![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 14.01.2004
![]() |
Wracając do tematu, dla wszystkim nieinkumatych o czym wogle mówie.
![]() Powyższy wykres ilustuje jak rozkłada się współczynnik Q factor. W tym wypadku jest to bvaaaardzo ważna rzecz, jeżeli chodzi nam o jakość. Nie wiem czy wogle ktos jest tym zainteresowany o co wogle w tym chodzi. Edycja wykresu pozwala na minimalne zmiany, w korygowaniu obrazu. Poza tym daje nam pewność że material wynikowy bedzie dobrej, jak nie bardzo dobrej jakości. http://www.doom9.org/mpg/images/cce-grayarea.gif Ten wycinek wykresu, ilustruje zaś duzy skok w wahaniach współczynnika Q factor. Objawia się to na monitorze, cząstkowymi skokami jakości, które wynikają ze zbyt zróźnicowane alokowania danych ! Powodzenia !
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
User nad userami :)
Data rejestracji: 09.01.2004
![]() |
Cytat:
A jaki program pozwala na analize filmu i zrobienie takiego wykresu? Ciekaw jestem jak to sie ma do moich "prac"
|
|
|
|
#3 | |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
![]() |
Hmm... zabralem sie w koncu za Powrot Krola... ustawienia defaultowe, 10 przejsc... 16 godzin kodowania... no i tak jak sie spodziewalem wyszla kaszanka
) Jednak 192 minuty to troche za duzo jak 3,1GB ![]() No i teraz... w momencie dzialania CCE nie moglem wejsc do menu i nie udalo mi sie znalezc tego wykresu rozkladu bitrate... oraz druga sprawa to to, ze nie moge otworzyc pliku ECL (ograniczenie triala). Podejrzewam, ze to pierwsze zalezy od drugiego )Pora sie wybrac na poszukiwanie nowego "patcha" do CCE... )Pomyslalem sobie, ze to dobry moment na wyprobowanie tego co napisal Olav Mam nadzieje, ze roznice bedzie widac, chociaz nie spodziewam sie cudow Pozdrawiam... Majkel
|
|
|
#5 | |
|
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 28.05.2004 o godz. 15:15 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
KONKWISTADOR
![]() |
no dobrze ale może masz jakieś wnioski, rady bo nadal nie wiadomo jak spożytkować twoje badania
![]() a tak na marginesie: ten wykres dotyczy obrazu o avg. bitrate 2000 kb/s czyli bardzo niskiej jakości jak na DVD i nie jest to dobry przykład w rozważaniach na temat wysokiej jakości
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Taa. Jestem sam ciekaw. Rewelacji to raczej nie będzie ! Tak długi materiał to tylko na 2 x DVD-R. Swoją droą to mesztica to nawet spox kolo - milo sie gadalo.
|
|
|
#8 | |
|
![]() |
Cytat:
) Hehe... az sie milo czyta ![]() Za jakies 5 godzin bedzie wiec zobaczymy... Jak bedzie widac roznice to moze zamieszcze jakisc screeney... )
|
|
|
|
#9 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Po wielotygodniowych testach powiem tak. Ze wszystkich mozliwych kombinacji najlepiej wyszly filmy (zminimalizowany efekt obwodek, oraz poszrpanych kawedzi) kodujac przy pomocy DVD2DVD-R. Bitrate ustawiamy tak jak kiedys sposobem FIDO, zas zmieniamy ustawienia Quantizer Characteristics = 27, zas Multipass VBR Bias = 0. Ja juz nic nie bede kombinowal bo moim zdaniem lepiej sie filmu nie da skodowac tym CCE.
|
|
|
#10 |
|
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciekawe tylko,czy podane przez Ciebie wartosci VBR BIAS i Q Charakt. można też zastosować w CCE 2.50. Ty stosujesz 2.67.
Jabba |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Z tego co sie zdazylem zorientowac to na pewno nie. Wczesniejksze wersje duo inaczej traktuja te parametry.
|
|
|
#13 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Tak dla Waszej informacji podam, że defoltowe ustawienia w DVD-RB dla kodeka CCE są takie: VBR_Bias = 25, Quality_Prec = 16, czyli zupełnie inne jak u O_B. Czy może chodzi o inne parametry?
|
|
|
|
![]() |
|
|