Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.12.2004, 14:15   #436
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
i to jest piekne zakonczenie

niestety @slawek taka jest prawda

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2004, 15:20   #437
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak to wszystko jest nieprawdą. Laniem wody. Brak argumentów...
I po co to wszystko ?
Ponawiam prośbę o alternatywne testy.
Bo te na Forum są nic nie warte.
Programy testujące wszystkie są do niczego itp. Ile takich postów?

Kto tu leje wodę. Ja stawiam wyroki a inni co robią.
Jest taka sprawdzona metoda.
Jak brak argumentów to trzeba przejść do ataku i szuka się kija.
I tak właśnie jest.

Proszę wybaczyć za te słowa.

Jak ktoś ma inne zdanie a ma do tego prawo to prośba o zrobienie podobnych testów i porównań i wskazanie gdzie są błędy.
Łapanie za słowa, wyciąganie wniosków bez żadnych alternatywnych testów.
To jest metoda.
Ja jestem niepoważny, popełniam błędy. Niech tak pozostanie.

Już nie będę robił żadnych testów. Bo i po co. Najlepiej poczekać jak inni to zrobią i opiszą.
A jak coś nie pasuje, lub opisze lepszy napęd to go do wora.
Jak to ? Może być lepiej. Nie może. To niech będzie dalej po staremu.

I dalej polecać Nec'a, Pioneer'a, Plextor'a itp... super nagrywają, nie psują się sama poezja.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 16.12.2004 o godz. 15:57
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 16:54   #438
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
slawek nie chodzi o to co kto komu jak i po co

chodzi o to ze nie potrafiles (do tej pory) odpowiedziec na pytanie ktore ci zadalismy.
testujesz naped i widzisz co jest ale twardo mowisz ze soft jest ok a tak nie jest.
zaprzeczasz swoim innym wypowiedziom a teraz uwazasz ze my ciebie atakujemy

i na tym koncze bo widze ze nie ma sensu dalej pisac - my swoje a ty swoje.

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 17:05   #439
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Tak to wszystko jest nieprawdą. Laniem wody. Brak argumentów...
I po co to wszystko ?
Ponawiam prośbę o alternatywne testy.
Bo te na Forum są nic nie warte.
Programy testujące wszystkie są do niczego itp. Ile takich postów?

Kto tu leje wodę. Ja stawiam wyroki a inni co robią.
Jest taka sprawdzona metoda.
Jak brak argumentów to trzeba przejść do ataku i szuka się kija.
I tak właśnie jest.

Proszę wybaczyć za te słowa.

Jak ktoś ma inne zdanie a ma do tego prawo to prośba o zrobienie podobnych testów i porównań i wskazanie gdzie są błędy.
Łapanie za słowa, wyciąganie wniosków bez żadnych alternatywnych testów.
To jest metoda.
Ja jestem niepoważny, popełniam błędy. Niech tak pozostanie.

Już nie będę robił żadnych testów. Bo i po co. Najlepiej poczekać jak inni to zrobią i opiszą.
A jak coś nie pasuje, lub opisze lepszy napęd to go do wora.
Jak to ? Może być lepiej. Nie może. To niech będzie dalej po staremu.

I dalej polecać Nec'a, Pioneer'a, Plextor'a itp... super nagrywają, nie psują się sama poezja.

I Ty wiesz i ja wiem i inni wiedza, ze piszesz znowu NIE NA TEMAT - niestety albo nie rozumiesz problemu ktory juz kilka osob opisalo, albo nie chcesz go zrozumiec albo doskonale go rozumiesz tylko odpowiedzi sensownej brak ...

Robienie z siebie poszkodowanego wzruszylo mnie do lez. Jest jeszcze motyw z meczennikiem - bardzo skuteczny. Polecam.

To tyle.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 17:10   #440
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak mogę odpowiedzieć na zadawane pytania o QScanie jak na końcowy wynik składa się ponad 100 parametrów a możemy zmierzyć tylko sześć.
Nie ma tak że jak jest większy błąd TE czy FE to zaraz ma być większe PI czy PIF.
Te błędy koryguje elektronika napędu i metoda zapisu.
Nie ma żadnych alternatywnych testów które potwierdzają Wasze tezy.

Ja się nie upieram ale nie można mówić że QScan jest zły bez dowodów.
Przynajmniej ja tak nie postępuję.
To że program nie daje rekomendacji powtarzam nie oznacza że nie można nagrywać.
Można. Czy powinno nagrywać się na tanich nośnikach ? A jak jest w praktyce.
Wybór należy do Nas.
A że lubimy chodzić na skróty to mamy jak mamy. Tego się nie da zmienić.

