Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak palić DVD ? Proszę tu wrzucać instrukcje-opisy (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-palic-dvd-prosze-tu-wrzucac-instrukcje-opisy-23637/)

Cosma0 12.06.2004 02:17

Cytat:

Napisany przez khamill
DVD X COPY EXPRESS - robi migiem, wkładasz DVD VIDEO czekasz, wkładasz czytą, nagrywa - i masz :)

Tak zrobiłem i po zakonczonym kopiowaniu power dvd wywalił komunikat "Nieznany format błedu", "kod błedu 89030000"

Ufil123 12.06.2004 02:57

Cytat:

Napisany przez Cosma0
Tak zrobiłem i po zakonczonym kopiowaniu power dvd wywalił komunikat "Nieznany format błedu", "kod błedu 89030000"

najprawdopodobniej jest to błąd który wystąpił przy nagrywaniu!!ale nie mart się z nagrywarką jest wszystko ok. tu raczej chodzi o płyty .Mi wywalało podobny błąd jak nagrywałem na Esperanzach!!!zmień płytki np. na Intenso(3zł) , albo AXE AZO(3,5zł) na nich NEC śmiga jak "mały Kaziu" :spoko:

Cosma0 12.06.2004 05:44

Cytat:

Napisany przez Ufil123
najprawdopodobniej jest to błąd który wystąpił przy nagrywaniu!!ale nie mart się z nagrywarką jest wszystko ok. tu raczej chodzi o płyty .Mi wywalało podobny błąd jak nagrywałem na Esperanzach!!!zmień płytki np. na Intenso(3zł) , albo AXE AZO(3,5zł) na nich NEC śmiga jak "mały Kaziu" :spoko:

Nagrywarka jest ok. nagrałem Nero jest ok, nagrałem Shrinkiem i też wszystko gra a po nagraniu dvdxcopy tym razem wogóle nie rozpoznał formatu?! ((

Witold 18.06.2004 16:36

TDK są już po 6,50 od 2 tygodni

widmo82 29.06.2004 10:19

Mam pytanie, nagralem plytke i chce sprawdzic czy dane na niej dadza sie pozniej zgrac, jak to sprawdzic na szybkiego?
Mam liteona 812s i przy probie zgrywania danych na HDD cala plyte zrzuca mi nawet 30min, jest jakis programik co szybciej mnie poinformuje czy plyta jest do wywalenia czy nie?

tomsuw 04.07.2004 22:19

Witam - czy możecie mi pomóc?
Chcę skopiować film nagrany na płycie DVD ram, ale DVD Decrypter nie widzi plików vob
ponieważ na tych płytach jest inny format plików?
Jakim programem mogę to zrobić?
Dziękuję.

Miho 09.07.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez sjankisz
Witam!
Zakupilem 3 dni temu NEC ND2500A. Zabralem sie za kopiowanie paru plyt z filmami za pomoca najnowszego Shrink'a. Wypalalem tylko na DVD-R poniewaz moj odtwarzacz Sony tnie DVD+R. Nagrywalem na plytkach MMore ~9zl. Z 6 filmow nagralem 4 i wszystko ok. Pozostale dwie plytki skopalem lecz nie wiem w jaki sposob :-( Nagrywalem je tak jak reszte tzn Shrink kompresowal je do 4.7 GB i wypalal. Teraz jak te zrpane plytki wrzuce do DVD to komp sie zawiesza (dioda na nagrywarce sie swieci) lub w lepszym wypadku w WinDVD pokazuje ze plyta jest wlozona ale jest zla. Co tu moglem skopac bo chyba NEC nie jest zrypany. Duzo tu opisow jak kopiowac plyty. Najbardziej odpowiadal mi lecz Shrink - latwy i wszystko mial w sobie lacznie z kompresja o ktore mi najbardziej chodzi. Czy jest jakis alternatywny program? Bo mam glowe - 2 z 6 plyt zrypanych, wszystkie nagrywane tak samo, a pozniej jak cos zareklamuje to juz gwarancja bo na nowe tylko do 7 dni wymieniaja. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wina pewnie lezy po mojej stronie. Pozdrawiam serdecznie i sorry za dlugi lamerski ;-) tekst. Wielkie dzieki za pomoc.

Spróbuj od zmiany płytek na Verbatima - to prawie 100% pewności że wina nie leży po stronie płyty(jedną przyczynę bedziesz miał wykluczoną).Zresztą z mojego doswiadczenia wynika ze wiekszość problemów z cieciem się filmów,wywalaniem itp leży po stronie nosnika,a nie nagrywarki!
Pozdrófka

petrumi 11.07.2004 00:53

witam, jestem nowy na tym forum więc proszę wyrozumiałość jeśli zadaje pytanie nie tam gdzie trzeba. nabyłem neca 2500 i planuje w końcu edytować filmy z wakacji nagrane kamerą DV. chciałbym materiał edytować, dodać pare wstawek , napisów , stworzyć menu i spalić na dvd. nie mam zbyt dużego doświadczenie w edycji video - kombajny typu adobe premiere mnie przerażają, dlatego proszę osoby zorientowane w temacie o wskazówki jakiego softu mam szukać. wstępnie juz wiem ,że musze mieć kodeki (mainconcept) , zgrać materiał z tasmy DV. nie mam pojęcia natomiast o tworzeniu menu oraz jakim programem łatwo edytować swój film.
proszę o pomoc. rozumiem, że może odpowiedź jest gdzieś na forum, dlatego bardziej zorientowani niech podsuną trochę linków.
dziekuje-petrumi

Jajos 19.07.2004 17:36

Mam problem z prasii primoDVD 2.0 po uruchomieniu wyskakuje mi informacja że nie może odnaleźć nagrywarki:"no compatible Recorder drives have been found in this computer". Nagrywarke kupiłem przed chwilą:Lite-on SOHW-832S, nie grzyba nie wiem co jest, w nero mi wykrywa...

Edit: w sumie to olać to, zainstalowałem sobie RecordNow Max'a

polb 21.07.2004 08:27

Polecam Nero Recode w połaczeniu z działającym w tle Any DVD. Rewelacja. Pracujecie sobie spokojnie w Nero Recode, a Any DVD sam zajmuje się zdjęciem zabezpieczeń. Nero kopiuje szybko, ma możliwości wyboru poszczególnych fragmentów (cały film lub dodatki) z podglądem i dźwiękiem. Jednym słowem proste i skuteczne rozwiązanie.

polb 21.07.2004 08:36

Cytat:

Napisany przez petrumi
witam, jestem nowy na tym forum więc proszę wyrozumiałość jeśli zadaje pytanie nie tam gdzie trzeba. nabyłem neca 2500 i planuje w końcu edytować filmy z wakacji nagrane kamerą DV. chciałbym materiał edytować, dodać pare wstawek , napisów , stworzyć menu i spalić na dvd. nie mam zbyt dużego doświadczenie w edycji video - kombajny typu adobe premiere mnie przerażają, dlatego proszę osoby zorientowane w temacie o wskazówki jakiego softu mam szukać. wstępnie juz wiem ,że musze mieć kodeki (mainconcept) , zgrać materiał z tasmy DV. nie mam pojęcia natomiast o tworzeniu menu oraz jakim programem łatwo edytować swój film.
proszę o pomoc. rozumiem, że może odpowiedź jest gdzieś na forum, dlatego bardziej zorientowani niech podsuną trochę linków.
dziekuje-petrumi

Polecam inne forum - swiatobrazu.pl - wszystko tam znajdziesz, na początek zrzuć przez łącze FW na dysk twój film, edytuj go np. w Ulead Video Studio, zapisz jako avi. Nastepnie w programie TMPGenc zakoduj do DVD, jesli nie masz tego softu, zakoduj od razu z lini edycji w Ulead Video Studio. Kodując używaj VBR (ok. 8000). Potem utwórz menu i nagraj w Nero Vision Express. Krok po kroku opisy znajdziesz w necie lub w książkach (jest ich na rynku wiele)

Burak_PL 30.07.2004 12:52

Witam! CHciałbym wypalić płytę DVD wraz ze wszystkim z menu, dodatkami itd. I dotego żeby odrazu wskakiwały napisy lub lektor polski. Chodzi mi mianowicie o film Snowborder i Synowie mafii. Prosze o pomoc. Oraz z jakich programów korzystać

ideJ 30.07.2004 15:27

Zacznij od zapoznania się z netykietą.
Potem spróbuj przejrzeć (może przeszukać) to forum. Dopiero jak to nie da efektu zapytaj.
Dokładnie tak samo postępuj za każdym razem, gdy napotkasz jakiś problem.

-=Czarny=- 05.08.2004 21:31

Witam
mam problem z wypaleniem ściągnietego z netu filmu na płytke przy próbie w CLONE DVD wyskakuje bład :

Writing to Video DVD was not succesful:
DVDManager 5 2 IFOFormat 22

wiem ze cos skopałem tylko co ?
dzieki za pomoc
Pozdrawiam

burti 09.08.2004 02:17

Mam pewien problem. Posiadam "Nero 6.3.0.3" i nagrywarke dvd "TOSHIBA ODD-DVD SD-R5272"
Kiedy nagrywam film DVD na płycie "Esperanza" to niektóre płyty działają bez problemów a inne wogóle nie nadają się do odczytu. (Już niejednokrotnie było tak że jeden i ten sam film musiałem nagrywać kilka razy bo nie działał)
Co mam robić ?? Prosze o pomoc.
Z góry dziękuje.

Nuno1971 10.08.2004 10:56

Cytat:

Napisany przez burti
Mam pewien problem. Posiadam "Nero 6.3.0.3" i nagrywarke dvd "TOSHIBA ODD-DVD SD-R5272"
Kiedy nagrywam film DVD na płycie "Esperanza" to niektóre płyty działają bez problemów a inne wogóle nie nadają się do odczytu. (Już niejednokrotnie było tak że jeden i ten sam film musiałem nagrywać kilka razy bo nie działał)
Co mam robić ?? Prosze o pomoc.
Z góry dziękuje.

Cześć
Niestety musisz zmienić płyty. Miałem też ten problem. Z jednego pudełka płyta raz chodziła, innym razem nie. Przesiadłem się na Platinumy i problem zniknął.

Nuno1971 10.08.2004 10:59

Mam prośbę:
Używam czasami do przegrywania płyt programu Instant Copy i niektórych płyt nie chce odczytywać gdyż mają zabezpieczenie CSS. Czy ma ktoś Vitaminkę na ten problem?
Z góry dziękuję za podpowiedzi...
Pozdrawiam
Nuno

Alescico 10.08.2004 17:00

Gdzie jest opis programu Shrink?

Może ktoś wie, gdzie jest opis w miarę przystepnie po polsku programu Shrink. Bez opisu nic mi nie wychodzi.
Dzieki za pomoc

teklan 11.08.2004 09:38

Cytat:

Napisany przez Nuno1971
Mam prośbę:
Używam czasami do przegrywania płyt programu Instant Copy i niektórych płyt nie chce odczytywać gdyż mają zabezpieczenie CSS. Czy ma ktoś Vitaminkę na ten problem?
Z góry dziękuję za podpowiedzi...
Pozdrawiam
Nuno

Zrób to decrypterem i będzie po problemie

teklan 11.08.2004 09:40

Cytat:

Napisany przez Alescico
Może ktoś wie, gdzie jest opis w miarę przystepnie po polsku programu Shrink. Bez opisu nic mi nie wychodzi.
Dzieki za pomoc

Tutaj masz wszystko - http://www.mrbass.org/leech/

teklan 11.08.2004 09:43

Cytat:

Napisany przez teklan
Tutaj masz wszystko - http://www.mrbass.org/leech/

Może lepiej tutaj -
http://www.mrbass.org/dvdshrink/ :taktak:

Nuno1971 11.08.2004 10:17

Cytat:

Napisany przez teklan
Zrób to decrypterem i będzie po problemie

Chcialem uzyc Instant Copy do kompresji poniewaz daje dobra jakosc. Czy Decrypter tez kompresuje??

