![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#46 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Propozycja pewnych ale nie tanich. TDK +Rx4 .Box 5zł. Palą rewelacyjnie. Nigdy się nie zawiodłem. Verbatim +R x4 też b.dobry, ale tu uwaga - loteria jak w lotku. Więc już na nich nie nagrywam.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1427 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1426 Ostatnio zmieniany przez slawekj : 01.08.2004 o godz. 09:12 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#47 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#48 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cytat:
Mi na razie padła tylko 1 płytka - Verbatim DV+RW (MKM A02). 6-miesięczna Esperanza ma się nieźle, choć każde kolejne jej badanie pod KProbe wypada słabiej. ![]() latet |
|
![]() |
![]() |
#49 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja już nic nie palę (dane) na Platinum +R z nośnikiem Ricoha... Nie ma sensu, skoro Verbatim x4 jest po 3,60 zł. A Paltinum nagrywarka nie chciala mi ostatnio widzieć. Za to verbatim +R widzi spokojnie.
Jabba |
![]() |
![]() |
#50 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jabba |
|
![]() |
![]() |
#51 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() A wracajac do samych plytek. Te + nagralem bez problemu wszystkie x4 i chodza jak ta lala. Ale te - ... albo mialem pecha, albo sa felerne. Nagralem 5 sztuk z predkoscia x4 z czego dwie sie nie daly odczytac zaraz po nagraniu. Reszte dla bezpieczenstwa nagralem x2 i chodza, ale... :/. "Odkrylem" za to Verbatimy x2 identyczne jak te, ktore sprzedaje ARCOMP po 3zl na lokalnej gieldzie i nie narzekam ![]() |
|
![]() |
![]() |
#52 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#53 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Na moich plytkach mam tak opisane np. Dane .......................... Płyta nagrana z prędkością: 2,4x Data nagrania: 2004-08-01 Nagrywarka: NEC ND-2500A Firmware: 1.08 (od HP) A ty jak ja oznaczasz latet? |
|
![]() |
![]() |
#54 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#55 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Czasem notuję też jaki jest ostatni plik większy na plycie (przy krawędzi zewn.) - bo tam najczęściej plytki padają - dzieki temu będę mógł je sprawdzać za jakiś czas bardzo szybko. Do tego zawsze staram się przed nagraniem wygenerować pod Total Commanderem pliki SFV z sumami kontrolnymi dla całej zawartości i albo nagrać je razem z danymi, albo zachwać gdzie indziej na przyszłośc (jesli to DVD-Video). Potem można łatwo i szybko sprawdzać czy dane kopiują się bez przekłamań (na innym sprzęcie, za jakiś czas). Pozdrawiam, latet |
|
![]() |
![]() |
#56 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Nośniki DVD+R i +RW uwzględniają dodatkową korekcję błędów. Dlatego pojemność plusów jest nieco mniejsza od minusów (4482,6 MB). Dane zapisane na plusach są chronione dodatkowym kodem korekcyjnym, pozwala to na szybszy zapis. Dlatego płyty +R i RW na tym samym napędzie będą zapisywane z mniejszą ilością błędów od minusów. Ja nagrywam tylko na plusach.
|
![]() |
![]() |
#57 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Info o dodatkowej korekcji błedów bardzo cenne - dzięki. A co do pojemności: DVD+R = 4483 MB DVD***8211;R = 4489 MB DVD***8211;RAM = 4369 MB Jak widać, DVD-RAM jeszcze więcej miejsca (o wiele więcej!) poświęca na zabezpieczenia danych przed błędami. latet |
|
![]() |
![]() |
#58 | |||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
#59 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Daje to pewność, że plik źródłowy, jak i docelowy są takie same Często przekłamania takie występują np. przy ściąganiu mp3-ek z netu przy pomocy downloaderów Plik taki daje się odtwarzać - przejawia się to czasami trzaskami, ale zazwyczaj niczym - dla przeciętnego słuchacza zjadacza ![]() Audiofile w tym przypadku nie przyjmą pliku ze złą sumą kontrolną ![]() Dlatego w tzw. ripach płytek audio tworzący generują sumę kontrolna ![]() Acha! Taki pliczek ma chyba rozszerzenie .svf, ale może mieć tez .md5 - podobno bardziej dokładniejszy - ale to już nie moja działka - niech ktoś inny to wyjaśni ![]() I jeszcze jedno! Sumę kontrolną sprawdza się po kliknięciu w ten plik będąc w TC |
|
![]() |
![]() |
#60 |
Wymiatacz
![]() |
Baby-doc już odpisał, ale dorzucę trzy grosze od siebie:
Ostatni plik przy krawędzi płytki to ten, którego nazwę Nero podczas wypalania (a takżez weryfikacji) wyświetla jako ostatni ![]() Pliki kontrolne SVF generuje się tak: 1. wchodzisz w dany folder pod Total Commanderem 2. zaznaczas wszystkie pliki (można też nie wszystkie) 3. FILES / CREATE CRC CHECKSUM Myślę, że nie ma większego sensu tworzyć plików md5 - pliki sfv powinny wystarczyć (a ich tworzenie trwa dużo krócej). Potem nagrywam je wraz z właściwymi danymi i dzieki temu mogę na dowolnym innym kompie (wyposażonym w napęd DVD oraz Total Commandera) sprawdzić czy dane zgrają się bez przekłamań. A przekłamania, niestety, zdarzają się dość często w przypadku płytek na granicy kompletnego padnięcia. Lepiej więc mieć nad tym kontrolę. Pozdrawiam, latet |
![]() |
![]() |
|
|