![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.07.2003
![]() |
VirtualDub i DVDMaestro - pomoc potrzebna
Za radą szanownych kolegów znalazłem programy: Nandub2, VirtualDub i Spruce DVDMaestro. No i mam problem nie lada, bo nie jestem PC-towcem. Nie wiem jak mam sprawdzić i co zrobić aby te programy uruchomić. To co im dolega jest w załacznikach.
Proszę o pomoc w zabiciu tych komunkatów. Nadmienię, że pracuję pod WinXP Homeeee... Ostatnio zmieniany przez rebus : 22.07.2003 o godz. 19:29 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
ad.1 Tak jak napisali: zainstaluj NET.Framework - powinien też pomóc ServicePack1 (wszystko dostepne np. na stronie Micro(tfu)softu
ad. Zainstaluj kodek (dekoder) właściwy dla danego filmu (taki jakim film był robiony)
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za podpowiedzi!Już ciagnę z MS aktualizację z NET.Framework.
co do kodeka to zupełnie nie wiem jak ustalić czego brakuje. Do utworzenia pliku .avi miałem Ulead'a VideoStudio 6LE Basic. Jak sprawdzić co za kodek mi potrzebny? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Zresztą nie wiem, czy to ma znaczenie, ale ten UVS6 jest cały czas na tapecie, bo jeszcze trochę w nim pracuję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Uzyj GSpota, ale czy to napewno jest mpeg-4?, niesądzę. I po co chcesz to władować do Nanduba?
![]() |
#6 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
hmm - z komunikatu Nanduba wynika, że brakuje ci kodeka DV czyli masz pewnie AVI zgrane z kamery. tu go znajdziesz http://mirror01.iptelecom.net.ua/~video/ - polecam MainConcept
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dobre pytanie!
Mam trochę programów niechcianych, które nabyłem ze sprzętem. Są to wersje okrojone. Chcę się nauczyć edycji filmu z mojej kamery DV i zgrywać to na płytki DVD. Próbowałem zrobić film w UVS6. Zgrałem wiec film w kawałkach do plików .avi o parametrach jakie podpowiedział UVS6 w opcji autodetekcji. A są one takie: PAL (25 fps) Field order A Microsoft AVI files 24 Bits, 720 x 576, 25 fps DV Video Encoder -- type 1 DV Audio -- PAL, 48,000 kHz; bitów: 16 ; Stereo Zrobiłem edycję , ale zeby zrobić mpg trzeba coś mieć. zacząłesz szukać i pytać. Przewaga głosów jest za programami: VirtualDub + TMPGEnc + DVDMaestro Więc jak się nauczyć to na czymś naprawdę uznawanym. Programy które mam idą "na skróty" i jak coś nie gra to nie miem co(nie tylko ja) Jak znajdziesz czas, to sprawdź moje posty. Może będziesz umiał pomóc. NA TO BARDZO LICZĘ A GSpota gdzieś na forum już widziałem ..? Poszukam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Ok, GSpota i tak sobie ściągnij bo sie przyda,
Cobra już podpowiedział, jakiego kodeka brak (że tez nie zwróciłem uwagi na to dvsd ![]() Cytat:
VDub - to do mpeg-4 TMPG - (s)vcd głównie DVDMaestro - dvdr ale tylko authoring
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
No i wyszedłem na nieuka !
Mam ochotę na DVD z menu i scenami. To chyba - authoring. Kupiłem niedawno nagrywarke DVD: TDK 440N aby przenieść filmy na płytki. Nie bardzo mnie bawi DivX (o ile to mpeg-4) bo nie mam szansy podłączania PC do TV, a odtwarzacza stacjonarnego DivX-ów nie mam. Co wobec tego najlepiej uczynić ? Pozostać przy UVS6 + ? I jeszcze jedno, gdzie poczytać aby nie stracić czasu a łyknąć skompresowanej wiedzy o filmowaniu i edycji? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
KONKWISTADOR
![]() |
ja to robię tak:
- zgrywam materiał w formacie AVI (DV) programami Uleada: DVD Workshop albo VideoStudio 7 (domyślne ustawienia capturingu). - następnie wczytuję AVI do Virtualduba, wybieram kodek Huffyuv, likwiduję przeplot (Filtry - Deinterlace - metoda: Blend fields...) co poprawia jakość materiału. można jeszcze ewentualnie użyć innych polepszających obraz filtrów. - zapisuję nowy, poprawiony plik AVI i ponownie wczytuję go do VB oddzielając audio (PCM WAV) i video (AVI) - video koduję do mpeg2 encoderem CCE albo MainConcept - audio koduję do Dolby Digital 2.0 (AC3) za pomocą super encodera z programu Vegas Video +DVD (można też użyć SoftEncode albo AC3Machine) - łączę audio i video w TMPGEnc (Mpeg tools - Multiplex) - wrzucam taki powstały plik/pliki do Ulead DVD Workshop, gdzie można zrobić ładne menu, chaptery i inne bajery (oficjalnie ten program nie obsługuje audio AC3 ale można go do tego zmusić) - ważne: konieczne jest zaznaczenie opcji, żeby DVD Workshop nie kodował ponownie gotowych już plików mpeg2 - po zakończeniu edycji można zapisać efekt swojej pracy na dysku twardym w postaci gotowych plików video lub image albo wypalić odrazu na DVD nie jest to metoda najłatwiejsza i trochę czasochłonna ale uzyskuje się o wiele lepsze efekty końcowe niż przy robieniu wszystkiego popularnymi programami typu "kombajn" powodzenia ![]()
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 22.07.2003 o godz. 22:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Tak, Panie CobraVerde!
macie rację, bo moje dotychczasowe próby są załosne i jeśli tak miałoby zostać to lepiej już nic nie robić tylko zgrywać na VHS. Tak, chcę bajeru a nade wszystko dobrej jakości. A wiem, że można ją mieć. sąd pobrać to: CCE ? MainConcept ? Czy te programy, które wyliczasz są dostępne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
a co do programów: są to komercyjne i drogie aplikacje i nie mogę ci podać tu linków do ich "darmowych" wersji, bo by Mistrz Yoda mnie zganił ![]()
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 22.07.2003 o godz. 22:37 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Hmm Cobra a dlaczego sądzisz ze usunięcie przeplotu poprawi jakość?
![]() |
#14 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Nie bardzo Ci wierząc
![]() Przeglądnąłem troche forum Doom9 i takie oto wnioski sa tam zapisane --- I agree. Hehe, i guess some people are thinking interlacing is an error in the Video There are only a couple of reasons for Deinterlacing: Very low bitrates Output-Format does not support interlacing Captures from very old VHS-Tapes --- Chyba nie trzeba tłumaczyć
![]() |
|
|