![]() |
Ilość załączników: 1
test PIT/LAND
poczatek plyty |
srodek plyty
|
koniec plyty
|
i test transferu
|
speed nie ciekawie :D
|
Ilość załączników: 2
I KOLEJNE TESTY
HIT vel DATEX 4 X palony na BENQ test nero przy 16 x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15436&stc=1 test Kprobe przy 8x ECC 8/8 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15437&stc=1 |
Bez komentarza
tak sobie zapasik robilm (fakt porysowana pltyka) zawsze uzywam Litka podobno lepsza korekcja bledow ? i co dostaje przelozylem do BENA i wszystko gladko bez problemow ;) |
Cytat:
i wynik przelot 16 X |
Verbatim pastel
oj szkoda że tak rzadko trafiają się perełki :) |
OBY TO TYLKO WINA NOSNIKA tak to bylo
Platinum ustawiana na palenie 12 x a tak wygladalo krecil tak jak na 12 x ale palil ponad 30 min http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15468&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15469&stc=1 |
cos mnie naszlo zeby zobaczyc jak benek pali cd-r
plyta tytanium cd-r 48x test jakosci nosnika |
po nagraniu z predkoscia x16 C1/C2
|
i nero do kompletu
|
ale cos go malo nagrales ...
ja u siebie w plextoolsach mam na niektorych CDrach dziwna akcje - czasem jak odpale TE/FE to mi scanuje tylko do 24 minuty (i tam tez stawia pionowa kreske konca) |
Na forum spotkałem się z opinią, że BENQ to inaczej PHILIPS, a w innych źródłach czytałem, że BenQ Group znana jako Acer Communications & Multimedia Group.Napędy PHILIPSA to raczej nic specjalnego (awaryjność i krótkotrwałość), natomiast ACER nie jest zły, widziałem działające do tej pory napędy 40X.
|
Cytat:
ale jak bedzie cos wiekszego do nagrania to sprawdze rowniez |
Cytat:
Czyli Benq to tak jakby LiteOn, Acer to tak jakby Hivision (mozna odwrocic jezeli ktos woli odwrotnie), a Philips to mniej wiecej tak jak Sony (tylko tam bylo ciut inaczej). |
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39149008 kupował ktoś tutaj ?
|
tu mozesz kupowac bez obaw to znajomy znajomego z forum tego :)
|
Cytat:
Miłego dnia |
Cytat:
|
Dobry ten BIOS? Czy trzeba go podmienić? Bo już się pogubiłem...
|
Od razu na B7T9. :taktak:
:) |
Aaaaa. Sławek czujny, jak zwykle :D a B7P9 to już przeterminowany?
|
Odrobinę. Można zamiennie.
Większa baza nośników i poprawiona strategia zapisu. :) |
TDK 16 X BOX 3.50-pln ustawiony na palenie na MAX=16 x
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15515&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15516&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15517&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15518&stc=1 i 16 NA 16 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15519&stc=1 |
Po dłuższym przemyśleniu zamówiłem tego BENQ, jeśli będę niezadowolony zmieniam na Toshibę. Największe obawy mam do trwałości, ale jest gwarancja 24 miesiące.
|
Cytat:
Ja bym na TWOIM miejscu wybral odrazu Toshibę :blee: |
Cytat:
|
Cytat:
bo jest za tani powinien kosztować 700zl wtedy by każdy mówił "ale to ja mam nagryware ...., kosztowała 700zł" po prostu nie szanują taniego sprzętu |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja też do końca nie byłem przekonany do tego sprzętu, ale znajomy, którze dobrze zna angielski poczytał o tym palniki na zachodnich forum i okazało się, że ten napęd jest stawiany na równi z Plextorem, a czasem nawet wyżej.Poza tym na zachodzie firma BENQ jest uznawanym producentem. Zobaczymy jak się będzie sprawował.
|
Może ktoś mi wyjaśni dlaczego są róźne biosy do wersji oem i box i czym się one róźnią?
|
Cytat:
Tak więc ostrożnie, nie napalać się na Toshibę. To nie jest oczywiście zły napęd, ale najlepszy też nie. Obecnie trudno mimo wszystko wybrać coś naprawdę dobrego. Raczej mamy do czynienia z kompromisami i to one decydują o wyborze modelu sprzętu. Czas pokaże czy BenQ to dobry napęd, czy też zły. LG również miało być takie złe (jak to pisywano na tym forum wiele miesięcy temu), a jakoś moja obecna nagrywarka, jak i poprzednia (x12) bez większych problemów czytają i wypalają kolejne płyty. Miłego wieczoru |
Cytat:
Nie to z TOSHIBA potraktowale troche przewrotnie(zartobliwie) JAK nie BENEQ to TOSHIBA ....a moze PLEXTOR....i tak w nieskonczonosc mozna ..... |
"JAK nie BENEQ to TOSHIBA ....a moze PLEXTOR....i tak w nieskonczonosc mozna ....."
Ano można. W zasadzie to tylko chodzi aby wycisnąć z każdego napędu (jaki się kupiło - bez względu na markę) to co jest w nim najlepsze. Spekulacje typu "ten super - tamten syf" nic nie dają (sam się powyżej chyba trochę rozpędziłem z porównaniami :) ale to miał być przykład, że nie zawsze pewne utarte opinie są 100% słuszne). Tu mamy wątek o napędzie BenQ 1620 i w nim powinny być informacje o cechach pozytywnych i o sposobie rozwiązywania problemów związanych z tym napędem. Trzymając się tego - wątek będzie wartościową skarbnicą informacji nt. tego napędu dla potencjalnych zainteresowanych jego nabyciem. Mamy wątek o NECu, o BenQ, pewnie rozbudują się też te o innych modelach - poszukujący na pewno znajdą w nich takie informacje, które pozwolą dokonać wyboru spośród bardziej popularnych modeli. Wracając do tematu. Bawił się ktoś Benkiem w ripowanie porysowanych płyt audio w EAC? Jak to wygląda w praktyce - napęd daje radę bezproblemowo zrobić kopię? Miłego wieczoru |
|
Co znaczy "w porządku" to wiem, a co to jest "copia"? :D
|
Sławek, to była jakaś porysowan płyta, czy taka sobie, albo nowa?
Ja sobie "zrobiłem" płytę testową płaskim wkrętakiem, no i LG jakoś dało radę, Toshiba poddała się - zobaczymy ja BenQ sobie z nią poradzi. Wstrętny byłem dla napędów - "zero litości" - mają czytać nawet zmielone ;) |
To jest test jakości zgranej ścieżki audio.
Teraz zrobię kopię płytki Audio. O wynikach napiszę. :) |
Może nagraj jakąś płytę - tak z 80 minut muzyki i potraktuj ją gwoździem albo czymś innym i zrób dla ciekawości test na odczyt podniszczonej płytki przez BenQ a może porównawczo i przez pozostałe Twoje napędy...
Jak jest w BenQ z off-setem i nadczytywaniem lead- i lead-out? Ja w swoich zbiorach ma Claptona - Unplugged, co daje mi możliwość ustawienia tego offsetu -stąd moje pytanie. |
Załamka kolega przyniusł mi masę Hawk-ów a Qscan ich nie widzi. Wiem że Hawki to dno ktoś je już nagrywał i miał kłopoty, ale okazuje się że Benq ich nie ma w pamięci. Nie poznaje fabryki i niepoznaje predkości podaje że powinny być palone 4 ale je uwala, a nie można wybrać innej prędkości - w każdym razie na frimware B7T9 i P9 innych starszych nie testowałem :( . Ktoś ma może lepsze doświadczenia, może na innych nagrywarkach?
Proszę o opis ;) |
To prawda. Hawk -Rx4 na Longten 001 nie jest rozpoznawany przez BenQ.
Należy poczekać na następny bios. Nec 3500AG na biosie 2.18 rozpoznaje. Cytat:
Mam problem ze znalezieniem porysowanej. :taktak: Nagram i porównam. Ale tylko dobre. :spoko: :) |
naszlo mnie dzisiaj na palonko - tzn: musialem wypalic :D
Esperanza DVD+R x4 palona x4 (ta bez identyfikatora - dziwna) q-scan benek |
q-scan plex
|
po nagraniu PIE/POE/POF
|
to samo tylko z pokazanym POE
|
Pif
|
PIT/LAND
poczatek plyty |
srodek plyty
|
test transferu
|
i na koniec Nero
|
To wyniki Plextools i Nero BenQ można porównywać. :taktak:
Wartości są podobne. Błędy POE to nieskorygowane błędy PIE. Wartości różne dla każdego napędu. Różna korekcja. :) |
to jest calkiem podobne :) ale q-scany sa inne :(
|
Cytat:
Ten sam plik nagrany na Maxell HGX +Rx4. Na tej płytce Plextor zawieszał się. :taktak: :) |
slawek moze trafiles jakis felerny egzemplaz plexa bo ja na swojego zlego slowa nie powiem wszystko lyka i nie mam takich problemow jak pisales.
ale wracajac do q-scanow to niestety programy daja bardzo ogolne pojecie o jakosci plyty - zaden z nich nie zaleca palic x4 a plyta wypalona x4 i jak na taki nosnik bardzo ladnie wyszla |
Rok dopioro się zaczął.
Wszystko przed nami. Tak też uważam i czekam na następny model. :) |
no wlasnie rok sie zaczol :)
no ja tez czekam i zobacze na co bedzie mozna wymienic pozniej :D |
|
ale ja tam czekam na hd dvd lub br :)
|
Ja też. Ale czas zacząć poważnie testować. :taktak:
Pytanie ile to cacko kosztuje ? |
narazie nie pytam i nie chce wiedziec :D
tak przynajmniej spokojnie spie :) a tak to bym sie stresowal i co z te go bym mial - zawal :> |
Witam was.
Jestem nowy na forum jednak czytam je od 2 miesięcy codziennie po 4 godziny. Od tego czsu planuje kupić nagrywarke. Kasa jest jednak także mętlik w głowie też jest. Osobiście zastanawiam sie nad zakupem BenQ. Popytałem tu i tam i usłuszałem w sklepach, że ludzie wykupują nawet 1610 bo podobno można je zmienić na 1620. Jestem z okolic Olsztyna i tam nigdzie nie ma tych napędów(1620). Każdy twierdzi, że to dzieki waszym testom. Pozwoliłem sobie napisać do BenQ Polska i taką otrzymałem odpowiedź. Co do gwarancji: "Nasze nagrywarki moze Pan kupic u naszego autoryzowanego dystrybutora - firmie Pronox S.A z Katowic. Nie wspolpracujemy z firma Imexcom (ta z Allegro), jednakze dostarczana przez nas karta gwarancyjna razem z nagrywarka nie powinna przeszkodzic Panu w uzyskaniu pelnej gwarancji w naszym autoryzowanym serwisie. Gwarancja na napedy optyczne wynosi 24 miesiace, jednakze nie dluzej niz 27 miesisecy od daty ich produkcji." oraz odnośnie czasu naprawy: "jesli chodzi o gwarancje, to serwis ma na dokonanie naprawy ustawowy czas na naprawe. 6 miesiecy nie byloby do przyjecia nawet w Afryce w gestym buszu." Troche to humorystyczne, ale ciekawe jak jest naprawde? Ja spotkałem się z tą nagrywarką przypadkiem. Koleżanka, która wróciła z USA przywiozła Laptopa ACER i za dopłatą 40$ dostała nagrywarkę zewnętrzną pod USB (w kieszeni). Po wyjęciu okazało sie, że to BenQ DW1620Pro. Szkoda tylko, że nie chce jej sprzedać, bo sama mało wypala. A ja się zastanawiam czy wrto kupować to z Allegro czy lepiej poczekać, bo z BenQ Polska napisali, że niebawem wejdą trzy nowe modele. A limit 1620 wyczerpali narazie bo wszystko idzie na bogatsze kraje. |
Ciągle będą wychodzić coraz to nowsze, szybsze modele.Jeśli każdy miałby tak czekać to w końcu nigdy by nie kupił.Na Allegro pewnie też wkrótce towar się wyczerpie i może być problem ze zdobyciem tego napędu. Ja jeszcze się załapałem.
