![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
|
Cytat:
:) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Palenie 12x na Verbie :> Załącznik 34425 |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/694283-post503.html Jakie wnioski ? :) |
Palona x12
Informacja ogólna Dysk: BENQ DVD DD DW1650 Firmware: BCIC Typ dysku:: DVD-ROM (MCC 03RG20 ) Wybrana prędkość: 8 X PI errors Maksimum: 40 średnio: 7.71 Całkowicie: 91833 PI failures Maksimum: 2 średnio: 0.01 Całkowicie: 66 PO failures: 0 Jitter Maksimum: 10.4 % średnio: 8.43 % Statystyki skanowania Upłynęło: 11:25 Liczba przykładów: 16787 Średni odstęp skanowania: 8.00 ECC Zakłócenia usunięte: 0 |
A ja miałem jazdę- kupiłem szpindel PLATINUM CD-R niestety okazało się, że nie są od Riteka a Plasmon :(
Pierwszy raz nie udało mi się nagrać PLATINUM z powodzeniem w mojej historii - 1 z płytek. Dodam, że z prędkością x12 - tak nagrywam jak zawsze z nią.. Tymczasem przypadkowo następną nagrałęm x48 i.......... TEST JAKOŚCI 97 % !! http://img170.imageshack.us/img170/1...cfc14nobr2.jpg To jak to jest szybciej znaczy lepiej hehe ? |
Czasami tak, czasami nie. Du***380;o zale***380;y od jako***347;ci no***347;nika i by***263; mo***380;e od jakiego***347; przyp***322;ywu farta ;D
|
Cytat:
U mnie jest tak - nagrywam Verbatimy np z 8x , 12x, to zawsze albo na poczatku albo w srodku lub na koncu zwalnia do 4X ! Też tak masz ? Jest to wina biosu ? Denerwuje mnie nagrywanie 4x - 16 min :O |
OK już wiem, że jest to wina Biosu :) w BCDC nie zwalnia
|
Witam....
od razu uświadamiam że nie znam się na wgrywaniu firmware, ani na tych wykresach które prezentujecie wcześniej. Jestem po prostu zwykłym, szarym użytkownikiem nagrywarki... Zakupiłem ją jakiś czas temu. Wszystko było ok. Po zmianie płyty głównej i procesora na lepszy zaczęły się zaczynać schody. Używam cały czas tego samego oprogramowania i ustawien QSuite2.1 domyślnych... Komputer podczas nagrywania głównie - ale i nie tylko - dużej ilości danych się wiesza i bez reseta się nie obejdzie. Nie mam żadnych logów, bo nawet nie wiem skąd je brać. Z góry dziękuję za zainteresowaniem się moim problemem... |
hmm.....sprawd***380; pami***281;***263;, je***347;li masz dwie ko***347;ci, jedn***261; wyjmij itp.
|
Kości były sprawdzane, są w idealnym stanie...
dla większej jasności wklejam konfigurację sprzętową... Płyta - Prawdopodobnie Via Apollo Pro 133A - VT82C686B, Procesor - Celeron 600Mhz/S370, Pamięć - 2x128 i 64mb, Dysk - Seagate U6 ST320410A 20GB = 8gb +11gb, Grafika - Diamond A200 8mb AGP, Dźwięk - Zintegrowany zgodny z AC97, Tuner TV - AverMedia AverTV Go 007 + FM, System - Windows XP Professional SP2 (2600) HP Release. Nie wiem jakim sposobem mam DVD na ATA33... może to mieć jakiś wpływ na stabilność podczas nagrywania? |
jaki zasilacz?
bo widze ***380;e masz dwa HDD, tunerTV, 2 ko***347;ci pami***281;ci. proponuje.... wgranie nowszego biosa do p***322;yty g***322;ownej. sprawdzi***263; na innej ta***347;mie, nagrywarka podpi***281;ta oczywi***347;cie pod IDE2. no i ten zasilacz. |
Zasilacz ok, nagrywarka na master IDE2
jeden HDD podzielony na partycje i z tego takie dziwne r***243;wnanie. trzy ko***347;ci 2x 128 i jedna 64 sprawdz***281; wymienie ta***347;m***281; najpierw na bodajrze 80tk***281; i zobacze co bedzie. Biosa zostawi***281; na koniec. |
Zmiana taśmy, zmiana biosu na BCFC nic nie dała...
Mam takie wrażenie, że moja poprzednia płyta główna, która zaczynała świrować uszkodziła napęd. Jako że jest jeszcze na gwarancji uda się do Saturna gdzie została zakupiona i wymienią... chyba... |
Kurcze dopadłem takie dobre płytki RICOH JPNR03 ale test ja wiem t aki sobie
podzielcie się spostrzeżeniami ... http://img341.imageshack.us/img341/9...0071420qq4.jpg PS: Może opłaca się przejść na wyższy BIOS ? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
cholera od jaki***347; 3miesi***281;cy benq m***243;j ma problem z otwieraniem paszczy ot wci***347;nienie si***281; raz przycisk/kliknie na wysu***324; w moim komputerze, i s***322;ycha***263; tylko odg***322;o***347; jakby chcia***322; wysun***261;c tacke ale nie m***243;g***322; i tak z 2, 3 razy to si***281; powtarza (po 1 wci***347;ni***281;ciu), dopiero gdzie***347; po 2-3 wci***347;ni***281;ciach przycisku otwiera si***281; normalnie. No i nie wiem czy go wysy***322;a***263; do serwisu, bo gwarancja si***281; ko***324;czy za troche ponad miesi***261;c i jakby odes***322;ali mi gorszego albo zepsutego (jak niekt***243;rym pono***263; si***281; zdarzy***322;o) to by***322;aby lipa, bo aktualny egzemplarz w miare dobrze nagrywa a wci***347;ni***281;cie przycisku kilka razy mi nie przeszkadza zbytnio.. mia***322; kto***347; podobny problem?
|
Cytat:
wyprostować spinacz i nie przejmować się ;) |
Cytat:
Żeby oczernić wspaniałe napędy firmy BenQ Tego problemu nigdy nie było, nie ma i nie będzie :nie: To pomówienia wyssane z palca, świadczące tylko o tym Że użytkownik nie potrafi poradzić sobie z dobrym sprzętem :ysz: :czar: |
dzi***281;ki za info, przeczyta***322;em, i chyba jednak wy***347;le nap***281;d na wycieczk***281; zanim nie zacznie wi***281;kszych foch***243;w stroi***263;
|
m***243;j benq ***347;wiruje tak samo jak Tw***243;j plecak, ale niechce mi si***281; go oddawa***263; na gwarancji... nawet nie wiem czy jeszcze jest hehehe czasami musze w niego waln***261;***263; :P ***380;eby si***281; otworzy***322;, pozatym dzia***322;a bez zarzutu. :D
|
BenQ nagrany na BenQ||
BenQ DVD+R MID : DAXON AZ3 Made in Malaysia BenQ DW1650 fw BCIC SolidBurn: On NERO 2015 x8 http://forum.cdrinfo.pl/f28/benq-dvd...5/#post1296192 :) |
Ilość załączników: 8
Platinum CD-R Plasmon 97m27s18f
BenQ DW1650 fw BCIC Nero 2016 x12 Załącznik 78900 Załącznik 78901 Załącznik 78902 Załącznik 78903 Załącznik 78904 Załącznik 78905 Załącznik 78906 Załącznik 78907 |
W wątku o wyborze nagrywarki pisałem, że szukam dobrego napędu do testów, ale mam u siebie właśnie model BenQ 1650 z firmware BCIC. Miałem to szczęście, że w kompie, który dostałem kilka lat temu znajdował się ten właśnie Benek, choć wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to taki fajny sprzęt. Jednak zastanawiam się, czy aby na pewno jest z nim wszystko ok. Po pierwsze, to ma on problem z odczytem niektórych oryginalnych, tłoczonych płyt audio, które na pozostałych moich napędach działają prawidłowo. Po włożeniu jednej takiej płyty z napędu słychać jakieś zgrzyty. Gdy chcę ją przetestować w NCDS, to czasem test w ogóle nie chce ruszyć, natomiast jak już ruszy, to potem następuje dziwne zjawisko. Test dochodzi do 85% i potem leci od 78 do 85 i tak w kółko, a w tym czasie wskakuje lawinowa ilość błędów. Na innej płycie też miałem podobny problem. I tutaj pojawia się kolejna dziwna dla mnie sprawa. Na niektórych płytach w zaawansowanym teście pokazują się niekorygowalne błędy CU, ale zgrywając taką płytę np. w EAC (też na BenQ) wszystko jest w porządku, sumy kontrolne zgrań zawsze zgodne i nie ma mowy o jakichś błędach CU, które są widziane w NCDS lub ODC. Nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Czy według was z moim BenQ jest jakiś problem czy po prostu z niektórymi płytami się nie lubi, nawet tłoczonymi? Aha i na koniec jeszcze jedna kwestia. Czy w NCDS zwykły test jakości i ten zaawansowany działają jakoś inaczej? Dlaczego skanując płytę w zwykłym teście nie ma błędów C2, a już w tym zaawansowanym się one pojawiają? Wiem, że każdy test daje trochę inne wyniki, ale powtarzałem wielokrotnie zwykłe oraz zaawansowane testy i właśnie na zwykłym błędów C2 brak, a w zaawansowanym były. Przeglądałem wątek "STARCIE GIGANTÓW" i tam widać taki przypadek. Nie mogę jeszcze ze względu na ograniczenia forum wstawiać żadnych linków, więc napiszę, że chodzi o post #58 i pierwsze trzy screeny.
|
Zaczął bym od wyczyszczenia napędu i koniecznie nowy samar na prowadnice ..
Rozmontowywanie i czyszczenie napędu optycznego. |
Soczewkę czyściłem izopropanolem i na sucho patyczkiem higienicznym, cały napęd przedmuchiwałem. Smaru nie nakładałem. Myślisz, że to może pomóc, skoro problem występuje tylko na niektórych płytach? Mi się szczerze mówiąc nie wydaje. Bardzo proszę odnieś się też do mojego ostatniego pytania o różnice w zwykłym i zaawansowanym teście, które również wystąpiły u Ciebie na podobnym modelu.
|
Jeżeli bardzo długo napęd nie był używany to często smar przysycha na prowadnicach i sprawia podobne kłopoty jak u Ciebie .
Również problemem może być słabsze OPU czy też problemy na linii napęd -kontroler - program testowy . Możesz wrzucić testy gdzieś na zewnętrzny serwer . Jak przedstawiają się testy odczytu płyt z którymi BenQ ma problem przy discquality ? Najlepszy i najbardziej miarodajny według mnie na BenQ jest test discquality CD przy stałej prędkości przekładni x8CLV . Tylko najdłużej trwa.. Załącznik 86948 Załącznik 86949 |
Nie mogę wrzucać żadnych linków nigdzie, dopóki nie będę miał przynajmniej 10 postów. Wykluczam problemy z komunikacją, bo sprawdzałem różne taśmy, kanały IDE, systemy. Gdyby to było coś z komunikacją, to problem byłby z każdą płytą. Jeśli masz na myśli test odczytu w zakładce ScanDisc, to tam wszystko na zielono, ale tam nawet biorąc całkowicie zjechaną płytkę mam wszystko na zielono, więc ta funkcja jest guzik warta. Kiedy już w ScanDisc zaznaczę drugą opcję, to wtedy dzieje się to, co w disc quality. Jeśli chodzi o te różnice w testach, to wziąłem świeżo nagraną płytkę, ustawiłem 8 X CLV i też w zwykłym teście 0 błędów C2, natomiast w zaawansowanym już ich troszkę było. Dla pewności zrobiłem testy kilka razy. Zresztą na Twoim screenie też widać, że zwykły test 0 C2, a zaawansowany 6 błędów E22, czyli dwuznakowe C2, które raczej w zwykłym teście też powinny wskoczyć.
Dodam jeszcze w osobnym poście, żeby być bliżej 10, że te problematyczne płyty zgrywają się na BenQ w EAC z poprawnymi sumami kontrolnymi, choć czasem też słychać jakieś odgłosy z napędu i widać falowanie prędkości. Jednak w EAC odczyt jest poprawny, a w takim NCDS czy ODC lawina błędów. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. Może kiedyś załatwię jakiś podobny model BenQ albo taki sam i sprawdzę. |
Ilość załączników: 4
Szkoda ze nie możesz dodać testów \ powinieneś móc chyba jednak dodać załącznik do postu w postaci screen testu. .
Nie chodzi mi o komunikację na poziomie połączenia taśma \kontroler . Testy discquality są procesem bardzo zaawansowanym i nie zawsze na każdym kontrolerze IDE \ hardware wychodzą prawidłowo . Nie zawsze programy testowe prawidłowo działają w zaawansowanych testach. Co do błędów C2 jest trochę inaczej jak myślisz \nie jest to czysto matematyczna suma : BLER \ C1= E11+E21+E31 C2 = E12+E22+E32 Każdy poziom błędów ma swój limit występowania w ciągu sekundy . W przypadku mojego testu i wspomnianego błędu E22 (6) to jest bardzo mało - średnia błędów dla całej płyty wynosi 0,00 . Błędy E12\E22 są całkowicie korygowane i ich dopuszczalna ilość w przypadku składowej do C2 jest dużo większa jak E32. Każdy błąd E32 nawet w wymiarze 1 będzie widoczny na teście w wyniku C2 Załącznik 86950 Tutaj komplet testów- odczytu i discquality na NeroSpeedDisc na BenQ DW1650 Działa u mnie wszystko prawidłowo i jak trzeba . Załącznik 86951 Załącznik 86952 Załącznik 86953 |
To wyjaśnienie do mnie dociera, dzięki czary2mary! W ogóle wielki szacunek i podziw za to, co robisz. Przeglądam to forum od wielu lat i Twoje posty oraz kilku innych osób to kopalnia wiedzy. Ja płytami pasjonuję się od niedawna, ale nieźle wsiąkłem. Coś jest w tych plastikowych krążkach, że nie potrafię całkiem przestawić się na wirtualne pliki. Załącznika nie próbowałem, sprawdzę później. A jak się nie da też, to najwyżej zapostuję gdzieś jeszcze i po problemie.
|
Spróbowałem przetestować problematyczną płytę prędkością 8 X CLV i poszło, nie było cyrków z lawinową ilością błędów i zapętlaniem się testu w nieskończoność. Muszę nasmarować te prowadnice, ale czego najlepiej użyć? Pewnie nic takiego nie posiadam i trzeba będzie zakupić. I drugie pytanie mam o różne wyniki Jitter w NCDS i ODC, nie tylko u mnie, ale u Ciebie. Zauważyłem, że średnie i maksymalne wartości Jittera są w ODC niższe od tych w NCDS. Dlaczego tak jest i które wartości są bardziej wiarygodne?
|
Nie mogę już edytować posta, więc w nowym dodaję załączniki z testami w NCDS oraz ODC wczoraj wypalanej płytki. Widać wyraźną różnicę w Jitterze.
Załącznik 86986 Załącznik 86987 |
Strusionek, na przyszłość: tłoczonych płyt nie testuj proszę, nie daje to żadnych miarodajnych wyników co do płyty oraz stanu Twojego napędu.
Przeglądając powyższe testy (zamieszczone przez Ciebie obrazki) na moje oko laser (przynajmniej CD) jest jak najbardziej sprawny. Skan jest poprawny. :) |
Właśnie o to też się miałem pytać, czy czasem tłoczonych płyt nie powinienem testować. Coś w tym jest, bo na CD-R takie cuda się nie dzieją. A co sądzisz o różnicach w Jitterze między NCDS a ODC?
|
Strusionek, moim zdaniem napęd zdrów, wiadomo, swoje lata ma, ale do testów i palenia posłuży. To na co Czary2mary zwraca uwagę przy tych konstrukcjach i co mogę potwierdzić, optyka się dość szybko grzeje ale jeśli będziesz go oszczędzał to posłuży jeszcze długo :)
|
Też myślę, że napęd zdrów, ale już nie o to pytam. Pytam o te różnice w Jitterze zakładając 100% sprawny napęd. U czary2mary w testach też to zauważyłem. Może się czepiam, ale ciekawi mnie to i które wyniki według Was są bardziej wiarygodne. Tak jak pisałem w ODC Jitter prezentuje się lepiej, w NCDS zwłaszcza max Jitter potrafi wysoki wskoczyć. Aha i prowadnice mimo wszystko posmaruję, bo zgrzyty podczas czytania niektórych płyt mogą być właśnie tego efektem. Czekam więc na odpowiedź, czego użyć w tym celu.
|
Prowadnice czyścimy izopropanolem z pozostałości starego smaru i zanieczyszczeń .
Świetnie się sprawdza jako nowy środek smarny wazelina techniczna czy grafitowe smary czy w miarę gęsty olej maszynowy. Co do jitter na NSD i ODC to rzeczywiście Nero Speed Disc pokazuje wyższe wyniki . Trudno powiedzieć dlaczego \ albo jest inaczej liczony lub metoda pomiaru jest inna ..Również program jest bardzo stary i może tak być ze na nowszych systemach i interfejsach STPI działa inaczej . Zdecydowanie bardziej zbieżny z wynikami jitera na napędach Plextor są testy w programie Opti Drive Control który jest dużo nowszy i bardziej zaawansowany. |
Pięknie dziękuję! :) Jak nasmaruję, to dam znać, czy już te dziwne odgłosy dochodzące z napędu podczas czytania niektórych płyt ustąpiły.
|
Strusionek, przeglądałem swoje testy, u mnie wybitnej rozbieżności nie widzę. "Wyskoczyć" w Nero wyskakuje w momencie kiedy napęd staje lub rozpędza się (w międzyczasie), widocznie komenda lub dane są przez program interpretowane inaczej (jako skok wartości jitter) względem ODC. Z drugiej strony, Nero miał swoje czasy świetności w okresie produkcji m. in. tych Benq, stąd też na Windows XP i chipach Intela nie ma takich anomalii, albo przynajmniej nie na dobrych nośnikach.
Kolejna rzecz, ODC u mnie ma problemy z testowaniem DVD na BENQ 1640/1650 i tu jestem skazany na Nero. CD idzie bez problemu. :) |
Jeszcze zastanawia mnie spora różnica w wynikach między BenQ a LiteOn. Dużo przeglądałem tych Waszych testów i w testach na BenQ liczba błędów jest znacznie wyższa od tych na LiteOn. Bardzo fajnie to widać w "STARCIU GIGANTÓW". Między Benkiem a Plexem nie ma takich różnic. Co sądzicie o tych bardzo optymistycznych wynikach na Litkach?
|
Zobacz tutaj.
|
Benq a Lite-ON to całkiem inna sprawa
akurat u mnie na Benq 1640 mogę sprawdzić na 1655 bo 1650 nie mam i teź na XP :-) bo zmajstrowałem sobie zestawik na ori XP prof :-) ale scany maja 95% powtarzalności Załącznik 87026 Załącznik 87027 |
Ok, kumam. Może jestem zbyt dociekliwy, ale cóż taki już jestem. Przetestowałem w NCDS oraz ODC z prędkością 4 X CLV (na takiej widziałem tutaj testy DVD na BenQ) płytkę TDK DVD-R ze zdjęciami/filmikami nagraną 9 lat temu i pokazały się w obu testach krytyczne błędy PO. Potem skopiowałem wszystkie dane z płyty na dysk. Sprawdziłem sumy kontrolne wszystkich plików na płycie i dysku - identyczne. Jak mi to wytłumaczycie? Może ja czegoś nie rozumiem, ale skoro błędy PO = utrata danych, to jakim cudem wszystko się skopiowało? Moim zdaniem te wyniki z testów są jakieś na wyrost i niewiarygodne. W załącznikach screeny testów.
Załącznik 87029 Załącznik 87030 |
Najpewniej programy testowe zakwalifikowały błędy jako POF a Blok Error Rate w napędzie mimo wszystko dał radę popranie skorygować błędy. Czy kopiowałeś dane napędem BenQ ?
Przy bardzo dużej ilości błędów takie rzeczy mogą się zdarzyć . |
Tak, kopiowałem i testowałem tym samym napędem. Tak samo miewam z wieloma tłoczonymi płytami, które sprawdzałem. Jak pisałem w NCDS i ODC były błędy E32 w testach, a zgrywając w EAC płyty w całości kopiowały się poprawnie. @Leman39 pisał, żebym nie testował tłoczonych płyt, bo wyniki nie są miarodajne, ale tutaj wziąłem nagrywane DVD i też. A Ty @czary2mary co sądzisz o testowaniu tłoczonych płyt? Powinienem tylko nagrywane sprawdzać?
|
Wpływ na takie wyniki mogą mieć mocne mechaniczne uszkodzenia nośnika które powodują bardzo dużo odchyleń wiązki lasera i bardzo dużo błędów odczytu.
Teoretycznie nie ma przeszkód dla testów discquality płyt tłocznych ale tak jak Leman39 napisał wyniki są zniekształcone przez trochę inną budowę techniczną takich płyt. Wytłoczona płyta, zawiera tylko te dane które zostały na niej zamieszczone w procesie tłoczenia. Zazwyczaj błędy są zwykłymi błędami odczytu ewentualnie wadami czy błędami tłoczenia . |
Dzięki za wytłumaczenie. W ogóle dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie, jestem mądrzejszy. Będę testował płytki tylko nagrywane używając w NCDS zwykłego testu jakości, żeby sprawdzić ocenę nośnika, a w ODC CD Bler dla bardziej szczegółowych wyników. Niedawno robiłem w EAC obrazy swoich oryginalnych płyt i za jakiś czas mam zamiar zakupić trochę dobrych nośników. Wtedy dopiero na poważnie będę nagrywał i testował. Może podzielę się jakimiś testami tutaj na forum. Wypalać będę na LG GH22LS50, bo np. Plasmona nagrał mi lepiej od BenQ 1650 czy Samsunga SH-224 GB. Do tego nagrywając na tym LG nie ma problemu z offsetem zapisu, który jest na pozostałych moich nagrywarkach. Mógłbym to korygować nagrywając przez EAC, ale bardziej wolę do nagrywania Burrrn. Wiem, że ten offset to są jakieś minimalne drobiazgi nie do wychwycenia, ale ja chcę mieć kopię idealną. Jakie nośniki wybiorę jeszcze nie wiem, ale głównie rozważam TY oraz Ritek. Najpierw jednak jeszcze w przyszłym tygodniu załatwię jakiś smar do BenQ i dam znać, czy lepiej się sprawuje. Na razie to tyle ode mnie.
|
Jednak postanowiłem nie rozbierać już mojego BenQ w celu smarowania prowadnic, bowiem moim zdaniem nie jest to konieczne, a jeszcze bym coś popsuł. Zrobiłem trochę testów CD-R i wszystko wydaje się być z nim ok, więc zostawię go w spokoju. I tak tylko do testów mi będzie służył, bowiem od zgrywania i nagrywania mam inne napędy. Być może w przyszłości jeszcze go nasmaruję, ale na razie zostawiam temat.
|
Gimnastyka mogła pomóc - w BenQ dobry smar był :)
|
Przygotowałem testy płytek kupionych od @czary2mary. Jest to 8 różnych CD-R, każda z innym kodem ATIP. Wszystkie płyty wypalone na LG GH22LS50 TL03 w programie Burrrm 1.14 beta2 z prędkością 16x. Użyto identycznego obrazu CUE. Zapis odbywał się wczoraj, tj. 21 lutego 2017 roku. Płytki wypalane jedna po drugiej. Poprawnie wypaliło się 7/8. Niestety podczas zapisu Maxell Music Printable CD-R Audio 97m17s09f pod koniec coś się popsuło. Napęd zaczął na zmianę przyspieszać i zwalniać i to trwało jakoś od 85% do 100%, potem wyświetlił się error. Nie pamiętam dokładnie, ale było tam coś o problemie I/O. Myślę, że zdarzył się jakiś nieoczekiwany problem, raczej wykluczam wadę płytki, bo do tego fragmentu nagrała się dobrze. Test zatrzymuje się całkiem na 84,7%, a w CD Bler zatrzymuje się na 84,7% i zaczyna naliczać lawinowe ilości błędów, więc już nawet nie wrzucam tego. Muszę jeszcze wspomnieć o płytce palonej jako druga, tj. Sony CD-R 97m17s06f, na której pojawiła się lawinowa ilość błędów. Tutaj obstawiam wadliwą sztukę. Do testów w całości wykorzystałem program Opti Drive Control 1.70, ponieważ według mnie jego wyniki są bardziej wiarygodne, zwłaszcza Jitter. W NCDS ilość błędów podobna, ale Jitter coś świruje. Poza tym widzę po screenach, że np. @czary2mary testy na swoim BenQ 1640 robi tylko w ODC, więc i ja tak robię ze swoim 1650. Obrazki wrzucone na zewnętrzny serwer Elektrody, z którego pliki nie znikają. Według mnie tak będzie lepiej z tego względu, że taka duża ilość zdjęć powoduje problemy z wczytywaniem strony na starszych komputerach. Niestety właśnie przeglądając to forum mam z tym często problem na starym kompie. Tyle tytułem wstępu, zapraszam do części właściwej.
1. Maxell Music XL-II 80 CD-R Audio 97m15s17f SC: RAA80M-52312 80DA 6A HS: ZBA603173458LD17 http://obrazki.elektroda.pl/1544360000_1487758427.png http://obrazki.elektroda.pl/2005432700_1487758428.png http://obrazki.elektroda.pl/9855292100_1487758428.png 2. Sony CD-R 97m17s06f SC: C01650 HS: 4151 19 M C 22502 http://obrazki.elektroda.pl/3953585400_1487758536.png http://obrazki.elektroda.pl/1989651800_1487758536.png http://obrazki.elektroda.pl/5421727700_1487758537.png 3. Verbatim CD-R DigitalAudio 97m34s23f SC: ZE4347-CDR-A80A AZO HS: 173 50LG 0935 http://obrazki.elektroda.pl/8778346200_1487758575.png http://obrazki.elektroda.pl/7418486900_1487758576.png http://obrazki.elektroda.pl/3761886600_1487758576.png 4. Sony CD-R 97m24s16f SC: U5-5122 HS: 8169 52MA 42237 http://obrazki.elektroda.pl/3184145700_1487758608.png http://obrazki.elektroda.pl/6223926300_1487758609.png http://obrazki.elektroda.pl/2091102300_1487758609.png 5. Maxell CD-R Music Printable 97m32s19f SC: R052-2639-8168 HS: F74012722 02439 04 http://obrazki.elektroda.pl/2234365400_1487758657.png http://obrazki.elektroda.pl/3688917300_1487758657.png http://obrazki.elektroda.pl/2932294200_1487758658.png 6. Maxell Music Printable CD-R Audio 97m17s09f SC: AO037Q CDR-DA HS: 5314 11B D 2779 A http://obrazki.elektroda.pl/4874870000_1487758713.png http://obrazki.elektroda.pl/5313988600_1487758714.png 7. TDK CD-R Printable 97m15s05f SC: (12089103) T80-UG-5 HS: Z1EH A09A N904001193 A34 http://obrazki.elektroda.pl/8096482500_1487758966.png http://obrazki.elektroda.pl/7340337700_1487758967.png http://obrazki.elektroda.pl/1810517200_1487758968.png 8. JVC CD-R PRO Silver Printable 97m24s01f SC: 80 PG8965 HS: LA46900429580_JVC http://obrazki.elektroda.pl/9993441200_1487758999.png http://obrazki.elektroda.pl/8919864000_1487759000.png http://obrazki.elektroda.pl/8748909500_1487759000.png Co tu dużo pisać, TY wymiata. Dodam, że to mój pierwszy w życiu wypalony dokładnie o 16:51 :D Na koniec mam jeszcze dla Was bonus. Każdą z płytek testowałem na wieży kupionej jeszcze przez mojego dziadka w 1990 roku, która byle czego nie odtwarza. Płytki oceniałem w pięciostopniowej skali. Testowałem, że tak to ujmę niemy odczyt składający się z odczytania TOC, rozpoczęcia odtwarzania, przeskakiwania do przodu, do tyłu. Przy ocenie brałem pod uwagę poprawność, ale i szybkość tych operacji. Nie odsłuchiwałem płyt pod względem ewentualnych przeskoków poza nr 2, czyli indyjski Sony CD-R z lawinową ilością błędów, gdzie na wieży nie dało się tego słuchać. 1. Maxell Music XL-II 80 CD-R Audio 97m15s17f - 5/5 2. Sony CD-R 97m17s06f - 3/5 (pomijam w ocenie słyszalne przeskoki) 3. Verbatim CD-R DigitalAudio 97m34s23f - 4/5 4. Sony CD-R 97m24s16f - 5/5 5. Maxell CD-R Music Printable 97m32s19f - 5/5 6. Maxell Music Printable CD-R Audio 97m17s09f - 5/5 (pomijam w ocenie to, że płyta nie wypaliła się poprawnie do końca. Tam gdzie wypaliła się poprawnie, śmiga jak tłoczona) 7. TDK CD-R Printable 97m15s05f - 5/5 8. JVC CD-R PRO Silver Printable 97m24s01f - 5/5 Może niewiele wniosłem, ale chciałem w jakimś stopniu przyczynić się do rozwoju tego forum. Może komuś te informacje się przydadzą. Dziękuję @czary2mary za rzetelną realizację zamówienia. Mam jeszcze na koniec 2 pytanka. Czy płyta nr 1 to jest Ritek z Chin czy Tajwanu? Podałem kody odczytane z płyt, ale zostawiam to Wam, bo sam ich nie potrafię zidentyfikować. I drugie pytanie, to czy patrząc na te testy można stwierdzić, że z moim Beniem wszystko gra? Ja myślę, że tak :) |
Cytat:
|
Twój LG też bywa wybredny co do nośników ;)
Niemniej, całkiem ładnie, zwłaszcza Maxell XL, o TY nie wspominam, bo wiadomo, że to półka najwyższa z możliwych :) |
Jeszcze myślę zakupię po jednej sztuce tych płyt z problemami i sprawdzę. Oba nośniki z indyjskiej tłoczni MBI. Gdzieś czytałem tutaj na forum dzisiaj, że @czary2mary też miał na jakimś LG problem jakiś czas temu z nośnikami MBI. Mój LG na pewno nie należy do wybitnych nagrywarek, ale generalnie wyniki są niezłe i nie wiem, czy będę szukał czegoś lepszego do wypalania. Zwłaszcza że wypalam bardzo mało nośników i obecnie tylko CD-Audio. Yudena nigdy wcześniej nie miałem, chciałem się upewnić, czy on taki wspaniały. No i jest wspaniały, bije wszystko inne na łeb. Na pewno jeszcze parę sztuk zakupię na oficjalne kopie swoich ulubionych płyt.
|
Spytam tylko. Czemu obrazki wrzucasz na zewnętrzny serwer (elektrody), skoro możesz u nas? Tu też nie znikają i widać bez klikania. :)
|
Napisałem o tym wcześniej, choć nie do końca wyjaśniłem. Za bardzo nie wiedziałem jak wgrać aż tyle zdjęć, bo miałem w załącznikach miejsce tylko na 5, to po pierwsze. A po drugie właśnie nie chciałem, żeby się od razu ładowały, bo na starszym kompie tyle zdjęć to totalna zamuła i strasznie dużo scrollowania. A jak ktoś oszczędza na transferze danych, to też może być kłopot. Moim zdaniem lepiej jest, żeby zdjęcia otwierać sobie samemu. Na innych forach było coś takiego jak spoiler i w to klikając zdjęcia się pokazywały, ale tutaj chyba tego nie ma.
|
No OK, rozumiem argumenty. Jednak mało kto ma już dziś tak starego kompa, żeby przy tym wymiękł, na mobilnych można wyłączyć obrazki i raczej tylko na nich są limity transferu. Ja wolę scrollować, niż klikać w linki, dlatego zapytałem.
A obrazków można dodać 20 do jednego posta (u nas). |
Akurat ja mam właśnie kompa z 2005 roku, w którym siedzi mój BenQ do testów i tam ostro tnie. Na kompie z 2013, gdzie siedzi LG oczywiście nie ma żadnego problemu. Moich zdjęć było bodaj 23, więc i tak bym się nie zmieścił.
|
Spoko. Możesz tak robić, jak ci się chce - to akurat dla ciebie więcej roboty z uploadem i wklejaniem linków.
Jak masz więcej obrazków, niż limit (20) to wklejasz w kolejnym poście. Czary2mary wyrobił już sobie na tym doktorat :D |
Jak będę wrzucał kilka fotek, to wtedy wkleję bezpośrednio, ale jak więcej, to wolę w linkach. Myślę, że taki kompromis jest ok. Serwer Elektrody wybrałem dlatego, że znam go od wielu lat i właśnie zdjęcia z niego nie wyparowują jak z innych hostingów.
|
Ilość załączników: 8
@Strusionek to cud że taka kompilacja LG GH22LS50 +Burrrm 1.14 beta2 i tak tyle poprawnie zapisała Tobie płyt :wow:
LG-GH55LS50 - pierwsze co robię jak widzę ten napęd otwieram szeroko okno . Według mnie to najgorszy model jaki LG skonstruowało i wyprodukowało .. Soft się tam często zawiesza co najpewniej się zdarzyło na Maxell CD-R Audio Printable .. Co do Sony CD-R x48 ATIP\ 97m17s06f tłocznia Moser Baer zobacz poniżej co Plextor PX-760A fw.1.07 wyprodukował na tym nośniku..... Burrrm 1.14 - 2005 r ......dobrze współpracuje i posiada wsparcie jedynie ze starszymi napędami głównie jedynie typu CDRW ... Zupełnie nie przystosowany do nowszych interfejsów SPTI..... Wbrew pozorom milion czynników ma wpływ na dobry zapis - to nie jest tak że wkładamy dobrą płytę i musi być świetnie .... droga przed Tobą jeszcze daleka ...;) Co pokazuje wynik porównawczy Sony CD-R x48 97m17s06f MBI Sony CD-R x48 ATIP\ 97m17s06f tłocznia Moser Baer Plextor PX-760A fw.1.07 ImgBurn 2.5.8.0 x8 log: Kod:
I 06:59:50 ImgBurn Version 2.5.8.0 started! Załącznik 87284 Załącznik 87285 Załącznik 87286 Załącznik 87287 Załącznik 87288 Załącznik 87289 Załącznik 87290 |
LG GH55LS50 rzeczywiście bywa kapryśny, w biurze mamy go do archiwizacji na DVD+RW, z którymi radzi sobie dobrze, co do CD-R, bywa, iż nagranie małego pliku dla Księgowej go przerasta, dopiero za 2-gim razem wypala, na zmianę Verbatim CD-R EP i HP CD-R Taiwan. ;)
|
Nieźle mnie @czary2mary teraz sprowadziłeś na ziemię. Bardzo dziękuję za te informacje. Burrrn zupełnie nie chciał mi nic nagrać na Samsungu SH-224GB z 2016, ale z LG nie było generalnie problemów, nagrałem tak przez lata bardzo dużo CD. Ostatnio się zastanawiałem czy używać Burrrna, czy ImgBurna, który z Samsungiem nie miał żadnych problemów, bo jest i oczywiście znacznie nowszy. Raczej przestawię się na ImgBurn. A jeśli chodzi samą nagrywarkę, to też mogę rozważyć coś innego. Żeby nie było off-topu zapytam się o to w osobnym w temacie.
|
Yuden i kiepskie traktowanie
Cytat:
Załącznik 90870Załącznik 90871 Na ok. 30 płyt różnego sortu, to jeszcze jakiś Msonic od Gigastore zaczął mieć problemy, a pozostałe taniochy typu Ritek/MBI nie noszą znaków żadnych problemów (Platinumy od Riteka z wierzchu dość przyżółkły, ale od spodu nic nie widzę). Oczywiście płyty nie oszczędzane w żaden sposób, przechowywane w futerale CD-Action ;) |
Przyjechał, cieszę się, że odzyskałem tego klasyka. Nareszcie będą działały testy jitter, cd bler i inne zaawansowane. Jaki ja byłem głupi, że kiedyś sprzedałem swoją sztukę.
Załącznik 101021 |
moja kolekcja przepadła po przeprowadzce... takie czasy życie
|
Ilość załączników: 9
PlexDisc MEDICAL DISC DVD-R Printable OptoDisc Tajwan MID: OPTODISCR016
BenQ DW1650 fw BCIC ImgBurn 2.5.8.0 x8 Płyta dosyć mocno porysowana w transporcie. Załącznik 101581 Załącznik 101582 Załącznik 101583 Załącznik 101584 Załącznik 101585 Załącznik 101586 Załącznik 101587 Załącznik 101588 Załącznik 101589 |
Ilość załączników: 5
Dziś przyjechał mikołaj z BENQ 1650, cena 9 zł + 15 zł przesyłka :)
W napędzie fabryczny bios BCAC, na firmwarehq.com nie widzę tej wersji, ktoś umie/chce zgrać BCAC zanim go zaktualizuję? W QSuite wszystkie ustawienia są standardowe, Solid Burn czysty, czyli ktoś palił tylko "znane" nośniki? Załącznik 110350 Załącznik 110351Załącznik 110352 TRT dość słabo wygląda, dziewiczy skan: Załącznik 110354 po czyszczeniu lasera: Załącznik 110353 Nie mam nowego smaru, ale stary wydawał się dość rzadki, może się nieco rozrusza ;) |
Te modele BenQ DW1650\1655 dobrze jest sprawdzać na kontrolerze ATA .
Potrafią się na USB w testach odczytu "cuda wianki " wyprawiać . |
No to lipa. Skanowanie błędów DVD jakoś działa przy niskiej prędkości choć i wtedy napęd zwalnia punktówo do zera, za to o CD można zapomnieć, bo przy zatrzymaniu i rozpędzaniu sypie błędami. Teraz już wiem, dlaczego "wszyscy" preferują 1640.
|
Jak masz jakieś stare obudowy ATA\IDE - USB to możesz przetestować go na nich.
BenQ DW1640 to najwredniejszy napęd do adapterów\obudów USB jaki znam ...;) |
Może warto dodać ostrzeżenia w "stare ale jare" przy problematycznych napędach? :-)
W ODC TRT wygląda prawie dobrze, ale CD podobna kaszana. Jak czas pozwoli to podejmę następujące kroki: 1) najnowszy BIOS (bo nie widzę możliwości zrzutu oryginalnego), 2) adapter IDE->SATA+SATA->USB, 3) obudowa od GSA-5163D 4) śmietnik ;-) |
Cytat:
Spytam się chłopaków z "Ekipy" jak oni się na to zapatrują ;) 1- aktualizuj soft do najnowszego -nowsze softy lepiej pracują z USB 2- Tu raczej małe szanse na poprawną pracę -powinien być wykryty napęd i może działać w jakiś podstawowych funkcjach . 3- powinien działać 4. najpewniej napęd jest sprawny ale potrzebuje " muzealnego " sprzętu z kontrolerem ATA |
1 - zrobione - bez zmian,
2 - gdzieś posiałem przejściówkę przy porządkach, ale szanse małe, 1620 w takiej kombinacji miał problemy, 3 - jest jeszcze gorzej - TRT od razu się wysypuje zarówno w Nero jak i ODC, 4 - spróbuję zrobić parę wypałów, jak na razie DVD-RW bez problemu wypalił w Nero CD-DVD Speed. Mam nadzieję, że to już ostatni napęd PATA jaki mam (chyba że jakiś BD wpadnie zabytkowy ;) ). |
zenonz, nie ma najmniejszego sensu dodawać takowych informacji, dlatego, że dogadanie się poszczególnego napędu z danym kontrolerem pod USB czy nawet PCI/PCIe bywa wielce losowe. Poza drobnymi wyjątkami (wersje External, np. BENQ czy Liteon) nie były one w żaden sposób przewidziane do pracy z jakimkolwiek kontrolerem, zwłaszcza wyprodukowanym w obecnych czasach. Tak jak Czary2mary pisał, takie sprzęty najlepiej sprawdzać na Mobo z IDE, bądź sprawdzonych kontrolerach/kieszeniach.
Przykład z brzegu: Używam iHAP 122 W w obudowie od Plextor PX-755UF; wszystko działa wyśmienicie, testowanie, zapis, odczyt, natomiast podczas zapisu w ImgBurn licznik zapisów na każdą zapisaną płytę, zamiast jednej dodaje 5 z tego co pamiętam (w każdym razie liczbę większą niż 1). |
Leman39, chodziło mi o jakąś generalną formułkę, że napędy IDE/PATA to tylko na własną odpowiedzialność, bo znane są problemy z kompatybilnością ;) No ale ja już się przekonałem w praktyce, taka tylko luźna sugestia z mojej strony.
|
Zdarza się że nawet SATA napędy na kontrolerach SATA w określonych konfiguracjach pracują z kłopotami i problemami ...( sam mam kilka takich problemów )
Boję się że jak zaczniemy tę wyliczankę ...to nigdy nie skończymy ... |
Cytat:
|
Przetestowana kolejna alternatywa :)
5 - adapter IDE -> SATA, kabel SATA -> eSATA do laptopa Wynik - TRT DVD praktycznie gładki, CD idealny, przy próbie uruchomienia disc quality napęd się zawiesza. Tym sposobem daję sobie siana, z ciekawości wypalę na nim kilka płytek, może choć do tego się nadaje ;) Być może mój adapter IDE -> SATA ma inny chip niż te najbardziej kompatybilne. Z ciekawości podłączyłem tym kablem napęd przechrzczony na PX-LB950SA i PlexUTILITIES pięknie go rozpoznaje, więc wydaje się OK. EDIT: dołączam foto adaptera Załącznik 110583 |
|
Ilość załączników: 11
Dochodzę do wniosku, że mój napęd na mostkach chyba zachowuje się normalnie. Z tego co widzę u innych użytkowników ich egzemplarze 1650 też czasem zatrzymują się w trakcie skanów (widoczne szpilki na krzywej prędkości odczytu) a skanowanie CD-R przy prędkości 8xCLV daje zbliżone wyniki jak 1620 przy 40xCAV (jedynie jitter wychodzi mniej gładki, może laser od CD słabszy).
Kolejne wypały DVD wydają się być poprawne/dostateczne (jitter chyba jednak wyższy niż innych palników na tych samych nośnikach, RITEK F16 bardzo przeciętnie, widocznie nieco zmęczony egzemplarz). Verbatim DVD+R 16x MCC004 CMC Taiwan ImgBurn 8x Załącznik 111125Załącznik 111126Załącznik 111127 TDK DVD+R 16x RITEK F16 ImgBurn 8x, tuż po osiągnięciu prędkości 8x napęd zwolnił do 4x, ale wynik słaby Załącznik 111128Załącznik 111129 Imation DVD+R 16x MBIPG101 R05 ImgBurn 4x -> chciałem przetestować overburning :) Płytka działa bez problemu w PS3, większość napędów pod Win 7 protestuje przy robieniu obrazu oraz przy kopiowaniu dużego pliku o rozmiarze ponad 4482MB, także TRT na wielu napędach się wysypuje mimo odczytu disc quality do końca. Co ciekawe na płycie jest jeszcze 1 plik ok. 36MB i na niektórych napędach jest normalnie odczytywany, mimo, że nie są w stanie odczytać pierwszego lub zrobić obrazu :) Załącznik 111130Załącznik 111131Załącznik 111132Załącznik 111133Załącznik 111134Załącznik 111135 |
Maxell DVD+R Printable MID: RITEK F16 Ritek Tajwan
BenQ DW1650 fw BCIC NERO 2017 x8 Załącznik 111720 Załącznik 111721 |
Ilość załączników: 4
|
BENQ DVD DD DW1650 BCDC
Witam jestem tutaj nowy i chcialbym zaczerpnąć opini kolegow w sprawiem mojej nagrywarki.Mam problem z moją nagrywarka BENQ DVD DD DW1650 BCDC,do tej pory spisywała się super,ale od jakiegoś czasu pod czas nagrywania wystepuje błąd jak na zdjęciu.
https://images92.fotosik.pl/81/bc7fa9d9a1c213bdgen.jpg dodam że bardzo mi zależy na tym żeby ja przywrócić z powrotem do stanu z przed wystąpienia błędu. Wczoraj rozebralem napęd wyczyscilem laser,ale niestety efekt jest jeszcze gorszy,pod czas nagrywania wyrzuca mnóstwo błędów, dodam jeszcze że ostatnio bardzo ciężko wysuwala się szuflada tak że pomagałem jej paznokcie z boku albo z góry.Prosze o poradę co mogę jeszcze zrobić? |
Rozebralem jeszcze raz nagrywarke,ściągnąłem pasek z silnika,poczestowalem go kąpielą w gotującej wodzie,tak jak jeden z kolegów proponuje na forum i bingo jedna usterka usunięta, szuflada wysówa sie i wsówa znowu bez problemu.Przy tej okazji wyczyscilem laser jeszcze raz przy użyciu wacikow do uszu i preparatu Kontakt Ipa Plus, ale niestety nie ma poprawy.Mam pytanie czy mogę przy użyciu jakiegoś programu przetestować tą nagrywarke? bo płyty Verbatin DVD+R DL są dość drogie.
|
Ilość załączników: 3
Pobralem kilka programów z forum,do testowania nagrywarek,ale niestety nie posiadam takiej wiedzy zeby je do konca wykorzystac.Np w QSuite nie udało mi się podglądać Solid Burn nacisnalem na check i nic.Chcialbym tylko stwierdzić czy będę mógł używać tej nagrywarki do dalszej pracy,czy mogę się rozglądać za nową. Za wszystkie opinie i podpowiedzi z góry dziękuję.
|
Tak się dzieje ,jak nikt nie chce człowiekowi pomóc,może nie wszyscy są takimi wybitnymi specjalistami,po próbie wygrania nowego Softu BSRB przy pomocy programu BQFlasher,dodam że wszystko przebiegło pomyślnie, zrestartowalem komputer,ale nie stety po tym zabiegu mój komputer już nie widzi mojej nagrywarki,nie mogę nawet otworzyć szufladki.Teraz to już mogę ja wyrzucić na śmietnik.Dziekuje wszystkim za ich pomocne rady 0-w rozwiązaniu mojego problemu.
|
Spokojnie ... nikt tutaj nie nocuje 24\24h...
Tylko na pomoc jest już za późno .... wgrałeś firmware od innego modelu BenQ DW1640 :> Teraz niestety bez box serwisowego nic nie zrobisz... Tylko rzut do kosza został ... Ale to mała szkoda bo ona już trupem prawie była stąd problemy nawet z zapisem lead-in...... oprócz nowego lasera nic by jej nie pomogło...;) |
Dzięki za odpowiedź, trochu mi nie poszło, ale szukam już takiej samej,jak coś znajdę to się pochwalę moim nabytkiem,może wtedy ktoś pomoże wcześniej;)
Mam jeszcze jedno pytanie ,jaka według was jest najlepsza nagrywarka do palenia płyt z mapami do samochodu. |
Najlepsza nagrywarka do palenia płyt z mapami do samochodu jak dla mnie to Pioneer DVR-109\110\111\112\115\116\117\212\215\216\217...ewen tualnie Liteon iHAS B oraz oczywiście bardzo dobre jakościowo nośniki.
|
Czyli ten LiteOn ihas by się nadał 124-19 B.
|
LiteOn iHAS 124 B jeżeli sprawny powinien być OK
|
Jesli idzie o mapy , to musi byc combo, super palnik/plyta inaczej wychodzi kupa ;)
|
Używam Verbatin MKM 003 czy są może inne lepsze?
|
Ilość załączników: 3
Martin111
spokojnie zarejsterowałes się 2dni temu czary2mary napisał nikt tu nie siedzi 24h/7 a pomoc zawsze uzyskasz zacznijmy od tego wstawianie zdjęć z aparatu telefonu to lenistwo i mało co widać. twój Benq ma typowy objaw zużycia czasu jak pasek można zregenerować to laser tylko wymiana. dodatkowo Benq1650 to nie BYŁ`a nagrywarka która paliła świetnie DVD+R DL po prostu dobrze. miała za to inne zalety. trochę cierpliwości i poszukania tu masz fw. do twojego modelu ale teraz to już jest DUPA jak zrobiłeś "cegłę" Załącznik 128840 https://www.firmwarehq.com/BenQ/DW1650/files.html Załącznik 128841 https://www.cdrinfo.pl/hardware/6020171639-BENQ-DW1650 do nagrywania map Ja bardziej polecam Pioneera serie wymienił już kolega dziś to drogie nagrywarki za sprawny egzemplarz od sprawdzonego sprzedawcy trzeba dać min 200zł Lite-ON iHAS 124 B chyba że trafisz igłę bez przebiegu bo one nagrywały XBOX`y i są tak samo wyjechane Lite-Ona da się sprawdzić programem ile płyt nagrał Załącznik 128842 |
Ok,czyli najlepsza nagrywarka do map to Pioneer,a z płyt to co polecacie?Jeśli ktoś ma namiar na sprawdzonego sprzedawcę tych nagrywarek,proszę o kontakt.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33. |