![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
W MaestroSBT w sekcji Styles / Edit style w lewym górnym rogu wybierz 'Subtitle' zamiast 'Mid title' i powinno być ok (nie uważasz, że ta czcionka jest ciut za mała?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2003
![]() |
Niestety nie pomogło
nadal mam napisy na środku.A co do wielkości to już jakoś udało mi się ją zmienić ![]() Pozdrawiam Raulo Ostatnio zmieniany przez raulo : 02.01.2004 o godz. 23:17 |
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
A czy offsety Horizontal i Vertical nie powinny być na zero?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2003
![]() |
Ok dziękuję już sobie poradziłem.
Pozdrawiam Raulo |
|
|
|
|
#5 |
|
Wolny strzelec
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
Kawał dobrej roboty.
Opierając się na Twoim poradniku i na pytaniach / odpowiedziach z tego forum stworzyłem już trzeci filmik. miałem spore problemy przedewszystkim z napisami, ale nie jak większość z ich ułożeniem itd, ale z konwersją: wczytuję napisy.txt do programu subtitleworkschop, ustawiam jak się należy i zapisuję do formatu napisy.ssa i chcę je wczytać do programu MaestroSBT a tu niespodzianka - wyskuje komunikat, że ten format *.ssa vv2 jest nie obsługiwany przez ...tralalalala ... musisz sobie ściągnąć ze strony .... tralalalala ... i przekonwertować na format *.ssa vv4, a że nie mam netu w domku troszkę mnie to zmartwiło. Zapaliłem jednak fajeczka i przypomniałem sobie o moich walkach z napisami w VCD, tam jest program o nazwie "SubtitleToolen" czy jakoś tak (w każdym razie nie trzeba go instalować!!!) który zapisuje również do formatu *.ssa, i taki plik MaestroSBT już połknął. Mam jeszcze określony problem - jak już stworzę format *.son dla Spruce'a i chcę go zainportować wszystko jest git, tylko że nie importuje wszystkich napisów (plików tiff/bmp) np. z 1225 zainportował 369 i z zadowoleniem stwierdził że jest wszystko cacy, ale napisy są do 30 minuty filmu i to nawet NIE PO KOLEI !!! ale trudno, trzeba znaleźć nowe ... (nie z każdym filmem tak było). Udało mi się przeciągnąc napisy nie w formacie *.son tylko *.stl - opcję tą umożliwia "SubtitleWorkschop" ale występuje problemik z długością wyświetlania, jak sobie z tym poradzę- dam znać. Jestem zaskoczony jakością audio ... myślę że dla przeciętnego uzytkownika jest nawet za dobre po takiej konwersji w AC3machine. I jeszcze jedno - zamiast CCE 2.5 można użyć TMPGEncoder'a ? jak z jakością ?? strasznie wkurza mnie ten znaczek ;o) Całość zabawy prowadziłem na sprzęcie: Athlon 1700+ (1467@1750), 256 DDR, Asus A7V266-C, radeon 9000 64MB, DVD-RW liteon 451S, CDRW 40125S, Asus 52x, hdd samsung 40GB, WinXp pro, przeciętnie przy JEDNOOBIEGOWEJ konwersji avi czas ok 2,5 godziny na wszystko, włącznie z nagraniem. pozdr miłego dnia Dalton
Hardware: Athlon 1700+ (1467@1750), Asus A7V266-C, 256 MB DDR, DVD+-RW LiteOn 451s, CD-RW LiteOn 40125s, CD Asus 52x, HDD Samsung 40GB Software: WinXp pro (bez SP1 narazie), CCe 2.50, Avisynth 207, MaestroSBT, Spruce DVD Maestro, Nanub, Subtitleworkshop@subtitletoolen itd... itp... |
|
|
|
|
#6 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Subtitle Workshop 2.03 nie ma już tego błędu i zapisane przez niego pliki ssa można spokojnie wczytać do MaestroSBT. Na stronie CobraVerde jest też opis co trzeba zmienić w tym 'błędnym' pliku SSA, żeby było dobrze.