|
Ilość załączników: 5
Ok, doszla i moja spawarka :)
Pierwsze co zrobilem to flash do B7T9. Do tego kupilem 3 plytki do testow (Espera x4, taka co wyzej ja Turboni testowal; Verb x8 i TDK x8), wyniki ponizej. Niestety sa jakby gorsze niz u Was (nie zeby zle, ale jednak znaczaco gorsze). Nie wiem teraz czy znowu pokazal pazurki moj niefart do sprzetu czy moze cos nie tak zrobilem :| FW wgrywalem tak jak bylo to opisane w tym watku juz chyba z kilka razy, czyli najpierw .cvt, a potem orginalny (nie wiem czy to ma znacznie, ale restart zrobilem dopiero po tym drugim flashowaniu). |
Nie wiem jak u was ale wydaje mi sie ze bios B7P9 jest najlepszy, u mnie na tym nowym tez jakoś dziwnie wypalał płyty TDK. :bicz:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam takie pytanko - wczoraj nagrałem na Benqu płytę CD-RW Verbatima. Niestety nie została ona przeczytana w dwóch nagrywarkach Lite-On (nagrywarki cdr). Natomiast zwykłe napedy "łykają" te płytki bez problemu. Czy ktos moze cos poradzić bo nie bardzo chce mi sie przeskakiwac 72 stron tego postu :/ ? Poza tym Benek Dw620 spsiuję sie wysmienicie. Nagrywałem na plytkach Verbatim, Dysan i Platinum i testy jakości nie schodziły poniżej 95/100 w Nero cd-dvd Speed.
Z góry dzieki za info |
Cytat:
1. Czyta bardzo dobrze (Oprócz safedisc powyżej 2.9 i niektórych RAW) 2. Pali bardzo dobrze na znanych sobie nośnikach (jeśli Qscan nie poznaje płyty należy ją schować i może w przyszłości z nowym biosem ją będzie można wypalić ?? ) 3. Qscan (działający test płytek, zależnie od biosu zmieniają się trochę wykresy) 4. Dora współpraca z Linuxem, ale brak tego co ma NEC 5. Cichy lecz i kilka wad, tu wymienie: 1. Nie obsługiwanie wielu płyt z mniejszych fabów 2. Nie czytanie niektórych sesji RAW (jak się ostatnio przekonałem jest koniecność posadania jakiegoś CD do obsługi tego formatu) 3. Nie nagrywa safedisc powyżej 2.9 4. Brak nieoficjalnych biosów i bonusów poszerzających możliwości 5. Niepewność co do żywotności napędu |
Właśnie ta trwałość jest pod znakiem zapytania, ale skoro Pioneer ma od BENQ brać napędy to chyba nie jest tak tragicznie.Okaże się w praniu.
|
Jeżeli pisałem o jakości zapisu płyty TDK to chodziło mi o ten sam nośnik , kupiłem cake DVD-R 8x 25szt, Qscan wszystkie pozwala wypalac tylko 4x. Ja je wypalam 8x i dużo lepiej to wygląda na starym biosie. Z innymi płytami tez mam jakies dziwne problemy na tym nowym np. Dysan DVD+R(pordisc r03) , dlatego wgrałem stary i nie mam zamiaru testowac dla BENQ ani zadnej innej firmy ich beta BIOPSÓW , bo tak juz od kilku lat ze produceńci wypuszczają na rynek na szybciora niedopracowane el. komputerowe. :|
PS. Gdzie te czasy nagrywarek TEAC CD-R SCSI 4x,6x i 8x............... to był sprzęt. Ale ceny były inne. :O |
Cytat:
Co do TDK ze starych zpasow gdyby nie ta koncowka http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15584&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15581&stc=1 |
|
WItam!
Tak sobie przegladam czyytam i czytam... i mam kilka pytan : potrzebuje nagrywarke uniwersalna do cd dvd czytania i pisania;) co lepsze benq czy pionek 108? Jaki zakres jakosci ma programik nero?> bo widze ze jakosc plyt miesci sie w przedziale 92-99 wiec to jakas bzdrua chyba !?!? (o ile zakres jest od 0-100) Pozdrawiam grupe! Sebastian |
No i do mnie dotarła nagrywarka. Bios - już czytam - G7L9. Porządnie zapakowana.
