Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak palić DVD ? Proszę tu wrzucać instrukcje-opisy (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-palic-dvd-prosze-tu-wrzucac-instrukcje-opisy-23637/)

DonPablo 12.03.2005 09:09

Mnie pasuje idealnie DVDFab - nagra z orazu,voby z folderu,zdejmuje wszystkie zabezpieczenia, potrafi kompresowac i ma jeszcze kilka innych przydatnych obcji. Aha no i jest szybki i prosty w obsłudze

KC42 12.03.2005 12:03

Cytat:

Napisany przez DonPablo
Mnie pasuje idealnie DVDFab - nagra z orazu,voby z folderu,zdejmuje wszystkie zabezpieczenia, potrafi kompresowac i ma jeszcze kilka innych przydatnych obcji. Aha no i jest szybki i prosty w obsłudze

Potrafi kompresować raczej nie

xxx3900 16.03.2005 21:18

czesc, posiadam nagrywarke LG GSA-4163B, i mam nastepujacy problem: zakupilem plytki PLATINUM DVD+R 8x - tak jest napisane na opakowaniu. W Nero wyswietla mi ze moge palic nawet 12x. Kiedy probuje wypalic jakis film chodzi o format DVD-VIDEO przez CLONE DVD albo przez NERONA z predkoscia 8x nagrywarka nagrywa z bledem plyty nie da sie odczytac. Kiedy sie wezmie plyte pod swiatlo widac ciemna plame kiedy nagrywarka sie rozpedza z predkosci 4x do 8x (jest to jakies 4mm od rozpoczecia). Lecz kiedy nagrywam dane w standardzie DVD-Iso 8x wypala elegancko. CZY SPOTKAL SIE JUZ KTOS Z TAKIM PROBLEMEM ??? Updatowaleem bios do wersji A-103

ed hunter 20.03.2005 03:39

fajnie a kto zrobił te platinum?

MCC003?!

na czystej płycie widać plamę? - jak tak to wal do sprzedawcy niech wymienia!!!!

Casshern 09.04.2005 11:24

Słuchajcie wiem że to pytaie mogło juz być zadawane z tysiąc razy, ale to forum jest jednym z najmniej uporządkowanych jakie dotąd widzialem :D co za tym idzie nie mogłem nic znaleźć.
Dlatego pytam być może ponownie czy zalecacie wypalać plyty prędkościa 8x czy może wolniejsza 4x. Pytanie zadaje ponieważ niektórzy twierdzą że im wolniej nie zawsze znaczy lepiej, a mnie załeży na jak najlepszym odczycie ponieważ mam PS2 i nie chce biedulki zamęczać.
Moja nagrywarka to LiteON 1653S( najnowszy bios), płyty na których wypalam obrazy gier to Verby i TDK, wypalam pod DVD decrypterem.
Czekam na jakieś rady ?

ikar39 09.04.2005 11:45

-

polecam x4 lub x2 to są najlepsze predkości do filmów dvd

zene_k 11.04.2005 16:18

Cytat:

Napisany przez ikar39
polecam x4 lub x2 to są najlepsze predkości do filmów dvd

Przepraszam, a kolega to wie z doświadczenia, czy z teorii. Pytam, dlatego, że w tej chwili x8, czy x12 to normalne prędkości nagrywania (filmów też :taktak: ), a wolniej to trzeba nagrywać tylko egzemplarze płytek gorszej jakości, żeby w ogóle coś z nich wyszło :piwo:

ikar39 11.04.2005 20:46

-

to tak samo jak nagrywanie muzyki można nagrać x45 ale track powinien być wypalony x8 wtedy nie traci na jakości DVD można nagrywać x12 to zadna różnica chodzi o to że ja nagrywam x4 i kopie są ok a nagrałem już ponad 150 płyt i może jedna była kiepska tak to wygląda :klotnia:

zene_k 11.04.2005 22:56

Cytat:

Napisany przez ikar39
to tak samo jak nagrywanie muzyki można nagrać x45 ale track powinien być wypalony x8 wtedy nie traci na jakości DVD można nagrywać x12 to zadna różnica chodzi o to że ja nagrywam x4 i kopie są ok a nagrałem już ponad 150 płyt i może jedna była kiepska tak to wygląda :klotnia:

Nagrywaj x4, x2 i jak lubisz, mi chodzi tylko o to, żebyś nie pisał, że, im wolniej tym lepiej, bo to po prostu nieprawda, a przykładów na to na forum nie brakuje. Pozdrawiam :piwo:

predator55 11.04.2005 23:59

Cześć.Mam nagrywarkę DVD firmy Liteon.Zmieniłem biosik na BSOS.Podczas nagrywania w Nero w wersji 6.6.0.6 nie mam żadnych błędów.Ale weryfikacji kompilacji po nagraniu nie przechodzi bez komunikatu że sektor na DVD różnie się od sektora na HDD.Co to za błędy? Z czego wynikają? Proszę o odpowiedz.
Posiadam sprzęt:
AMD Barton 2500+
1024 MB Ram
dysk 160GB Seagate Barracuda 7200 obr/min 8MB cache
nagrywarkę DVD Liteon SOHW 1633s
nagrywarkę CD Teac

andy77 16.04.2005 12:09

mam pytanko: sprzęt-nagrywarka (nie wiem jakiej firmy postaram się ustalić) tylko +rw w notebooku siemens, sprzęt nowy kupiony w listopadzie, chciałem skopiować płytke dvd-r na dvd+r (czy to wogóle możliwe na tym sprzęcie?), robiłem to programem ultraiso_v7.55me, niby wszystko poszło a kopia (gierka)nie chodzi

derf 21.04.2005 19:29

Witam
W ostatnich dniach zostałem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DVD Sony DRU-800A , i w związku z tym mam parę pytań.
Jakiego oprogramowania używać do zrzucania dźwięku z płyt DVD na format audio ?
Nagrywarkę zakupiłem ze względu na stale powiększający się zbiór muzyki którą dotychczas byłem zmuszony nagrywać na
zwykłych CD , nawet zakup kolejnego HDD nie rozwiązał problemu pozostało jedno wyjście DVD jako że możliwości zapisania
takiej ilości danych na jednej płycie są bardzo kuszące a format DVD+R DVD -R (Double Layer) daje dodatkowe możliwości.
Mam pytanie: jakiego typu oprogramowanie najlepiej stosować do zapisu plików muzycznych typu flac ,mp3 ?
Czy Nero jest tu dobrym wyjściem z tej sytuacji , oraz jakie nośniki są powszechnie uznawane za dobre do tego typu plików ?
Będę wdzięczny za jakieś informacje , sugestie dotyczące tego tematu .

pozdrawiam

wonderes 25.04.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez derf
Witam
W ostatnich dniach zostałem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DVD Sony DRU-800A , i w związku z tym mam parę pytań.
/.../
Będę wdzięczny za jakieś informacje , sugestie dotyczące tego tematu .

pozdrawiam

Proponuje Ci użycie opcji http://forum.cdrinfo.pl/search.php

Dark Elf 26.04.2005 00:50

mam pytanie:
jak zcalic 3 płyty cd z gra ( badz wiecej) i zapisac je na DVD tak zeby po włozeniu nosnika do DVD romu rozpoczeła sie normalna instalka gry i gre zainstalowało z jednej płyty.
Czy cos takiego jest wogole mozliwe??