Paul:-) 11.08.2004 15:48

WITAM WSZYSTKICH-jestem szczęsliwym w końcu posiadaczem liteOn 812s i powiem szczerze zabrałem się ostatnio do zgrywania swoich prywatnych wypocin które dotychczas trzymałem na cd-r,a pakowałem je po ściągnięciu z kamerki w systemie DVD czyli formatem sztywno ustalonym.Jednak jak poukładałem sobie poszczególne filmiki w ładny indeks i zabrałem sie do wypalania po 5 minutach łykania i przeliczania wyskoczyl bląd że w clipie nr 3 jest za duży bitrate czy coś w tym guście wszystko spakowane jest tak samo-dodam jeszcze że nagrywara chodzi bo filmy w divx zapisywałem na płytkach jako dane i komputer normalnie je odpala-sory ale dopiero zaczynam sie bawić tym wszystkich i jestem dosyć lewy w tym temacie ,aaa program do nagrywania i index to My DVD

teklan 12.08.2004 07:53

Cytat:

Napisany przez Nuno1971
Chcialem uzyc Instant Copy do kompresji poniewaz daje dobra jakosc. Czy Decrypter tez kompresuje??

Drcrypterem możesz zrzucić na dysk :mruga:

teklan 12.08.2004 07:59

Cytat:

Napisany przez teklan

A dokładniej - zrzuć cały film decrypterem na dysk, zapuść dvdFab-a i zostaw to co chcesz (wybierz ścieżkę dżwiękową, napisy ), i dopiro InstantCopy do sfilcowania filmu i będzie ok. :spoko:

teklan 12.08.2004 08:05

Cytat:

Napisany przez teklan

A dokładniej - zrzuć cały film decrypterem na dysk, zapuść dvdFab-a i zostaw to co chcesz (wybierz ścieżkę dżwiękową, napisy ), i dopiro InstantCopy do sfilcowania filmu i będzie ok. :spoko:

Heros120 18.08.2004 10:11

Witam,

Mam dwa małe problemy a mianowicie chodzi mi jak nagrać albo przerobić obraz z NTSC na PAL w łatwy sposób :).
A drugie jak nagrać na płyte DVD muzyke MP3 aby po uruchomieniu go w odtwarzaczu stacjonarnym była odczytana jako plyta DVD z plikami mp3. Ponieważ nagrałem MP3 i DVD stacjonarny widzi plyte jako DVD i rozpoczyna szukanie plikow VOB ktorych nie ma i wyskoczył DISC ERROR.
Więc czy można nagrać tak aby być w 100% pewien że to wina stacjonarnego odtwarzacza a nie zle nagrana płytka ???.

pzdr,
Robert

Ufil123 18.08.2004 12:52

ad 1.w poradniku CV jest wszsytko na temat ntsc->pal
ad 2. tylko niektóre odtwarzacze dvd czytają mp3 nagrane na płytę DVD więc jeśli twój nie czyta tak nagranageo mp3 to raczej nic z tym nie zrobisz!!!możesz ewentualnie ngrać sobie DVD-Audio (pomieści średnio do 40h muzyki)

pozdro

Heros120 18.08.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez Ufil123
ad 1.w poradniku CV jest wszsytko na temat ntsc->pal

pozdro

Witam,
O jaki dokladniej poradnik ci chodzi ??. CV nigdy o takim nie slyszalem.
pzdr,
ROB

ideJ 18.08.2004 21:29

Taki przyklejony wątek dotyczący konwersji divx do dvd. Jest tam sporo na temat konwersji NTSC -> PAL (zasada jest ta sama tylko źródłem będzie strumień video wyłuskany z VOBów).
(CV to skrót od CobraVerde)

Malikts 19.08.2004 22:09

Pomozcie!

Pomocy!!!
mam nagrywarke Pionieer, zgralem Shrikiem DVD na dysk, rozmiar jest
odpowiedni, wszystko gra. Wypalam w Nero DVD_video, wkladajac te pliki
z Video_ts, wypalam na DVD+RW i WSZYSTKO JEST DOBRZE.

ROBIE TO NA KAZDEJ INNEJ PLYCIE DVD+R lub DVD-RW i nie dziala! Na
koncu, przy 100% wystepuje blad i plyty nie da sie odczytac.

Prosze o pomoc (moze ktos mial taki sam problem lub JA ROBIE COS NIE
TAK, TRZEBA Z TYCH PLIKOW video_ts zrobic obraz??)

prosze o odpowiedz

ideJ 20.08.2004 09:49

Co to za płyty? Jakieś markowe? Szkoda, że nie napisałeś co to za błąd.
Który to Pioneer? Może zmiana firmware'u na nowszy pomoże.
Z tych plików nie trzeba robić obrazu (tak przy okazji, której wersji Nero używasz?)
PS.
Czemu tak krzyczysz? ;)

Malikts 20.08.2004 13:28

To znowu ja (nie krzycze tylko blagalnie prosze :-) )

Siemka
dziekuje za odpowiedz

Robilem moje nieudane proby na DVD TDK+R i niemieckich DVD firmy SPEER (w Berlinie prawie tylko takie maja, a jestem tu w gosciach).
Najbardziej zastanawiajace jest to, ze nagrywaja sie te filmy spokojnie na DVD+RW i nie ma zadnych problemow.. a wlozylem od razu TDK+R i nagralem taki samo i dupa zbita.. Przy 100% w NERO (6.0.0.6) wyskakuje tylko info, ze plyta nie zostala poprawnie nagrana.. <czytalem na necie, ze ktos mial podobny problem i ze zaczal nagrywac z predkoscia 2,4 i wszystko bylo OK, u mnie nie jest :-( >
Pionieer DVR-107D.

i prosze o kolejna

Czołgista 21.08.2004 22:06

Zmień na najnowsze Nero, stare źle współpracowały z pionkami.

woitas 22.08.2004 18:05

Cytat:

