![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.12.2004
![]() |
Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...
![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
Data rejestracji: 22.12.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Uda sie pewnie bardzo szybko przywyzszyc model 3500. Podejrzewam ze to kwestia ok. miesiaca. Jak do pracy wezma sie jeszcze autorzy nieoficjalnych wersji to bardzo szybko bedziemy mieli dobry BIOS do napedu.
|
![]() |
![]() |
#5 |
wierzę w intela i nokię
Data rejestracji: 17.02.2004
![]() |
wczoraj pochwaliłem sie kolesiowi że mam zamiar kupić nagrywarkę dvd i napomknąłem o tym LG 4160b. a ten mi na to że jeśli nagrywarka dvd to tylko yamaha. no i co wy na to bo na tym forum to nie widziałem wypowiedzi o yamahach.
"no nie jest zla ale sa lepsze i tansze lub za te same pieniadze"-LEGION może je wymienisz ? LUDZE PRZEZ TO FORUM TO JA ZGŁUPIAŁEM -im dłużej go czytam tym bardziej nie wiem co mam kupić ![]() ![]() ![]() ![]()
Tylko twardziele pierdzą przy szczaniu ! Ostatnio zmieniany przez GUMI70 : 03.01.2005 o godz. 01:33 |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 | |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() nec 3500.............275zl ![]() ![]() nec 3520.............309zl ![]() ![]() liteon 1653...........279zl box/oem 259zl ![]() lg 4360b..............315zl ![]() lg 4363b..............335zl ![]() pioneer 108d........335zl ![]() liteon 1633S.........269zl box/oem 255zl ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 03.01.2005 o godz. 22:38 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
wierzę w intela i nokię
Data rejestracji: 17.02.2004
![]() |
mam jeszcze jedno pytanie jak jest znagrywaniem dużych płyt cd 800, 870, 900 mb. czy nagrywanie takich płyt to już standard ?
i jeszcze kwestia dvd ram- z tego co widze to tylko LG obsługuje ten format- ma ktoś doświadczenia w tej kwesti
#10 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ale zobacz TU ![]() A co do dużych płyt CD - to nie jest to takie oczywiste ![]() Nie wszystkie nowe nagrywarki DVD sobie z tym radzą ![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
na dvdram nie ma sie co napalac jesli nie widzi sie zastosowania juz teraz - kompatybilnosc zerowa (prawie), wiec taka plyte na 90% tylko samemu mozna potem odczytac
za to ma mozliwosci jakich nie daje zaden inny standard dvd no i rezygnacja z roziwjania standardu... co do 800 i wiekszych plyt: Vizzard oczywiscie ma racje ![]() ![]() z drugiej strony ma to marginalne znaczenie - plyty drogie i nie do konca kompatybilne ze wszystkimi napedami, lepiej juz za duzy plik przepalic na dvd, w koncu po to sie kupuje naped dvd ^_^ |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
A co sądzicie o Nec'u 3520
![]()
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.08.2003
![]() |
No pięknie, poczytałem i jak wielu mi podobnych się pogubiłem... Popatrzyłem trochę na allegro, zajrzałem też na stronę chiplab. Dowiaduję się w sumie że w miarę dobrą inwestycją jest NEC 3500A, no ale nie wiem jak będzie sobie radził z odczytem płyt zabezpieczonych (wyczytałem że LiteOn pod tym względem jest lepszy). Ważne dla mnie jest przede wszystkim nagrywanie plików .bin/.cue i archiwizacja danych (mp3, zdjęcia, dokumenty, filmy itp.), oraz wcześniej wspomniany odczyt płyt zabezpieczonych (to w mniejszym stopniu). No i zacząłem się wachać... LiteOn może byłby dobry ale słyszałem opinie że jest awaryjny. I oczywiście na allegro znalazłem nagrywarkę BenQ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38445151 . Bardzo proszę o jakąś radę, nie chcę nagrywarki o jakichś super możliwościach, oby tylko spełniała ww. warunki i żeby nie trzeba jej było zanosić co 3 miesiące do serwisu... Zaznaczam że planuję zakup nagrywarki do 300 zł więc nie piszcie mi "kup NECa 3520", no chyba że ktoś ma cynk o ew. spadku cen.
#14 |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Jak do 300 pln to Ci już został tylko Litek na placu boju uwzględniając Twoje potrzeby - odnośnie tej "awaryjności" się nie wypowiadam ale dodam ,że jeśli chodzi o serwis litka to drugiego takiego nie znajdziesz.Sa tacy którzy kupili dawno dawno temu model 401S a dzisiaj mają 3 lub 4 model litka płacąc tylko za ten pierwszy więc tą awaryjnością bym się nie przejmował.Ale żeby nie być stronniczym (przecież jestem właścicielem litka) to ja polecam Pioneera 108 - nagrywa i czyta bardzo dobrze ,nie jest wybredny,nieawarjny,DVD-RAM też mu niestraszne ale ma dwie wady :
1. kiepsko z zabezpieczeniami (safe disc ponoć do 2.5) 2. najważniejsza - niedostępny dla Ciebie ze względu na te 30 pln powyżej założonego budżetu (chyba że wejdzie 109 to cena 108 spadnie - czekanko).
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.08.2003
![]() |
No dobra, poczytałem do połowy jak na razie temat o BenQ 1620 i dowiedziałem się z niego o problemach z płytkami nagranymi w RAW-DAO. Nagrywa je ale nie chce odtwarzać. Nie wiem czy to się zmieni w przyszłości, ale podobno jest to taka polityka firmy... Wracając do głównego wątku - mam mały dysk i chce zrzucać co jakiś czas większość danych na płytki, ale muszę przyznać że napęd będzie mi bardzo potrzebny do nagrywania/kopiowania gier na PS2 (bardziej do nagrywania z obrazów), które są w tym trybie (chyba żę się mylę). No i teraz pytanie - czy NEC 3500 radzi sobie z tymi zabezpieczniami czy nie bardzo? Bo z Twojej odpowiedzi wynika że tylko LiteOn nie ma z nimi kłopotów. To jak to w końcu jest?
A co do Pioneera to sam widzisz. Odpada ze względu na zabezpiecznia. Dzięki i podrawiam. PS. Chętnych do pomocy/porady zapraszam też na GG.
Pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez Forebode : 04.01.2005 o godz. 16:40 |
![]() |
![]() |
|
|