Bercik88 27.04.2005 00:32

Ja mam sprawdzoną metodę ;) - jeśli chodzi o zabezpieczenia to najpierw kopiuje zawartość DVD Video na kompa dzięki DVDShrink (zbędne napisy zawsze można usunąć jeśli jest polski dubbing), następnie włączam Elby CloneDVD2 i wciskam pole "Zapisz istniejące dane" no i się wypala. Jak chcę usunąć denerwujące mnie reklamy, trailery to używam CloneDVD tylko tego innego ze strony www.clonedvd.net. Najpierw w polu "Copy mode" zmieniam z "whole disc" na "Main movie only" (logiczne), no i na następnej stronie usuwam wszystko oprócz głównego filmu (tam także możemy usunąć napisy i dubbing eng.) no i wypalam :)

Bercik88 27.04.2005 00:35

ale ta wiadomość nie jest odpowiedzią na pytanie Darka Elfa po prostu odnośnie tematu DVD Video tak sobie napisałem(może kmouś się przyda) :fiu:

gloock 28.04.2005 20:17

Ciemne "koła" po nagraniu

Witam, czy ktoś z was spotkał sie może z czyms takim?Po nagraniu liteon 812 na verbatimie zauważyłe patrząc pod światło jaśniejsze i ciemniejsze koła ....coś jak na tarczy strzelniczej.Nie przeszkadzalo by mi to gdyby nie zacinanie sie takiej płyty i byki.Pojechalem i kupilem jeszcze pare verbatimów ale to samo .Zmniejszylem predkosc widac jeszcze slabo kola ale film idzie.To samo na esperanzie.Wyłączylem dzialajace w tle aplikacje typu muł ,antyvirusa itp.Wypalam clonem dvd2 i czasami nero 6.Czy to jakiś robal czy może dead nagrywarki?Cd-r pali bez problemu.Byłbym wdzieczny za sugestie :)

Kilobajt 28.04.2005 21:53

gloock - niedawn jak wypaliłem clonedvd2 płytke to tesz miałem takie kregi. Sprawdz na innej aplikacji do wypalania.

gloock 28.04.2005 23:03

kręgi na verbatimie

Dzieki a jaką aplikację polecasz?Czy tobie pomogła zmiana?Wyłączyłem jeszzce monitoring dysku w XP i probuje dalej

Raiven 29.04.2005 11:50

Hm... temat rozrósł się i jest wielki jak ocean, więc mógłbym liczyć na Waszą pomoc? Bo mam pewne pytanko, na które odpowiedź pewnie już padła, ale czytać tyle stron to samobójstwo. A więc na nośnikach DVD jakich producentów wypalać dane, aby się nie zawieść? Dopiero pierwszą nagrywarkę DVD sobie sprawiłem (LG 4163B). Wcześniej miałem tylko zwykłą marki LiteOn i na esperanzach paliło mi się bajecznie :D. Razem z nagrywarką więc odrazu zakupiłem 25 sztuk esperanz (dvd+r 4,7gb x4speed) na kejku do testowania.
Co Wy moglibyście mi doradzić?

ed hunter 29.04.2005 12:00

poczytać tutaj. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947 może od ostatniej strony i się cofać? będą świeże wiadomości. a bajeczne Esperanzy w wydaniu DVD bywają ze strasznej bajki :D

Raiven 29.04.2005 12:06

Anoś, pomyliłem linki ;P. Chciałem tam napisać ;P. Ok, to może poprostu wkleję jeszcze raz to co napisałem, tylko we właściwym temacie.
No i od końca próbowałem, ale jak widziałem, to rozmowy były o jakichś testach chyba różnych czy o czymś. Dlatego piszę posta, gdyż nie wiem jak daleko musiałbym się cofać, aby dowiedzieć się czegoś o espach ;).
No i wydanie DVD tych nośników według Ciebie jest aż tak nieudane? :/

Kilobajt 30.04.2005 08:46

gloock - Jak mam obrazy płyt DVD to wypalam je w BlinWrite, wychodza bardzo dobre wypieki. Wydaje mi sie ze te kregi na plytach to wina CloneDVD bo u kupla byla taka sama sytuacja. A jak mam AUDIO_TS i VIDEO_TS to wypalam nero.

Raiven 01.05.2005 21:37

Mam nieciekawą sytuację. Biosik mojej nagrywarki LG zaktualizowałem do wersji A104, ściągnąłęm sobie ostatnią wersję Nero, dorwałem płytkę esperanza dvd+r x4, nagrałem dane... i nie można otworzyć jej w napędzie. Nie wykrywa sprzętu/płyty Oo. Od kolegi mam płytki dvd z danymi i wszystko jest ok. Potem nagrałem drugą płytę z nieco innymi ustawieniami w nero odnośnie "pomijania ograniczeń", aby nie było żadnych zastrzeżeń i nadal to samo :/. Nie wiecie co może być tego przyczyną? Proszę o szybką pomoc w miarę możliwości!

czyx78 12.05.2005 20:01

dvd shrink dvd decrypter są ok ewentualnie clone dvd

Monica 27.05.2005 14:08

Jak palić DVD ? Proszę tu wrzucać instrukcje-opisy
Najprostsza metoda to rozpalić ognisko i wrzucaj, palą się niesamowicie (jak to tworzywo sztuczne).

Iceman31 29.05.2005 21:30

Poprostu miałeś na płytach jakieś pyłki i tyle!!

Takie koła i plamki zdażają się dość często. To zwykły kurz który osiadł na płycie i był tam podczas wypalania.
Poza tym zacinanie się filmu po wypaleniu to konsekwencja wypalania na większych obrotach nie wspominając tu już o zabójstwie dla lasera Twojej nagrywarki!
Poprostu wypalaj wolniej np. x2 a nie będziesz miał problemu z zacinającymi się filmami.
I jeszcze jedno!! Wszechobecnie chwalony DVD Shrink wcale nie jest taki dobry! Powoduje dośc widoczne pogorszenie jakości ripowanych filmów.
No niestety jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Najlepsze programy do wypalania płyt w kolejności ich użycia to:
1. DVD Decrypter - do zgrania filmu na dysk twardy
2. DVD2ONE - do kompresji filmu z większej "wagi" do 4,36GB (a nie jak wszystkim sięzdaje do 4,7), i do wywalenia zbędnych ścieżek dźwiekowych i napisów
3. NERO BURNING ROM -do wypalenia płytki
Może trwa to długo bo ok. 60-80 minut (wszystkie 3 programy ) ale za to jakość jak oryginał. :)

polakT 22.06.2005 14:58

Cytat:

Napisany przez Iceman31
Poza tym zacinanie się filmu po wypaleniu to konsekwencja wypalania na większych obrotach nie wspominając tu już o zabójstwie dla lasera Twojej nagrywarki!
Poprostu wypalaj wolniej np. x2 a nie będziesz miał problemu z zacinającymi się filmami.

oj uwazaj - wypal se dvd+/-R 16X z predkosci 2x to zobaczysz :|

zene_k 22.06.2005 16:05

Cytat:

Napisany przez Iceman31
Takie koła i plamki zdażają się dość często. To zwykły kurz który osiadł na płycie i był tam podczas wypalania.
I jeszcze jedno!! Wszechobecnie chwalony DVD Shrink wcale nie jest taki dobry! Powoduje dośc widoczne pogorszenie jakości ripowanych filmów.
No niestety jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Najlepsze programy do wypalania płyt w kolejności ich użycia to:
1. DVD Decrypter - do zgrania filmu na dysk twardy
2. DVD2ONE - do kompresji filmu z większej "wagi" do 4,36GB (a nie jak wszystkim sięzdaje do 4,7), i do wywalenia zbędnych ścieżek dźwiekowych i napisów
3. NERO BURNING ROM -do wypalenia płytki
Może trwa to długo bo ok. 60-80 minut (wszystkie 3 programy ) ale za to jakość jak oryginał. :)

Następny zwolennik wypalania x2 || , a może x1 byłoby najlepiej, co? :>

polakT 23.06.2005 10:23

jak maja co z czasem robic - to niech pala-ale gwarantuje wcale nie jest lepiej, chyba ze w szajsungach chociaz nie mam z nimi stycznosci to nie iwem - jak na moj gust powinny byc plytki do zapisu 0.3X tak aby 360min trwało:>

Liar 12.07.2005 13:40

BookType do Liteon, a co do LG ???

Aby nagrywać DVD jako DVD-ROM używałem BookType pod Liteona.
W jaki sposób nagrać nośnik DVD pod Nero napędem LG, aby był widoczny (nośnik) jako DVD-ROM ?

Pozdrawiam i dzekuje za odpowiedź.

Andrzej L. 12.07.2005 21:05

Odnośnie prędkości palenia. Odpalony Nero bez włożonej płyty do nagrywarki DVD pokazuje dla DVD prędkości 1x, 2, 2,4x. Po włożeniu płyty (np. TDK DVD+R 1-8x) znikają te niższe prędkości, pojawiają się szybsze i do wyboru jest tylko możliwość smażenia na 4x, 8X, 12x. Nic poniżej 4x nie widać.
Czym to jest spowodowane? To jest jakiś zapis na nosniku odgórnie narzucający minimalną prędkość? Mimo iż nagrywarka oferuje nagrywanie dla DVD+R na prędkości 2,4x nie ma możliwości jej wyboru.
Zastanawia mnie jak taka płytka zachowa się w wolniejszych nagrywarkach?
Nie wiem czemu to tak jest ale generalnie mi się nie podoba, bo np. będzie zapis z wolnego dysku twardego i może przy większych prędkościach zacząć się dławić.

RobaG 24.07.2005 08:31

do Liar

Nagrwarka-Wybór nagrywarki-opcje-ustawienia typu księgi - ...i juz

a ja mam takie pytanko :
czy jest możliwość ustawienia bitsetting w alkoholu 120% przy kopiowaniu w locie ? ew. w jakimś innym programie który posiada opcje kopiowania w locie oprócz nero ? LG 4163b

Wrona23 05.08.2005 21:38

Rozmiar filmu

Czesc,

Czytalem gdzies kiedys, ze film DVD musi miec odpowiedni rozmiar na plycie, czyli nie moze byc za maly. Czy to prawda?

Pytam bo nagralem wiele filmow i wszystko bylo ok, do czasu jak nagralem film (kilkoma programami, na kilka sposobow), ktory zajmuje tyklo 2GB na plycie DVD. Zaden odtwarzacz ani komputerowe napedy nie widza tych plyt...

Dzieki.

Linux3003 13.08.2005 10:23

Witam wszystkich.
Prosze o odpowiedz na temat wypalania DVD. Chcialbym z dwóch obrazów CD nagrać jedną DVD.
Z góry bardzo dziekuję :)

modziq 18.08.2005 00:47

Co do wypalania filmów DVD
Załączyć AnyDVD
Uruchomć NERO RECODE
Wybrać MAIN MOVIE
Wybrać parametry-ścieżki dźwiękowe itp,po czy kliknąc next
Jeśli film jest większy niż 4,5 GB to zaznaczyć opcje Advanced Analise (analiza zaawansowana) i High quality mode (wolne ale dokładne kodowanie), jako nagrywarke zaznaczyć Image recorder i kliknąć BURN
wpisać nazwe pliku z obrazem płyty i zapisać na dysku
Po wszytkim uruchamiamy nero express wybieramy opcje zapisu pliku obrazu plyty i zapisujemy.Ja wypalam zazwyczaj 4 ale jeszce nikt nie miał problemu na odtwarzaczu stacjonarnym czy DVD-Romie gdy wypaliłem 12.Pozdrawiam

kmxx 23.08.2005 20:25

skąd ściągnąć bezpłatną wersję DVDFab i Clone CD?

kmxx 23.08.2005 20:56

Cytat:

Napisany przez Linux3003
Witam wszystkich.
Prosze o odpowiedz na temat wypalania DVD. Chcialbym z dwóch obrazów CD nagrać jedną DVD.
Z góry bardzo dziekuję :)

ja myślę,że trzeba w nero wybrać "utwórz własne DVD Video" i wskazać wcześniej nagrane na dysku komputera te filmy CD.
Nero przetworzy materiał filmowy na format DVD i nagra płytę DVD Video. Taką metodą można dowolny format filmu -avi,WMV przetworzyć w DVD Video. Tak robiłem np. z filmem z kamery cyfrowej w formacie WMV. Film w WMV zajmował 10 GB - Nero przetworzył go w film DVD Video o pojemności 3 GB.
Podobnie z 3 płyt CD robiłem jeden DVD.

toja 25.08.2005 22:51

DVD Xcopy

Cytat:

Napisany przez jaceksee
nagrałem już sporo dvd i robię to tylko jednym programem który tworzy własne menu bez jakielkolwiek ingerencji użytkownika (np. przy płytach dwu warstwowych)
Jest nim DVD Xcopy firmy 321 studios do kopiowania jest to jedyny o jakim słyszałem dostępny program który tworzy idealne kopie DVD zabezpieczonej czy nie po prostu ją kopiuje.
Z jednym małym aczkolwiek wydaje mi się nie istotnym mankamentem:
- na początku wyświetla się baner reklamowy firmy 321 Studios informujący o legalności czy też o nielegalności nagranej płyty
Ogólnie rewelacja.
Do tworzenia własnych dvd (np przeróbka zwykły divx do DVD) używam DVD Workshop tez jest dobry.
Oby dwie wersje podanych tu programów posiadam i udostępnie po kontakcie ze mną całkiem za free
nara
Ach jeszce jedno czytam te posty które tu umieszczacie.
Są w nich kombinowane opisy że tu trzeba zrobić to a tam tamto bo jak nie to się nie uda czy coś itp.
W/w programy są tak proste że ograniczamy się praktycznie tylko do utworzenia jakiegoś ładnego menu(jeśli tworzymy swoją płytę)(dvd workshop)
lub włożenie orginalnego dvd i dvd-r do napędu i to wszystko(DVD xcopy).

Hej!
interesują mi dwa w/w programy, byłbym wdzięczny za ich wypróbowanie.
Używam decryptera i dvd shrinka, a pózniej nero expres, ale czasami mam problemy(tylko filmy z SONY PICTURES) z zrzuceniem na hdd np:CLOSER, BESTIA.
pOZDRAWIAM :)

kmxx 12.09.2005 21:17

Cytat:

Napisany przez kmxx
ja myślę,że trzeba w nero wybrać "utwórz własne DVD Video" i wskazać wcześniej nagrane na dysku komputera te filmy CD.
Nero przetworzy materiał filmowy na format DVD i nagra płytę DVD Video. Taką metodą można dowolny format filmu -avi,WMV przetworzyć w DVD Video. Tak robiłem np. z filmem z kamery cyfrowej w formacie WMV. Film w WMV zajmował 10 GB - Nero przetworzył go w film DVD Video o pojemności 3 GB.
Podobnie z 3 płyt CD robiłem jeden DVD.

dlaczego dzisiaj tą metodą nie udało się. przygotowałem materiał w formacie avi.2 godz. nero przetwarzało i nic. jakiś błąd i nie doszło do nagrania-płyta czysta nie nagrana. czy innym programem przetworzyć z avi na DVD? może moje nero "zgłupiało"?kto zna odpowiedź na ten problem? jutro spróbuję jeszcze raz tak samo w nero.

kmxx 14.09.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez kmxx
dlaczego dzisiaj tą metodą nie udało się. przygotowałem materiał w formacie avi.2 godz. nero przetwarzało i nic. jakiś błąd i nie doszło do nagrania-płyta czysta nie nagrana. czy innym programem przetworzyć z avi na DVD? może moje nero "zgłupiało"?kto zna odpowiedź na ten problem? jutro spróbuję jeszcze raz tak samo w nero.

Zastosowałem Ulead i wszystko poszło dobrze. Materiał z avi ulead przetworzył na DVD -video. Bardzo łatwo, sprawnie i szybciej niż nero.

uuk81 14.09.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez kmxx
Zastosowałem Ulead i wszystko poszło dobrze. Materiał z avi ulead przetworzył na DVD -video. Bardzo łatwo, sprawnie i szybciej niż nero.

Czy to było DVD MovieFactory czy inny program, jaka wersja? :)

kmxx 15.09.2005 11:02

Cytat:

Napisany przez uuk81
Czy to było DVD MovieFactory czy inny program, jaka wersja? :)

DVD Movie Factory 2.0 Trial 30-dniowy. Ale dzisiaj zdobyłem wersję 3.0.

KC42 15.09.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez kmxx
DVD Movie Factory 2.0 Trial 30-dniowy. Ale dzisiaj zdobyłem wersję 3.0.

jest już wersja 4.0

kmxx 16.09.2005 11:27

Cytat:

Napisany przez KC42
jest już wersja 4.0

lepsza jest wersja 4.0? i gdzie jest do ściągnięcia?

KC42 17.09.2005 11:44

Cytat:

Napisany przez kmxx
lepsza jest wersja 4.0? i gdzie jest do ściągnięcia?

na emule np.

kmxx 18.09.2005 15:47

DVD Movie Factory 2.0 ten film avi zmieściło na 1 płycie DVD, a DVD MF 3.0 nie chciało na jednej płycie. dlaczego? czyżby wersja nowsza mniej "zmniejszała" materiał avi.

lennox 21.09.2005 13:51

A ja odstawiłem Nero Burning Rom.
Teraz zgrywam film na dysk jako ISO Shrinkiem i nagrywam Decrypterem.
Wszystko piknie chodzi :P

kmxx 21.09.2005 21:40

Widać z tego, że są różne metody nagrywania tzn. różnymi programami. Programów jest lekko licząc kilkadziesiąt. Każdy wypracowuje własną metodę i stosuje ulubione programy.
Nie działał mi Nero Vision Express i dlatego szukałem alternatywnych programów.
Odistalowałem Nero i zainstalowałem od nowa. Działa dobrze, nagrywa tak jak poprzednio dobrze.
Ale stosuję też Ulead Movie Factory i DVD Fab. Te programy są dla mnie dobre i przyjemne w obsłudze. Pierwszy przetworzy film z dowolnego formatu na DVD Video a drugi podzieli film zbyt duży na dwie płyty. :)

uuk81 21.09.2005 22:18

Czy film nagrany na zwykłą płytkę DVD mogę normalnie przegrać robiąc iso i wypalając? A czy oryginalną płytkę można tak przegrać (pomijam kwestię zabezpieczeń i upychania z dvd9 na dvd5)?
Wiem, że lamerskie pytanie, ale do tej pory nagrywałem tylko dane, kiedyś tylko pod nero wypaliłem kilka video cd z plików avi i mpg, żeby otworzyć je na stacjonarnym czytniku dvd, a tutaj ciągle pojawiają sie specjalne programy do authoringu dvd itp o których na razie (mam nadzieję) niewiele wiem. :)

lennox 29.09.2005 13:44

Cytat:

Napisany przez uuk81
Czy film nagrany na zwykłą płytkę DVD mogę normalnie przegrać robiąc iso i wypalając? A czy oryginalną płytkę można tak przegrać (pomijam kwestię zabezpieczeń i upychania z dvd9 na dvd5)?
Wiem, że lamerskie pytanie, ale do tej pory nagrywałem tylko dane, kiedyś tylko pod nero wypaliłem kilka video cd z plików avi i mpg, żeby otworzyć je na stacjonarnym czytniku dvd, a tutaj ciągle pojawiają sie specjalne programy do authoringu dvd itp o których na razie (mam nadzieję) niewiele wiem. :)

Shrink zgrywa każdą płytę do ISO i nie ma znaczenia czy to kopia czy oryginał zabezpieczony jakimiś zabezpieczeniami. Przegrałem kilka płyt w ten sposób z czego większość to były oryginalne płyty.
Zainstaluj sobie również Decrypter`a to od razu po zgraniu filmu na dysk do plików ISO możesz nagrać na płytę, bo Decrypter podłącza sie do Shrink`a.
Ale wydaje mi się że kopię możesz przegrać bezpośrednio np DvD Copy, chyba że masz jakiś powód żeby zgrać kopie do ISO.
Pozdrawiam

uuk81 29.09.2005 20:20

Cytat:

Napisany przez lennox
Shrink zgrywa każdą płytę do ISO

Dzięki. Tylko czy zamiast shrinka i descryptera mogę po prostu utworzyć iso
płyty przy pomocy UltraISO i nagrać je w nero? :)
PS. Zrobiłem tak z filmem zripowanym już uprzednio przez kogoś innego
i działa. Szkoda mi było płytek na eksperymenty, dlatego pytałem ||
Rozumiem że z zabezpieczonymi płytkami tak już nie da rady, nawet z AnyDVD w tle? ;)

PS.2 Ciekawostka odnośnie AnyDVD. Mam płytkę cd z grą dla dzieci, która ma
dwie ścieżki - cd audio oraz data. Po włączeniu AnyDVD gra się nie uruchamia,
system widzi tylko pierwszą ścieżkę cd audio.
Po wyłączeniu AnyDVD wszystko wraca do normy :)

ed hunter 29.09.2005 21:09

a po co UltraISO jak DVDDecrypter zgrywa do ISO, prawie wszystko

AnyDVD ma zastosowanie do filmów i z grami może robić dziwne rzeczy, szczególnie z ustawieniem pomijania niechcianych reklam, czy jak to tam jest...

uuk81 29.09.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a po co UltraISO jak DVDDecrypter zgrywa do ISO, prawie wszystko

Rozumiem, że można, tylko DVDDecrypter lepszy, no i sam wypala?
A Shrink pozwala na zgranie materiału na hdd pomimo zabezpieczeń oraz jego kompresję? :)

Cytat:

Napisany przez ed hunter
AnyDVD ma zastosowanie do filmów i z grami może robić dziwne rzeczy, szczególnie z ustawieniem pomijania niechcianych reklam, czy jak to tam jest...

Dokładnie, mam tą funkcję aktywną :taktak:

lennox 30.09.2005 10:46

Cytat:

Napisany przez uuk81
Rozumiem, że można, tylko DVDDecrypter lepszy, no i sam wypala?
A Shrink pozwala na zgranie materiału na hdd pomimo zabezpieczeń oraz jego kompresję? :)

Shrink zgrywa każdą zabezpieczoną płytę DvD :)
No i zanim włączysz w Shrink`u zgrywanie to wybierasz sobie opcję czy chcesz zgrać jako "Foldery Windows" (VIDEO_TS i AUDIO_TS) czy jako ISO.
Jeśli chcesz ISO i to zainstaluj wcześniej Decryptera i wówczas rozwinie ci sie z belki w Shrinku taka opcja "Zgraj do pliku ISO i nagraj Decrypterem" czy cos takiego ale po angielsku. Po zgraniu filmu na dysk automatycznie załączy sie Decrypter i poprosi o czystę płytę.
Pzdr :piwo:

ed hunter 30.09.2005 10:50

Cytat:

Napisany przez lennox
[...]

dawno się tak nie ubawiłem ^_^ :spoko:

;)

Yarozelsky 30.09.2005 11:02

Cytat:

Napisany przez lennox
No i zanim włączysz w Shrink`u zgrywanie to wybierasz sobie opcję czy chcesz zgrać jako "Foldery Windows" (VIDEO_TS i AUDIO_TS) czy jako ISO.
Jeśli chcesz ISO i to zainstaluj wcześniej Decryptera i wówczas rozwinie ci sie z belki w Shrinku taka opcja "Zgraj do pliku ISO i nagraj Decrypterem" czy cos takiego ale po angielsku. Po zgraniu filmu na dysk automatycznie załączy sie Decrypter i poprosi o czystę płytę.
Pzdr :piwo:

shrink odpada - to trup[nie pojawiaja sie nowsze wersje],a na 10 nowości z 5cioma sobie nie radzi ;)

Barteus 03.10.2005 12:54

mam problem z wypalaniem w nero 6.6.0.16

mam sciagniete iso ktore jest niby na mala plytke 820 Mb, ale wlasnie chce ja nagrac na plyte dvd, a nero nie pozwala tego zrobic, tzn pisze zebym wlozyl plytke cd albo cdrw, prosze o porade co i jak ustawic w neronie zebym mogl nagrac na plytkach dvd wszystko co chce, oczywiscie to co jest mozliwe do nagrania

ed hunter 03.10.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez Barteus
mam problem z wypalaniem w nero 6.6.0.16

mam sciagniete iso ktore jest niby na mala plytke 820 Mb, ale wlasnie chce ja nagrac na plyte dvd, a nero nie pozwala tego zrobic, tzn pisze zebym wlozyl plytke cd albo cdrw, prosze o porade co i jak ustawic w neronie zebym mogl nagrac na plytkach dvd wszystko co chce, oczywiscie to co jest mozliwe do nagrania

jest to obraz płyty cd - to takie dziwne, że nie chce nagrać na dvd ???

można obraz rozpakować winrarem i nagrać na dvd jako pliki, tylko po co?

coolart 03.10.2005 20:49

Witam tutaj miały być porady a jest dyskusja trochę mnie to dziwi no ale. Chciałem się spytać jak nagrać płytę DVD9 czyli tak znana DVD R DL czytałem ze trzeba ustawić tyle samo danych na jednej i na drugiej warstwie tylko ze ja chce to nagrać metoda OT czyli trzeba zaznaczyć koniec na pierwszej warstwie i teraz pytanie czy to się ustawia przed nagrywaniem czy jak to jest??
Cala płyta ma z 7.43GB i nie chce tego pąkować na 4.38GB tylko nagrać tak jak jest w NERO, może ktoś już nagrywał i podpowie jak to zrobić bo jak nagrać zwykłą płytę 4.38GB to ja wiem ale tutaj jest już zabawa z warstwami a wiadomo ze DL nie sa tanie wiec chciałbym to zrobić raz i bez błędu. :blee: ???

ed hunter 03.10.2005 21:15

DVDDecrypter-Mode-ISO-Read(wcisnąć R) zgrać na dysk a potem nagrać Write (W) i wszystko.

druga warstwa zaczyna się zapisywać gdy się skończy pierwsza - inaczej się nie da.

bez dyskusji :P

lennox 07.10.2005 12:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
dawno się tak nie ubawiłem ^_^ :spoko:

;)

A to ciekawe, baw sie dalej, tylko po co od razu .......
a powracając do tematu to KAŻDĄ nowośc Shrinkiem zgrywam.

