Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BookType - pytanie (https://forum.cdrinfo.pl/f15/booktype-pytanie-39451/)

namor 06.02.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez Arecky
Witam, czy ktoś wie jak zmienić booktype dla Pionka 108 z biosem 1.18??? Kupując go dostałem płytę DVD DL - czyli dwuwarstwową - nagrałem ja i LIPA. Nagrywarka i DVD-ROM ją widzą, ale DVD stacjonarny nie. Próbowałem NERO, CloneDVD2 i DVD Decrypter - ale nigdzie nie mogę znalźć opcji zmiany bitsettingu. Może ta nagrywarka nie ma takiej możliwości?

nie wiem czy uzyskaeś już odpowiedz na swoje pytanie
ale odnośnie twojego problemu to Pioneer DVR 108 dla płyt DL zmienia bitsetting automatycznie bez jakichkolwiek dodatkowych programów czy ustawień tak nagrana płyta jest widzaina jako DVD-ROM
tak więc prawdopodobnie wina leży po stronie odtwarzacza stacjonarnego
dla pewności sprawdz jeszcze u znajomego tą płyte
moje płyty DL wypalone na tej nagrywarce jak do tej pory są odczytywane na wszystkich odtwarzaczach stacjonarnych zarówno tych nowych jak i starych

benedykt 06.02.2005 19:22

mój odtwarzacz stacjonarny nie czyta DVD+RW, zmieniam bookType przed nagrywaniem i jeszcze po nagraniu na DVD-ROM i dalej odtwarzacz nie czyta płytki, może mi sie wydaje ale jakby ją troche dłużej mielił. Da sie cos z tym zrobić ??? aha bookType zmieniam bookTypem 135 LITEONA

Arecky 08.01.2005 13:36

Witam, czy ktoś wie jak zmienić booktype dla Pionka 108 z biosem 1.18??? Kupując go dostałem płytę DVD DL - czyli dwuwarstwową - nagrałem ja i LIPA. Nagrywarka i DVD-ROM ją widzą, ale DVD stacjonarny nie. Próbowałem NERO, CloneDVD2 i DVD Decrypter - ale nigdzie nie mogę znalźć opcji zmiany bitsettingu. Może ta nagrywarka nie ma takiej możliwości?

rafal700 19.11.2004 20:14

nie chodzi mi wcale o DVD-+RW tylko o DVD+R . Po prostu jak wsadze plytke DVD+RW to mam zaznaczona opcje Write to DVD a jak wsadze DVD+R to tej opcji zaznaczonej nie mam i nie moge jej zapisac

terpilowski 19.11.2004 20:11

Cytat:

Napisany przez rafal700
dlaczego w mojej nagrywarce Lite-On SOHW-1633S nie moge zmienic BookType ?? :o Normalnie go uruchamiam ustawiam na DVD-ROm daje na Change i potem nie idzie dac opcji Write to DVD. Na DVD-RW opcja ta jest zaznaczona a na Verbatimkach 4x mi nie dziala :o Kiedys mi to dzialalo

na dvd-rw nie zmienisz booktype
tylko dla : dvd+r +rw +r dl

inaczej dla plusow tak
dla minusow nie ma mozliwosci zmiany book-type

rafal700 19.11.2004 19:13

dlaczego w mojej nagrywarce Lite-On SOHW-1633S nie moge zmienic BookType ?? :o Normalnie go uruchamiam ustawiam na DVD-ROm daje na Change i potem nie idzie dac opcji Write to DVD. Na DVD-RW opcja ta jest zaznaczona a na Verbatimkach 4x mi nie dziala :o Kiedys mi to dzialalo

zorg 03.11.2004 15:18

nero book type

uzywam nero 6,6

Atronic 03.11.2004 07:30

Cytat:

Napisany przez zorg
zalezy od firmware !!! po zmianie na dru710 nero pokazuje te opcjie, po zmianie na 1633s albo 1653s nie pokazuje .

ps. szkoda ze tylko na 1653s plytki DVD+R DL mozna nagrywac X4 :sciana: na innych tylko 2,4 :buu:

Ja mam też firmware Sony dru710 a w Nero nie mam opcji booktypa

Atronic 03.11.2004 07:21

Cytat:

Napisany przez legion
panowie book lub autobitsetting(tylko na plusach) jest po to by robic z plytki tloka(DVD-ROM) czyli taka sama plytke jak bierzecie z wyporzyczali(oryginal) i macie wtedy gwarancje ze pojdzie wam wszedzie na starych stacjonarkach jak i na nowych

Muszę się z tobą nie zgodzić co do gwarancji ,że będzie działać na starszych i nowszych playerkach . Posiadam dwa odtwarzacze stacjonarne : starszego Sony 335 ( 4 lata) i nowego Thomsona DTH212 ( 3 miesiące). Na Sony owszem z booktypem DVD-Rom wszystko chodzi ładnie , ale na nowym Thomsonie z ustawinym booktypem płyta albo jest niewidoczna ( no disc) , albo uruchamia się kilka minut i idzie z przeskokami . Osobiście muszę zwracać uwagę na którym odtwarzaczy będę odtwarzał i wtedy podejmuje decyzję o użyciu lub nie booktypa. Zauważyłem że większość problemów na thomsonie występuje przy płytach DVD+RW , ale zdażają się też przy DVD+R. Do nagrywania używam 1213@DRU710 z ustawionym auto BS , nagrywam w NERO 6.3 i w alcoholu 120% , a płytki to Verbatimy, TDK z boxów i Philipsy

zorg 03.11.2004 01:26

tak jak pisalem

zalezy od firmware !!! po zmianie na dru710 nero pokazuje te opcjie, po zmianie na 1633s albo 1653s nie pokazuje .

ps. szkoda ze tylko na 1653s plytki DVD+R DL mozna nagrywac X4 :sciana: na innych tylko 2,4 :buu:

VIZZARD 01.11.2004 00:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to musisz spróbowć przy zapytaniu o instalację IDE SW

Kliknąć NO :mruga:

Wtedy zainstalują się stery standardowe, a nie IDE SW nVidii

Może to coś pomoże :idea:

W Menadżerze Urządzeń powinny być dwa kanały:

Podstawowy kanał IDE

i Pomocniczy kanał IDE

A nie coś w stylu Nvidia nForce MCPT controller v2.5 :czytaj:

Cytat:

Napisany przez sergio_op
Wywal sterowniki IDE nForce i pozostaw tylko systemowe, mam taką samą płytę 8RDA+, 2 HDD i 2 nagrywarki LiteOna (CDRW, DVDRW) i odkąd nie używam sterowników IDE nForce nie mam żadnych problemów z napędami.

Tak patrzę i patrzę

I myślę :idea:

Czy my mówimy o dwóch różnych sprawach? :O

hegan 01.11.2004 00:12

jesili wywale te sterowniki to spada mi wydajnosc hdd (HD Tach) ale juz z tym sie uporalem poprostu nie instaluje ASPI mam teraz zas inny problem wypalam dvd+r z wlaczonym BookType v1.2.0 + bios (nieruszany przez OP) 1633S.BS0K widzi mi go jako dvd-rom tu wszystko jest ok ale jak uruchomie w nero/nero cd-dvd speed/ScanDisk i przeskanuje plytke to zawsze pod koniec mam czerwone kwadraciki (nieczytelne) co jest grane z tymi LITE czy to takie badziewie czy ja trafilem na taki model trefny :wsciekly: czy to moze wina biosa,w KP2Setup2.4.2 zawsze pod koniec testu mam dozo bledow PI

sergio_op 31.10.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez hegan
tylko ze ten nie chce sie odpalic BookType v1.2.0 jak mam zainstalowane ASPI :\ dodam ze mam plyte glowna z chipem nforce2(epox 8rda+) i te sterowniki nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international przy ich instalacji wszystko zatwierdzalem "yes"

Wywal sterowniki IDE nForce i pozostaw tylko systemowe, mam taką samą płytę 8RDA+, 2 HDD i 2 nagrywarki LiteOna (CDRW, DVDRW) i odkąd nie używam sterowników IDE nForce nie mam żadnych problemów z napędami.

hegan 31.10.2004 16:21

no i wlasinie to zrobilem :nie: spadek wydajnosci znaczacy odezwij sie na GG 2454161 to Ci zdiecia pokaze

no ale teraz mam zainstalowane aspi_471a2 i BookType v1.2.0 dziala

VIZZARD 31.10.2004 16:17

Cytat:

Napisany przez hegan
no tak ale tam w Menedzer... tez sa jakies stery pod hdd i teraz czy jak da sie na standartowe to czy to nie pogorszy prace hdd?

Nie pogorszy :nie:

A jak chcesz to sobie sprawdź np HDTach przed i po :taktak:

Wtedy sam będziesz wiedział :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21.