Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2005, 23:50   #16
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A mi się wydaje, że właśnie o nośnik. Z opinii użytkowników na Videohelp wynika, że ten Grundig jest w ogóle kapryśny, jeśli chodzi o nośniki. Dlatego słaba jakość nośników bezfirmowych mu nie pomaga

Podtrzymuję - Verbatim DVD+R, najlepiej zmienić też bitsetting - i powinno zadziałać.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2005, 23:51   #17
maciej68
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.10.2005
maciej68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez PIOTR34
@maciej68 bitseting --> jest to zmiana biosu w nagrywarce, przeczytaj ten topic i wejdź w 2 linki które się tam znajdują. Co do nośnika Emtec, nie jest on zły sam w sobie, ale być może twój stacjonarny odtwarzacz ma problemy z odtworzeniem, mimo iż napisałeś że jedna działa
Tak wogóle to wielkie dzięki za błyskawiczną reakcję.
Poczytałem we wskazanych postach na temat bitsetingu i na temat aktualizacji firmwareu do A105. Zupłenie nie wie jak się do tego zabrać. I nie wiem czy wogóle dam sobie z tym radę. Póki co, skorzystam z rady i spróbuję z nośnikami Verbatim (+R, -R). Efaktmi prób się podzielę.
Maciej
maciej68 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2005, 23:51   #18
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez maciej68
Nie przyznałem się, że również robiłem próby na DVD+R, z takim samym efektem. Nosnik? Jakiś bezfirmowy. Mój odtwarzacz stacjonarny ma 4 lata. Uczulono mnie, że wogóle sobie nie poradzi z DVD+R. Aczkolwiek spróbuję z tym Verbatimem. Ale coś mi mówi,że to nie o nośnik chodzi.
Maciej
Macku 4 letni naped DVD to juz wykopalisko i wtedy nikt nie myslal o odczycie nagrywanych nosnikow. Sam posiadam wysokiej klasy model Panasonica i tez nie czyta wielu plyt. Naped ma z 3-4 lata i czasem udaje sie odczytywac plyty DVD+R a o minusach moge zapomniec. Prawde mowiac nie ogladam filmow z braku czasu ale warto ten sprzet czyms zastapic.

Nie wiem jaki to player ale moze warto go sprzedac i kupic w jego miejsce zwylka Viwe za 200 zl i wtedy bedziesz mogl czytac wszystko co dostepne na rynku - od DVD-Video przez jpeg cd/dvd, mp3 cd/dvd, svcd, vcd a konczac na Divxach.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2005, 23:56   #19
maciej68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez BD
Chodzi o zmiane bitu podczas nagrywania plyty. Zobacz to:

http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4151121106

Bitsetting to nie jest zmiana firmware napedu!!! Firmware zmienia sie czasem po to aby dany naped obslugiwal ten funkcje. Tak bylo na przyklad z napedami NEC'a
Czy dobrze rozumiem, że powinienem uzyskać efekt identyczny w obu przypadkach:
1) wypalam na DVD-R
2) przed wypaleniem na DVD+R używam DVDBitSetter?
Maciej
Stary 28.10.2005, 00:01   #20
oddwor
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2005
oddwor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bitsetting oszukuje odtwarzacz, że płyta jest tłoczona i odtwarzacz zaczyna ją czytać.
Nie w każdym przypadku to pomoże.
Stary 28.10.2005, 07:21   #21
maciej68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez oddwor
Nagrywaj wolniej i lepiej stosuj płyty DVD+R (Verbatim lub Sony) o ile oczywiście czyta je twój odtwarzacz.
Na temat Emteca lepiej nie będę się wypowiadał.
Inna opcja, to zainwestuj ze 200zł w odtwarzacz typu Manta Emperor2, Prince lub inny odtwarzający divx.
Pozdrawiam.
A co będzie z xvid? Poradzi ten dtwarzacz?
Maciej
Stary 28.10.2005, 10:11   #22
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zobacz testy:

