Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.10.2005, 17:29   #31
artoor
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Post

Dosc mocno przejety informacjami przekazanymi przez Ciebie 1stwasp, postanowilem sprawdzic jak to jest faktycznie z tym usrednieniem jakosci w ProCoderze Nie zebym Ci nie ufal - wrecz przeciwnie, wiem ze temat nie jest Ci obcy i ten enkoder zdaje sie, ze jest Ci najblizszy... tak tylko dla testow to zrobilem, a i moze tez skloni Cie to do osobistych testow, zeby zaktualizowac informacje (chyba ze to co pisze jest ogolnie wiarygodne)
Nabylem zatem "nie-sklepowego" ProCodera w wersji najnowszej (przypominam - wylacznie do celow testowych - zaraz go usune! - bo przeciez to nie jest legalne ) I przystapilem do dzialania... enkodowalem dwoma przebiegami fragment filmu DVD o dlugosci 1min22sek. Czasowo wygladalo to tak:

1:High Speed - 5:45
2:High Quality - 5:55
3:Highest Quality - 8:05
4:Mastering Quality - 8:40 (druga proba 8:45)

Tak wiec moze trafilem na jakas "wlasciwa" wersje slodzika. Wynika z tego ze czasy roznia sie dosc znacznie, z pominieciem moze pierwszych dwoch trybow (jedynie 10sek). Byc moze juz problem usredniania jakosci zostal "naprawiony" Moze tej najnowszej wersji juz on nie dotyczy... ot takie moje wnioski

Pozdrawiam!
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.10.2005, 20:02   #32
Payti
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 20:57   #33
artoor
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Payti
A powiedzcie jeszcze koledzy jak wypadają te trzy enkodery w stosunku do siebie tzn. CCE vs ProCoder vs TMGEnc. Jakie mają + i - ? Może ktoś z doświadczeń to przybliżyć ?

Pozdro,
Heh... zapewne na to pytanie nie dostaniesz odpowiedzi, ktora by Cie usatysfakcjonowala. Dlaczego? Otoz jest to kwestia gustu. A jak to dziala? A no tak - dla jednego zaleta bedzie to ze CCE powoduje ze obraz jest bardziej ziarnisty, tym samym ostry, dla innych bedzie to wada. Natomiast idac w kierunku Procodera bedzie zaleta to ze obraz bedzie "miekki"... sam rozumiesz... Trudno tu cokolwiek powiedziec, bo tak jak wspomnialem - kwestia gustu. Dla jednego wielkim plusem bedzie mozliwosc wspolpracy z niestandardowymi matrycami (CCE) a dla innego nie bedzie ujma dla ProCodera ze tej wspolpracy nie beda mogli zastosowac. Jesli chodzi o TMGEnc. to nie mialem z nim zadnej stycznosci. Wiem jedno - jest to darmowy encoder, ale osobiscie poszedlbym w kierunku HC Enkodera (info na forum doom9.org) ktory zdaje sie byc znacznie szybszy od TMGEnc. Jakosciowo porownanie CCE vs. ProCoder vs. HC i innych mozesz znalezc na forum... sam kiedys takowe testy robilem i wypowiadali sie na ten temat ludzie, ktorzy wiedza na pewno wiecej ode mni... a z reszta pytan tego typu (co tu zadales) bylo wiele... odpowiedzi tez calkiem sporo, wiec mysle ze jak poszukasz to znajdziesz... no i jeszcze ciekawe lektury na wczesniej wspomnianym forum doom9.org
Zycze milego czytania!

pozdrawiam!

BTW roznica pomiedzy poszczegolnymi enkoderami w kazdym badz razie nie jest tak zauwazalna jak pomiedzy jakimkolwiek z nich, a np DVDShrinkiem... choc zdarzaja sie osoby ktore zrobily LOTR - Powrot króla (Pelna kopie!) Shrinkiem i jak to zadowolone powiadaja "Prawie nie widac roznicy pomiedzy moja kopia a oryginalem"
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 21:03   #34
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm... a to mi artoor dałeś do myślenia...

Ja korzystam z wersji Procodera 1.5, w oparciu o taką wersję pisałem kiedyś swego arta i przy okazji miałem możliwość korzystania z oryginalnego softu. Pamiętam wtedy, że czasy trwania kodowania w mastering quality, były bardzo długie - prawie takie same jak w TMPGEnc, który w czasie kodowania jest mistrzem świata. W każdym będź razie były wiele większe niż w CCE.