Gdyby nie to, że napisałeś, że napisy są nie po koleji to bym powiedział, że problemem jest SMPTE ustawione na 01:00:00:00 (może jednak są po koleji tylko są to napisy z ostatnich 30 minut filmu? zmiana SMPTE w DVDMaestro powinna na to pomóc). Subtitle Workshop źle zapisuje format STL (ostatnie liczba w kodzie czasu to powinien być numer klatki a nie setna część sekundy). Zdaje się, że SubMax zapisuje poprawnie w tym formacie. Można użyć dowolnego enkodera MPEG2. W przypadku DVD nie porównywałem, w przypadku SVCD jak dla mnie to z obu enkoderów wychodziło równie dobrze. Każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników (a na znaczek to trzeba szczepionki poszukać )
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
Klon a co ty chcesz do tego komunuikaty
?? Program zakończył pracę i pokazał ci co zrobił...czyli naprawił plik, usunał błędu w dwóch miejscach...Teraz mozesz sie cieszyc "prawdziwym" ac 3...![]() Wszystko jest oki... Harmoniusz |
|
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
Miałem podobny problem co Klon(pisałem kilka postów prędzej) i doszłem do wniosku, że plik audio jest uszkodzony, a co za tym idzie program BeSliced nie zrobi ci pliku ac3(Harmoniusz, po takim komunikacie nie zobaczysz pliku wynikowego-ja tak miałem). Udało mi się ten plik audio przekonwertować do ac3 programem BeSweet GUI v0.6, ale po nagraniu słyszałem trzaski(to pewnie ten bład) i w domowym kinie nie da sie tego słuchać(wrażenie jakby charczały głośniki), no ale w samym telewizorze by było chyba nie zauważalne(bo głównie było słychać w centralnym i tylnich głośnikah). Powodzenia.
|
|
|
|
|
#9 |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
ENCODERY
ciekawą alternatywą dla CCE są: - Mainconcept MEPG Encoder 1.4 - Canopus Procoder 1.5 - i oczywiście TMPGEnc 2.5x wszystkie dają dobrą jakość obrazu (ale CCE jest The Best), obsługują skrypty AVS co ułatwia tworzenie plików MPEG2 (prawidłowe resize) a dwa pierwsze doskonale sobie radzą z konwersją NTSC (23,9 FPS) na PAL kompletnego pliku czyli obrazu i dźwięku co ułatwia transfer Divx=>DVD....jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami, to może wkrótce coś więcej napiszę na temat ich użycia, ustawień itd.
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 05.01.2004 o godz. 18:54 |
|
|
|
|
#10 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 09.11.2003
![]() |
KOLEDZY
po pierwsze to życzę wszystkim pomyślności w nowym roku po drugie Mam gorącą prośbę . mimo wielu godzin poszukiwań nie udało mi się zciągnąć dwóch programów niezbędnych do tej zabawy. Brakuje mi: - Spruce DVD Maestro 2.9 - Time Adjuster 2.9 Jeżeli ktoś może pomóc i podrzucić to z góry dziękuję Henryk exbach@op.pl |
|
|
|
|
#11 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
O tym gdzie i jak znaleźć DVD Maestro było wielokrotnie i po prostu nie wierzę, że nie mogłeś znaleźć. O TA może nie było pisane ale... wlazłem na http://www.google.pl, wpisałem time adjuster i zobaczyłem tą stronę. Jakim cudem Tobie nie udało się znaleźć to naprawdę wykracza poza moje możliwości zrozumienia
![]() Mam ochotę komuś nawtykać i to zdrowo
|
|
|
#12 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Nie będę komentował twoich "możliwości zrozumienia" ani ochoty do "nawtykania" . Znalazłem w paru miejscach program Spruce DVD M. ale albo nie dało się go ściągnąć albo w trakcie zciągania przerywał się. Bardzo CI jednak dziękuję za adres do TA . Już go zciągnołem i jest OK POZDRAWIAM |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bywalec
![]() |
Udało mi sie wreszcie pobrać program DVD Maestro ale w trakcie uruchamiania pojawia się komunikat
"Error Message - Real Time Preview functionality will not be available because no decoders have been detected (0x410a0011) czy ktoś wie jak temu zaradzić ? |
|
|
|
|
#14 |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
dekoder do podglądu (Real Time Preview) jest na mojej stronie...
|
|
#15 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
czy ma moze ktoś napisy do filmu Underworld dvdrip xvid-deity w formacie *.ssa bo niemoge sobie poradzić z tym jak mam zrobić te napisy.Jeśli można prosić to niech ktoś wytłumaczy krok po kroku co trzeba zrobić aby przerobć napisy z *.txt na *.ssa i jakie co trzeba sprawdzić zeby ten tekst był dobry.Prosze o dokłądny opis.Aha program AC3MAchine juz chodzi ściągłem ze strony http://www.cobraverde.net/ cały pakiet "audio" i teraz już mi nic niemiga a program ac3machine przerobił mi plik z którym miał wcześniej problem.Aha jak ktoś zna dobrą stronę z tekstami *.ssa to też proszę o namiar
thx:-) |
|
|
![]() |
|
|