Ja wiem co napisałem. Problem w tym, że widzę i odczytuję wyniki inaczej.
Czy to błąd ?
Dlatego proszę o alternatywne testy.

I wcale nie czuję się męczennikiem.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 16.12.2004 o godz. 17:17
Stary 16.12.2004, 17:27   #441
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Jak mogę odpowiedzieć na zadawane pytania o QScanie jak na końcowy wynik składa się ponad 100 parametrów a możemy zmierzyć tylko sześć.
Nie ma tak że jak jest większy błąd TE czy FE to zaraz ma być większe PI czy PIF.
Te błędy koryguje elektronika napędu i metoda zapisu.
Nie ma żadnych alternatywnych testów które potwierdzają Wasze tezy.

Ja się nie upieram ale nie można mówić że QScan jest zły bez dowodów.
Przynajmniej ja tak nie postępuję.
To że program nie daje rekomendacji powtarzam nie oznacza że nie można nagrywać.
Można. Czy powinno nagrywać się na tanich nośnikach ? A jak jest w praktyce.
Wybór należy do Nas.
A że lubimy chodzić na skróty to mamy jak mamy. Tego się nie da zmienić.

Ja wiem co napisałem. Problem w tym, że widzę i odczytuję wyniki inaczej.
Czy to błąd ?
Dlatego proszę o alternatywne testy.

I wcale nie czuję się męczennikiem.

Czyli w takim razie bledem bylo mieszanie z blotem firmy TDK na podstawie jednego parameru na 100 ??

W takim razie bledem jest mowienie ze plytka z wysokim TE nadaje sie do kosza bo nic nie wiemy o pozostalych co najmniej 90 parametrach (tym bardziej ze widac ze bazowanie na tym jednym, czyli TE wlasnie nie przeklada sie na pozniej mierzone wyniki PI/PIF i Jitter). Skoro jest wiec ponad 90 parametrow ktorych w zaden sposob nie umiemy zmierzyc, to nie oplaca sie robic wogole testow, bo ich skutecznosc bedzie losowa i jakosc plyty i tak bedzie zalezala od pozostalych 90 czynnikow. Zreszta nawet jakby byly takie parametry to zeby jednoznacznie okreslic jakosc plyty trzeba bylo zrobic test na 100 roznych parametrow. To jest jakas kompletnia brednia.

Nie - nie daje wiary. Czekam caly czas na rzeczowa odpowiedz na problemy postawione kilka stron temu i oblepione jakimis niedorzecznymi bajkami i zakleciami. Problem jest konkretny i jasno przedstawiony, a odpowiedzi sa niczym nie poprtymi wrozbami i rewelacjami z sufitu.
Stary 16.12.2004, 17:40   #442
slawekj
Guru

Tym razem odpowiem kolejno na pytania.
TDK.
Wynik QScan potwierdza większe i bardzo nierównomierne błędy w stosunku do testowanego Verbatima x16 i nie dostał rekomendacji.
Dlatego nagrywany tym samym plikiem testowym otrzymał niższą notę. Różnica 4 punktów to niewiele. Ale jest.
I błędy Jitter: śr. TDK-9.02%, Verbatim 8.50%.
4-krotnie większe błędy PI/PIF. 400% !!
Znacznie dłuższy czas nagrywania o 58sek. To zasługa korekcji prędkości i rekalibracji lasera po to żeby optymalnie mimo braku rekomendacji nagrać testowaną płytkę. (widać to na wykresie zapisu Nero)
Czy nie ma zależności ?.
A końcowy wynik to nie zasługa firmy TDK a doskonałej motody zapisu BenQ.
Dlatego TDK otrzymał minus. I to podtrzymuję. Niech zrobi taki nośnik jak Verbatim to dostanie plusa.
To jest w moim przekonaniu rzetelna ocena.

To prawda że końcowa ocena jest przybliżona i nie oddaje pełnego obrazu.
Ale te sześć parametrów wskazuje na różnice w jakości (TE/FE, PI/PIF,PO i Jitter).
I ja tego się trzymam. Co możemy zrobić innego. Na razie nic więcej.

