![]() |
Dobrze chlopak prawi :taktak:
Tak wogole to nie wiem o co chodzi z ta toshiba??? Gdzies ty czlowieku informacje zbieral? Bo na pewno nie u nas na forum :nie: Liczace sie napedy to: 1) Benq/Plextor 2) Nec 3) LG z czego tylko #1 sa naprawde godne polecenia. Zadnych Szmatsungow itp wynalazkow. Szkoda nerwow i pieniedzy :taktak: |
Mam rozumiec ze skoro tylko pionek i plex sie licza, sorki benq i plex:), to cala reszta z pionkiem, lg, neciem to druga liga??Bez jaj prosze, te kupuje na targu w piatek. Co do jakichkolwiek testow, to nie maja one wiekszego testu, najlepszy test to nagrac plytke i sprawdzic czy zgra sie na dysk, jak zgra to pasuje. Zreszta nie trafisz na 2 identyczne plytki i napedy, zawsze sa roznice
|
Cytat:
A po co testować? Jakbyś miał taką funkcję to napewno byś sobie potestował. A że nie masz to jesteś nastawiony anty. A testy pomagają np. dobrać BIOS, płyty, ustawienia, no i jak nagrywasz ważne dane to możesz się upewnić, że wszystko ok. Przeglądałem ostatnio płyty nagrane na plextorze. Na 21 płyt 16 miało błąd CRC. Nie były wcale porysowane :nie: . Jedyne dobrze nagrane to samsungi oraz dysany. Espery, hawki, Giga mastery i inne takie miały te błędy. A stacjonarki czytają tylko się czasami przycinają (lub wychodzą do menu). Koleś dał za niego swego czsu 750zł. I nie testował nagrań bo wypalara za 750 muśi być najlepsza. A te płyty to tragedia :wow: :\ . Niby bios najnowszy i wszystko ok. Nawet litek wysiadał i pioneer 109. |
Ja bym wybieral cos z tych 4rech muszkieterow (kolejnosc alfabetyczna) :
- BenQ 1620 - LG 4163B - NEC 3520a - Pioneer 108 (109 ma jakies dziwne narowy, moze nowy firmware cos poprawi, a moze nie...). Plextor odpada ze wzgledu na cene. No chyba ze ona nie gra roli ? Mysle ze ktoregokolwiek kupisz - to bedziesz zadowolony. Postudiuj sobie forum i cos wybierz. Tylko nie sugeruj sie tym, co gadaja w sklepie, bo to zwykłe wciskanie klientowi kitu. |
Cytat:
A to, że Toshiba to najlepszy napęd, jaki jest obecnie na rynku wiem z własnego doświadczenia. |
Cytat:
A taki zegarek to dobra rzecz, bo chodzi lepiej niż toshiba. Bo ta teraz działa razem z samsungiem. Wiesz nagrywać a Nagrywać. BenQ Nagrywa przez duuuże N. |
Cytat:
czemu "tylko x8", to na innych które biore pod uwage działa szybciej ? Co do tego że wolno kopiuje z dvd to przegladałem sobie jakiś test i w porównaniu z innymi miała o te 2,3 minuty więcej w okolicy 8 min. , toshiba na r+/r- miała po 4.5 a BENQ PO 8 .... ale to jest nieważne przecież :) Co do cichości BenQ ma 51dBA a Toshiba 33dBA (dodam że toshiba jedna z najcichszych , oprócz niej tylko philips 1640 ma 27). Chodzi tylko o to czy benq nie będzie warczał jak szalony :) |
Benek to najlepiej przetestowany na naszym Forum napęd.
I najbardziej rygorystyczne paramerty testowania. Nagrywanie na max tanich i "drogich". Sprawdzanie płytek przed i po. ECC 8/8 przy 8x-16x, i niski Jitter. Korekcja i.t.d. Wszystko w temacie BenQ 1620. A wyniki, wystarczy poczytać i porównać. Nie zastanawiaj się. Kupuj Benka. To dobry wybór. Zawsze można zmienić. Jest cichy, zawsze uśmiechnięty i gotowy. Dla mnie poezja. Można kupić Toshibę... i drugi napęd do testów. Nagranie to pierwszy etap. Moim zdaniem to testy pokazują efekt naszej pracy. A tak żyjemy w nieświadomości. Tak można, ale co z tego wynika ? :) |
Cytat:
Każdy z nas stał przed dylematem co kupić, im więcej się czyta tym człowiek bardziej skołowany :blee: , za godne uwagi za rozsądną cenę uważam następujące palniki: - LG GSA-4163 (tą mam) - BENQ 1620 - ASUS DRW-1604 nie doceniany napęd, oem pionka 108, chipset NEC-a ciekawe opinie na obcojęzycznych stronach. 8 ) |
Cytat:
Jak miałem Litka flashowałem go z podpiętą Toshibą DVD-ROM i wszystko było ok. Nagrywarka Toshiby ma inne wymagania. Nauczony doświadczeniem przy kolejnym flashowaniu odpiąłem drugi napęd i wszystko poszło dobrze. Po drugie nie wydawałem majątku na płyty. Po prostu nagrwam na dobrych nośnikach, a nie badziewiu typu Mediastore. Lepsze to dla nagrywarki i odtwarzacza stacjonarnego. Pozdr. P.S. Nie twierdzę, że Toshiba to ideał. Ja sobie ją chwalę. Zreszrą wcześniej miałem LiteOna 451@832s i też chodził doskonale.Zreszta każdy będzie chwalił to, co ma. Pozdr. |
Dobra kupuje BenQ , gdzie kupić w wawie i jaką wersje ?
oznaczenia: OF1 - oem OF2 - box widok : bulk - brak napisu retail - napis O co chodzi którą wybrać ? Dobra biore (jak znajde) czarną retail :) |
Cytat:
|
Cytat:
Na gieldzie 2 tygodnie temu (jak ja kupowalem) mieli tylko na jednym stoisku (firma Tera Com - sorry za reklame, ale chce pomoc Coxis'owi). Moi dwaj kumple chcieli kupic w ten weekend Benki i juz ich nie bylo. Nachodzili sie i nie kupili. Tu masz klienta ktory sprzedaje te napedy i jest z Wawy : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43727997 Mozna do niego podjechac osobiscie i kupic. |
Dzięki za info , bede musiał pojechac rano i poszukac moze znajde.
A to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43727997 jest 1620. Nie wiem jeszcze jest 1610 , ale ja bym chciał 1600. Nie wiem w sumie czym to się różni bo z tego przez co przebrnąłem w watku o benq to 25 stron od poczatku i 20 od końca :P , z tego co pamiętam to 1610 to starsza jest od 1600 , 1620 to nie wiem. Jak już kupować to chce tego retaila czarnego, bo po co sie tyle męcze z wyborem .... już chce coś fajnego :) Co do tej firmy Tera Com masz adresik strony , albo jakiś namiar ? Z ciekawości czemu pionka i neca odrzuciłeś ? |
Cytat:
UUUUaaaauuuuaaaa, zadnych 1600 ani 1610 !!! Tylko 1620 !!! Tamte modele to starocie, nigdzie ich nie kupisz, chyba ze na złomie :) Z NECa zrezygnowalem z powodu najgorszej na rynku korekcji bledow. Z Pionka bo byl nieadekwatnie drogi w porownaniu z BenQ, i ma mniejsze mozliwosci (nie ma az tak wysokiej jakości zapisu, wolniej zapisuje CDR, nie zwraca błędów - czyli nie mozesz sobie robic takich pieknych wykresow i sie nimi chwalic przed kumplami, hehe). Jakby Pionek kosztował 200 zł to bym moze go kupił :) Tera Com ul. Białobrzeska 15 tel. (022) 60 91 380 Ja kupilem u nich za 240 zl. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:25. |