Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Porównanie jakości rekompresji filmu (https://forum.cdrinfo.pl/f13/porownanie-jakosci-rekompresji-filmu-36860/)

maverthebest 13.07.2004 10:37

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt

A co niby daje robienie KDVD ? Jaką to ma mieć przewagę nad zwykłą kompresją do DVD ?

Jabba

Nie jestem jakimś specjalistą ani masterem w tych sprawach, ale w/g mnie to wszystko wygląda następująco: każdy kodek (xvid, divx, mpg, mpeg2 itd) różni się trochę od siebie, m.in. matrycą (macierzą, matrixem...jak go zwał tak go zwał). Format DVD (mpeg2) też takową posiada tak samo jak vcd i svcd. Panom, którzy wymyślili KDVD, przyświęcał szlachetny cel: zrobić format kompatybilny z DVD (który pójdzie na odtwarzaczach stacjonarnych), który pozwoli kompresować filmy o jakości bardzo zbliżonej do DVD, ale który na jednej płytce DVD-5 (czyli normalnej jednowarstwowej) zmieści 5-6 godz. filmu w pełnej roździelczości DVD (720x480) lub do 10 godzin filmu (!!!) w obciętej roździelczości (352x480). W tym celu zrobili własną matrycę. Wszystko jest opisane tu (jeżeli znasz angielski) www.kvcd.net
Natomiast matryca oraz wskazówki do kompresji są tu: www.kvcd.org/portal/articles.php?lng=en&pg=20
Aby skompresować film DVD w tym formacie musisz tę matrycę podmienić w swoim kompresorze...

U mnie w praktyce wygląda to tak: jeżeli film wymaga dużej kompresji bo jest długi (gdzieś poniżej 65%) to w/g mnie lepiej film przekompresować do formatu KDVD, gdyż uzyskamy lepszą jakość niż mielibyśmy go kopresować normalnie do DVD.

Jabba the Hutt 13.07.2004 10:24

OK. orzeszki są fajne, ale można sobie na nich połamać zęby i potem mieć dziury w paszczy ;). Co innego rodzynki.

Ale my fani dobrej jakości skompresowanych dvd, jakie możemy osiągnąć korzyści z KDVD ? Może żadnych ? Zakładając oczywiście,ze nasz player stacjonarny chwyci płytę KDVD...

Jabba

Robs 13.07.2004 10:02

Jabba wytłumaczę Ci to na przykładzie tabliczki czekolady :mruga:
dvd - to 1 tabliczka normalnej czekolady
twórcy matryc kdvd starają się do tej tabliczki jeszcze dorzucić orzeszki, jakieś nadzienie i inne bakalie, poprostu starają się w tej samej objętościowo tabliczce uzyskać "lepszy" efekt (or something).

Jabba the Hutt 13.07.2004 09:54

Ludzie kochane !

A co niby daje robienie KDVD ? Jaką to ma mieć przewagę nad zwykłą kompresją do DVD ?

Jabba

maverthebest 12.07.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez Robs
Może faktycznie z deko przesadziłem :mruga:
ale jakoś sceptycznie podchodze do tego wynalazku.

Hehe, ja też nie od razu się do tego przekonałem. Ale spróbuj chociaż raz i zobaczysz czy było się czego bać :). Dla mnie ten format jest do filmów, które wymagają kompresji poniżej 70%. 70% - 90% używam normalnej matrycy z CCE, natomiast powyżej 90% z lenistwa i wygody używam InstantCopy8 :D. Póki co nie mam z tym żadnych problemów...

Robs 12.07.2004 23:15

Cytat:

Napisany przez maverthebest
Zaraz zaraz, jak dla mnie to troszeczkę tragizujesz.

Może faktycznie z deko przesadziłem :mruga:
ale jakoś sceptycznie podchodze do tego wynalazku.

maverthebest 12.07.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez Robs
Słyszałeś o czymś takim jak kvcd? No to jego bliski kuzyn - kdvd - taka mutacja udająca standard dvd, starająca się zachować jak najlepszą jakość obrazu przy pomocy różnych matryc ładowanych do encoderów, dodatkowo stosowane jest zmniejszenie rozdzielczości obrazu, zmniejszenie bitrate audio - to już śmierdzi profanacją, sorki ale mi to zdecydowanie nie podeszło, zresztą latet zerknij do tego działu, a Ci sie odechce :nie:

Zaraz zaraz, jak dla mnie to troszeczkę tragizujesz. Jedyne co musisz zmienić to matryca w CCE (co wcale nie jest trudne). Roździelczości nie musisz zmieniać. Zmniejszenie bitrate audio ?? Nigdy w życiu nie odważyłbym się na ten krok !! Kompresowałem do KDVD "Cienką czerwoną linie" bez zmniejszania roździelczości i żadnego kombinowania z audio. Dvd-rebuilder w 2 przebiegach świetnie sobie z tym poradził. Nie widziałem żadnych bloków ani przekłamań. Obraz był niemal identyczny z oryginałem. Poszedłem do kumpla do sklepu puścić to na paru odtwarzaczach stacjonarnych. Na 6 z 7 poszedł bez problemu.
Jak już mówiłem w tygodniu zrobię w ten sposób Władce pierścieni i zobaczymy co z tego będzie... :mruga:

anestezjolog 12.07.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez latet
U mnie na kazdym ze screenów widać ogromną różnicę (przewaga IC8 jest miażdząca).

latet

Może, IC8 był lepszy od DVDshrinka, ale różnica między filmem z IC8 a a TMPGEnc plus była zdecydowanie na kaorzyść tego ostatniego.
(róznica była tak duża że różnice pomiędzy IC8 a DVD shrinkiem były mało istotne) Niestety nie wiem jak wyszedł by ten film na CCE. (jeśli dowie, się ja to zrobić to postaram się przedstawić screeny do porównania - bawie się w wypalanie DVD dopiro od około 2 miesięcy)

Robs 12.07.2004 20:01

Cytat:

Napisany przez latet
A na czym to cudo polega, jeśli możesz tak krótko napisać?
Dzieki!

