Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.07.2005, 10:02   #1
DanielP
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.12.2004
DanielP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez lordivanhoe
A ja am same problemy z moim Benq 1620. Coś mi ten zakup na dobre nie wyszedł. Pisłem wcześnej, że psuje mi płytki cały czas. I tak jest nadal. pali tylko płytki firmy BENQ (sony) i Verbatimy. Kupiłem sobie 50szt TDK DVD+R 8x i kurde padają jedna po drugiej przy nagrywaniu. Co jest grane? Napiszcie proszę co mam zrobić? Tanich płytke nie rusza wogóle ani +R ani -R a to mnie wkurza. Stary litek żadnej płytki mi przez ponada 2 lat nie rozwalił, a ta co 3 nagra poprawnie. I tylko SONY albo Varbatim. Dzięki za odpowiedzi
A czy po zamianie nagrywarek (z Litka na BenQ) przeinstalowales na nowo system ? Bo jesli nie, to nie mam wiecej pytan
DanielP jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.07.2005, 10:55   #2
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez DanielP
A czy po zamianie nagrywarek (z Litka na BenQ) przeinstalowales na nowo system ? Bo jesli nie, to nie mam wiecej pytan
To fajnie masz, że nie masz pytań

Nie ma potrzeby robić reinstalacji systemu po zmianie nagrywarki DVD.
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2005, 11:24   #3
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sonon

O kurde, ale bym sie naformatowal i przeinstalowywal system
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2005, 12:03   #4
DanielP
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.12.2004
DanielP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sonon

A jaka masz pewnosc, ze to sie nie dzieje dlatego ze jest zasmiecony, rozwalony Windows ? U mnie tak wlasnie bylo, przeinstalowalem Winde i BenQ zaczal nagrywac bez bledow ! Wczesniej 6 plytek mi popsul.
DanielP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2005, 12:18   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Troche glupio sie tlumaczysz. Napisales:
Cytat:
Napisany przez DanielP
Natomiast to o czym piszesz teraz:
Cytat:
Napisany przez DanielP
A jaka masz pewnosc, ze to sie nie dzieje dlatego ze jest zasmiecony, rozwalony Windows ? U mnie tak wlasnie bylo, przeinstalowalem Winde i BenQ zaczal nagrywac bez bledow ! Wczesniej 6 plytek mi popsul.
nie ma nic wspolnego ze zmiana napedow. Jezeli w systemie jest burdel to nie ma znaczenia jaki masz naped, burdel jest od tego niezalezny, wiec reinstalacja po kazdej zamianie napedu jest bez sensu, bo to nie ma nic do rzeczy ...
Ja niedawno wymienilem w jednym kompie nagrywarke CD LiteOn na Benq 1620 i ... DZIALA

... choc slawek mowi zeby wymienic wogole kompa, bo nie jest kompatybilny z Benq
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2005, 14:07   #6
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
A ja am same problemy z moim Benq 1620. Coś mi ten zakup na dobre nie wyszedł. Pisłem wcześnej, że psuje mi płytki cały czas. I tak jest nadal. pali tylko płytki firmy BENQ (sony) i Verbatimy. Kupiłem sobie 50szt TDK DVD+R 8x i kurde padają jedna po drugiej przy nagrywaniu. Co jest grane? Napiszcie proszę co mam zrobić? Tanich płytke nie rusza wogóle ani +R ani -R a to mnie wkurza. Stary litek żadnej płytki mi przez ponada 2 lat nie rozwalił, a ta co 3 nagra poprawnie. I tylko SONY albo Varbatim. Dzięki za odpowiedzi
Napisz konfig swego kompa, jakim softem nagrywasz, a jeśli już pisałeś o tym to podaj linka. Ja ostsatnio kupiłem Benka 1620 i jestem pod wielkim wrażeniem, a niejedną nagrywarkę DVD już miałem w swoim kompie a co do reinstalki windy po zmianie napędu to jest jedna wielka bzdura
Popielaty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 08:27   #7
lordivanhoe
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2004
lordivanhoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błagam o pomoc. Mój benek kopie wszystkie płytki. Nawet sony i nenq. Tylko nie mam Verbów już wogóle żeby sprawdzić. Nie mogę go używać.
Moja konfiguracja:

ABIT NF-7 (2.0)
AMD Athlon XP-Mobile 2500+@2327MHz
FSB 245MHz x 9.5 1,725V
Hynix 512MB DDR400@490 2,6V
Leadtek GForce 6600 300/550@380/672MHz
Enermax EG365P-VE 365W
Seagate Barccuda 7200.7 80 GB
Benq 1620 (aktualnie B7U9)
......... itd.............

Nie wiem co jest i dlaczego tak jest. Taśmy są sprawne. Sprawdzałem. Reinstalki systemu nie zrobię bo nie jest to konieczne. Nie ma znaczenie. System jest 100% stabilny bo jest często testowany. Przy nagrywaniu wyłączam wszystki ine programy, zostają tylko usługi w tle. Kopie płytki niezależnie od predkości nagrywania.
Postaram się znaleźć chwilę czasu i sprawdzić czy na innym kompie też kopie płytki. To wykluczy wady komputera sprzetowe i programowe, jeżeli tam też będzie psuła płytki(wtedy gwarancja), jężeli będą się nagrywać dobrze to będę liczył na was i zrobię reinstalkę systemu. Ale nie wiem kiedy będę miał na to czas.
Proszę pomóżcie.... Dziękuję
lordivanhoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 10:35   #8
Popielaty
Wymiatacz

Z opisu Twego kompa widzę że masz podkręconą szynę FSB. Niestety ten sposób podkręcania ma te wadę że podkręcasz wszystko min. szynę PCI a co za tym idzie kontroler IDE a jak mniemam do niego masz podłączoną nagrywarkę. Ustaw taktowanie nominalne i sprawdź wtedy. Druga sprawa to ta że Twoja płyta jest na chipsecie NVIDIA nForce2 i tu ważne jest aby nie instalować sterownika do IDE od nvidi tylko standartowy windowsa, choć nie jest to regułą. Daj znać czy coś pomogło.
Stary 09.07.2005, 10:49   #9
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Popielaty
Z opisu Twego kompa widzę że masz podkręconą szynę FSB. Niestety ten sposób podkręcania ma te wadę że podkręcasz wszystko min. szynę PCI a co za tym idzie kontroler IDE a jak mniemam do niego masz podłączoną nagrywarkę. Ustaw taktowanie nominalne i sprawdź wtedy. Druga sprawa to ta że Twoja płyta jest na chipsecie NVIDIA nForce2 i tu ważne jest aby nie instalować sterownika do IDE od nvidi tylko standartowy windowsa, choć nie jest to regułą. Daj znać czy coś pomogło.
To co napisałeś nie dotyczy chipsetu nForce2. W nim taktowenie kontrolera IDE jest oddzielone od FSB (IDE jest taktowany asynchronicznie w stosunku do FSB), tak więc nie jest podkręcany wraz z FSB.
bart_3d jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 12:21   #10
Popielaty
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez bart_3d
To co napisałeś nie dotyczy chipsetu nForce2. W nim taktowenie kontrolera IDE jest oddzielone od FSB (IDE jest taktowany asynchronicznie w stosunku do FSB), tak więc nie jest podkręcany wraz z FSB.
Jeśli tak jest, to moja teoria odpada, ale mimo wszystko nagrywanie na podkręco ny kompie mimo pozornej stabilności i przechodzenia testów może sprawiać problemy. Ja mimo wszystko bym ustawił wszystko nominalnie i sprawdził.
Stary 09.07.2005, 14:13   #11
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Racja

Ustaw wszystkie taktowania i napiecia na nominalne i sprobuj wtedy.

Jesli nie pomoze to laduj palnik do innego kompa i sprobuj w nim - wtedy wszystko sie wyjasni

Boger jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 19:20   #12
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ja stawiam na IDE SW

Bo w tym przypadku - faktycznie dla nForce2 - nie ma znaczenia częstotliwość FSB

PCI idzie swoim mnożnikiem

No! Chyba, że nie zostało to ustawione w biosie ...

BTW Może być też taśma IDE
Nie znamy też dokładnego konfigu podłączeń IDE
Stary 09.07.2005, 23:33   #13
lordivanhoe
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2004
lordivanhoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jutro zobaczę w innym kompie tak ten benek działa, bo pozyczyłem sobie drugą maszynę.
Co do podkręcenia to nie ma to najmniejszego wpływu na inne podzespoły (tj. nagrywarka) IMHO Troszkę się natym znam. A pozatym po kilkunasto godzinnych testach obciążeniowych to nie ma ..... żeby nie działalo.
Nagrywara jest na osobnej taśmie. Sama. Tak jak wcześnej mój Litek. Martwi mnie to. A napiszcie mi jaki bios jest najlepszy to odrazu wrzucę. Teraz mam B7U9. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam i czekam na dalesze podpowiedzi.
lordivanhoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.07.2005, 23:46   #14
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Jutro zobaczę w innym kompie tak ten benek działa, bo pozyczyłem sobie drugą maszynę.
Co do podkręcenia to nie ma to najmniejszego wpływu na inne podzespoły (tj. nagrywarka) IMHO Troszkę się natym znam. A pozatym po kilkunasto godzinnych testach obciążeniowych to nie ma ..... żeby nie działalo.
Nagrywara jest na osobnej taśmie. Sama. Tak jak wcześnej mój Litek. Martwi mnie to. A napiszcie mi jaki bios jest najlepszy to odrazu wrzucę. Teraz mam B7U9. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam i czekam na dalesze podpowiedzi.
Zostaw ten B7U9

I usuń stery IDE SW z systemu - jeżeli oczywiście takowe są

Ale coś mi się wydaję, że są

Stary 10.07.2005, 12:20   #15
Popielaty
Wymiatacz

Ciekawostka

Zawsze myślałem że jeżeli napęd dopuszcza nagranie z prędkością 12x to inne prędkości tym bardziej a tu niespodzianka
Dołączone obrazki
BenQ 1620-qscan-hawk-slim.jpg 
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: