Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

Tal-Rash 29.09.2005 23:01

Kupiłem dziś Benq 1640 za 170zł.
Jedno pytanie. Czy jak CD jest w napędzie zawsze świeci sie ta zielona lampka??? Bo zaczyna mi to działać na nerwy...

gallus 29.09.2005 22:35

Nie zabraklo dla mnie pradu i operacja zakonczyla sie sukcesem :)
Panowie dzieki za rady :) :piwo:

Raus 29.09.2005 22:07

Cytat:

Napisany przez czechoj
1.Co do automatyczności to faktycznie istnieje w przypadku Benq, ale zawsze robi to jakiś program a tu mamy Flash Tool
2. Ni ma znaczenia czy napęd podłaczony jest w singlu czy działa w duecie
3. Reszta ok.

Macie racje z tą taśmą - że może być z czymś jecze podłączona lub na SLAVE-ja sam tak flaszowałem BenQ 1620, ale ogulnie tak się przyjeło żeby "lepiej" była sama, a jak by coś nie poszło podczas flaszowanie na Slave to jeszcze panowie z serwisu zarzucą nam że "trzeba było odłączyć inne napędy" i dupa :cool:

czechoj 29.09.2005 21:55

Cytat:

Napisany przez Raus
Biosu nie wgrywa się żadnym softem tylko automatycznie. Ściągnij bios stąd (to jest najnowszy bios) rozpakuj go i uruchom. Następnie wybierz napęd który ma być flaszowany (podpowiedź-BenQ1640 || ) i wciśnij upgarde,a potem zresetuj kompa (spyta się o to program flaszujący-wciśnij OK) Teraz pare porad od wujka :cool:
1. Lepiej aby napęd był sam na taśmie
2. Wyłącz wszystkie programy, nawet te pracujące w tle-antywirusy, ściąganie itp.
3. NIE MOŻE BYĆ PŁYTKI W NAPĘDZIE PODCZAS ZMIANY BIOSU!!!
4. No i módl się żeby nie zabrali prądu :niepow:

Pamiętaj wszystko robisz na własną odpowiedzialność!!!

Pozdrawiam

1.Co do automatyczności to faktycznie istnieje w przypadku Benq, ale zawsze robi to jakiś program a tu mamy Flash Tool
2. Ni ma znaczenia czy napęd podłaczony jest w singlu czy działa w duecie
3. Reszta ok.

Conti 29.09.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez gallus
No dobra, a w wypadku niepowodzenia - co? :) (znając moje szczęście wyłącza prąd, albo będzie jakiś dziwny zanik napięcia)
Aha, nie chce mi się za bardzo ***8222;nurkować***8221; i rozkręcac obudowy aby odłączać tasiemkę, można flashowac ją jezeli podlaczona jest jako SEC: MASTER?

Jak zabiorą prąd, to ból.
Co do samotnści na taśmie - praktycznie zawsze mam 2 napędy na 1 taśmie i nie miałem nigdy problemu z upgrade firmware.
Ważne, aby nic nie było w napędzie i żeby nie przerwać wgrywania.

Odkąd mam ups przynajmniej o prąd nie muszę się martwić :) .

gallus 29.09.2005 21:36

No dobra, a w wypadku niepowodzenia - co? :) (znając moje szczęście wyłącza prąd, albo będzie jakiś dziwny zanik napięcia)
Aha, nie chce mi się za bardzo ***8222;nurkować***8221; i rozkręcac obudowy aby odłączać tasiemkę, można flashowac ją jezeli podlaczona jest jako SEC: MASTER?
http://img207.imageshack.us/img207/4893/conf9fa.jpg

Raus 29.09.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez gallus
Bios moglbym wrzucic, tylko nie wiem czy to bezpieczne (raczej tak) i jakim softem to zrobic oraz jaki bios wybrac?
PS Soft do zmiany i biosy widzialem na stronie BenQ, ale wydaje mi sie ze w tym temacie ktos robil to innym softem, tylko nie wiem jakim?
Moze napisze ktos jakis maly poradniczek na ten temat, bo nie chcial bym po pierwszym dniu odsylac palnika do serwisu... :)
Dzieki

Biosu nie wgrywa się żadnym softem tylko automatycznie. Ściągnij bios stąd (to jest najnowszy bios) rozpakuj go i uruchom. Następnie wybierz napęd który ma być flaszowany (podpowiedź-BenQ1640 || ) i wciśnij upgarde,a potem zresetuj kompa (spyta się o to program flaszujący-wciśnij OK) Teraz pare porad od wujka :cool:
1. Lepiej aby napęd był sam na taśmie
2. Wyłącz wszystkie programy, nawet te pracujące w tle-antywirusy, ściąganie itp.
3. NIE MOŻE BYĆ PŁYTKI W NAPĘDZIE PODCZAS ZMIANY BIOSU!!!
4. No i módl się żeby nie zabrali prądu :niepow:

Pamiętaj wszystko robisz na własną odpowiedzialność!!!

Pozdrawiam

gallus 29.09.2005 20:59

Bios moglbym wrzucic, tylko nie wiem czy to bezpieczne (raczej tak) i jakim softem to zrobic oraz jaki bios wybrac?
PS Soft do zmiany i biosy widzialem na stronie BenQ, ale wydaje mi sie ze w tym temacie ktos robil to innym softem, tylko nie wiem jakim?
Moze napisze ktos jakis maly poradniczek na ten temat, bo nie chcial bym po pierwszym dniu odsylac palnika do serwisu... :)
Dzieki

ax!S 29.09.2005 19:49

Cytat:

Napisany przez gallus
Platinum DVD+R 8x palone 4x
Wyglada wg mnie nie ciekawie
http://img21.imageshack.us/img21/7240/clipboard2lt.jpg

Prędkośc odczytu tez jakas dziwna :|
http://img21.imageshack.us/img21/8753/clipboard3ds.jpg

PS Kupilem tego BenQ w komputroniku w wersji bulk, na ich stronce jest napisane, ze jest to wersja + soft, tylko jakos tego softu nie dostalem, wiec nie wiem czy powinien on byc dolaczony do wersji bulk?
A jezeli tak, to co wchodzi w sklad tego cd z softem? :)

moze najnowszy bios wgrasz do nagrywarki ? :) bedzie lepiej ;) ja musze wrzucic moj test platinium bo chyba tego jeszcze niezrobilem ........

ja tez kupilem benq w komputroniku i musze powiedziec ze wymiata :P soft dostalem ( nero 6.xxxxx łłłiiiiitam ;p )

Raus 29.09.2005 19:32

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez czechoj
już nie narzekaj :>

Dobźe nie będę miszczu :piwo:
ps. Mała ciekawostka-wypaliłem płytke BenQ DVD-R od Sony08D1 i płytka została dodana do bazy Solidburn ale jako Sony16D1 :| Zresztą looknijcie sami

czechoj 29.09.2005 18:28

Cytat:

Napisany przez Raus
No i następna płytka. DVD+R Verbatim Pastel palony x4. Początek troche jak by to nie był YUDEN ale potem Benio zakumał faze i dalej poszło jak marzenie.
ps. Szkoda że nie zrobiłem testu TE/FE może poprostu początek płytki był ciut gorszej jakości.

już nie narzekaj :>

Raus 29.09.2005 18:05

No i następna płytka. DVD+R Verbatim Pastel palony x4. Początek troche jak by to nie był YUDEN ale potem Benio zakumał faze i dalej poszło jak marzenie.
ps. Szkoda że nie zrobiłem testu TE/FE może poprostu początek płytki był ciut gorszej jakości.

czechoj 29.09.2005 16:57

No to witamy w klubie :piwo:

Raus 29.09.2005 16:36

Mam, mam, mam, wkońcu mam BenQ 1640!!! Dziękuje cdrinfo.pl za błyskawiczną wysyłkę :piwo: wczoraj o 13.00 zamówiłem i już wypalam!!!
Oto pierwsza wypalona płytka DVD-R HP x8 palona x8. Płytka została dodana do Solidburn (mam ustawione żeby dodawał supported i un-know disc). Jak dla mnie bomba-nie dość że płytka jest od CMC MAG to jeszcze to jest DVD-R, a te jak wiadomo BenQ mniej lubi. Niedługo następne testy. Pozdrawiam Benkowiczów :piwo:

Dżii 29.09.2005 13:11

Tak się wtrące, może troszku nie na temat. Jak należy czytać wyniki tych testów które załączacie. Jest jakiś przykład wzorcowej płytki Jak powinny wyglądać wykresy?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:53.