![]() |
nie mogę się powstrzymać żeby się zapytać.
Jeśli wyciągacie pojedyńcze klatki i je powiększacie żeby porównywać jakość i sami mówicie że na TV oglądanym z ok >2m nic nie widać - To po co testy? Przecież nikt nie ogląda filmu w trybie klatkowania. No chyba że się mylę :ysz: |
@ ikar39 nie wszystki programy działają podobnie !
O tym napisał idej kilka postów wyżej ! I ma 100% rację , transkodery w zasadzie (i aż) tylko psują "ostrość" a reszta bez zmian , na tv praktycznie nie zauważalne. Enkodery np. CCE tworzy inny obraz , nie lepszy, nie gorszy (matryce, długość i wielkość filmu) ale inny ! Zależny od ustawień i zastosowanej matrycy. Co do zalet (jak dla mnie) matrycy Jawora już pisałem , co do innych ustawień dalej testuję. Ten "pixsel plus" to Philips? , bo nie wiem czy już płakać ? @IgGo Wnioski nie są proste ! Należy testować, sprawdzać odlądając i tp. @Robs Słuszna uwaga ! Chcąc mieć jakość ! Bo oglądanie na kompie lub TV nawet dużym nie wiele daje. Choć dodam że oglądanie klatek na kompie (np. CCE 8 pass i CCE 10 pass po RB) nic nie daje. A Na ekranie widać rurznicę. W zasadzie to na ekranie zawsze widać różnicę pomiędzy orginałem a kopią z CCE , bo jak pisał idej enkoder robi film po swojemu. I rórznicę widać ! Ale zależy to też od filmu , i niekoniecznie od jego długości. No i tyle :piwo: |
-
panowie wszystkie programy działają podobnie przerabiałem juz na wszystkich programach i jakoś zadawalająca ale od orginału daleko najlepiej mi wypad instat copy te rozmowy prowadzą do nikąt gdy miałem 100hercowy telewizor nie było widać duzej róznicy od orginału ale jak kupiłem pixsel plus to filmy kopiowane to chała w porównaniu do orginału najlepiej wypadają filmy na rzutniku nie widać rużnicy
|
Cytat:
|
Cytat:
Tak sie przygladam dyskusji i musze wtracic.:). Przy wlaczonych dwoch opcjach w schrinku deep analis., i COMP. VID. W. HIGH QUAL.... zrobilem Star Wars, wart. komp. ok 72%, i jak napisal Robs za pomoca DVD2DVDR, takze 6 przebiegow. Efekt- na TV zadnej roznicy oprocz tego, ze za pomoca DVD2DVDr wieksza czcionka i polozenie nieco wyzej..... Jesli juz tego sie nie czepiac to... Schrink zrobil wszystko w cos okolo 40 min, a DVD2DVDR- wiadomo CCE 6 pass - okolo 5-6 h... W takim przypadku wnioski chyba sa proste:) |
Znaczy się trochę odbiegłem od tematu? ;)
Masz rację z tym CCE. Transkoder strukturę strumienia video zostawia bez zmian (z grubsza). Enkoder (CCE, QuEnc itp)generuje nowy strumień, który ma/może mieć nieco inną charakterystykę. Próbuję sobie usilnie przypomnieć czy miałem kiedyś przypadek, że rwanie nie było spowodowane jakością nośnika ale jak na razie bez efektu. |
Cytat:
Jak na razie, te przykre efekty zaobserwowałem tylko na materiale po CCE. latet |
Ale nie z powodu braku zgodności 'generowanego' przez One-Click-Tools. Gorsze rezultaty są wynikiem zastosowanej metody (transkodowanie vs rekodowanie). Tylko jak w tym wszystkim mieści się DVD-ReBuilder (jak najbardziej jedno-klikacz a jednak wykorzystuje CCE)? ;)
Tak przy okazji bo zapomniałem wcześniej napisać. Jest pewna alternatywa dla QuEnc'a wykorzystująca tą samą bibliotekę (prawodopodobnie jednak częście aktualizowaną). To coś nazywa się MEncoder (część linuksowego MPlayer'a -- jest port pod windę). Sam w sobie jest raczej paskudny w stosowaniu ale tu można znaleźć ułatwienie o nazwie ECLmencode. Fani DVD-RB znajdą tam coś jeszcze :) |
Cytat:
otoz guide'y na doom9 sa napisane tak aby utrzymac zgodnosc produkcji z TDRs - i mozecie mowic co chcecie ale 1 click kombajny jak sugeruje latet w porowananiu z metoda Big3 beda dawac gorsze rezultaty. |
Cytat:
Ja tam na CCE nie narzekam. Zaznaczam,że filmy ogladam na stacjonarnym playerze a nie na kompie czy czytniku w kompie. Jabba |
Cytat:
A tam co nie używa się CCE ? Chyba nie masz na myśli ReJig ? ;) Jabba |
eee CCE nie jest stworzony do takich dzialan - Polecam Uaktualniona wersje The Big3 :
http://www.doom9.org/mpg/scenaid.htm |
Cytat:
latet |
Cytat:
OK - czy odtwarzasz samego MPEGa czy remuxujesz czyms voby ? jesli remuxujesz voby ifoeditem to w przypadku CCE tak nie mozna : http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=27441 |
A czy w normalnym , standartowym ustawieniu CCE można zmienić matryce ? I dać jakieś inne dla zwykłych DVD ?
Jabba |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45. |