![]() |
Cytat:
Nie chodziło w tym wątku o porównywanie soft-playerów, ale o odróżnienie czy film się zacinaz powodu złej kompresji czy jakości nośnika. latet |
Ja na chwię wrócę do tematu KDVD. Największy wpływ na to, że daje się upchnąć ogromne ilości materiału na DVD, ma nie tyle zastosowana matryca co wydłużone długości GOPów (większa ilość klatek B i P, mniejsza częstotliwość występowania klatek I -- klatki B i P kompresują się znakomicie lepiej niż klatki I). Na komputerze prawie dwukrotnie dłuższe GOPy nie przeszkadzają zupełnie. Ze stacjonarnymi może być gorzej.
Nawet jeśli KDVD (w wersji pełnej tzn zmiana matryc i zmiana długości GOP) działa bezproblemowo w tej chwili nie ma żadnej pewności, że następny zakupiony odtwarzacz DVD będzie sobie z nim radził. Dla mnie właśnie ten fakt dyskwalifikuje KDVD. Chciałbym podkreślić, że problemem nie są matryce tylko długości GOPów. Zabawa z matrycami może dać bardzo dobre efekty nawet przy niskim bitrate. Kilka ciekawych matryc jest dostarczanych z RB Opt'em (jedna z nich jest zalecana przy materiale dla którego bitrate waha się w okolicach 2.5mbit/s i daje naprawde rewelacyjne efekty) |
Cytat:
BTW ja tez wyrocznią nie jestem ;) ale w miare mozliwosci pomoge... |
Powerdvd ma problemy z SVCD kodowanym u mnie podczas gdy pod WinDVD wszystko jest ok - podczas odtwarzania zdarzaja sie rozne hece w stylu desynch czy pixel znikad :) generalnie pod WinDVD jest duzo lepiej - pod PowerDVD moze wszystko chodzic ale nei musi ;)
aha co do SVCD to objawy sa takie ze Power wybiera sobie kawałki filmu i odtwarza je losowo ******ac przy tym cala wyzje - i tak sobie moge 4 sek urywki ogladac :) |
Cytat:
latet |
podzielam opinie ze PowerDVD to shit :/
Michal2004: mozesz dac male objasnienie opcji CCE na PW ? |
Cytat:
przede wszystkim ROTK to bardzo dlugi film i lepiej jest go podzielic na 2 DVD. Moze bitrate jest za niski (chociaz dla credits wystarcza 1000). Nie wiem jak wygladaja credists w tym filmie, ale ja bym go nie przerabial na DVD SL, nawet CCE... Druga sprawa - te nieszczesne ustawienia.... Czytales ten temat.... Wydaje mi sie (chociaz nie sprawdzalem - nie widzialem), ze ROTK jest wlasnie takim filmem, ktory jest oznaczony jako INTERLACED, a ktory w rzeczywistosci jest PROGRESSIVE. Musisz zmienic te linijke w skrypcie AVS (o ktorej jest mowa w tamtym watku) a pozniej (jesli film okaze sie w podgladzie DVD2avi filmem bez przeplotu) usytawic opcje enkodera DVD2DVD-R odpowiednio, to jest: PROGRESSIVE: TAK; ZIGZAG: TAK; reszta odznaczona.... no i jesli juz chcesz go tak kodowac to minimum 7 passes... Kiedys robilem kopie zapasowa pewnego filmu, letterbox, 110 minut. No i najpierw zrobilem go w Shrinku, podczas jednej ze scen film sie rwal (Shrink za bardzo - idac na latwizne - obcial bitrate), wersja z CCE jest OK... to o czyms swiadczy. Ale co ciekawe rwal sie tylko na Power DVD. Na stacjonarce OK, w WinDVD ok.... dziwne... |
Cytat:
Ustawienia - w sekcji Encoder Options - wszystkie pola były wyczyszczone. Film - ROTK (wydanie polskie, wersja kinowa). Pozdrawiam, latet |
Cytat:
Jakie dales ustawienia? |
Cytat:
No nic, mam kolejny powód, aby zapuścić w pracy na weekend co najmniej 6-pass i porównać z tym co mi wyszło na 3-pass. Ale tak szczerze - zniechęca mnie to całe użeranie się z CCE. :niepow: latet |
panowie - zasady TDRS mowia jasno dla filmu ponizej 110 min jest 5 Pass powyzej jest 6 pass przy czym sa to wartosci minimalnme - liczba przebiegow zalezy od tego jak mocno obcinamy bitrate - a 3 pass to absurd !
|
Cytat:
Czy ktoś wie, który parametr kompresji móże być za to odpowidzialny? Pozdrawiam, latet |
Transkodery porównuje się ze sobą - Shrink, DVD2One,IC8, CloneDVD i inne. Zaś CCE można porownywać z Canopus Pro Coder, TMPGEnc, QuEnc.
Jabba |
Cytat:
|
Witam.
A jak wypada starcie Cinema Craft Encodera vs. transkoder zaszyty w Clone DVD 2 ? Pozdrawiam. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:54. |