Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Porównanie jakości rekompresji filmu (https://forum.cdrinfo.pl/f13/porownanie-jakosci-rekompresji-filmu-36860/)

latet 18.07.2004 10:57

Cytat:

Napisany przez Yacho
Powerdvd ma problemy z SVCD kodowanym u mnie podczas gdy pod WinDVD wszystko jest ok - podczas odtwarzania zdarzaja sie rozne hece w stylu desynch czy pixel znikad :) generalnie pod WinDVD jest duzo lepiej - pod PowerDVD moze wszystko chodzic ale nei musi ;)
aha co do SVCD to objawy sa takie ze Power wybiera sobie kawałki filmu i odtwarza je losowo ******ac przy tym cala wyzje - i tak sobie moge 4 sek urywki ogladac :)

WinDVD tez ma swoje wady, ale nie w tym rzecz. ROTK, ktory po kompresji CCE "rwie" u mnie pod PowerDVD, rwie również pod WinDVD (i pod Sonic też).
Nie chodziło w tym wątku o porównywanie soft-playerów, ale o odróżnienie czy film się zacinaz powodu złej kompresji czy jakości nośnika.

latet

ideJ 18.07.2004 10:16

Ja na chwię wrócę do tematu KDVD. Największy wpływ na to, że daje się upchnąć ogromne ilości materiału na DVD, ma nie tyle zastosowana matryca co wydłużone długości GOPów (większa ilość klatek B i P, mniejsza częstotliwość występowania klatek I -- klatki B i P kompresują się znakomicie lepiej niż klatki I). Na komputerze prawie dwukrotnie dłuższe GOPy nie przeszkadzają zupełnie. Ze stacjonarnymi może być gorzej.
Nawet jeśli KDVD (w wersji pełnej tzn zmiana matryc i zmiana długości GOP) działa bezproblemowo w tej chwili nie ma żadnej pewności, że następny zakupiony odtwarzacz DVD będzie sobie z nim radził. Dla mnie właśnie ten fakt dyskwalifikuje KDVD.
Chciałbym podkreślić, że problemem nie są matryce tylko długości GOPów. Zabawa z matrycami może dać bardzo dobre efekty nawet przy niskim bitrate. Kilka ciekawych matryc jest dostarczanych z RB Opt'em (jedna z nich jest zalecana przy materiale dla którego bitrate waha się w okolicach 2.5mbit/s i daje naprawde rewelacyjne efekty)

Michal2004 17.07.2004 23:48

Cytat:

Napisany przez Yacho
Michal2004: mozesz dac male objasnienie opcji CCE na PW ?

a co dokladnie chcesz wiedziec?
BTW ja tez wyrocznią nie jestem ;) ale w miare mozliwosci pomoge...

Yacho 17.07.2004 22:11

Powerdvd ma problemy z SVCD kodowanym u mnie podczas gdy pod WinDVD wszystko jest ok - podczas odtwarzania zdarzaja sie rozne hece w stylu desynch czy pixel znikad :) generalnie pod WinDVD jest duzo lepiej - pod PowerDVD moze wszystko chodzic ale nei musi ;)

aha co do SVCD to objawy sa takie ze Power wybiera sobie kawałki filmu i odtwarza je losowo ******ac przy tym cala wyzje - i tak sobie moge 4 sek urywki ogladac :)

latet 17.07.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez Yacho
podzielam opinie ze PowerDVD to shit :/

A możesz to merytorycznie uzasadnić?

latet

Yacho 17.07.2004 21:40

podzielam opinie ze PowerDVD to shit :/
Michal2004: mozesz dac male objasnienie opcji CCE na PW ?

Michal2004 16.07.2004 00:42

Cytat:

Napisany przez latet
Rwanie polega na tym, że jak np. lecą koncowe napisy, to zamiast lecieć jednostajną prędkością, plynnie do góry, to co ok. 1-2 sek. jakby się na chwile zatrzymywały, a potem przyśpieszały (nadganiały).

Ustawienia - w sekcji Encoder Options - wszystkie pola były wyczyszczone.
Film - ROTK (wydanie polskie, wersja kinowa).