Napisany przez eartcom
Ja chyba najprościej to robie bynajmniej tak mi sie wydaje sprawdza się w 100 %.
A więc : Używam dwóch programów naraz a nieraz nawet trzech.
Żeby wykopcić film zabezpieczony CSS KEY :
1. Zainstalować Clone DVD najlepiej zrobić lub kupić :) full wersje.
2. Zainstalowć program AnyDVD.
3. Po zainstalowaniu tego softu oczywiście restart paścia.
4. Po uruchomieniu systemu włączyć AnyDVD
5. Włożyć film do napędu DVD lub DVDRW
6. Sprawdzić w programie AnyDVD zabezpieczenie.
7.Uruchomić CloneDVD wtedy nierozpozna że płyta jest oryginałem.
8.Jak zrobimy na odwrót program CloneDvD rozpozna płyte i zapozna nas z przepisami :)
9. Wybrać funkcje Clone DVD ale tylko wtedy jak jest sam film na płycie jeżeli jest z dodatkami wybrać kopiowanie ścieżki, w innym przypadku płytka dvd pójdzie do kosza.
10.Film najpierw zgra sie na HDD później automatycznie zacznie nagrywać na płytkę DVD R.
11.I tu uwaga fimy gdzie pojemnośc płytki pokazuje ponad 7 GB bezproblemowo przesmażycie na na płytę 4,7 łącznie z całym menu.
12.Polecam również soft "DVD Decrypter"
13.Życzę miłego jaranka.
Pozdrawiam wszystkich narka , więcej pytań gg 3490293.
aaaa słyszałem że oryginały mają wejść po 30 kilka złotych w przyszłości zapowiadają to : czy to prawda : odpowiedzcie.
Pytanie : Jak wysmażyć DVD AUDIO żeby posłuchać na stacjonarnym DVD..
Proszę o odpowiedzi.

hehe - robię identycznie.
z jednym wyjątkiem - przed paleniem włączam booktype.
anydvd - świetnie rozwiązanie.
czas pokaże, jak długo.

Adamski 77 09.10.2004 19:16

wlasnie walcze z moja pierwsza plyta... sciagnalem ImgTool Classic 0.91.4, sciagnalem tez DVD decrypter.... instrukcja wydaje sie jasna wiec wydawalo mi sie ze bedzie ok. Okazuje sie ze plik .iso, ktory wyskakuje z ImgTool Classic ma 5.95GB a plyta 4.7GB. Czy jest inna mozliwosc zeby to nagrac na ta plyte. Inny program, ktory kompresuje lepiej czy cos.

ikar39 09.10.2004 20:45

najlepie dvd shring automatycznie zmniejsza na 4,7gb

AleX69 10.10.2004 00:58

simple :spoko:
- Shrink'iem to co potrzeba z plyty bez kompresji (preferences->DVD-9)
- DVD2One ponizej 2h:30min, Compresion Mode -> Varible Ratio medium
- kiedys wypalalem reszte (VIDEO_TS) ImgTool Burn'em do momentu problemow - koncowa czesc plyty wykazywala bledy - teraz jade wszystko "bratem" ImgTool Classic'iem do IMAG'e a reszte wypalam ... czym kolwiek (:mruga:) Alcohol'em, Nero ... itp

B@rtek 10.10.2004 10:49

CloneDVD2:

tworzy i nagrywa :taktak:

Adamski 77 10.10.2004 20:15

dzieki sliczne... sciagnalem sobie shrink 3.2 - rzecz piekna nawet dla takiego lajkonika jak ja :uczen: chyba przy nim zostane.... wczoraj wypalilem pierwsza plyte... chodzi jak ta lala.

bogsall 10.10.2004 23:06

dvd X-copy platinium super jakość nawet bardzo długich filmów (3,5-4h)
czas ok 20 min, wypaliłem kilkadziesiąt tytułów i jest ok nie widzę różnicy między oryginałem a kopią.

DonAlberto 16.10.2004 22:43

może i ja się czegoś dowiem, dlaczego przy nagrywaniu fiilmów DVD na płytę ( nagrywara Litek 832 płyta Verbatim PAstel +R) na samym końcu płyty za każdym razem błędy PI dochodzą do okłó 300 natomiast na samym początku jest poniżej 10. PAlęz koleii jużktóyś film i zawsze mam problem, czy to Clone DVD czy DVD Decryptorem a ostatnio nawet DVDShirkiem. Dlaczego tak się dzieje. I co mogęzrobićaby tego uniknąć. Nie zamieszczma wykresó bo wydaje mi sięże nie ma sensu w tym wypadku.

pozdrawiam forum

B@rtek 16.10.2004 22:48

Cytat:

Napisany przez DonAlberto
może i ja się czegoś dowiem, dlaczego przy nagrywaniu fiilmów DVD na płytę ( nagrywara Litek 832 płyta Verbatim PAstel +R) na samym końcu płyty za każdym razem błędy PI dochodzą do okłó 300 natomiast na samym początku jest poniżej 10. PAlęz koleii jużktóyś film i zawsze mam problem, czy to Clone DVD czy DVD Decryptorem a ostatnio nawet DVDShirkiem. Dlaczego tak się dzieje. I co mogęzrobićaby tego uniknąć. Nie zamieszczma wykresó bo wydaje mi sięże nie ma sensu w tym wypadku.

pozdrawiam forum

Wgraj biosik ze strony codeguys i w omni zaznacz "force-fallback" a końcówki będą ładne.

Tylko, że to działa tylko z płytami DVD+R i nagrywaniu 8x :taktak:

slawekj 16.10.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez DonAlberto

pozdrawiam forum

Ale jak wypalasz Verbatim'a Pastel ?. x4 czy x8. Prawidłowo x4 i takich błędów nie będzie. Spróbuj. :)

DonAlberto 16.10.2004 23:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale jak wypalasz Verbatim'a Pastel ?. x4 czy x8. Prawidłowo x4 i takich błędów nie będzie. Spróbuj. :)

Wypalam jak trzeba, x4 dane wypala idealnie, błędy pojawiają mi się tylko przy przegrywanych filmach DVD a właściwie przy filmach któe przerabiałem w/w programiami, głównie DVdShirk.

PS. Test robiony też wg panujących tu zasad czyli x4

RoCzEz 22.10.2004 10:03

Mam takie pytanie jak mogę nagrać płytę DVD-Audio ?

namor 22.10.2004 15:29

Cytat:

Napisany przez RoCzEz
Mam takie pytanie jak mogę nagrać płytę DVD-Audio ?

tak możesz do tego potrzebny ci bedzie programik Audio DVD Creator

nikt 09.11.2004 20:44

Nagrywam płyty w nero 6.xx coś tam a dokładnie filmy w divx i czasami sie tak zdarza nie moge zrzucic tych filmów i wywala błąd CRC. U kolegi też sie nie da zrzucić. Czym to może być spowodowane??

terpilowski 14.11.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez nikt
Nagrywam płyty w nero 6.xx coś tam a dokładnie filmy w divx i czasami sie tak zdarza nie moge zrzucic tych filmów i wywala błąd CRC. U kolegi też sie nie da zrzucić. Czym to może być spowodowane??

zla jakosc nosnika
zla jakosc nagrywarki - wypala z bledami
zla jakosc korekcji danych - odczyt

ale napisales bardzo skromnie, malo danych, ja stawiam na dosc nedzne nosniki, skoro tak sie dzieje na roznych czytnikach.

Grabasz 25.11.2004 15:41

mam maly problem bowie pozyczylem film SHREK 2 na DVD i po przegraniu nie mam głosu w nie ktorych scenach. Czy mozliwe jest zeby plyta DVD byla zabezpieczona ??

mjq666 25.11.2004 19:39

Cytat:

mam maly problem bowie pozyczylem film SHREK 2 na DVD i po przegraniu nie mam głosu w nie ktorych scenach
Przegraj film DVDShrinkiem, bedzie dzialal bez problemu.

swiss 26.11.2004 11:51

Czy można nagrać film na DVD mając tylko pliki VOB, bez IFO i BUP?

KC42 26.11.2004 11:54

Cytat:

Napisany przez swiss

Nie można

KC42 26.11.2004 11:57

Cytat:

Napisany przez swiss

Ale można je odtworzyć w IfoEdit opcją Create IFOs

jarech 26.11.2004 21:26

jak wypalic obraz płyty zrobiony dvd shrinkiem?

cóz jest tak dopoki działą alcohol to było ok bo obraz płyty zrobiony przy pomocy srinka wypalał,ale trial sie skonczył i tak jakos sie nieszczesliwie zlozylo ze nastapila nieudana deinstalacja alcoholu i nie moge go za chorobe zainstalowac...
wiec czy mozna przerobic obrazy zrobione shrinkiem (ver 3.2) do formatu np iso? :help:

Divxtom 27.11.2004 08:45

Linki do tutoriali o wypalaniu

Czy ktoś zna linki do gotowych przewodników o wypalaniu DVD i nie chodzi o te przewodniki które mogę znaleźć na tym forum? Pzdr

ed hunter 30.11.2004 08:57

a co ci ten shrink zrobił innego niż iso albo folder jesli masz iso to zainstaluj dvd decrypter i pal!!! jesli folder to nero.

MariuszT 01.12.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez Divxtom
Czy ktoś zna linki do gotowych przewodników o wypalaniu DVD i nie chodzi o te przewodniki które mogę znaleźć na tym forum? Pzdr

Co prawda w języku angielskim, ale z dużymi obrazkami. :mruga:
http://www.mpucoder.com/derrow/guides.html

Loslobos 04.12.2004 08:08

DVD-R - problem?

Wczoraj rozbilem sie o nastepujacy problem: dostalem kilka plyt Esperanza DVD-R (4x). Proba wypalenia na nich czegokolwiek przy pomocy Nero konczy sie komunikatem "Incompatible media". Jestem mocno zaskoczony, gdyz tak nagrywarka (Lite-On SOHW-1633S) jak i sam Nero powinny bez oporu palic "minusy". Wypalanie na plytach DVD+R, DVD+RW, CD i CD-RW przebiega bez problemow. Czy moze mnie ktos oswiecic na czym polega "myk" i jaka jest roznica pomiedzy DVD-R a DVD+R ze Nero nie chce mi ich ruszyc?

Z gory dziekuje
Pawel

Anon 07.12.2004 11:01

Witam, zauważyłem iż wszyscy w tym topicu koncentrują się głównie na instrukcjach odnośnie nagrywania filmów, a mało kto pisał o zabezpieczaniu danych, Chciał bym się dowiedzieć jak nagrywać dane aby zapis w razie uszkodzenia dało się odtworzyć i aby zwiększyć bezpieczeństwo ich przechowywania dodając np. dane naprawcze.
Czytałem o programie QuickPar i może osoby używające tego softu podzieliłyby się swoimi doświadczeniami związanymi z tym progsem. Jakich ustawień używacie, na co zwrócić uwagę... itd. itp. Pozdrawiam.

Loslobos 07.12.2004 12:05

Moj problem (zapis danych na plytach Esperanca DVD-R przez nagrywarke Lite-On SOHW-1633S) przeslat byc aktualny po podniesiuniu BIOSU napedu do nowej wersji. Obecnie zapis danych tak na + jak i na - odbywa sie poprawnie. Zapewne naped nie rozpoznawal po prostu noslina Esperanza DVD-R.

cheester 07.12.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez lukas69
Teraz moja kolej:

JAK WYPALIĆ BACKUP DO PS2:
Alcohol 120%
1. kreator kopiowania
2. wybieramy naped z ktorego kopiujemy (jesli mamy dwa), nawet jesli mamy dwa to polecam nie wybierać opcji: "kopiowanie w locie" gdyz obniza to szanse na bezproblemowe dzialanie
3. bierzemy dalej
4. wybieramy miejsce na hdd gdzie obraz ma byc zapisany
5. dalej
6. mamy do wyboru: nagrywarke ( :) ), tryb zapisu tylko DVD DAO, zapis, symulacja i usuniecie obrazu po zakonczeniu
opcji nie wiele i nie trzeba tłumaczyć szczegółowo
START i po kilkunastu - kilkudziesięciu minutach wyjdzie ładnie nagrana płytka
ten sposób jest też doskonały do XBOXa

mam pytanko mam samsunga sh-w08 i chciałbym przegrać dvd na ps2 a moja nagrywareczka ciagle mieli ta płyte i nic nawet alkohol jej nie widzi prosze was o pomoc!!!!!!!!!!1

andrzej21 08.12.2004 09:41

witam wszytkich na forum.
Mam pytanko ,czemu jak wypalilem dvdrw ,nie umie jej wykasowac do ponownego wypalania ,do wypalnia uzylem clondvd i kopiuj juz istniejoce pliki ,zaznaczylem naped dvdrom i clon wypalil mi plyty dvd w locie ,ale czemu nie da sie wykasowac tej plyty dvdrw

ed hunter 08.12.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez andrzej21
witam wszytkich na forum.
Mam pytanko ,czemu jak wypalilem dvdrw ,nie umie jej wykasowac do ponownego wypalania ,do wypalnia uzylem clondvd i kopiuj juz istniejoce pliki ,zaznaczylem naped dvdrom i clon wypalil mi plyty dvd w locie ,ale czemu nie da sie wykasowac tej plyty dvdrw

a ja nie rozumiem o co chodzi? może o to, że płyty nie da się nagrać tak jak taśmy i trzeba ją najpierw skasować potem ponownie możesz nagrywać. nie znam clondvd ale pewnie jest tam funkcja erase disc?

Zryty 12.12.2004 19:42

Witam !! Mam neca 3500A czy może mi ktoś powiedzieć ja nagrać minusowego platinuma 8x z prędkością 16x ?

Divxtom 17.12.2004 20:27

Cytat:

Napisany przez MariuszT
Co prawda w języku angielskim, ale z dużymi obrazkami. :mruga:
http://www.mpucoder.com/derrow/guides.html

Thanx! Ale big picturesy :O

path87 22.12.2004 23:32

sorki za to

przepraszam za lamerstwo, ale prosze niech mi to ktos wytlumaczy:

Otóż: zakupilam sobie nagrywarke DVD i... mam film na komputerze gdzie sa takie rozszerzenia jak .VOB (podczas odtwarzania programem nero show time ukazuje sie film) oraz kilka plików spakowanych w .rar gdzie odpowiednio znajduja sie takie pliki jak VIDEO_TS, VIDEO_TS.BUP, VTS_01_0.BUP, VIDEO_TS, VTS_01_0. Dodadkowo jest jeszcze jeden plik .VOB ktory po otworzeniu wyglada jak MENU filmu. Dysponuje najnowszym programem do nagrywania: NERO. Ponadto gdy wlaczam te pliki z filmem nie slychac dzwieku, nero show time pokazuje mi ze nie mam jakies wtyczki (chyba wlasnie odpowiedzialnej za dzwiek, poniewaz jest platna wiec sciagnelam ja z internetu i zainstalowalam, jednak nadal nie chodzi, nie wiem moze trzeba gdzies to zarejestrowac wpisac jakis lewy kod, niestety ja nie wiem gdzie).

sumujac, prosze Was abyscie na przykladzie nero 6.0 wytlumaczyli mi w punktach jak malemu dziecku, co mam po kolei robic, gdzie wejsc, co do jakiego folderu dodac, co ma byc oddzielnie, jak naprawic glos, prosze, zalezy mi na tym, zalezy mi aby ktos w tym bardzo dobry mi pomogl, bo to dla mnie wazne, mam jeszcze dzien na zrobienie tego, bo to jest na prezent

pozdrawiam

Przemekc1 25.12.2004 19:55

Mam nagrywarkę nec 3500 A. No i mam taki głupi problem. Nagrywarka przegrywa CD ok, nie próbowałem jeszcze DVD. Ale jak próbowałem nagrać dane z kompa na DVD to wszystko idzie ok, proces nagrywania się kończy, płtka od spodu wygląda na nagraną. Kiedy otwieram ją w środku nie ma nic, a jeżeli próbuje coś nagrac na niej to pisze żeby włożyć czystą płytę. Podejrzewam że to ja jestem za 'tempy' i nie wiem co źle robie. Aha nagrywałem wtedy w Nero.

ikar39 26.12.2004 12:18

-

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Czy ma ktos z Was link do wysokiej jakości okładek DVD???

tu masz wszystko
http://www.cdcovers.cc/covers.php

zYxMa 28.12.2004 16:16

A ja chciałem się tylko zapytac, jakie płytki najlepiej kupować dla NECa 3500A, żeby mi jakieś śmieszne błędy nie wyskakiwały i zeby kasy nie tracić. Byle nie za drogie :D

P.S. Kiedy w końcu stanieją te dwuwarstwowe? :P

Przemekc1 28.12.2004 17:27

Ja nagrałem 1 CD na Philipsie, i 2 DVD na esperanzie. Wszystko bez błędów. Ale najlepiej cto chyba verbatimy, chociaż są chyba dosyć drogie.

SX1 31.01.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez Przemekc1
Mam nagrywarkę nec 3500 A. No i mam taki głupi problem. Nagrywarka przegrywa CD ok, nie próbowałem jeszcze DVD. Ale jak próbowałem nagrać dane z kompa na DVD to wszystko idzie ok, proces nagrywania się kończy, płtka od spodu wygląda na nagraną. Kiedy otwieram ją w środku nie ma nic, a jeżeli próbuje coś nagrac na niej to pisze żeby włożyć czystą płytę. Podejrzewam że to ja jestem za 'tempy' i nie wiem co źle robie. Aha nagrywałem wtedy w Nero.

mam identyczny problem jak Ty...nagralem na dvd- na nec 3520A....nie wiem co to moze byc :/

Przemekc1 31.01.2005 20:23

Ja tego problemu jednak nie miałem. Tą płytke wystarczyło 'przycisnąć', tzn. długo poczekać na jej otworzenie. Na innych płtach nie ma tego problemu. Nagrałem już sporo płyt i zdaje się, że to był pojedynczy przypadejk.

