Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.06.2005, 13:01   #16
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a co znaczy w lepszych odtwarzaczach

ja mam "gorszy" ronin 908 i wszystko smiga bezproblemowo nawet espery-r nagrane rok temu

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.06.2005, 13:09   #17
guzio85
Bywalec

Data rejestracji: 14.05.2005
guzio85 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ojej....znów biosy ii nikt sie nie zna

Mam litka 1673s i przerobiłem go na Sony DVD RW DRU-800A i śmiga na najgorszych nośnikach nieznanej firmy. skala błędów czerwonych wyszła mi 0.1% a uszkodzonych sektorów 5% i wszystkie płytki idą mi na stacjonarkach nowych i starych i nic sie nie zacina nie przeskakuje. jeśli ktoś chce modyfikowanego biosa do Litka tego co ja mam wgranego to pisac na guzio85@wp.pl to prześle!!

pozdrawiam (Litki górą!!!! i śmigają najlepiej na biosach Sony)
Stary 15.06.2005, 13:32   #18
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ditomek
Dziekuje za wyjasnienia.
Ale podstawowe pytanie "co to da" dalej zostaje bez odpowiedzi.
Pozwoliłem sobie zrobić mały teścik .... niźej przedstawie wyniki:
Sprzęt:
BOLD - LITEON (JS07)
ZWYKŁY - LITEON z biosem SONY (JY03)
ITALIC - LG GSA-4163B (bios 104) - a tak dla porównania co to potrafi
Testowane nośniki:
DVD+RW Verbatim (4x)
Nagrana wcześniej płyta Dysan DVD+R ze zbyt dużą prędkością - ma masę błędów
Płyta CD-R 700 MB dobrej jakości
---
1 test: Czas zapisu na płycie DVD+RW (ze względu na prędkość nagrywania max.4x wyniki są zbliżone) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 4,06X 4,06X 4,01X
Czas nagrania: 14:00 14:25 14:18
---
2 test: Odczyt w/w płyty DVD+RW (na tym samym sprzęcie co była nagrana) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 6,23X 6,23X 6,20X
Czasy dostępu: 132/158/258 133/143/232 111/112/187
Użycie CPU: 8% 12% 21% 100% 9% 12% 22% 100% 24% 26% 38% 50%
Tryb Burst: 28MB/s 27MB/s 16MB/s
---
3 test: Odczyt płyty DVD+R dysan nagranej zbyt szybko - Niestety Liteon ani na biosie SONY ani na oryginalnym nie poradził sobie z odczytem - komunikat:
Błąd! L-EC UNCORRECTABLE ERROR (031105) - który wyskakiwał pod koniec odczytu. Jednak subiektywnie można ocenić na podstawie wykresów że liteon na biosie oryginalnym wykres ma mniej "poszarpany" i szybciej odczytuje niż na biosie SONY. Wyniki TYLKO lg [nero cd speed]
Prędkość średnio: 1,87x [...] resztę sobie podaruje
---
4 test: Odczyt płyty CD-R 700 MB (dobrej jakościowo) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 37,46X 30,51X 31,15X
Czasy dostępu: 125/153/218 123/155/239 128/129/121
Użycie CPU: 1% 2% 5% 8% 1% 2% 4% 8% 1% 2% 4% 25%
Tryb Burst: 29MB/s 29MB/s 1MB/s
UWAGI: Liteon "wył" jak wściekły za to "sony" i Lg pracowały z umiarkowaną głosnością
---
5 test: Jakość nagranej płyty (powyższej DVD+RW) [KPROBE] sprawdzone bezpośrednio na "SONY" i "Liteonie"
PI (max) = 34 33
PI (total) = 7207 6408
PI (avg) = 0,242 0,213
PO (max) = 15 33
PO (total) = 2710 2266
PO (avg) = 0,091 0,075
---
.... chciałem sprawdzić jeszcze jakość nagranej płyty DVD+RW na LG - i tu stała się rzecz dziwna - po wypaleniu płytki DVD+RW i włośeniu jej do liteona przy teście KPROBE osiągnęła wynik tragiczy - 177884 zgłoszonych błędów PI i 16819 PO.
Następnie tą płytkę nagrałem na "sony" i włączyłem odczyt KPROBE na liteonie - jeszcze gorzej... 321750 błędów PI i 49556 PO
Na konies sprawdziłem jeszcze nagrywając tą pytkę na liteonie i odczyt z liteona na KPROBE....... masakra....1089445 błędów PI i 81458 PO
Niestety z braku czasu nie udało mi się sprawdzić przyczyny nagłego pogorszenia jakości zapisu na DVD+RW - być może "przegrzała się" ? spróbuje ją jeszcze raz kompletnie wyszczyścić i nagrać - może coś pomoże.
pozdr.
Sorki za ewentualne literówki ale przez te testy nie spałem zbyt długo.
--------
UPDATE: jak znajdę czas to na weekend potestuje ją na płytach DVD-R i DVD+R