Potem ściągnąłem z netu (tak jak Ty - edukacyjnie, już od dawna zresztą nie mam bo edukacja wyszła kiepsko) wesję 2 - jedne w mastering quality w ogóle nie działały inne dawały bardzo szybkie czasy kodowania - w zasadzie bez większych różnic pomiędzy 2, 3 trybami wysokiej jakości. Efekt na obrazie był też kiepski - tak jakby to był jeden tryb.

Dzisiaj trochę się porozglądałem za przyczyną i znalazłem m. in. to:
http://www.videohelp.com/forum/viewtopic.php?t=235665

Wygląda jakby w wersji 2 kosztem jakości zdecydowanie zwiększyli prędkość kodowania i stąd może te nadmierne rozmycia obrazu przy kodowaniu...
Nie mam oryginalnej wersji 2.0 - nie wiem jak to wygląda - swoje wnioski pisałem w oparciu o wersję 1.5
Teraz albo faktycznie coś przedobrzyli, albo są jednak różnice w tych wersjach p2p...

@Payti - po części porównanie masz w moim linku - po drugie solidną porcję porównań zrobił kiedyś właśnie artoor - poszukaj wśród jego postów - jest tam zresztą cała dyskusja co kto widzi a czego nie widzi

By the way - ciekawie wychodzi koder z Vegas5...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 21:26   #35
artoor
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@1stwasp
bardzo to ciekawe... nie wczytujac sie jeszcze zbytnio w to, co tam jest napisane (z moim angielskim nie jest zbyt rewelacyjnie) luznym okiem patrzac... i na moj gust to zdecydowanie bardziej podoba mi sie klatka z ProCodera 1.5 niz z 2.0... ciekawe... i faktycznie porownujac czasy miedzy Highest Quality i Mastering Quality dla PC2 sa mocno zblizone... przy moich testach roznica ta wychodzi 35-40 sekund, ale proporcjonalnie to podobnie u nich widac... dziwne... tak czy inaczej jakosc v2.0 wyglada gorzej - wiecej widocznych makroblowkow. Co do Sony Vegas5 - widac ciekawe zjawisko... nie zmiekcza zbytnio obrazu... trzeba sie mu blizej przyjrzec
Tak wiec z tej dyskusji wynioslem cos nowego. Dzieki za uwage!
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2005, 22:11   #36
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,584
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Klatka z Vegas5 - może być, ale na trzecim miejscu Ja, zagorzały wyznawca CCE na 1 miejscu stawiam CCE 2.67 2 pass - 2 miejsce dla TMPGEnc
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:17   #37
Payti
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jak skonfigurować DVD-RB do współpracy z TMPGEnc? Bo nie widze w setupie możliwości wyboru ścieżki dla tego enkodera

Pozdr,
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:25   #38
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,529
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
DVD-RB nie wspolpracuje z TMPGEnc... Moze to i lepiej - DVD-RB oznacza renome ;-D.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:36   #39
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak to dobrze - dla TMPGEnc - DVD-RzadkiBadziew...

Pozdrawiam!
PS - to nie ja zacząłem te złośliwości...
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:39   #40
artoor
Forumator
 
Avatar użytkownika artoor
 
Data rejestracji: 21.11.2001
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 719
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD-RB wspolpracuje tylko (albo az!) z czterema enkoderami i jednym transkoderem. Enkodery to CCE, QuEnc, HC i ProCoder... no i transkoder ReJig Zdaje sie ze uzywanie TMPGEnc mija sie z celem... czas, czas i jeszcze raz czas!

--==edit==--

Chodzi tylko o wyrazenie swojego zdania... nie ma sie co nerwowac Kazdy uzywa to co lubi i patrzy na optimum czasu pracy w stosunku do jakosci... TMPGEnc do szybkich przeciez nie nalezy prawda? Co nie znaczy ze jakosc materialu jest zla - tego nawet nie osmielam sie mowic, bo nie wiem jak to z nim jest
__________________
"Jeśli uczysz się od innych, ale sam nie pomyślisz - to najczystsze oszołomstwo;
Jeśli myślisz, ale nie uczysz się od innych - to może być dla Ciebie wręcz niebezpieczne."

/ Konfucjusz /

Ostatnio zmieniany przez artoor : 06.10.2005 o godz. 18:43
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 18:42   #41
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,529
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
TMPEnc IMHO swietnie srpawdza sie w wypadku SVCD - maly bitrate i pewna strata jakosci jest do zaakceptowania. Ale przobujesz kompresowac nim DVD i co? To samo! Strata jakosci jest mimo ze potroiles bitrate! Nie tego oczekuje od kodera MPEG-2 przeznaczonego do DVD!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2005, 19:27   #42
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak dokładnie jest artoorze

Ja wyraziłem swoje zdanie nt CCE, które Kolega M@X wziął bardzo personalnie i zdaje się, że próbował mi dopiec

Ja osobiście korzystam z 3 koderów TMPGEnc 2.5 (nie mylić z 3.0 to faktycznie jest badziew...), ProCodera i CCE.
Każdego używam do wytwarzania MPEG2, różnie w zależności od potrzeb i materiału wejściowego (do kodowania).
Nie ma uniwersalnego kodera, który jest najlepszy w każdym przypadku. Jak coś jest do wszystkiego jest do niczego.
CCE jest bardzo dobry dla źródeł Progressive, ale całkiem kiepski dla źródeł z przeplotem - szczególnie gdy kodujemy DV --> MPEG2. CCE pomagają trochę skrypty avisynth, ale jedno polepszają - drugie psują.
ProCoder i TMPGEnc bardzo dobrze radzą sobie ze źródłami z przeplotem, nawet TMPGEnc lepiej.
Ten ostatni ma jeden mankament - który podkreślam na każdym kroku - jest potwornie wolny na max ustawieniach jakościowych. Efekt pracy jednak jest taki sam jak CCE - fakt kosztem czasu, ale...

Ludzie nie okopujmy się na jednej pozycji. Każdy program ma swoje wady, nawet CCE czy Scenarist.
Oczywiście korzystajmy z nich ale świadomie.
Jak piszemy o programach to odpisujmy o programach a nie personalnie (ja tak domniemałem, ale na pewno tak nie było).

Pozdrawiam - szczególnie artoora i M@Xa.
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2005, 08:41   #43
:-PrzemekP
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika :-PrzemekP
 
Data rejestracji: 12.05.2005
Posty: 97
:-PrzemekP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Payti
No i własnie dziś po 609 min reenkodingu z powyższym CCE (2.67 Trial + patch + EclCCE) i 28 min Rebuildingu distałem piękne .iso, które skurczyło się z 6.4861 GB do 4.6414 GB. Jakość jest oszałamiająca, wogóle nie widać różnicy w jakości video, caluteńkie menu i audio odwzorowane idealnie jak na orginale. Progs jest poprostu R E W E L A C J A !

Polecam taką obróbkę 'za dużych' DVD

Pozdrówka,
witam, do tej pory robiłem CCE sam film,fajnie by było gdyby sie znalazła taka mała lekcja z obrazkami co jak krok po kroczku (dla bezpieczeństwa narodowego) więc Payti :-D do dzieła ... z niecierpliwościa czekam
:-PrzemekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.10.2005, 18:48   #44
Payti
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Payti
 
Data rejestracji: 28.10.2004
Posty: 147
Payti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Heh jak będę następną robił to spróbuję zrobić screeny i opisać
__________________
BLU-RAY: BD-RE LG BH10LS30 FW 1.02-A0 Patched & BD-RE LG BH16NS40 FW 1.03-A0 & LiteOn iHBS112 FW PL06 & Pioneer BDR-S09XLT FW 1.34
Payti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2005, 09:16   #45
:-PrzemekP
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika :-PrzemekP
 
Data rejestracji: 12.05.2005
Posty: 97
:-PrzemekP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X
No, nastepny nawrocony - gratulujemy wyboru :-D. Teraz nei grzesz wiecej i nawracaj inynch, ktorzy sie kurczowo trzymaja rzeczy typu DVDShrink ;-D.
no ja też chcę się nawrócić, kombinuje jak koń pod górkę jak zrobić filmik z menu ...
OTO MOJA OPOWIEŚĆ:
- Zgrałem film cały CloneDVD zachowując menu, wyrzucając zbędne scieżki dzwiękowe i napisy.
- Później DVDRemake i wyrzucam niepotrzebne przyciski i plansze, zapisuje na HDD.
- Odpalam DVD2DVD-R z CCE wrzucam film, rezerwuje mu 10MB na extrasy i GO !
- film sie zrobił i co teraz ... jak to połączyć
WIEM ŻE TO CO ZROBIŁEM NADAJE SIE TYLKO DO INKUBATORA ale ... cos powoli próbują sam zwalczyć ... bo żygam juz Shrinkiem !!!
__________________
dla ekspertów Lite-On DVDRW SOHW 1653S CS09 ... już CS0P
:-PrzemekP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.