Allen86 01.02.2005 18:30

mam dobrne pytanie...

hej wam jak na Nero wersji 6.06 najnowszej zrobci obraz plyty dvd prosze napiszcie szybko .....bo ja nie umiem znalesc tej opcji w nero :(:(:(

roman01 02.02.2005 02:31

Ostatni probuje znalezc jakis program ktorym nagram plyte DVD-Audio .
Probowalem Nero 6.6.0.3 ale niestety ciagle wyskakuje ze mam wlozyc plye CD a nie DVD.
Czy ktos moglby mi podpoweidziec ktorym programem moglbym nagrac plyte DVD-Audio.

ikar39 02.02.2005 14:47

-

Program nazywa się AUDIO DVD CREATOR można zassać z mułka

maras1212 02.02.2005 15:29

Witam i blagam wrecz o pomoc w nagraniu danych na plytce dvd.

Sytuacja wyglada tak, ze probuje nagrac dane na dvd (nagrywarka Samsung) a jezeli chodzi o nagrywanie dvd to jestem kompletnym lamerem wiec postepowalem w Nero tak samo jak z plyta cd, tyle ze wybieralem dvd-rom. Dla bezpieczenstwa zaznaczylem symulacje przed wypalaniem i wlasnie po skonczonej symulacji nero wywala blad "invalid track info" :( Probowalem juz wszystkiego (zmiana nazw plikow, zmniejszenie ich ilosci przez spakowanie winrarem a w koncu zamienilem pliki na inne dane) niestety za Boga od dwoch dni nie moge zarchiwizowac swoich danych na plytach dvd :( (dodam, ze kopie np. filmow robilem bez problemu programem CloneCd) KOLEDZY, PANOWIE, POMOCY bo jestem bliski obledu :(

roman01 03.02.2005 02:44

Najnowsza wersja Nero 6.6.0.3 nagrywa bezblednie DVD-Iso

roman01 03.02.2005 02:47

Cytat:

Napisany przez ikar39
Program nazywa się AUDIO DVD CREATOR można zassać z mułka

Jak dużo plików muzycznych mogę nagrać na DVD-Audio. W jaki sposob sa one liczone na pojemnosc czy na czas (jak CD-Audio) ???

ikar39 03.02.2005 15:39

-

niewiem nie sprawdzałem ale raz wypalałem to weszło sporo niewiem wrzuciłem chyba z 40 mpg ale ile można to musisz sam zobaczyć

roman01 03.02.2005 18:40

Szkoda tylko ze to przekompresowywanie trwa tak dlugo.

PrzemoC 04.02.2005 02:50

Świeżak jestem... zarówno na forum jak i w świecie DVD. Ale serdecznie dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Czy istnieje mozliwosc takiego skompilowania plyty, azeby po wlozeniu jej do stacjonarnego odtwarzacza automatycznie uruchamial sie film? Przy równoczesnej możliwosci (z poziomu pilota) wl/wyl napisow czy zmiany jezyka. Po prostu - czy plyta moze dzialac bez menu głownego odpalając sie automatycznie ? A jesli tak to w jaki sposób można to zrobić ?

ikar39 04.02.2005 08:39

-

jak bedzie nagrany sam film bez menu to ruszy bez problemu i ścieszka tylko polska

ed hunter 04.02.2005 10:42

sam film zgrany Shrinkiem może mieć wszystkie audio i wszystkie napisy i bez problemu pilotem się zmienia (co często nie jest możliwe jak film ma menu)

markoma 06.02.2005 13:20

mam pytanie - jak w TMPGEncDVDAuthor zrobić menu z dźwiękiem?????

anasiza 07.02.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez Przemekc1
Ja nagrałem 1 CD na Philipsie, i 2 DVD na esperanzie. Wszystko bez błędów. Ale najlepiej cto chyba verbatimy, chociaż są chyba dosyć drogie.

Są drogie ale lepij parę groszy dołożyć i masz pewność że te dane nie padną za rok dwa czy więcej tak jak na innych płytach
ja już się pare razy przejechałem na tanich nośnikach a to mi się podobał kolor płyty a to znowóż wygląd no i cena atymczasem trzeba patrzeć na jakość
od pewnego czasu kupuje verbatimy i tylko +R
Dlacego +R A dlatego że robiłem testy ,swojego czasu miałem drugą nagrywarkę litka który umożliwia przeprowadzenie testów nagranych płyt
verbatim +R dużo lepiej wypada niż -R
Mowa jest o płytach nagranych na nec 3500 bo takiego mam
Ten nec lubi verbatimki +R
jak testowałem to na drugim miejscu uklasował mi się TDK -R
TDK -R lepiej wypadł od verbatima -R

PrzemoC 08.02.2005 15:00

A tak oficjalnie to co ma oznaczac te R+/- ?

PS: Podaj z łaski swojej nazwe jakiegoś programu testujacego..
z gory dzieki...

Zdzisiek 09.02.2005 00:10

jestesm calkiem zielony w temacie nagrywania i mam pytanko.

mam na dysku film to jest tylko katalog Video_TS. palac dvd w nero wystarczy ten katalog podmienic z katalogiem w opcji "dvd-video" i wypalic poprostu ?

czy film bedzie z audio biorac pod uwage ze jest tylko Video_TS ?

deniro24 09.02.2005 03:47

Cytat:

Napisany przez Zdzisiek
jestesm calkiem zielony w temacie nagrywania i mam pytanko.

mam na dysku film to jest tylko katalog Video_TS. palac dvd w nero wystarczy ten katalog podmienic z katalogiem w opcji "dvd-video" i wypalic poprostu ?

czy film bedzie z audio biorac pod uwage ze jest tylko Video_TS ?

jeżeli Twój katalog Video_TS nie jest większy niż płyta DVD5 to -tak- wystarczy ten sposób o którym mówisz powyżej, jeżeli nie to bedziesz musiał użyć jakiegoś transkodera
tak, film bedzie z audio

Zdzisiek 09.02.2005 08:12

a zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czasami jak ogladam screeny zamieszczone z nero to w prawym dolnym rogu ludzie maja opcje do wybrania np DVD-5 lub DVD-9, mam Nec 3520A i nero 6.0.6.6 i nie mam takiej opcji.

jak to wlaczyc ? i po co to jest ?

