![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.08.2005
![]() |
Dvd Rw Liteon - Znowu Problem Z Buforem
Witam. Mam problem. Kierowałem się wieloma poradami na tym forum odnośnie nagrywania DVD. Niestety bardzo szaleje mi bufor i komputer mam strasznie zwolniony. Przez to płytę Esperanza prędkością x4 nagrywam około 25 min. Oto moja konfiguracja:
Dysk (P.master) podłączony razem z Cd romem Liteon (P.slave). Nagrywarka DVD Liteon 1673S podłączona na osobnej taśmie (S.master). Oczywiście taśmy nowiutkie 80-o żyłowe. Wgrałem najnowsze sterowniki płyty głównej Via Hyperion 5.0 oraz najnowszy firmware nagrywarki. Ustawienia kontrolerów to oczywiście DMA. Nie mam nigdzie żadnych PIO. Dodatkowo wgrałem ForceASPI. Wszystko oczywiście po świeżo zainstalowanym systemie Win XP z service pack 2. Moja konfiguracja to: AMD Athlon Xp 2400+ ~2ghz Asus A7V8X-X Series KT400 256MB DDR 400 MHZ Seagate Baracuda 120GB 8MB Cache. Gigabyte Radeon 9550 128MB 128BIT DDR Płytki raczej nagrywa dobrze. Po Przetestowaniu w Kprobe nie mają więcej niż 24 błędy a ich odczyt jest płynny. Mimo wszystko komputer podczas nagrywania spowalnia się, bufor zarówno read jak i level szaleje a czas nagrywania jest bardzo długo. Bardzo prosiłbym o pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Odłacz cdrom i zrob test
![]() |
![]() |
#3 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() I już nigdy nie podłączaj go na taśmie razem z HDD ![]()
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety odłączyłem Cd rom i cały czas to samo. Wszystko najnowsze a cały czas ten sam problem z szalejącym buforem i zamulonym kompem
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
#6 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jest tyle dobrych nośników w cenie do 2zł za sztukę Że wybierz sobie przykładowo 3 różne i spróbuj nagrać na nich ![]() Zobaczymy wtedy ![]()
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
To DMA jakie masz na kanale , do którego podpięta jest nagrywarka to Ultra DMA czy Multi Word DMA?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Oczywiście mam Ultra DMA. Dzisiaj zabrałem ją do kolegi i u niego jest wszystko ok. W momentach kiedy dysk mu zaczyna pracować mocniej podczas nagrywania bufor trzyma się na max poziomie a u mnie natomiast spada. Na szczęscie jest ten Burn prof i nie psuje płyty ale ten czas nagrania jest irytujący. U kumpla szybciej nagrałem prędkością 2x niż u mnie 4x.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
Dlatego pytałem gdyż mam Asus'a A7V8X i przełączał mi z Ultra Dma2 na Multi Word DMA - nie miałem wtedy jeszcze nagrywarki DVD , ale płyty cd-r 700-tki umiały się nagrywać w granicach 7 minut. Podobnie może być z DVD. Usunąłem oba kanały IDE i z prawie 7 minut zeszło do niewiele ponad 2 min. Powodem był właśnie tryb multi-word DMA, ale jeśli masz Ultra to nie wiem...
|
![]() |
![]() |
#10 |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Dla świętego spokoju spróbuj odinstalować kanały IDE i zrestaruj kompa - oczywiście jeśli jeszcze tego nie robiłeś.
Jeśli to nic nie pomoże przeinstaluj też VIA hyperion. Ciężka sprawa ![]() ![]()
Benq DW-1640 (BSRB), Liteon LH-18A1H (HL09), Liteon SOHR-5238S (S09), Liteon - i po co przepłacać ... Ostatnio zmieniany przez karel48 : 17.08.2005 o godz. 23:34 |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Dokładnie aż sam się zaczynam denerwować tym bo już wszystko zrobiłem a tu zawsze to samo. Odinstalowałem IDE i po ponownej instalacji to samo. Zminiłem taśmy to samo
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.03.2003
![]() |
A ile ten kolega ma zainstaloweane pamieciu w systemie. Jak dla mnie 256 na XP SP2 to zdecydowanie za malo na plynna prace wszystkiego. Jak gdzie mialem 256 problem byl ten sam a nieraz nawet jak kopiowalem z jednej partycji na druga komp zamulal sie strasznie :/
Kupilem 256 czyli w sumie 512 i problem zniknal ![]()
#13 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
tak włączone oczywiście na dwóch kanałach
![]() kolega ma Celeron 1,7 Ghz 256mb SDRAM Seagate Baracuda 40gb 2mb cache. a czy ten spadek bufora wpłynie na jakość nagrywanych plików i w przyszłości może być problem z odczytem?? |
![]() |
![]() |
#15 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kolego a sprawdź jaki masz transfer z HDD? może kontrolery EIDE masz trachnięte
|
|