Ostatnio zmieniany przez Ser_Visant : 15.06.2005 o godz. 13:42
Ser_Visant jest offline  
Stary 15.06.2005, 13:45   #19
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
PO troche za wysokie
Stary 16.06.2005, 08:18   #20
ditomek
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ditomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wrzucam 3 wykresy k-probe. Głupie błędy na początku sprawiaja ze stacjonarka wogóle nie widzi płyt. I tak niemal kazda płyta. A kilka dni temu koles pokazał pozyczył mi swoje dvd nagrane na LG i i cerwonego 10 x mniej niz u mnie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
czy liteon 1673 moze chodzic na innym biosie-sony-8x-the_stepford_whifes..jpg   czy liteon 1673 moze chodzic na innym biosie-verbatim-mcc-8x-star-wars-2..jpg  
ditomek jest offline  
Stary 16.06.2005, 08:22   #21
ditomek
Bywalec

Guzio85, a co Ci dała zmiana na bios z sony?
Po co to zrobiłeś?
ditomek jest offline  
Stary 16.06.2005, 08:29   #22
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

PI to nie ma co sie zbytnio przejmowac masz w normie
dobra plytka to max 280

PIF - to juz tragedia tych bledow "nalezy sie wystrzegac" - wiec dlatego moze ci nie smigac
dobra plytka to max 4

jeszcze jedno z jaka predkoscia palisz nosniki ??
i jaka predkosc skanowania w kprobe ??
ma byc 4x
Stary 16.06.2005, 08:32   #23
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez guzio85
pozdrawiam (Litki górą!!!! i śmigają najlepiej na biosach Sony)
z tym "litki gora" to sie zgodze

a co do tego drugiego to bym polemizowal, bo u mnie lepiej pali na tych od litka
Stary 16.06.2005, 09:30   #24
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ser_Visant
taaa... zastanawia mnie tylko 1 rzecz. mając biosa w postaci .bin mtkflash powinien go wrzucić do nagrywary... przynajmniej tak działało w poprzednim moim liteonie, a on teraz nawet oryginalnego biosa liteonowskiego nie wrzuca - odrazu zwis.... zobacze na innym kompie jeszcze może wina konfiguroacji albo coś ? jak zadziała (lub nie) - dam znać
nie wrzucisz go jak nie spaczujesz tego bina jest programik do wycjagania z exe bin ale i tak musisz go przejechac omni by liteon go zakceptowal
Cytat:
Napisany przez ditomek
Wrzucam 3 wykresy k-probe. Głupie błędy na początku sprawiaja ze stacjonarka wogóle nie widzi płyt. I tak niemal kazda płyta. A kilka dni temu koles pokazał pozyczył mi swoje dvd nagrane na LG i i cerwonego 10 x mniej niz u mnie.
A teraz pytanie czy masz aspi i czy dma ci dziala i jak jest podlaczona nagrywarka.
I dlaczego nie dajesz pelnego wykresu w kprobe bo nic nie wynika z tych twoich testow i czy dobrze ustawiles go i jezeli nagrywasz na plusach i masz problem ze stacjonarka to nagrywaj z bitsettingiem ktory mozna na stale
wlaczyc w biose przez omni a takze sa tam inne ciekawe funkcje poprawjajce jakosc nagrywania np.zmiana strategi dla danego nosnika

Ostatnio zmieniany przez legion : 16.06.2005 o godz. 09:36
legion jest offline  
Stary 16.06.2005, 09:31   #25
ditomek
Bywalec

Niestety litek nie oferuje specjalnie duzego wyboru predkosci nagrywania.
Jesli płyta jest x8 to pale x8 bo do wyboru tylko x6 i x8.
Na tym forum ktos wczesnij napisał mi ze wolniej nie zawsze znaczy lepiej.
Skan odbywa sie z redkoscia x4
ditomek jest offline  
Stary 16.06.2005, 09:43   #26
legion
XII

legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez ditomek
Niestety litek nie oferuje specjalnie duzego wyboru predkosci nagrywania.
Jesli płyta jest x8 to pale x8 bo do wyboru tylko x6 i x8.
Skan odbywa sie z redkoscia x4
heheh no to masz problemo 4x powinienes nagrywac plyty tez ale 8x plyty sie dobrze pala zalezy tylko jakie bo litek minusow nie lubi i woli nosniki lepszej jakosci np.Tdk,verby,dysany,itp.
Czyli nagrywasz wszystko na nero(jaka wersia?) moze sproboj innym programem np.clonemCD lub clonemDVD

Cytat:
Napisany przez ditomek
no zgadza sie ale to sie tyczy tez tego ze czym szybciej tym nie lepiej

Ostatnio zmieniany przez legion : 16.06.2005 o godz. 09:49
legion jest offline  
Stary 16.06.2005, 10:12   #27
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

ja mam tak w podpisie

ale to tyczylo sie magicznych predkosci x2 i x1 na niektorych nagrywarkach - i to dopiro byla kaszana, ktora nigdzie nie chodzila
Stary 16.06.2005, 10:22   #28
legion
XII

Cytat:
Napisany przez icemac
ja mam tak w podpisie

ale to tyczylo sie magicznych predkosci x2 i x1 na niektorych nagrywarkach - i to dopiro byla kaszana, ktora nigdzie nie chodzila
no ale jaka szybkosc a jaki czas oczekiwania na wypalenie plyty
legion jest offline  
Stary 16.06.2005, 12:52   #29
ditomek
Bywalec

Nagrywam na markowych plusach.
Jesli znajdzie się smiałek który odpowie za co w procesie wypalania odpowiada soft (np nero) a za co nagrywarka to sprobuje innego.
Na razie uważam ze jakosc nagrywania kontroluje formware w napędzie a nie np nero.
Jesli uwazacie inaczej chetnie o tym poczytam. Jesli sie ze mną zgadzacie to zmiana softu nic nie da.
Legion, pisałem o bitsetingu wcześniej - nie poprawia on jakosci zapisu a tylko booktype nosnika. Jego włączenie nic nie zmienia. Natomiast nie wiedziałem ze mozna z ręki zmienis strategie zapisu. Jak to zrobić! co to jest omni?
Nagrywarka nie ma problemu z buforem (cały czas 90kilka %), DMA włączone i w sposobie podłączenia nie widze problemów. Chodzi tylko o samą jakośc palenia zależna w mojej ocenie od firmware'u lub podzespołów (a moze jest po prostu uszkodzona?)
Gdzie mozna zobaczyć wykresy forumowiczów?
Pozdrawiam
PS
Cały czas czekam na wypowiedz ludzi którzy korzystaja w swoich litkach z biosu sony. Jak wygląda jakosc zapisu.
ditomek jest offline  
Stary 16.06.2005, 13:05   #30
legion
XII

to kolego a wiesz z to jeszcze zalezy od dysku twardego a nero kontroluje twoj buforek wiec zaleca sie defraga zrobic hardowi czasem

A tak po za tym na forum juz bylo to opisywane.
Oprogramowanie ma udzialu jakies pi razy oko 20% w caloksztalcie procesu nagrywania

Cytat:
Napisany przez ditomek
Legion, pisałem o bitsetingu wcześniej - nie poprawia on jakosci zapisu a tylko booktype nosnika.
Zgadza sie ale masz pewnosc ze praktycznie powinny byc czytane plyty we wszystkich stacjonarkach jak wiesz z + powstaje DVD-rom
Cytat:
Napisany przez ditomek
Natomiast nie wiedziałem ze mozna z ręki zmienis strategie zapisu. Jak to zrobić! co to jest omni?
no bardzo prosto musisz sciagnac sobie omni wczytac bios z ich strony albo swoj ale wszystko jest na forum tylko trzeba poczytac (np.812@832)
Cytat:
Napisany przez ditomek
Nagrywarka nie ma problemu z buforem (cały czas 90kilka %), DMA włączone i w sposobie podłączenia nie widze problemów. Chodzi tylko o samą jakośc palenia zależna w mojej ocenie od firmware'u lub podzespołów (a moze jest po prostu uszkodzona?)
no nie koniecznie z liteonem tak jest ze zanim zacznie dobrze palic trzeba sie nameczyc paczkowaniami i strategiami itp. zeby bylo ok ale jak to nie pomoze to jedynie servis oraz szklana kula
Cytat:
Napisany przez ditomek
Gdzie mozna zobaczyć wykresy forumowiczów?
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35045
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31780
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947
Cytat:
Napisany przez ditomek
Pozdrawiam
PS
Cały czas czekam na wypowiedz ludzi którzy korzystaja w swoich litkach z biosu sony. Jak wygląda jakosc zapisu.
ale po co ci to bios jak bios wystarczy ze po szukasz na forum i znajdziesz wszystko

Ostatnio zmieniany przez legion : 16.06.2005 o godz. 13:17
legion jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: