Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Benq Dw-1655 Lightscribe (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-dw-1655-lightscribe-61110/)

Dru 11.09.2006 19:33

a ja tak lekki off-topic, sorrki, ale jest to dla mnie wa***380;ne. Czy gwarancja ***380;eby by***322;a wa***380;na musi by***263; z dowodem zakupu?

sirius 11.09.2006 18:10

dziś również przy testowaniu Qscan kolejnych producentów płyt DVD otrzymałem nie raz taki komunikat (bios BCIB) np. dla VAKOSS:
"Firmware or product not supported
Please check FAQ in user manual or help files"
czasami wyskakuje na samym początku a czasami pod koniec ale nie na końcu testowania
chyba firmware nie ma strategii dla tyuch nośników
to znaczy że płyta nagra się czy wiadomo że się wywali?

sirius 11.09.2006 16:06

ponieważ ostatnio musiałem nagrac troche płyt DL a własnie kupiłem DW1655 to podsumuje producentów tak:
Verbatim+R x8 DL - przy predkosci nagrywania 4x loteria (raz sie nagra a raz wywali na weryfikacji, koniecznie trzeba każdą sztuke sprawdzać w Qscan, ja raz zapomnialem i płyta do kosza=marnie dla kieszeni)
Platinium+R x8 DL - nagranie nie zakończyło się sukcesem (write error)
Traxdata+R x2,4 DL - ledwo przechodzi Qscan i jeszcze nie nagrywałem
Verbatim+R x2,4 DL - super wyniki w Qscan i po nagraniu w CD Speed i te płyty bym polecał do DL dla tej nagrywarki
testowane na biosie BCIB i poprzednim
wiecej testow dla DL chyba nie zrobie bo za drogo ta przygoda wychodzi

tomek.xp 10.09.2006 22:32

Ilość załączników: 1
Verbatim DVD-RW x6@x6 :spoko:
Załącznik 33666

andy 10.09.2006 22:27

Verbatim Pastel Disc palony 24x @ BenQ LS DW1655 BCIB. Skan na Lajtku.

http://img180.imageshack.us/img180/3734/verbx24qt2.png

tomek.xp 10.09.2006 14:40

Ilość załączników: 2
Verbatim DVD+R x16@x8
Załącznik 33660

TDK DVD+R x16@x8
Załącznik 33661

Spora ilość PIFów na TDK to wina nośnika, zdażają mi się dużo gorsze wyniki na Pioneer 111.

rcobex 10.09.2006 12:39

Ilość załączników: 1
Verbatim "+" palony X8. Bios - najnowszy. Moim zdaniem dziwna końcówka, ogólnie nowy bios na plus.

grz3si3k 09.09.2006 22:04

Widze ze to bedzie jeden z d***322;u***380;szych w***261;tk***243;w (OT)

Sprawa druga ... ten temat nie doprowadzi do wyjasnienia czy benq (brzd***281;k) 1655 to dobry naped..moim zdaniem nie ..ale dajmy szanse..poczytam cierpliwie co bedzie dalej ;-)

tomek.xp 09.09.2006 16:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nowy czy odnowiony :>

:)

tak ściśle mówiąc to odnowiony dokładnie z grudnia 2005 :)
nie wiem czy optykę do niego nową wsadzili, czy co, bo wyniki palenia (na razie na RW) mnie miło zaskoczyły, szukam materiału na jakieś poważniejsze palenie wtedy zobaczę jak to będzie szło.
Polski serwis BenQ nie zawsze rozsyła "odnowione", czasami rzucają nówki sztuki :) i zdarzało mi się taki kiedyś dostać, niestety miał padnięty laser od CD-Rów...

Arepo 09.09.2006 15:27

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
nie rozumiem :nie: wyklucza dla czego ??
jeśli jakiś egzemplarz ma duże problemy z odczytem DVD (problem z korekcją) to ten błąd będzie występował na wielu nośnikach ale wina będzie leżała po stronie napędu, wadliwe egzemplarze wywalały mi takie błędy mimo że płyty były dobrej jakości, dobrze nagrane i odczytywane bez problemu w innych napędach.

Napisałem tak, aby ktoś sobie nie pomyślał, że błąd ten występuje tylko na nagrywarkach BenQ 1655 i oznacza od razu jakąś ukrytą wadę, która jest jednoznaczna z oddaniem napędu do serwisu. Przykład z uszkodzoną korekcją jest prawdopodobny, ale równie dobrze może być powodem, że widzimy na wykresie ogromną liczbę wszystkich błędów, łącznie z PO, a wcale nie "no additional ...". Mówię to, gdyż płyty, które miały u mnie ten błąd, wcale nie były, aż tak bardzo źle nagrane i dane z nich dały się bez problemu zgrać na dysk. Dlatego mam spore wątpliwości co do ścisłego związku błędu "no additional ..." z korekcję w napędzie. Zresztą kolega sirius nagrał na razie jedną płytę, niech porobi więcej testów i wtedy będziemy myśleć co dalej.

pozdrawiam

BoskiMario 09.09.2006 15:19

Witam

Wlasnie wrocilem do domu z nowym Benkiem 1655 :) Niestety musze jeszcze poczekac na kieszen usb ktora jest juz w drodze do mnie. Jak tylko zamontuje urzadzenie i wypale pierwsze plyty, podziele sie z Wami wrazeniami :) Oby pozytywnymi, bo nie ukrywam, ze po przeczytaniu niektorych wypowiedzi, mam obawy co do sprawnosci bena:)

Pozdrawiam

slawekj 09.09.2006 13:39

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
Wczoraj dostałem nowy napęd z servisu...

Nowy czy odnowiony :>

:)

tomek.xp 09.09.2006 13:14

Cytat:

Napisany przez ernik
...akurat te 2 zle plyty(VERB I SONY) wypadly na bios IB - nie sadze...(przeciez skany QScan pokazuja ze te 'zle' plyty maja porownywalny skan z dobrymi) moim zdaniem bios jest niedopracowany...

nie mówię że napewno nie, tym bardziej jak się popatrzy na nowe BIOSy do innych modeli i opinie o nich to nie było by to wcale zaskoczenie że co nowszy BIOS to gorzej :)
Zastanawiałem się kiedyś nad teorią czy może BenQ robi taki "sabotaż" dla swoich starszych modeli tymi "poprawionymi" BIOSami aby nowe modele lepiej wyglądały :D
Z drugiej strony jak potrze na wyniki innych użytkowników to im na nowym BIOSie wychodzi bardzo ładnie.
Ja dopiero zaczynam testy i zamierzam BCIB dać szansę...

ernik 09.09.2006 12:57

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
@ernik
piszesz że to Sony a mi to na TDK DVD+R 16x wygląda :)

Moze i fabryka TDK, ale nadruk na plytce - SONY
Cytat:

Napisany przez tomek.xp
edycja:
Kolego co do tego Twojego "pikowania" a raczej PIFowania to według mnie to wina nośników po prostu na nowym BIOSie trafiły się gorsze sztuki, sam mam problemu z tymi TDKami i palą się nierówno także Pioneer'em 111 więc to wina nośnika o czy pisałem tutaj.

hmm, akurat te 2 zle plyty(VERB I SONY) wypadly na bios IB - nie sadze...(przeciez skany QScan pokazuja ze te 'zle' plyty maja porownywalny skan z dobrymi) moim zdaniem bios jest niedopracowany...

tomek.xp 09.09.2006 12:18

@ernik
piszesz że to Sony a mi to na TDK DVD+R 16x wygląda :)

PS
Wczoraj dostałem nowy napęd z servisu, jak tylko coś mi się nawinie to wypale na takim TDK DVD+R x16 na razie testuje na RW pali bardzo ładnie...

edycja:
Kolego co do tego Twojego "pikowania" a raczej PIFowania to według mnie to wina nośników po prostu na nowym BIOSie trafiły się gorsze sztuki, sam mam problemu z tymi TDKami i palą się nierówno także Pioneer'em 111 więc to wina nośnika o czy pisałem tutaj.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:20.