http://pclab.pl/art16907.html
http://pclab.pl/art14625.html
http://pclab.pl/art14051.html
http://pclab.pl/art12945.html
http://pclab.pl/art9110.html
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2005, 11:24   #23
maciej68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez BD
Macku 4 letni naped DVD to juz wykopalisko i wtedy nikt nie myslal o odczycie nagrywanych nosnikow. Sam posiadam wysokiej klasy model Panasonica i tez nie czyta wielu plyt. Naped ma z 3-4 lata i czasem udaje sie odczytywac plyty DVD+R a o minusach moge zapomniec. Prawde mowiac nie ogladam filmow z braku czasu ale warto ten sprzet czyms zastapic.

Nie wiem jaki to player ale moze warto go sprzedac i kupic w jego miejsce zwylka Viwe za 200 zl i wtedy bedziesz mogl czytac wszystko co dostepne na rynku - od DVD-Video przez jpeg cd/dvd, mp3 cd/dvd, svcd, vcd a konczac na Divxach.
Zgadzam się całkowicie, że 4-letni odtwarzacz to już przeżytek. Tylko że:
1. Zrobiłem próby nagrania zgodnie z Waszymi sugestiami na Verbatim DVD-R i DVD+R. Bez zmian - płyty nadal niewidoczne są w moim stacjonarnym grundigu.
2. Chwaliłem się że mam akurat jeden pożyczony film, nagrany na TDK DVD-R i on działa w grundigu bez problemu. Przy pomocy Nero zrobiłem kopię tej płyty, na Emtecu DVD-R. Kopia, którą zrobiłem, działa bezbłędnie w Grundigu.
Tak więc:
1. nie jest to w tym przypadku sprawa nośnika
2. może i grundig jest i przestarzały i kapryśny, ale poprawnie odczytuje płyty nagrywane a Emtec w szczególności.
Tak więc widzę że nic nie widzę i że cały czas błądzę.
Teraz chyba pozostaje mi się zainteresować bitsettingiem. Z tego co doczytałem, to mój LG to obsługuje. Wnet podzielę się doświadczeniami
Czy poza bitsettingiem są jeszcze jakieś inne tematy, które powinienem zgłębić?
Maciej
Stary 29.10.2005, 12:57   #24
maciej68
Nowy na forum

No to sam sobie odpowiem. Uruchomiłem bitsettera, i co widzę:

inserted media: None
Disc: N/A
Drive (DVD+R): DVD-ROM
Drive (DVD+RW): DVD-ROM
To dobrze? czy źle?
Maciej
Stary 29.10.2005, 16:50   #25
coil
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.06.2005
coil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do dźwięku w przerobionym materiale - chyba tak to musi być...niestety. Ja walcze z tym już chyba ze dwa miesiące w każdej wolnej chwili. Wypróbowałem już absolutnie wszystkie programy opisywane na tym forum i niestety - zawsze dźwiek wychodzi taki dziadowski - brzęczący i jakby przesterowany. Kombinowałem również w ustawieniach ffdshow'a ale to nic nie pomogło. Mimo to nagrałem kika filmów dvd przerobionych z divx'a bo po prostu nie ma ich w Polsce na dvd i zależało mi na nich.
Poruszałem już temat dźwięku w przerabianych filmach na forum jednak nikt nie podsunął żadnego pomysłu.......
Co do płytek na które nagrywasz - rób to zawsze na plusach bo ten system jest zdecydowanie lepszy. jakość płytek też ma znaczenie ale wydaje mi się, że skótek "nie widzenia" przez stacjonarkę nie jest winą nośnika. Nagrywałem już na Platinumy, EMTEC, TDK i Verbatimki. Skuchy były - owszem i to często jak miałem nagrywarkę Lite Ona. Po zamainie na NEC'a nie wiem co to znaczy "nieudane nagranie". Jak do tej pory wszystkie płytki "trzymają" i jest 'ok. W sumie mam już około 250 "kopii bezpieczeństwa" zrobionych własnoręcznie i nie zdarzyło mi sie nigdy aby którakolwiek z płyt była nie odczytywana przez stacjonarkę. Co prawda najstarsze czyli najdawniej nagrywane płytki sprawdzam czasami czy czytane są bez problemu i jak na razie jest wszystko w porządku. Kolega wypala na Hawkah i po około pół roku płytki te nie dają się już odtworzyć.