Pozdrawiam,

latet

przede wszystkim ROTK to bardzo dlugi film i lepiej jest go podzielic na 2 DVD. Moze bitrate jest za niski (chociaz dla credits wystarcza 1000). Nie wiem jak wygladaja credists w tym filmie, ale ja bym go nie przerabial na DVD SL, nawet CCE...
Druga sprawa - te nieszczesne ustawienia.... Czytales ten temat.... Wydaje mi sie (chociaz nie sprawdzalem - nie widzialem), ze ROTK jest wlasnie takim filmem, ktory jest oznaczony jako INTERLACED, a ktory w rzeczywistosci jest PROGRESSIVE. Musisz zmienic te linijke w skrypcie AVS (o ktorej jest mowa w tamtym watku) a pozniej (jesli film okaze sie w podgladzie DVD2avi filmem bez przeplotu) usytawic opcje enkodera DVD2DVD-R odpowiednio, to jest: PROGRESSIVE: TAK; ZIGZAG: TAK; reszta odznaczona....
no i jesli juz chcesz go tak kodowac to minimum 7 passes...

Kiedys robilem kopie zapasowa pewnego filmu, letterbox, 110 minut. No i najpierw zrobilem go w Shrinku, podczas jednej ze scen film sie rwal (Shrink za bardzo - idac na latwizne - obcial bitrate), wersja z CCE jest OK... to o czyms swiadczy.
Ale co ciekawe rwal sie tylko na Power DVD. Na stacjonarce OK, w WinDVD ok.... dziwne...

latet 16.07.2004 00:30

Cytat:

Napisany przez Michal2004
nie rezygnuj z CCE.... moze opisz dokladnie na czym polega to "rwanie"? Jakie dales ustawienia?

Rwanie polega na tym, że jak np. lecą koncowe napisy, to zamiast lecieć jednostajną prędkością, plynnie do góry, to co ok. 1-2 sek. jakby się na chwile zatrzymywały, a potem przyśpieszały (nadganiały).

Ustawienia - w sekcji Encoder Options - wszystkie pola były wyczyszczone.
Film - ROTK (wydanie polskie, wersja kinowa).

Pozdrawiam,

latet

Michal2004 16.07.2004 00:25

Cytat:

Napisany przez latet
Chcesz powiedzieć, że rwie mi dlatego, że było za mało pasów?

No nic, mam kolejny powód, aby zapuścić w pracy na weekend co najmniej 6-pass i porównać z tym co mi wyszło na 3-pass.

Ale tak szczerze - zniechęca mnie to całe użeranie się z CCE. :niepow:

latet

nie rezygnuj z CCE.... moze opisz dokladnie na czym polega to "rwanie" ?
Jakie dales ustawienia?

latet 15.07.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez Yacho
panowie - zasady TDRS mowia jasno dla filmu ponizej 110 min jest 5 Pass powyzej jest 6 pass przy czym sa to wartosci minimalnme - liczba przebiegow zalezy od tego jak mocno obcinamy bitrate - a 3 pass to absurd !

Chcesz powiedzieć, że rwie mi dlatego, że było za mało pasów?

No nic, mam kolejny powód, aby zapuścić w pracy na weekend co najmniej 6-pass i porównać z tym co mi wyszło na 3-pass.

Ale tak szczerze - zniechęca mnie to całe użeranie się z CCE. :niepow:

latet

Yacho 15.07.2004 23:10

panowie - zasady TDRS mowia jasno dla filmu ponizej 110 min jest 5 Pass powyzej jest 6 pass przy czym sa to wartosci minimalnme - liczba przebiegow zalezy od tego jak mocno obcinamy bitrate - a 3 pass to absurd !

latet 15.07.2004 22:25

Cytat:

Porównałem:
  1. DVD2One 1.3
  2. Shrink 3.1 (z deep analysis)
  3. IC8
  4. CCE 3-pass (DVD2DVDr)

Tak się skupiłem na robieniu screenów, że nie napisalem jednej b. ważnej rzeczy - dopiero teraz to zauważyłem - film zrobiony na CCE "rwie", nawet odtwarzany z twardziela przez PowerDVD. Widać to wyraźnie na napisach końcowych, które nie idą płynnie. Dzieje się tak tylko na wersji spod CCE.
Czy ktoś wie, który parametr kompresji móże być za to odpowidzialny?

Pozdrawiam,

latet

Jabba the Hutt 15.07.2004 21:32

Transkodery porównuje się ze sobą - Shrink, DVD2One,IC8, CloneDVD i inne. Zaś CCE można porownywać z Canopus Pro Coder, TMPGEnc, QuEnc.

Jabba

Michal2004 15.07.2004 21:19

Cytat:

Napisany przez soundtrax
Witam.

A jak wypada starcie Cinema Craft Encodera vs. transkoder zaszyty w
Clone DVD 2 ?

Pozdrawiam.

nie ma czego porownywac ;)

soundtrax 15.07.2004 21:15

Witam.

A jak wypada starcie Cinema Craft Encodera vs. transkoder zaszyty w
Clone DVD 2 ?

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:54.