//eLWu\\===---
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
nie wymusil
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.07.2002
![]() |
panowie - zasady TDRS mowia jasno dla filmu ponizej 110 min jest 5 Pass powyzej jest 6 pass przy czym sa to wartosci minimalnme - liczba przebiegow zalezy od tego jak mocno obcinamy bitrate - a 3 pass to absurd !
|
|
|
|
![]() |
|
|