Tobiasz75 12.02.2005 15:04

Przebrnąłem przez cały ten temat...i nie wiem czy dobrze zrobię:
Mam cały film w .VOB, zajmuje mniej niż 4GB.
To co mam teraz zrobić to :
Odpalić sobie NERO i wrzucić wszystko do katalogu VIDEO_TS, można też zrobić katalog AUDIO_TS i go zostawić pustym....i wypalić.

Tylko, że gdy daję kreację Video-DVD, zostawiam wszystko jak sobie tam program ustala. Tworzy sam dwa katalogi VIDEO_TS i AUDIO_TS. Wrzucam wszystko do...VIDEO_TS...a problem, bo nie chce mi niektórych plików tam umeścić....i to tych najważniejszych z filmem.(twierdzi że ie mogą tam być)
Natomiast jak umieszczę wszystko w AUDIO_TS to wchodzą wszystkie,
dodatkowo to co wrzucam do VIDEO ma ikone sugerującą że jest to plik dźwiękowy! :|

Zrobiłem tak:
dałem nowa kompilacja: DVD-ROM (ISO)
Zrobiłem te dwa katalogi Video i audio wrzuciłęm do Video i wypaliłem.
Daję odtwarzanie...pokazuje się menu...i tyle nic nie działa :(

I btw co to jest to ISO 9666...tam są jakieś jeszcze inne, to ważne ?
NERO 6.6.0.1 uzywam.

saszkaaa 12.02.2005 18:16

Wypalanie DVD ze zdjęciami

Witajcie. Jestem nowy..... Mam problem :smutny:
Czym można utworzyć DVD tak abym w odtwzrzaczu stacjonarnym mógł oglądac filmy z kamery, oraz zdjęcia?
Czy jest to możliwe , czy muszę utworzyc 2 DVD?

Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

_rafal_ 13.02.2005 01:41

Jak mam sohw 1652s od paru tygodni i chodzi jak ta lala, oczywiści po flashu biosa :P bo bez tego anie rusz :[ (szkoda bo chyba straciłem gwarancje :( ) ale trudno teraz moja nagrywara czyta i nagrywa wszystkie nośniki :)))))))

Jey 13.02.2005 02:09

Cytat:

Napisany przez saszkaaa
Witajcie. Jestem nowy..... Mam problem :smutny:
Czym można utworzyć DVD tak abym w odtwzrzaczu stacjonarnym mógł oglądac filmy z kamery, oraz zdjęcia?
Czy jest to możliwe , czy muszę utworzyc 2 DVD?

Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Musisz zgrac material video do kompa, a pozniej przerobic go na format DVD (np. za pomoca WinAvi) i nagrac go na plycie jako DVD-Video.

awe 14.02.2005 19:00

Cześć, mam nagrywarke Philips'a i odtwarzacz DVD tez Philips'a ... sciagnełem ostatnio z sieci kilka fimow, koles z wypozyczalni wypozyczył pare filmow i zgrał na dysk jakims programikiem... i ja te filmy of cours sciagnełem i chciałem je nagrac ... 2 filmy udało mi sie przez nero vision express ale skonczyła mi sie licencja ;/ i teraz mam dylemat ... bo nie znam innych dobrych programow do nagrywania ... badzcie tak mili i odpiszcie , btw. jestem tu nowy :)

DjSn@kE 15.02.2005 11:09

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Mamy więc już omówienia Prassi, DVDDecryptera, Alcohola (w wersji dla fanów gier na konsole), uwagi do Nero. Jeszcze przydałoby się RecordNow Max, RecordNow,CopyTo DVD.

Przy okazji pytanie. Fido2001 wypala płyty z filmami x2. Czy wypala ktoś x4 (Pionkiem,Teakiem,NECem,Sony) i chodzą mu potem filmy w stacjonarnym DVD ? Cobra, z jaką prędkością palisz ?

Pozdrawiam

Jabba

jA WYPALAM na x8 i chodza bez zająknięcia. Mam odtwarzecz Pioneer i SONY.

slepy 20.02.2005 23:27

zielono mi
mam lite on DVDRW SOHW-16532 od 48 godzin
forum poczytałem ale sie motam bo niekture posty sa juz wiekowe i nie wiem czy są aktualne, z tego co "zrozumiałem" to co by skopiowac film na dvd to jest kilka opcji
1
mamy film na dvd rozmiar do 4,7 gb
robimy zrzutke na hdd DVDDecrypter w iso, DVDDecrypter powinien poradzic sobie z zabezpieczonymi dvd i zrzucic obraz na hdd
mamy obraz na hdd robimy wypalanie np nero-nem przez dvd video(???) teoretycznie powinno chodzic
2
mamy film na płytce 2 warstwowej
robimy zrzutka DVDDecrypter na hdd
i tu som opcje
albo dzielimy go DVD2DVDR na 2 dvd albo wywalamy dodatki i inne zbedne gadzety palimy neronem jak w punkcie 1
a co jezeli mamy płytke dvd r dl?? co wtedy?? czy palimy poprostu jak leci tak jak w punkcie 1 czy moze som jakies ale??

uff narazie tyle problemó... jeszcze cos wymysle z góry dzienkuje za sugestie i porady...
tylko nie piszcie mi ze ten temat byl juz ruszany bo wiem ze byl i jakos mi to nie pomogło

AKhE 26.02.2005 11:57

hmmm... nie chce namieszac ale plytka 2 warstwowa a plytka dl to jest to samo...

jesli siem myle to prosze o sprostowanie...

AKhE 26.02.2005 12:01

jesli chodzi natomiast o kopiowanie to (filmy) wypalam w CloneDVD2 i NERO... od konca listopada ubieglego roku. Puki co bezproblemowo :)

slepy 07.03.2005 22:33

thx

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.