Słyszałeś o czymś takim jak kvcd? No to jego bliski kuzyn - kdvd - taka mutacja udająca standard dvd, starająca się zachować jak najlepszą jakość obrazu przy pomocy różnych matryc ładowanych do encoderów, dodatkowo stosowane jest zmniejszenie rozdzielczości obrazu, zmniejszenie bitrate audio - to już śmierdzi profanacją, sorki ale mi to zdecydowanie nie podeszło, zresztą latet zerknij do tego działu, a Ci sie odechce :nie:

Jabba the Hutt 12.07.2004 19:20

W październiku czeka nas nowe wyzwanie.... Pojedynek boskiego Achillesa z honorowym Hektorem a wszystko na tle wojny o piekną Helenę. Też długie....

Jabba

latet 12.07.2004 18:08

Cytat:

Napisany przez maverthebest
Przy długich filmach to ja radzę używać specyfikacji KDVD, która obejmuje do 5 godz. w b.dobrej jakości na pojedynczej płytce. Władce pierścieni skopiuje w przyszłym tygodniu (KDVD). Dam znać jakie były wyniki...

A na czym to cudo polega, jeśli możesz tak krótko napisać?
Dzieki!

latet

latet 12.07.2004 18:07

Cytat:

Napisany przez anestezjolog
Robiłem ten fil przy pomocy IC8, DVDShrink i TMPGEnc Plus 2.5 (bitrate 2800- zgodnie z artykułem "Jakość ponad wszystko")
Wyniki oglądałem na dużym panaramicznym tv (chyba poand 32 cale) IC8 i DVDShrink specjalnie się nie różniły

U mnie na kazdym ze screenów widać ogromną różnicę (przewaga IC8 jest miażdząca).

latet

maverthebest 12.07.2004 17:58

Przy długich filmach to ja radzę używać specyfikacji KDVD, która obejmuje do 5 godz. w b.dobrej jakości na pojedynczej płytce. Władce pierścieni skopiuje w przyszłym tygodniu (KDVD). Dam znać jakie były wyniki...

www.kvcd.net

anestezjolog 12.07.2004 17:26

Powrót Króla

Cytat:

Napisany przez latet
Witam,

Wykonałem kopię zapasową Powrotu Króla. (film długi, kompresja do 60.5%).

Porównałem:
  1. DVD2One 1.3
  2. Shrink 3.1 (z deep analysis)
  3. IC8
  4. CCE 3-pass (DVD2DVDr)

CCE tylko 3-pass, ale i to trwało 10 godzin, na więcej po prostu nie mogę sobie pozwolić. Choć szczerze mówiąc słabo wierzę, że zwiększanie liczby przebiegów ponad 3 może wiele poprawić (wiara oparta na wieloletnich doświadczeniach na DVD2SVCD).

Aha - w opcjach DVD2DVDr ustawiłem birtare na: 1000/2687/7000.

Próbki do porównania w plikach RAR. Zdecydowanie zalceam oglądanie przy pomocy ACDSee na pełnym ekranie, w zaciemnionym pomieszczeniu, przy solidnie rozjaśnionym monitorze!. Uwaga - screen z orignału zawsze umieszczałem jako przedostatni - pomiędzy IC8 a CCE, tak by łatwiej było go z nimi porównywać.

Moje wrażenia - sam nie wiem. Sam nie wiem, którą kopie bezpieczeństwa uznać za najlepszą i wypakić na płytkę.

CCE daje obraz najostrzejszy, czasem wręcz wydaje się ostrzejszy niż oryginał (przeostrzony) - ale za to pojawiają się różne dziwne zniekształcenia (klatka09.rar).

IC8 daje obraz dużo bardziej "miękki", nieco mnie ostry, ale za to gładszy. Myśle, że do normalnego oglądania (na TV zwłaszcza) - taki obraz jest lepszy.

A tak ogólnie, to - IMHO - bzdurą jest, że ten film jest za długi, aby go robić na DVDR 4.7. Do normalnego oglądania kopia nadaje się znakomicie i porównywanie tego z VCD jest po prostu głupim żartem, KC42! :bicz:

Pozdrawiam,

latet

Robiłem ten fil przy pomocy IC8, DVDShrink i TMPGEnc Plus 2.5 (bitrate 2800- zgodnie z artykułem "Jakość ponad wszystko")
Wyniki oglądałem na dużym panaramicznym tv (chyba poand 32 cale) IC8 i DVDShrink specjalnie się nie różniły (wyraźne kwadraciki na twarzach nawet przy statycznych scenach) W przypadku TMGEnc Plus - obraz ostry, statyczne sceny bez żadnych kwaracików - Niewielkie kwadraciki tylko przy bardzo ruchliwych scenach.

grz3si3k 12.07.2004 16:59

KUrcze to ciekawe...zrobie tak zgram film na partycje 15 gb a obróbke dam na systemowej zobaczymy czy zadziała..dzieki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:03.