Taki test zrobiłem specjalnie pokazując jak bardzo ważne jest zachowanie jednakowych parametrów w czasie testów.
Wówczas widać zależności.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Zreszta nawet jakby byly takie parametry to zeby jednoznacznie okreslic jakosc plyty trzeba bylo zrobic test na 100 roznych parametrow. To jest jakas kompletnia brednia.
Każdy rodzaj nośnika aby otrzymać certyfikat jakości jest poddawany na ponad 100 różnych testów.
Oczywiście są granice min i max.
Dlatego są takie rozbieżności jakości nośników i problem przestrzegania ich w czasie produkcji.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 16.12.2004 o godz. 19:30
Stary 16.12.2004, 18:00   #443
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A teraz test LG /tak wiem nie ten dział/

Polska - Francja 0 :3 -nagrywarka pali dobrze, Polska - Anglia 0:5 nagrywa bardzo dobrze. To jeden z tych stu paramtrów nagrywnia. 8 )
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1620-nagrywarka1.jpg  

Ostatnio zmieniany przez adax : 16.12.2004 o godz. 18:08
adax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 18:12   #444
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A tak poważnie to ta dyskusja jest bardzo ciekawa czytam z dużym zaciekawieniem zwłaszcza że przmierzam się do kupna tego Benq. Mam Litka to będzie mój drugi napęd. /Litek oddany do serwisu ale wróci ten sam albo inny/ . :cool:
Prośba do @slawkaj aby nie przerywał testów.Testuj, testuj ........ i zamieszczaj wyniki.

Ostatnio zmieniany przez adax : 16.12.2004 o godz. 18:18
adax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 19:32   #445
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez adax
Prośba do @slawkaj aby nie przerywał testów.Testuj, testuj ........ i zamieszczaj wyniki.
Jak najbardziej, tylko zeby nie bylo nieprzemyslanych komentarzy ktore moga kogos wprowadzic w blad

@slawek - zapewniam cie ze firma TDK nie produkuje plytek pod Twoje kryteria (ktore sa nieslusznie zreszta jakies 20 razy ostrzejsze niz swiatowe), tylko produkuje wedlug powszechnie przyjetych norm jakosciowych.

Tak wiec jak komentowac to najpierw pomyslec a nie pisac glupoty w stylu: "To są kpiny to co firma TDK nam proponuje." (Post 342) Bo na tej samej zasadzie, dla mnie jest kpina sposob w jaki probujesz udowodnic te teze tym smiesznym programem.

Bo czytaja to ludzie ktorzy czasem sie w testy nie zaglebiaja i taka krzywdzaca opinia (niesluszna zreszta) bardzo dobrej firmy jaka jest TDK moze miec bardzo negatywny efekt.

Od razu mowie - opinie wiekszosci userow poznales, ja nie mam zamiaru czytac i uczestniczyc juz w tym temacie, bo coraz bardziej schodzi na droge propagandy ktora wytyczyles juz w pierwszym poscie. Skadinad uwagi na temat napedu w wiekszosci sa sluszne (chociaz przedstawione w bezkrytyczny sposob), to juz fanatyzm Qscana jest w pewnym sensie zalosny. Na duza ilosc argumentow przez nas przedstawiona, odpowiadasz tylko na jeden i to po kilku postach lania wody.

Takze juz nie bede ciagnal tego tematu, Ty sobie pisz co chcesz tylko pamietaj ze swoimi nieprzemyslanymi i chybionymi komentarzami mozesz narobic wiele zlego.
Stary 16.12.2004, 19:45   #446
androx
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2004
androx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=Willi]Do sławekj
Dostałem dzisiaj nagrywarkę.Nie ma na niej na przodzie napisu Benq.I trochę zglupiałem.Nie wiem w końcu jaka to jest wersja: ratail, czy bulk.

A jaka jest różnica pomiędzy ratail, czy bulk.?

[/B]
androx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 19:53   #447
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez androx
A jaka jest różnica pomiędzy ratail, czy bulk.?
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=189

Stary 16.12.2004, 19:58   #448
androx
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2004
androx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To tylko w tych napisach na szufladzie a w środku jak jest?
Jeżeli tylko w napisach to to chyba bzdura takie coś robić?
androx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2004, 20:07   #449
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez androx
a w środku jak jest?
Nie mam wiedzy na ten temat. Nie znam takich porównań.

Stary 16.12.2004, 20:14   #450
zalev
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.12.2004
zalev w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Co do plików RAW. Czekać spokojnie na nowy bios.
Pytanie @slawekj:
Czy BenQ już wspomniał o nadchodzącym firmware z wyeliminowanym błędem RAW-DAO?
Bo jeśli każesz tak bezczynnie czekać to może się okazać że firma BenQ zapomni o naprawieniu tego "szczegółu" przy wypuszczaniu nowego biosu a może nawet nie będzie w stanie go naprawić

I dręczy mnie jeszcze kwestia SafeDisca 2.9 wzwyż - czy niemożność kopiowania płytek zabezpieczonych w ten sposób to kwestia optyki czy, po raz kolejny, biosu?
Jest jakakolwiek szansa na poprawienie tego?
zalev jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: