![]() |
eee moj OEM chodzi bardzo cichutko - tylko ma cos z tacka porabane - czesto przy wyjmowaniu plyty trzeba uwazac aby plyty nie przycielo - bo sie klapka na chama sama zamyka
na razie nie chce jej odsylac do serwisu - recznie wyciagam na maxa tacke i na jakis czas problem z glowy ale nie znasz dnia ani godziny gdy znowu zaczyna sie sama zamykac :( |
Dziwię Ci się, że jeszcze nie oddałeś nagrywarki do serwisu. Chyba, że czekasz aż ten model wyjdzie z produkcji i dostaniesz w zamian DW1670 :)
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Załącznik 31191 To porownanie. Ten sam material ta sama plyta bios BCFC Załącznik 31192 Duza roznica na korzysc BCDC |
Bardzo du***380;a r***243;***380;nica. Tylko czy p***322;yta nie mia***322;a jaki***347; wad??
|
obie plytki byly czyste bez rys i przebarwien. ale to fakt roznica jest duuza
|
Ilość załączników: 1
memorex 16X ? palony 8X /1650 - test /1640
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Załącznik 31212 |
Jest nowe firmware dla Benq DW-1650 oznaczone BCHC. Dostępne na stronie benq. Link
|
Pierwsze wrazenia z nowego biosu. Pierwsza plyta poszla do palnika Emtec -R 8x ktorej poprzednie biosy nie lykaly. Ok. Nero predkosc ustawiona na 8x SB on. Sama plyta nagrywala sie ok 17 min wiec predkosc zapisu ~4. Zapis sie zakonczyl ale niestety dvd nie czytelna. naped nie rozpoznaje plyty. na 2 stacjonarnych dvd info o nieprawidlowym nosniku. 2 plyta taka sama ten sam film nagrywany sb off a o to screen
Załącznik 31213 jak widac jest zle... no ale jeden plus rozpoczyna zapis na plytkach ktorych wczeniej nie wypalal |
nastepne 2 emteki. jeden nawet nie startuje nie wykrywa wogole plyty a tu nagrywany 4x wopc wylaczone
Załącznik 31218 |
Ilość załączników: 4
EMTEC-R x8 palony x8 na biosie BCFC. Moim zdaniem wynik nienajgorszy, jak na minusa
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146644155 Test na Plextorze 716 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146644155 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146644155 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146644155 |
Dzisiaj wgrałem ten nowy bios BCHC i bardzo szybko wróciłem do BCDC.
Maksymalna prędkość z jaką napęd na nim nagrywa, to w przybliżeniu prawie x4, piszę prawie, bo nagranie płyty Verbatim+R x 16 trwało 16' 23'':wow: . W Nero wybrałem prędkość x8. Na następnej płytce, to samo. Na szczęście po powrocie do BCDC wszystko wróciło do normy. Nie wiem już o co chodzi inżynierom z Benq, co wymyślą jakiś nowy firmware, to coraz bardziej s******ony (( |
Konstruktorom benq chodziło zapewne o poprawienie jakości zapisu. Tylko chyba, źle się do tego zabierają. Czyżby wracała teoria do życia, wolniej nagrywać znaczy lepiej nagrywać??
|
To jakiego uzywacie mam BCFC a WY ?? - i czy polecacie zmiane w koncu :( bo ja juz nie wiem :(
|
Cytat:
Załącznik 31319 Dla porównania - tak poradził sobie z zadaniem Pioneer 111D: Załącznik 31320 |
Cytat:
Cytat:
Oto porównanie nagrania dwóch Verbatimów+R x16, nagranych z prędkością x8 (z okrytej złą sławą fabryki w Indiach). Obie płyty z tego samej paczki. Wnioski nasuwają się same: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146898071 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1146898071 |
Domyslam sie ze predkosc nagrywania zalezy od kiepskiej jakosc plyt. Na plytkach Sony+R 8x D11 i Verbach +R 8x Ritek czas palenia to jakies 8 minut z kawalkiem. Dopiero na marnych Emtekach wydluzyl sie ponad 2x. Mimo wszystko chyba jednak bedzie powrot do BCDC. Tu screen z palenia Verby
Załącznik 31328 Na starym biosie jednak wygladalo to lepiej jakosc w granicach 95% Skan tej samej plyty BCDC Załącznik 31329 Blad pomiaru czy nowy bios obnizy jakosc odczytu??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wychodzi na to, ***380;e nowe firmware jest niez***322;e, a przynajmniej lepsze ni***380; BCFC. Tylko te zmniejszanie pr***281;dko***347;ci nagrywania...
|
Cytat:
|
|
Jak dla mnie bomba. Bardzo dobre p***322;ytki. Nic tylko nagrywa***263;. Nawet benek nie zwolni***322; pr***281;dko***347;ci nagrywania, co przy tym firmware ostatnio cz***281;sto si***281; zdarza.
|
To mo***380;***281; jakie***347; podsumowanie? - czy w koncu mam z BCFC przejsc na BCHC - bo nie wiem :(
|
Cytat:
|
Na moim benq moge wypalac cd z minimalna predkoscia 12x, probowalem wypalic dzisiaj cd-rw (tdk 12x), wyskoczyl jakis malo mowiacy komunikat o bledzie, na drugiej wypalarce wszystko bylo ok. Wiecie moze, o co chodzi?
|
Kto***347; si***281; orientuje jak benq 1650 wsp***243;***322;pracuje z Linuksem?
|
Plyta Emtec -R 8x (optodisc) wszystkie wypalanw wczesniej zle. Byly bledy PO natomiast max PIF > 1000 jakosc 0. Przy kazdej wczesniejszej Benek zwalnial nagrywanie do ok 4x. A to skan takiej plytki przy WOPC wyl. overspeed on nagrywana 16x
Załącznik 31470 |
czy to normalne ze benq 1650 nie chce odczytac nic poza pierwsza sesja na plytach wielosesyjnych?
|
wiec jak , fachwcy , czy ten nowy bios do 1650 jest warty aby go urzywac? czy lepiej pozostac przy BCDC ? ( zabardzo nie znam sie na tych wykresach dlatego chcialbym aby ktos mi doradzil)
|
|
Ilość załączników: 3
3 Emteki -R 8x (MCC02) Wedlug Nero producent to Vernbatim.
Ta ma 2 odpryski Załącznik 31560 te sa bez rys odpryskow Załącznik 31561 Załącznik 31562 |
2 płyty Ferro -R leżące na jednym stosie na półce a pochądzące od różnych producentów. Nie ma to jednak żadnego znaczenia bo jedna nagrała się fatalnie a druga beznadziejnie.
Ferro -R x4 palona x8 (nie zauważyłem że płyta jest x4) Załącznik 31696 Ferro -R x4 palona x4 Załącznik 31695 |
|
DVD+R 16x firmy krzak (na gorze jest napisane extreme ;p) za 1zl palona 8x
moja pierwsza plytka wypalona na nowiutkiej nagrywareczce http://img214.imageshack.us/my.php?i...5may200616.png |
http://img214.imageshack.us/img214/9...5may200617.png
PS. co oznacza ten Jitter, PI failures i PI errors? |
Cytat:
A żeby znaleźć "fachową chińszczyznę" czyli co to są PIF'y i Jitter'y wystarczy troszkę pogrzebać w archiwach forum. |
Cytat:
|
Verbatim (CMC MAG E01) +R 8x palony 8x
Załącznik 31800 |
Intenso +R x8 palony x8
Załącznik 31817 Intenso -R x8 palony x8 Załącznik 31818 Płyty na śmietnik ale te śmieszne pudełka z wajchami się przydadzą. |
To dziwne, uwa***380;a***322;em p***322;yty Inteso za niez***322;e, ale po Twoich testach widz***281;, ***380;e b***281;d***281; musia***322; zweryfikowa***263; moje pogl***261;dy :) Mo***380;e przyczyna takich s***322;abych wypale***324; jest w uszkodzeniu nagrywarki? Czy na innych no***347;nikach wypala OK?
|
Cytat:
Ten sam materiał do wypalenia. Ta sama nagrywarka. Ten sam czas. Płyta Verbatim +R x16 wypalony x8 Załącznik 31832 Mnie się też gdzieś obiło o uszy że Intenso to niezłe płyty i kupiłem 5 "plusów" i 5 "minusów". Co ja teraz z nimi zrobię ? Trzeba bedzie znajomym świnie podrzucać. |
Verbatin +R 8x palony 8
Załącznik 31834 |
Cytat:
|
w tygodniu bede wypalal jeszcze ze 2-3 plytki to kupie te extremy i zobacze jak to z nimi jest.
|
tym razem minusy extreme DVD-R 16x wypalona 8x
http://img509.imageshack.us/img509/3...9may200612.png |
Verbatim w slimie (advaced azo+) mcc 04 +R 16x palony 8x
Załącznik 31883 |
TDK +R 8x palona 8
Załącznik 31889 Nie najlepiej wypalona ta tdk. verby ostatnio tez dobre trudno trafic. |
Nastepna tdk +R 8x palona 8
Załącznik 31908 |
Cytat:
Na jakiej podstawie wnioskujesz że płyta "nie najlepiej" wypalona ? IMO płyta nagrana b.dobrze :spoko: |
|
Verbatim -R 16x palony 8
Załącznik 32043 |
Sony D11 +r 8x tak tez palony
Załącznik 32113 |
@Legoland
pozamazuj chocia***380; etykiety no***347;nik***243;w, bo co***347; za du***380;o masz tych kopii zapasowych :> |
Cytat:
|
Płyta "no name" +R x8 palona x8. Nikt sie do niej nie przyznaje ale płyta podaje się za Verbatima....i wypala sie jak Verbatim.
Załącznik 32211 Extreme -R x8 palona x8. Ta tez podaje się za Verbatima. Załącznik 32212 |
Ilość załączników: 5
TDK x8 palony x8 z jakiegoś satrego zapasu
Załącznik 32372 MSonic -R x8 palony x8 Załącznik 32373 ActiveJet +R x8 palony x8 Załącznik 32374 HP +R x8 palony x8 Załącznik 32375 HP -R x8 palony x8 Załącznik 32376 |
Cytat:
mysle ze widac i nie musze podkreslac na czerwono:> |
Jako ze cos ten temat umiera powoli to palenie Titanium +R 8x palonej 8
Załącznik 32606 Ja to sobie chyba zaczne czesciej takie plytki kupowac:> Zawsze to jakis dreszcyk emocji czy bedzie sie taka plytke dalo odczytac czy nie:) |
Lol ja jutro bede mia***322; BenQ DW1655 :))
|
Kolejny verb +R 16x palony 8
Załącznik 32693 |
|
A ja mam taki problem - może ktoś z Was odpowie lub ma podobny:
1. Próbuję nagrać na DVD+R - obrazy płyt (koło 2GB każdy) 2. Nero od razu każe nagrać nie w ISO ale w UDF1_DVD (wielkość płyt) 3. Niestety próbowalem 3 razy i za każdym razem - mam błąd odczytu w paru sektorach. Właśnie zakonczyłem z podobnym efektem nagrywanie TDKx8 - (paliłem ją x4) . Tak jak wyżej proces nieudany :( http://img85.imageshack.us/img85/2724/tdkf9ja.png Czy to wina systemu A) nagrywania UDF - na ile ma to znaczenie w nagrywaniu płyt DVD z dużymi plikami B) nagrywarki C) czy zbieg okoliczności - a wina jest nośników ? ==== A poniżej skan - OMEGA DVD-RW x4 (palona x4) http://img140.imageshack.us/img140/4996/omegah2pp.png PS: Za wszelkie uwaghi pomocne z góy dziękuję |
moim zdaniem wina le***380;y po stronie no***347;nika, ale mo***380;esz tak***380;e sp5rawdzi***263; czy DMA Ci si***281; nie wy***322;***261;czy***322;o
|
Mnie sie udalo trafic na calkiem niezla dvd-rw. omega -rw x4. a to jedno z pierwszych palen
Załącznik 32713 |
verbatim x16 palony x8 na moim nowym benq'u 1650,co powiecieo tej płytce??
http://img206.imageshack.us/img206/6430/ddic9.jpg |
Cytat:
jeszcze jakieś pytania odnośnie tej płyty :D |
Cytat:
|
Cytat:
8 ) |
Cytat:
|
benq 1650
kupiłem nagrywarke benq 1650 i jedna rzecz nie daje mi spokoju,mianowicie podczas wypalania dioda nagrywarki zapala się i gaśnie przez cały etap wypalania ale płytke nagrywa i wszystko chodzi ok.,a dioda nagrywarek (innych firm-tej mam pierwszy raz)które miałem przedtem świeciła w sposób ciągły.teraz nie wiem czy to feler nagrywarki czy też ten model tak ma.dodam,że nagrywałem kilkoma programami i efekt ten sam,nawet ściągłem nowy bios i dalej to samo.
|
Po pierwsze nie ten dzia***322;
Po drugie mog***322;e***347; napisa***263; w istniej***261;cym temacie o 1650 Po trzecie wszystko jest ok :) |
Cytat:
Teraz Moderator może przenieść topic do odpowiedniego działu lub/i :gerda: EDIT : @ndy wyprzedziłeś mnie ;) |
Cytat:
|
Nagrałem dvd-r ( eXtreme zakupine w Geant-e 3 miesiące temu) na BENQ 1650 (bios BCHC, na BCDC było tak samo) i nie mogę jej odczytać w tym napędzie, niby nagrywa się wszystko OK, ale ja później wrzucam dvd w napęd to nie widzi zawartości. Dane na dvd są bo jak chcę dograć to wyskakuje monit, że za mało miejsca na nośniku. Czy to normalne na takich płytach, czy to może wina nagrywarki. Narazie nie mogę sprawdzić na innych nośnikach, bo nie mam nic innego pod ręką. Cd-rw nagrało i wszystko jest OK. Nagrywałem przy pomocy Brun4Free w wersji najnowszej oraz jakiejś starszej, takiej jaką miałem wcześniej. Jak wrzucę nagrane dvd w napęd to w MC widzę coś takiego, załącznik.
IF |
Nagrane dvd testowałem u znajomego na nagrywarce LG, tam również nie pokazuje zawartości. Nie wiem o co chodzi jak oglądam sesje w B4F to widzę, że coś jest nagrane bo jest pokazane, że część dvd jest zajęte. Screen!
|
OK i rozwi***261;za***322;o si***281;, winny by***322; program B4F, jak zacz***261;***322;em wypala***263; przy pomocy Nero nie ma problem***243;w, wszystkie p***322;yty bez problem***243;w s***261; odczytywane.
|
Pierwsze skany na nowym biosie bcic. Jako ze nie mialem pod reka +/- R to test zrobilem na RW. Ten sam material na tej samej plycie nagrywane zaraz po sobie.
Scan po nagrywaniu na bchc Załącznik 33571 a to na biosie bcic Załącznik 33572 |
Zastanawia mnie jedno. Przy zmianie fw na nowszy nie wyczyscila mi sie tablica zapamietanych plyt w qsuite. Jak to bylo w przypadku poprzednich biosow??
|
Verbatim +R 16x palony 8 na bcic
Załącznik 33592 |
Ktos jeszcze cos powie ?
|
Cytat:
|
I tak zrobilem. Gdzies na cdfreaks znalazlem ze lepsze rezultaty daje flash biosu po wczesniejszym czyszczeniu eepromu.
Skoro wiec madrzejsi i bardziej doswiadczeni tak mowia to ja moge sprobowac:> :haha: |
Cytat:
|
W programie Qsuite jest zakladka Solidburn i tam jest mozliwosc wyczysczenia eepromu
|
|
|
Mam problem z BenQ DW1650 - otoz najmniejsz predkosc nagrywania to 12x (wszedzie - w Burrrnie, EAC, Nero). Podobnie jest np. ze skanowaniem w Nero - nie da sie zjechac ponizej 12x. Mam najnowszy BIOS (na poprzednich bylo to samo), dobre stery ASPI, itp. Wie ktos, jak zaradzic temu problemowi?
|
Cytat:
|
U mnie po wgraniu biosu BCIC moj Benq dw 1650 zaczal nagrywac czyste, puste plyty. Caly proces nagrywania przebiegal normalnie, niby nagraqlo plyta ale w rezulktacie byla ona pusta. nie wiem co sie stalo, ale po zainstalowaniu poprzedniej wersji biosu wszystko wrocilo do normy.
Czy ktos sie spotkal juz z takim zachowaniem nagrywarki?? |
Cytat:
|
Cytat:
może podasz jakieś uzasadnienie? |
Cytat:
|
Ze swojej strony dodam, ze po zmianie biosu (spowrotem) z BCIC na BCHC, moge stwierdzaic ze ten ostatni jest lepszy i chyba mniej awaryjny. Jak juz pisalem na innym topiku, bios BCIC spowodowal u mnie ze plyty sie nie nagrywaly... Glupie, no nie? A jednak. Proces nagrywania przebiegal w 100% poprawnie, bez zadnych bledow, wszystko wygladalo jak podczas nagrywania. Gdy potem sprawdzalem plyte, okazywalo sie ze jest ona pusta. Po downgradzie na bios BCHC wszystko wrocilo do normy :) pzdr
|
Ja natomiast dodam ze u mnie nie zauwazylem takich rzeczy na biosie bcic, ktory aktualnie teraz uzywam. Nie widze specjalnej roznicy miedzy bcic i bchc. Na obu wypalone plyty wygladaja podobnie.
|
zgadzam si***281; z tym co napisa***322; Legoland :taktak:
du***380;o na BenQ nie wypalam ale moje do***347;wiadczenia s***261; podobne, tzn. nie zauwa***380;y***322;em aby co***347; sknocili w nowych BIOS'ach. |
Verbatim +R 16@16 SB on/on - wopc on - os off
Załącznik 34012 Potem jak sie przyjrzałem plytce to sie okazalo ze jest porysowana. Obie z cale`a. A tu Verb palony 8x Załącznik 34013 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:08. |