Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 czy Toshiba R5372B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-czy-toshiba-r5372b-48914/)

Boger 28.02.2005 23:31

Dobrze chlopak prawi :taktak:

Tak wogole to nie wiem o co chodzi z ta toshiba???
Gdzies ty czlowieku informacje zbieral? Bo na pewno nie u nas na forum :nie:

Liczace sie napedy to:
1) Benq/Plextor
2) Nec
3) LG

z czego tylko #1 sa naprawde godne polecenia. Zadnych Szmatsungow itp wynalazkow.

Szkoda nerwow i pieniedzy :taktak:

loki7777 28.02.2005 23:44

Mam rozumiec ze skoro tylko pionek i plex sie licza, sorki benq i plex:), to cala reszta z pionkiem, lg, neciem to druga liga??Bez jaj prosze, te kupuje na targu w piatek. Co do jakichkolwiek testow, to nie maja one wiekszego testu, najlepszy test to nagrac plytke i sprawdzic czy zgra sie na dysk, jak zgra to pasuje. Zreszta nie trafisz na 2 identyczne plytki i napedy, zawsze sa roznice

KrEtYn 28.02.2005 23:52

Cytat:

Mam rozumiec ze skoro tylko pionek i plex sie licza, sorki benq i plex, to cala reszta z pionkiem, lg, neciem to druga liga??Bez jaj prosze, te kupuje na targu w piatek. Co do jakichkolwiek testow, to nie maja one wiekszego testu, najlepszy test to nagrac plytke i sprawdzic czy zgra sie na dysk, jak zgra to pasuje. Zreszta nie trafisz na 2 identyczne plytki i napedy, zawsze sa roznice.
Wiesz, jak licho nagrasz to przeczytasz i zgrasz na dysk. Ale za jakiś czas będziesz miał problemy z taką płytką :tak!:
A po co testować? Jakbyś miał taką funkcję to napewno byś sobie potestował. A że nie masz to jesteś nastawiony anty.
A testy pomagają np. dobrać BIOS, płyty, ustawienia, no i jak nagrywasz ważne dane to możesz się upewnić, że wszystko ok.

Przeglądałem ostatnio płyty nagrane na plextorze. Na 21 płyt 16 miało błąd CRC. Nie były wcale porysowane :nie: . Jedyne dobrze nagrane to samsungi oraz dysany. Espery, hawki, Giga mastery i inne takie miały te błędy.
A stacjonarki czytają tylko się czasami przycinają (lub wychodzą do menu).
Koleś dał za niego swego czsu 750zł. I nie testował nagrań bo wypalara za 750 muśi być najlepsza.
A te płyty to tragedia :wow: :\ .
Niby bios najnowszy i wszystko ok.
Nawet litek wysiadał i pioneer 109.

DanielP 01.03.2005 00:05

Ja bym wybieral cos z tych 4rech muszkieterow (kolejnosc alfabetyczna) :

- BenQ 1620
- LG 4163B
- NEC 3520a
- Pioneer 108 (109 ma jakies dziwne narowy, moze nowy firmware cos poprawi, a moze nie...).

Plextor odpada ze wzgledu na cene. No chyba ze ona nie gra roli ?

Mysle ze ktoregokolwiek kupisz - to bedziesz zadowolony.
Postudiuj sobie forum i cos wybierz. Tylko nie sugeruj sie tym, co gadaja w sklepie, bo to zwykłe wciskanie klientowi kitu.

Koolo 01.03.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez KrEtYn
Podobno ostatnia partia toshiby sie pogorszyła.
A Pioneer podobno ma w przyszłości budować napędy na podstawie BenQ. .

Podobno na placu czerwonym w moskiwe zegarki rozdają ?
A to, że Toshiba to najlepszy napęd, jaki jest obecnie na rynku wiem
z własnego doświadczenia.

KrEtYn 01.03.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez Koolo
Podobno na placu czerwonym w moskiwe zegarki rozdają ?
A to, że Toshiba to najlepszy napęd, jaki jest obecnie na rynku wiem
z własnego doświadczenia.

To nie jest jedyne miejsce gdzie możesz sobie przecytać o BenQ i Pioneer

A taki zegarek to dobra rzecz, bo chodzi lepiej niż toshiba.
Bo ta teraz działa razem z samsungiem.
Wiesz nagrywać a Nagrywać.
BenQ Nagrywa przez duuuże N.

coxis 01.03.2005 07:24

Cytat:

Napisany przez KrEtYn
Hmmmm...wady.
Ripowanie filmów tylko x8 i dokładnie nie wiadomo jak jest z tymi zabezpieczeniami gier.

No właśnie jak to jest z rip filmów , w praktyce trzeba wolno kopiować żeby się wszystko działało jak należy, tzn. to co napisałeś o x8 to na takiej robisz i działa tak ? bo normalnie max to 16.
czemu "tylko x8", to na innych które biore pod uwage działa szybciej ?

Co do tego że wolno kopiuje z dvd to przegladałem sobie jakiś test i w porównaniu z innymi miała o te 2,3 minuty więcej w okolicy 8 min. , toshiba na r+/r- miała po 4.5 a BENQ PO 8 .... ale to jest nieważne przecież :)

Co do cichości BenQ ma 51dBA a Toshiba 33dBA (dodam że toshiba jedna z najcichszych , oprócz niej tylko philips 1640 ma 27).
Chodzi tylko o to czy benq nie będzie warczał jak szalony :)

slawekj 01.03.2005 10:03

Benek to najlepiej przetestowany na naszym Forum napęd.
I najbardziej rygorystyczne paramerty testowania.
Nagrywanie na max tanich i "drogich".
Sprawdzanie płytek przed i po. ECC 8/8 przy 8x-16x, i niski Jitter.
Korekcja i.t.d. Wszystko w temacie BenQ 1620.
A wyniki, wystarczy poczytać i porównać.

Nie zastanawiaj się. Kupuj Benka. To dobry wybór.
Zawsze można zmienić.
Jest cichy, zawsze uśmiechnięty i gotowy. Dla mnie poezja.

Można kupić Toshibę... i drugi napęd do testów. Nagranie to pierwszy etap.
Moim zdaniem to testy pokazują efekt naszej pracy.
A tak żyjemy w nieświadomości. Tak można, ale co z tego wynika ?

:)

melag 01.03.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ja bym wybieral cos z tych 4rech muszkieterow (kolejnosc alfabetyczna) :

- BenQ 1620
- LG 4163B
- NEC 3520a
- Pioneer 108 (109 ma jakies dziwne narowy, moze nowy firmware cos poprawi, a moze nie...).

Plextor odpada ze wzgledu na cene. No chyba ze ona nie gra roli ?

Mysle ze ktoregokolwiek kupisz - to bedziesz zadowolony.
Postudiuj sobie forum i cos wybierz. Tylko nie sugeruj sie tym, co gadaja w sklepie, bo to zwykłe wciskanie klientowi kitu.

Każdy z nas stał przed dylematem co kupić, im więcej się czyta tym człowiek bardziej skołowany :blee: , za godne uwagi za rozsądną cenę uważam następujące palniki:
- LG GSA-4163 (tą mam)
- BENQ 1620
- ASUS DRW-1604 nie doceniany napęd, oem pionka 108, chipset NEC-a ciekawe opinie na obcojęzycznych stronach.
8 )

madmax2 01.03.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez Mu-H
Rzeczywiscie zadnych problemow nie miales z ta nagrywarka... bezawaryjna, idelana praca :)

Po tym co napisles to chocbys niewiem jak ja polecal to bym sie jednak nie skusił chyba ;) Wydales chyba majatek na plyty zeby sprawdzic czy moze ten sprzet laskawie zacznie je nagrywac... za ta kase bys juz mial jakiegos Plextora pewno... Moim zdaniem miales same problemy i nie calkiem rozumiem jak mozesz byc zadowolony?! Ja bym sie juz zalamal!! ???
pzdr

Po pierwsze to odnośnie awarii sam jestem trochę winny. Niepotrzebnie zostawiłem podpięty na tej samej taśmie drugi napęd Toshibty DVD-ROM SD-M1712. Poniewczasie gdzieś na forum przeczytałem, że napęd tego typu musi być sam na taśmie w czasie flashowania.
Jak miałem Litka flashowałem go z podpiętą Toshibą DVD-ROM i wszystko było ok. Nagrywarka Toshiby ma inne wymagania.
Nauczony doświadczeniem przy kolejnym flashowaniu odpiąłem drugi napęd i wszystko poszło dobrze.

Po drugie nie wydawałem majątku na płyty. Po prostu nagrwam na dobrych nośnikach, a nie badziewiu typu Mediastore. Lepsze to dla nagrywarki i odtwarzacza stacjonarnego.

Pozdr.

P.S.
Nie twierdzę, że Toshiba to ideał. Ja sobie ją chwalę. Zreszrą wcześniej miałem LiteOna 451@832s i też chodził doskonale.Zreszta każdy będzie chwalił to, co ma.
Pozdr.

coxis 01.03.2005 17:21

Dobra kupuje BenQ , gdzie kupić w wawie i jaką wersje ?

oznaczenia:
OF1 - oem
OF2 - box
widok :
bulk - brak napisu
retail - napis

O co chodzi którą wybrać ?

Dobra biore (jak znajde) czarną retail :)

DanielP 01.03.2005 20:47

Cytat:

Napisany przez melag
Każdy z nas stał przed dylematem co kupić, im więcej się czyta tym człowiek bardziej skołowany :blee:

U mnie to dzialalo inaczej - im wiecej czytalem tym wiecej wiedzialem i z placu boju odpadaly kolejne napedy - Liteon, Toshiba, Nec... a na samym koncu Pioneer. Pozostal tylko Benq - ktory jest zarowno najlepszym napedem, jak rowniez najtanszym (co zdarza sie bardzo zadko !) :)

DanielP 01.03.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez coxis
Dobra kupuje BenQ , gdzie kupić w wawie i jaką wersje ?
Dobra biore (jak znajde) czarną retail :)

A kupuj jaka bedzie ! Ale nie latwo znalesc ten naped.

Na gieldzie 2 tygodnie temu (jak ja kupowalem) mieli tylko na jednym stoisku (firma Tera Com - sorry za reklame, ale chce pomoc Coxis'owi). Moi dwaj kumple chcieli kupic w ten weekend Benki i juz ich nie bylo. Nachodzili sie i nie kupili.

Tu masz klienta ktory sprzedaje te napedy i jest z Wawy :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43727997
Mozna do niego podjechac osobiscie i kupic.

coxis 01.03.2005 22:10

Dzięki za info , bede musiał pojechac rano i poszukac moze znajde.
A to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43727997 jest 1620.
Nie wiem jeszcze jest 1610 , ale ja bym chciał 1600.
Nie wiem w sumie czym to się różni bo z tego przez co przebrnąłem w watku o benq to 25 stron od poczatku i 20 od końca :P , z tego co pamiętam to 1610 to starsza jest od 1600 , 1620 to nie wiem.
Jak już kupować to chce tego retaila czarnego, bo po co sie tyle męcze z wyborem .... już chce coś fajnego :)
Co do tej firmy Tera Com masz adresik strony , albo jakiś namiar ?

Z ciekawości czemu pionka i neca odrzuciłeś ?

DanielP 01.03.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez coxis
Dzięki za info , bede musiał pojechac rano i poszukac moze znajde. Nie wiem jeszcze jest 1610 , ale ja bym chciał 1600.
Z ciekawości czemu pionka i neca odrzuciłeś ?

UUUUaaaauuuuaaaa, zadnych 1600 ani 1610 !!!
Tylko 1620 !!! Tamte modele to starocie, nigdzie ich nie kupisz, chyba ze na złomie :)

Z NECa zrezygnowalem z powodu najgorszej na rynku korekcji bledow.
Z Pionka bo byl nieadekwatnie drogi w porownaniu z BenQ, i ma mniejsze mozliwosci (nie ma az tak wysokiej jakości zapisu, wolniej zapisuje CDR, nie zwraca błędów - czyli nie mozesz sobie robic takich pieknych wykresow i sie nimi chwalic przed kumplami, hehe). Jakby Pionek kosztował 200 zł to bym moze go kupił :)

Tera Com
ul. Białobrzeska 15
tel. (022) 60 91 380

Ja kupilem u nich za 240 zl.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:25.