Gdyby udało Ci sie coś wywalczyć z tym dźwiękiem to rzuć na forum swój pomysł
coil jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2005, 08:07   #26
maciej68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez coil
co do dźwięku w przerobionym materiale - chyba tak to musi być...niestety. Ja walcze z tym już chyba ze dwa miesiące w każdej wolnej chwili. Wypróbowałem już absolutnie wszystkie programy opisywane na tym forum i niestety - zawsze dźwiek wychodzi taki dziadowski - brzęczący i jakby przesterowany.

Gdyby udało Ci sie coś wywalczyć z tym dźwiękiem to rzuć na forum swój pomysł
We wszystkich moich nieudanych próbach (poza jedną) dźwięk zawsze uzyskiwałem idealny. Jedynie płyta zrobiona programem the filmmachine ma dźwięk przesterowany. Może problem jest po stronie odtwarzacza? Ja wczoraj testowałem Wiwę 138 i zauważyłem, że z definicji ona dźwięk znacznie przesterowuje i zniekształaca. Natomiast jeśli przy pomocy pilota Wiwy głośność dźwięku zmniejszyłem do 1, to znieszkształcenia i przesterowania znikły. No ale poziom dźwięku w takim przypadku jest tak niski, że nieźle musiałem podkręcić wzmocnienie na wzmacniaczu. No i wtedy wszystkie szumy wzmacniacza wyszły.
Maciej
Stary 31.10.2005, 08:20   #27
maciej68
Nowy na forum

Zrobiłem jeszcze jedna próbę wypalenia płytki - Verbatim DVD+R. W Neroviosion express znalazłem taką opcję:

Settings for recording:
Book type settings: DVD-ROM
(to chyba własnie chodzi o bit setting)
Płyta DVD+R nagrana z tą opcją, potem podglądnięta programem dvdbitsetter widziana jest tak:
Inserted media DVD+R
Disc DVD-ROM
Czyli chyba o to chodzi.
Ale niestety ta płyta również nie jest czytana przez stacjonarnego Grundiga.

Czas zatem na małe podsumowanie.
Odrzucam w kąt całą stertę płyt niewidzianych w Grundigu. Pozostawiam 4 płyty:

1. TDK DVD-R, nagrana przez kogoś innego, bez problemu odtwarzana w moim stacjonarnym Grundigu
2. EMTEC DVD-R, nagrana przeze mnie programem Nero, jako kopia płyty pierwszej (DVD copy), również bez problemu odtwarzana w Grundigu.
3. Verbatim DVD-R nagrana przeze mnie przy pomocy Nerovision Express, niewidoczna w Grundigu
4. Verbatim DVD+R nagrana przeze mnie przy pomocy Nerovision Express z opcją Book type settings: DVD-ROM, niewidoczna w Grundigu

(plus cała sterta płyt Emtec DVD-R nagranych przy pomocy innych programów, również niewidoczne w Grundigu, za wyjątkiem jednej, zrobionej programem the filmmachine)

Wszystkie powyższe nagrywane z prędkością 4x na nagrywarce LG GSA-4167B

Nadal nie wiem w czym jest problem
Chyba poszukam jakieś tęgie głowy, bo to przecież musi dać się zrobić :-)
Maciej
Stary 31.10.2005, 18:23   #28
MIETSOFT
Bywalec

Data rejestracji: 06.01.2005
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może coś zaradzi wyczyszczenie optyki w twoim stacjonarnym odtwarzaczu.
Miałem podobne problemy ze swoim też już BARDZO leciwym odtwarzaczem ale po wyczyszczeniu optyki w nim płyty DVD,a zwłaszcza "+" (booktype zmienione na DVD-ROM) działają bez zarzutu.

Pozdrawiam.
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.11.2005, 00:33   #29
maciej68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez MIETSOFT
A może coś zaradzi wyczyszczenie optyki w twoim stacjonarnym odtwarzaczu.
Miałem podobne problemy ze swoim też już BARDZO leciwym odtwarzaczem ale po wyczyszczeniu optyki w nim płyty DVD,a zwłaszcza "+" (booktype zmienione na DVD-ROM) działają bez zarzutu.

Pozdrawiam.
Czyszczenie optyki generalnie czasami robić trzeba. Ale nie optyka była winna moim problemom. Piszę w czasie przeszłym, gdyż wczoraj nastąpił gwałtowny przełom w moich pracach badawczych :-) Dlaczego żaden z Was, moi drodzy fachowcy, nie powiedział mi, że mam dać sobie spokój z tym plikim avi, którego od dłuższego czasu staram się przerobić na DVD-video i spróbować innego pliku? :-) Dałem sobie spokój z koncertem pani NJ który maltretowałem od dłuższego czasu, a zabrałem się za koncert pani SB. Wykonałem dwie próby :-)
1. Na żywca - Nerovision express. Koncert w dwoch kawalkach (na dwóch płytach). Powrzucałem oba pliki do Nerovision express, utworzyłem plytkę - jest czytelna bezproblemowo w odtwarzaczu stacjonarnym.
2. Skleiłem obie części koncertu Nandubem, potem Avi2DVD, powstały Audio_ts, video_ts (możliwe że kaleczę nazwę, ale wiecie o co chodzi), potem Nero 6, utwórz DVD-video, drobne 12 godzin konwersji, w efekcie płyta z powodzeniem zrozumiała przez stacjonarnego Grundiga.
Wniosek? Coś było nie tak z tym pierwszym avikiem. Tylko co? Jakich użyć programów diagnostycznych, żeby wyczuć różnicę między źródlowymi avikami? I czego wogóle szukać?
No i jeszcze dodam, że WSZYSTKIE utworzone przeze mnie płyty (cały stosik) z tego pierwszego avika, które nie są czytelne przez mojego stacjonarnego Grundiga, są czytelne w innym stacjonarnym odtwarzacz DVD.
Maciej
Stary 03.11.2005, 20:08   #30
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ale jaja jeszcze nie slyszalem o aviku ktory po konwersji na dvd nie chce sie odtwarzac...
powod?
po konwersji avi-->dvd z avika nie zostaje NIC z oryginalnego pliku. to co wypalasz na plyte to zupelnie inne dane. dlatego avik nie moze powodowac tego, ze plyta sie odtworzy albo nie (moze natomiast powodowac inne duperele, np brak synchronizacji dzwieku z obrazem, bledy w obrazie itp)
Chyba ze ten avik byl tak zwalony ze program do konwersji sie wylozyl (a nie powinien). Tylko ze wtedy latwo mozna sprawdzic czy plyta sie odtworzy jeszcze przed wypaleniem (na kompie).
ale z tego co piszesz plyty z pierwszego avika sa odtwarzane poprawnie na innych odtwarzaczach. tak wiec nie jest to (moim zdaniem) wina avika.
edit: chyba ze ....
podaj parametry tych dwoch avikow
- video :rozdzielczosc, ilosc klatek na sekunde,
- audio :ilosc kanalow, czestotliwosc probkowania)
moze program do konwersji nie robi tego co powinien czyli nie konwertuje do standardu DVD PAL (720x576, 25.000 FPS, 48000Hz)
twoj odtwarzacz moze sobie z niestandardowym strumieniem nie radzi.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.11.2005 o godz. 20:13
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: