Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Testy Cce 2.67.00.23 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/testy-cce-2-67-00-23-a-34969/)

Adams32 05.07.2004 13:15

Tak dla Waszej informacji podam, że defoltowe ustawienia w DVD-RB dla kodeka CCE są takie: VBR_Bias = 25, Quality_Prec = 16, czyli zupełnie inne jak u O_B. Czy może chodzi o inne parametry?

Avant 30.06.2004 20:47

Cytat:

Napisany przez Olav_Basoski
zmieniamy ustawienia Quantizer Characteristics = 27, zas Multipass VBR Bias = 0. Ja juz nic nie bede kombinowal bo moim zdaniem lepiej sie filmu nie da skodowac tym CCE.

Tak konczac temat czy ktos trenowal te ustawienia bo jak widac sa troche "odwrocone" niz te domyslne? ???

Olav_Basoski 12.06.2004 18:16

Z tego co sie zdazylem zorientowac to na pewno nie. Wczesniejksze wersje duo inaczej traktuja te parametry.

Jabba the Hutt 12.06.2004 15:55

Ciekawe tylko,czy podane przez Ciebie wartosci VBR BIAS i Q Charakt. można też zastosować w CCE 2.50. Ty stosujesz 2.67.

Jabba

Olav_Basoski 12.06.2004 15:52

Po wielotygodniowych testach powiem tak. Ze wszystkich mozliwych kombinacji najlepiej wyszly filmy (zminimalizowany efekt obwodek, oraz poszrpanych kawedzi) kodujac przy pomocy DVD2DVD-R. Bitrate ustawiamy tak jak kiedys sposobem FIDO, zas zmieniamy ustawienia Quantizer Characteristics = 27, zas Multipass VBR Bias = 0. Ja juz nic nie bede kombinowal bo moim zdaniem lepiej sie filmu nie da skodowac tym CCE.

mesztica 29.05.2004 11:52

Szeregowca też zrobiłem Shrinkiem... :(( I znowu wszyscy są zachwyceni jakością bo oglądają na TV :)

Jabba the Hutt 29.05.2004 11:19

Niestety wydaje mi się,ze w tym wypadku wskazane jest użycie CCE. Długi film....

Jabba

Peterpl 29.05.2004 03:39

a robił ktoś z Was Szeregowca Rayana bo też zdeka zajmuje sam film i niewiem czy IC8 styknie do zrobienia go,bo moge wycisnąć jakość jedynie 64%. troche mało a w CCE to zdeka czasochłonne :haha:

Jabba the Hutt 29.05.2004 01:49

Ja Cie rozumiem, to już taki nasz sport. Ja dzieki radom tutejszej społecznosci oraz pomocy jednego kolegi robiłem te 2 dyski poprzednie od razu DVD2DVDR.

Jabba

mesztica 29.05.2004 01:46

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Nie po to robiłem plytę, żeby oglądać ją na kompie !!! Robie ją dla TV i stacjonarnego playera. To tak jak SVCD... Na monitorze kompa wyglądają badziewnie natomiast na TV bardzo dobrze (kiedy nie było palnika DVD w zupełności wystarczały).

Jabba

Masz calkowita racje... :)) Ale jak teraz widze swoje kopie Lotr1 i Lotr2 to se w brode pluje, ze zrobilem to Shrinkiem (nie znalem wtedy CCE), natomiast wszyscy, ktorzy pozyczaja ode mnie do obejrzenia sa potem zachwyceni jakoscia :)))
Zeby ogladac na TV styknie w zupelnosci... ale dla wlasnej satysfakcji przydaloby sie troszke wiecej :)

Jabba the Hutt 29.05.2004 01:25

Nie po to robiłem plytę, żeby oglądać ją na kompie !!! Robie ją dla TV i stacjonarnego playera. To tak jak SVCD... Na monitorze kompa wyglądają badziewnie natomiast na TV bardzo dobrze (kiedy nie było palnika DVD w zupełności wystarczały).

Jabba

mesztica 29.05.2004 01:01

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
U

Wyszło nieźle moim zdaniem. W końcu to niewiele wiecej niż Private Ryan (183 min). Oglądam na Pioneer 444 i TV 29 cali Samsung (nic lepszego nie mam).

A moim zdaniem wychodz kaszana na maxa... zrobilem 10pass na defaultowych ustawieniach (18h!) oraz 7 pass na ustawieniach Olava (14h!).
I wniosek taki, ze widizalem lepsze DivXy niz to co mi wyszlo :)) Fakt, ze na TV wyglada calkiem niezle, lecz na 19" monitorze widac wszystko jak na dloni... jedyne pocieszenie to fakt, ze Shrinkiem wychodzi duuuuzo gorzej :))
Acha... jak jutro znajde chwilke to zamieszcze jakies screeny porownawcze z obu kopii :)

Co do podzialu na 2DVD to podzielic to zaden problem... dla mnie problemem jest dodanie orygianlnego menu :)) Jak ktos wie jak to zrobic to zapraszam TUTAJ w celu pochwalenia sie swoja wiedza :>
Pozdrawiam... Majkel :)

Jabba the Hutt 28.05.2004 19:12

U mnie było 7 passes (wersja 2.50), ustawienia bitrate :
min = 500
avg = 2706
max = 7500

wpisane do skryptu AVS ustawienia polecone przez CV :
ConvertToYUY2()
ResampleAudio(44100)

Nie poprawiałem bitrate tak jak to umie CV czy O_B bo nie bardzo umiem. Może Mesztica albo O_B napiszą więcej o tym (CV nie będę już denerwował). I nieco łopatologicznie (podobnie jak Gelo_5 swoją instrukcję).

Wyszło nieźle moim zdaniem. W końcu to niewiele wiecej niż Private Ryan (183 min). Oglądam na Pioneer 444 i TV 29 cali Samsung (nic lepszego nie mam).

W sumie pochwalcie się jak to zrobić :

- zatrzymać po 1 przejsciu - to znaczy po zrobieniu pliku VAF ?
- no i jak potem radzić sobie z tym wykresem ? jak to ręcznie pozmieniać, gdzie to zapisać ?

Co do podzialu na 2 dvdr to można rzucić okiem na moją dyskusję z Robsem Yodą :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35191
i moje problemy z podziałem. Chyba ,że ktoś to już rozgryzł (ja nie lubię jak mi na koniec filmu przed zmianą płyty coś mignie z nowego wątku).

Jabba

P.S. z edycją wydłużoną nie będzie problemów ;) - 2 płyty po 100 - 120 minut...

CobraVerde 28.05.2004 11:49

Cytat:

Napisany przez mesztica
w momencie dzialania CCE nie moglem wejsc do menu i nie udalo mi sie znalezc tego wykresu rozkladu bitrate...

musisz zatrzymać kodowanie po pierwszym przejściu i wtedy możesz to podejrzeć, na podstawie wykresu bitrate zmienić parametry i puścić kodowanie dajej...

mesztica 28.05.2004 09:17

Cytat:

Napisany przez Olav_Basoski
Taa. Jestem sam ciekaw. Rewelacji to raczej nie będzie ! Tak długi materiał to tylko na 2 x DVD-R. Swoją droą to mesztica to nawet spox kolo - milo sie gadalo.

:)) Hehe... az sie milo czyta :>
Za jakies 5 godzin bedzie wiec zobaczymy... :) Jak bedzie widac roznice to moze zamieszcze jakisc screeney... :))

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:26.