Szkoda tylko że dystrybutor schodzi na psy - płyt żadnych nie daje. Ale chłopaki się postarali i dorzucili NERO Express 5.5.10.56 - dobre i to jak ktoś nic nie ma. Po podłączeniu NERO 5.5.10.56 (OEM) nie widzi tej nagrywarki. Jaka wersja NERO jest potrzebna? Miłego dnia PS. Chyba trzeba ten napęd od razu zflashkować... |
Cytat:
2. Nowy bios koniecznie spróbuj B7P9 a potem B7T9 i wybierz najlepszy dla siebie 3. To nero express to nie porozumienie 4. Spróbuj DvdDectryptera najnowszą wersję i można palić pod windowsem A jeśli lubisz linuxa i jesteś średnio i słabo zorientowany to polecam SimpleCDR-X lub pod KDE K3B |
Cytat:
|
"1. Najnowsza lub poprzednia wersja NERO
2. Nowy bios koniecznie spróbuj B7P9 a potem B7T9 i wybierz najlepszy dla siebie 3. To nero express to nie porozumienie 4. Spróbuj DvdDectryptera najnowszą wersję i można palić pod windowsem A jeśli lubisz linuxa i jesteś średnio i słabo zorientowany to polecam SimpleCDR-X lub pod KDE K3B" Ad.1 - to będę musiał ściągnąć i... ;) Ad.2 - biosa jeszcze nie ruszałem Ad.3 - te napędy do sprzedawcy przyszły od dystrybutora w ogóle gołe BenQ Polska nic nie dodaje już. :( Ad.4 - z tym nie powinno być kłopotów. Ad.5 - linux nie stanowi problemu "Nero to pewnie 6 z haczykiem będzie potrzebne." No właśnie... Wybrałeś wysyłkę pocztą czy kurierem ? Wybrałem pocztę - wysyłka jest priorytetem jako paczka. Wysyłka była w poniedziałek - dziś środa i napęd mam już podłączony. Sprzedający godny polecenia! Szkoda tylko że z oprogramowaniem tak cienko, ale to już nie jego wina i tak się starał :) |
Cytat:
Te sprzety z allegro nie pochodza podobno od Benq Polska. Jak wynika z czyjegos posta zawierajacego list od Benq Polska, to firma Benq Polska nie ma umowy z firma imexcom. |
Po podłączeniu przed sflashowaniem w Menadżerze Urządzeń widać ten napęd jako:
ATAPI DVD DD 2x16x4x16. Tak miało być? |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz krok po kroku jak opisałem. Daj znać. :) |
Cytat:
|
Sławku, jak robię ostatni krok (B7T9.exe), to wywala komunikat, że to jest starsza wersja od tej którą wgrywałem WinFlashem. Tak ma być?
|
Tak. Bez obaw.
:) |
Flashe zapakowane
Region 2 Pracuje w trybie UDMA-33 na kablu 80-żyłowym. Włożyłem płytę z filmem i nawet czyta :) Sławek, reszta na prv |
Ponawiam pytanie może ktoś zna odpowiedź czym się róźnią biosy do wersji retail od tych do wersji bulk bo podobno napędy są w środku takie same.
|
Literą !!! :)
oem(bulk) G box B :cool: pozdr. Martivip |
Cytat:
|
BENE-k jest prima sort
i nie piszcie ze to zle wypalona plyta TEST 16 X wysokie szpilki PIE to kalibracja lesera |
Sorry ze sie powtarzam ale czy u Was nagrane plyty CD-RW na BenQ sa czytane w nagrywarkach CD LiteOna? Bo na zwyklych napedach chodzi elegancko natomiast te nagrywarki nie przeczytaly nagranej plyty cd-rw
|
Cytat:
|
Cytat:
"nasze nagrywarki moze Pan kupic u naszego autoryzowanego dystrybutora - firmie Pronox S.A z Katowic." Szkoda tylko, że nie oriętują sie zbytnio co do przyszłych modeli. Ale za to na maile odpowiadają jakieś 5 minut. Zeby jeszce tak szybko serwisowali :) Ale lepiej by było gdyby to nie było potrzebne ;) . Ja osobiście dziś sie zdecydowałe na BenQ i czekam teraz na kuriera. A jak dostane to potestuje. Mam 5 dni na oddanie jakby co :) . Chyba czytając te forum zaraziłem sie od was. Namęczyłem sie z liteon'em 832 sąsiada , potem jego nec'iem 3500 i powiedziałem sobie, że sprobóje tego Benka. |
Cytat:
TEST 4 x wiadomo jak na kazdej nagrywarce nosnik(egzemplarz) te sie musi trafic |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:14. |