Pozdrawiam

naughty 29.10.2005 14:58

rozmiar

Witam mam pytanko, chcialem przegrac koledze kolekcje Band of Brothers i myslalem ze do tego celu uzyje tylko Alcohol'a i bedzie OK, a tu nagle schody, zabezpieczenia css i cos jeszcze, no i rozmiar 5,42 GB a ja czytalem ze da sie gdzies pozbyc nadmiaru (dodatki i sciezki dzwiekowe w innych jezykach) wiec rozmiar pewnie zmniejsze.
Do rzeczy, czytalem ten temat i rozne programy sa proponowane, ciezko sie zdecydowac.
Czy ktos z was ma juz sprawdzone i pewna metode na przegranie zabezpieczonych wydawnictw??
Z gory dzieki za info.

fiskomp 05.12.2005 08:50

Cytat:

Napisany przez naughty
Witam mam pytanko, chcialem przegrac koledze kolekcje Band of Brothers i myslalem ze do tego celu uzyje tylko Alcohol'a i bedzie OK, a tu nagle schody, zabezpieczenia css i cos jeszcze, no i rozmiar 5,42 GB a ja czytalem ze da sie gdzies pozbyc nadmiaru (dodatki i sciezki dzwiekowe w innych jezykach) wiec rozmiar pewnie zmniejsze.
Do rzeczy, czytalem ten temat i rozne programy sa proponowane, ciezko sie zdecydowac.
Czy ktos z was ma juz sprawdzone i pewna metode na przegranie zabezpieczonych wydawnictw??
Z gory dzieki za info.

Krótko i na temat ;)

DVDecrypter+Shrink - po problemie.

pozdrawiam,

mirek47 10.12.2005 20:49

Mam skonwertowane dwa filmy DVD 1.5 GB każdy jak mam je wrzucic na 1płytę DVD i wypalic

Bazyss 11.12.2005 21:46

male pytanko!!
mam Filmik na DVD w formacie .img wrzucilem do daemon-a i w nero kazalem wypalic kopie!! wszystko bylo dobrze do mometu zamkniecie plytki wskoczyl blad zamkniecia w trybie DAO. powiedzcie co mam zrobic ??
pozdrawiam

izabellaaleksan 28.12.2005 01:05

Witam, przeczytałam całe 18 stron tego tematu i powiem szczerze - nadal nie wiem nic :P. Gdzieś tam przewinął się przez moment temat "kopii bezpieczeństwa" ulubionej gry na PS2, ale umarł w butach, odpowiedzi ta osoba nie dostała. Zapytam więc - w jaki sposób zrobić taką kopię? Od razu mówię - kopię gry na PS2, zapisaną na płycie CD robię zwyczajnie cloneCD lub alcoholem z włączonym profilem Playstation2, nagrywa się dobrze. Ale co zrobić, gdy do skopiowania mam grę na PS2 na płycie DVD, z zabezpieczeniem?. Jedyny napęd, jakim dysponuję, to nagrywarka DVD BenQ 1640. Próbowałam cloneCD z profilerem, przekopiować, to się przekopiowało, ale tnie się co i rusz i zacina, dzieciaki grać nie mogą. Kopiowanie płyt cd nie jest jak na razie zbyt trudne, ale kopiowanie gry z płyty DVD zaczyna mi się już śnić po nocach :( Może ktoś podpowie, jak i czym to zrobić? Pozdrawiam.

Reetou 28.12.2005 01:56

Cytat:

Napisany przez izabellaaleksan
przeczytałam całe 18 stron tego tematu i powiem szczerze - nadal nie wiem nic :P

To ja dorzucę jeszcze trochę lektury skoro tak dobrze idzie.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54241

I generalnie dział konsole ;) :P

izabellaaleksan 28.12.2005 02:31

Re

Dziekuję uprzejmie, już się tam przenoszę. A nową lekturę przeczytam napewno, pozdrawiam.

colgierd 18.01.2006 16:59

Nie wiem gdzie pytać wiec zapytam tutaj-PROBLEM:Program alcohol120% ver.143 / Build 410, Nagrywarka NEC ND6650A, Notebook OPTIMUS. Przy kopiowaniu jakiejkolwiek płytki DVD po zrobieniu obrazu na HD i włożeniu czystej płyty program odpowiada ze płyta ma za małą pojemność.Dotyczy to nosników różnych firm od HAWKA po EMTECa w NERO v 6...NIEMA PROBLEMU !!! - DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE?
pozdro - colgierd

Listek 25.01.2006 18:14

Mam takie pytanko do posiadaczy nagrywarek DVD
MAm program Nero.v7.0.1.2.Premium.Edition do wypalania, ale nie bardzo wiem jak sie wypala na plytce film, zeby mozna go bylo na kinie domowym ogladac (nie mam w kinie Divxa, wiec musi byc nagrany jako film DVD). Wiem ze jakos to sie przerabia czy tam tworzy ten filmik, cos tak mi kumpel mowil ale nie moge tego obczaic, wiec jesli ktos moglby dac jakas wskazowke to bylbym wdzieczny (najlepiej tlumaczyc mi na angielskiej wersji, bo niestety nie mam polskiej). Pozdro

Byc moze gdzies to jzu jest, ale jestem nowy na forum a przejrzenie tego wszystkiego ... za duza kopalnia :)

Don Laser 27.01.2006 20:53

Wystarczy przyklejone tematy przejrzeć IMO , a jak się tworzy/nagrywa film DVD od podstaw można przeczytać choćby w .....pomocy Move Markera -

mlodyci 27.01.2006 22:42

Najleprzym sposobem jest nie słuchać nikogo tylko samemu poczytać w necie i spróbować .Ludzie piszą takie bzdury że strach .Sam posłużyłem się radami i linkami innych i nawet Norton System Works sobie nie poradził.W necie znajdziesz wszysko od programów po cracki i keygen. wystarczy poszukać i poczytać

rolek71 28.01.2006 13:27

Mam kamere canon dv i przecheytuje z niej film na kompa lecz potem jak chce go wypalic na plytke dvd niechce za cholere wyswitla ze sa niezgodne pliki aha posiadam nero prosze o jakies wskazowki jak mam to zrobic.Dzieki

Don Laser 28.01.2006 16:55

@rolek71 mam kamerę canon przechwytuje z niej film, mogę z przechwyconym cuda niewidy robić, wszystko działa. Jak myślisz że choinki się urwałem, i od razu wiedziałem co i jak?
Ale napewno nie napisałem tu 1 posta zanim nie przejrzałem artykułów na stronie gł i na forum, programy które mi podeszły sam znalazłem i przetestowałem.
Przechwyć sobie wyszukiwarkę na forum , wpisz :zgrywanie, przechwycić, kamerę i z pewnością szybciej się dowiesz niż pisząc skąpe w treści posty na które są odpowiedzi

Monica 09.02.2006 18:11

Cytat:

Napisany przez mlodyci
Najleprzym sposobem jest nie słuchać nikogo tylko samemu poczytać w necie i spróbować .Ludzie piszą takie bzdury że strach .Sam posłużyłem się radami i linkami innych i nawet Norton System Works sobie nie poradził.W necie znajdziesz wszysko od programów po cracki i keygen. wystarczy poszukać i poczytać

najlepszym - tak sie po polsku pisze

ryba120 09.02.2006 18:20

Cytat:

Napisany przez Monica
najlepszym - tak sie po polsku pisze

No proszę !
Mamy polonistkę na forum.

Don Laser 09.02.2006 18:51

Cytat:

Napisany przez ryba120
No proszę !
Mamy polonistkę na forum.

M..niodek , czy M..niodkówna ? :>

ryba120 09.02.2006 19:04

Cytat:

Napisany przez Don Laser
M..niodek , czy M..niodkówna ? :>

Jeśli ojciec nazywa się Jegowy,

a matka Jegowa

to jak nazywa się ich córka ????

PiratMagnus 09.02.2006 19:30

Witam !

Mam takie pytanko. Posiadam nagrywarke DVD Liteona. Chce wypalic plyttke DVD-Video predkoscią 2x,2.4 lub 4x, ale niestety po włozeniu płytki Nero widzi tylko opcje wypalenia z predkoscią 6x i 8x. Jest na to jakas rada?

jaceq 11.02.2006 15:40

Cytat:

Napisany przez ryba120
Jeśli ojciec nazywa się Jegowy,

a matka Jegowa

to jak nazywa się ich córka ????

Jegówna ?:P
:zygi:

JamBes 12.02.2006 21:23

Na TOSHIBA SD-R5372 wypalam filmy 4x a gry i mp3 6x a na SONY DW-Q31A filmy wypalam 6x a mp3 i gry 8x bo i tak mam do wyboru dla płyt 8x tylko dwie prędkości: 6x i 8x. Filmy wypalam owcą czyli CloneDVD2 ze współpracą z AnyDVD, w 30 min. mam film wypalony z oryginała bez żadnych niepotrzebnych pierdół takich jak komentarze, ścieżki dźwiękowe niezrozumiałe dla mnie, niepotrzebne napisy.

adammc 24.03.2006 23:09

u mnie to z rzucam na dysk anydvd 5.9.4.1z clonedvd2 2.8.9.2 i jeszcze nikt tego nie napisał bo jeszcze lepsza metodę a mianowicie alcohol120% zrzucam na dysk obraz iso póżniej montuje ten obraz w wirtualnym napędzie następnie dvd decrypterem otwieram obraz ponownie zrzucam na dysk już dvd video a następnie można go skomresować instant copy lub dvd2dvd-r lub poczciwym schrinkiem jak jest mała kompresja polecam tą metodę gdyż filmy na czerwonych płytkach mogą przysporzyć wiele problemów:P

ed hunter 25.03.2006 11:43

Cytat:

Napisany przez adammc
u mnie to z rzucam na dysk anydvd 5.9.4.1z clonedvd2 2.8.9.2 i jeszcze nikt tego nie napisał bo jeszcze lepsza metodę a mianowicie alcohol120% zrzucam na dysk obraz iso póżniej montuje ten obraz w wirtualnym napędzie następnie dvd decrypterem otwieram obraz ponownie zrzucam na dysk już dvd video a następnie można go skomresować instant copy lub dvd2dvd-r lub poczciwym schrinkiem jak jest mała kompresja polecam tą metodę gdyż filmy na czerwonych płytkach mogą przysporzyć wiele problemów:P

przypomniało mi się jak Jaś Fasola chował kluczyk ^_^

może jeszcze przesłać netem na inny komp w innym mieście? :w00t:

dziki07 21.04.2006 13:29

Widze :) JEDI :) że masz pojecie o wypalaniu płyt to moze mi doradzisz mam najnowszy model NECA ND-4571 DL/RAM Label Flash doradż mi jakiego programu mam użyc do wypalania obrazów na wierzchu płyty,na jakiej zasadzie to działa efekty widziałem ale wypalone na laiskrablu co mi możesz powiedziec o tym sprzęcie czy jest do niego jakas instrukcja doradż mi bo jestem w tym laikiem z gury DZIĘKI??? sory że mam tyle pytań

athlon 64 3000+box 512k(s939)
asus A8N-E nforce S939 ultra (PCX/SATA2)
ASUS X1600XT silent 256MB/256BIT
NEC ND-4571 DL/RAM Label Flash
Samsung 250GB SP 1603C 7200 SATA2 8MB:help: :help: :help:

magdagala 24.04.2006 17:08

hej jestem kolejną nową osobą na tym forum i do tego nie mam za bardzo pojęcia o nagrywaniu ale mam jeden problem. Tzn tak ogólnie płytki dvd nagrywam tak że:
1. wkładam oryginal do napedu
2. mam wlaczony any dvd
3. wlączam dvd shrink
4. analiza
5. wszystko mi zrzuca na dysk wlaczajac backup
6. plytka sama wyjezdza po zrzuceniu i program prosi i wrzucenie czystej
7. nagrywanie
Zawsze tak robilam bo ktos mi to pokazal wiecej sie nie znam na tym. Ale teraz jest problem bo mam film sciagniety z netu z tymi wszystkimi plikami vob ifo bup. No i dobra teraz sie zaczynaja schody. poza tmamtymi programami mam nero start smart i cos mi sie wydaje ze ten program to jakas kicha. Pliki z vobami maja w sumie ponad 7gb. Teraz musialabym to zmniejszyc i zamienić na iso czy jak>? Dodam ze jak wlaczam nero i chce nagrac dvd_video to jak chce dodac pliki do folderu VIDEO_TS to wrzuca tylko część a przy reszcie wyskakuje taki bląd:
poniższe pliki nie mogą rezydować w folderze VIDEO_TS kompilacji DVD video:
(tu sa wymienione np. king.kong-The.Movie.DVDR.[dejdi].(osloskop.net).VTS_01_1.VOB
.................................................. ............................2.VOB itd)
Do folderu mozna VIDEO_TS można dodawać tylko pliki zgodne z DVD_video:
VIDEO_TS.ifo, VIDEO_TS.bup, VIDEO_TS.vob i in.
I coś dalej pisze że musze użyć programu do authoringu aby utworzyć pliki dvd_video ze standardowych plików video takich jak avi, mpg.

Ale przecież te wymienione pliki to jest ten vob, ja wogóle nie wiem o co chodzi. Błagam pomózcie bo siedze nad tym juz kilka dni :(

Oktawian89 24.04.2006 23:13

Witamy na forum :)
DVDSHRINK wystarczy,
File->open (wybieramy folder z filmem)->Re-autor -> zmniejszamy jakosc filmu by zmiesci***322; sie na DVD5(4,41 GB) potem juz tylko wsytaczy zaznaczyc by zrobi***322; obraz .iso lub wypali***322; bezposrednio za pomoca nero,dvddecrypter :)
Pozdrawiam

magdagala 25.04.2006 12:00

Kurde dzięki :)Teraz troche skapowałam, tylko wyskoczył kolejny problem: gdy dałam file open to wyskoczyło coś takiego: nie można znależć pliku VTS_01_1.VOB no i patrze a tam faktycznie nie ma takiego pliku a mam wszystkie ściągnięte z netu jakie były.
TZn mam takie pliki: wszystkie są jako VTS_02_0.VOB, VTS_02_0.IFO, VTS_02_0.BUP i VTS_02_1.VOB i tak pokolei aż do 6 ale w jedynce mam tylko VTS_01_0.VOB, VTS_01_0.IFO, VTS_01_0.BUP a nie ma VTS_01_1.VOB. nie wiem o co tu biega...

Oktawian89 26.04.2006 06:42

a ten film chodzi na pc ? normalnie sie odtwaza ?:>

magdagala 26.04.2006 10:12

A w jakim programie moge sprawdzic czy chodzi ;) ??

tomek.xp 27.04.2006 16:23

Mam pytanie do wszystkich do***347;wiadczonych "palaczy" czy p***322;yty mog***261; mie***263; wi***281;cej b***322;***281;d***243;w bo by***322;y wypalane zbyt wolno? Chodzi mi o p***322;yty DVD5. Z tego co widze na forum to np.: Verbatim DVD+R x16 gdy jest palony x8 ma ju***380; bardzo ma***322;o b***322;***281;d***243;w czy ma sens schodzenie do x4 na takim no***347;niku.
Zrobi***322; bym sobie sam testy jako***347;ci ale niemam takiej mo***380;liwo***347;ci bo m***243;j nap***281;d to LG GSA-4163B wypala nie***378;le ale niepotrafi prowid***322;owo przeprowadzi***263; cho***263;by skanowania powierzchni w Nero DriveSpeed.

Oktawian89 27.04.2006 18:32

Powerdvd ?i wiele wiele innych ;p

magdagala 27.05.2006 10:44

Hej teraz mam next question. Sci***261;gn***281;***322;am sobie koncert z osloskopu kt***243;ry jest w 5 cz***281;***347;ciach. Ka***380;dy plik ma dok***322;adnie tak***261; sam***261; wielko***347;***263;. Jak odpakuje part 1 jest ok. Ale z dalszymi jest problem. Bo nazwy s***261; te same i jak chce je wypakowa***263; w to samo miejsce to pisze czy zastapi***263;. Zreszt***261; jak chce wog***243;le co***347; wypakowa***263; to ka***380;d***261; cz***281;***347;***263; wypakuje w osobnym folderze VIDEO_TS. Wog***243;le to jest bez sensu. Zaznaczylam wszystkie cz***281;***347;ci do wypakowania i wypakowa***322;o ale w podgl***261;dzie widz***281; ***380;e nie ma ***380;adnego menu i d***378;wi***281;k jest stereo. Nie ja***380;e tego. plizzz help.

Misiekk85 29.08.2006 00:03

Ja używam Any DVD

Zanim ja zaczne kopiowanie używam AnyDVD. Oczywiscie w najnowszej wersji. Pozowli nam to na ominięcie zabezpieczenia od płyty a nastepnie jesli to jest film to zgrywam do CloneDVD2. Uzywam clona do wypalania albo nero w zaleznosci jak moj komputer znoosi przeciązenie. :) :) :) :) :) :) :) :)

sonne 01.11.2006 23:42

Hej

Mam pytanie. Jak ju***380; gdzie***347; tu na forum pisa***322;am, mam swoj***261; pierwsz***261; w ***380;yciu nagrywark***281; DVD. Jest to LG GSA-H22L Lightscribe.
Nied***322;ugo mam zamiar kupi***263; sobie stacjonarny otwarzacz DVD i zale***380;y mi, aby p***322;yty by***322;y dobrze wypalone, tak ***380;eby mo***380;na je by***322;o odczyta***263; wsz***281;dzie.

Kto***347; poradzi***322; mi abym kupowa***322;a tylko p***322;yty Sony+R, TDK+R itd. i przy nagrywaniu ustawia***322;a w Nero Expres "Book Type Set" z "auto" na "DVD-ROM" lub w Nero Burning ROM zmienia***322;a "bitsetting" na "DVD-ROM".

Czy to dobra rada??

joujoujou 01.11.2006 23:46

Co do zmiany bitsettingu na DVD-ROM, to zdecydowanie :tak!:

Co do no***347;nik***243;w, c***243;***380;, ka***380;dy ma tylu zwolennik***243;w co przeciwnik***243;w, wi***281;c wyb***243;r nie b***281;dzie ***322;atwy... :nie:

:czar:

Prezesik 01.11.2006 23:55

Cytat:

Napisany przez sonne (Post 699637)
Hej

Mam pytanie. Jak już gdzieś tu na forum pisałam, mam swoją pierwszą w życiu nagrywarkę DVD. Jest to LG GSA-H22L Lightscribe.
Niedługo mam zamiar kupić sobie stacjonarny otwarzacz DVD i zależy mi, aby płyty były dobrze wypalone, tak żeby można je było odczytać wszędzie.

Ktoś poradził mi abym kupowała tylko płyty Sony+R, TDK+R itd. i przy nagrywaniu ustawiała w Nero Expres "Book Type Set" z "auto" na "DVD-ROM" lub w Nero Burning ROM zmieniała "bitsetting" na "DVD-ROM".

Czy to dobra rada??

Witamy na forum :welcom:

Jak to miło, że przybyła nam nowa koleżanka :mruga:
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 699638)
Co do zmiany bitsettingu na DVD-ROM, to zdecydowanie :tak!:

Co do nośników, cóż, każdy ma tylu zwolenników co przeciwników, więc wybór nie będzie łatwy... :nie:

:czar:

Lepiej bym tego nie ujął :mruga:

Jeśli chodzi o nośniki jedno jest pewne, że nie warto kupować tych najtańszych, gdyż po nagraniu będą mogły służyć jedynie jako podstawki pod piwo. Tutaj bardzo dobrze sprawdza się powiedzenie, że chytry dwa razy traci :taktak:

A co do tego, które płytki lepsze, to ilu ludzi, tyle opinii... ;)

sonne 14.11.2006 23:56

To znowu ja.

Dziękuję za przywitanie :)

Nagrywanie filmów i LightScribe już jakoś opanowałam, ale pojawił się nowy problem. Otóż mam dośc spory dysk z danymi, który trzeba by przegrać. Jest na nim mnóstwo folderów, w folderach plików, dokumentów itd.

I problem polega na tym, że nie umiem tych danych za żadne chiny zgrać na DVD za pomocą Nero 7,5. Za każdym razem program wiesza się przy dodawaniu katalogów z plikami do nagrania, albo po naciśnięciu "nagraj" (burn). Próbowałam na 2 kompach i wszędzie to samo.

Czy ktoś może mi polecić jakiś dobry program do przegrywania takich danych, z mnóstwem plików, na DVD??? Najlepiej tak, żeby nie ucinał nazw (bo np. jak poucina mi nazwy plików torrentów do bootlegów koncertowych jakie sobie chcę ściągnąć po formacie to już się do niczego nie przydadzą ).

ed hunter 15.11.2006 00:32

porobi***263; Winrarem paczki po 4GB z groszami, wypali***263; jako dane a po formacie wypakowa***263; na dysk.

2 partycje na dysku sobie zrobi***263; jak nie ma.

starszygazda 27.12.2006 00:01

Mam problem.Chciałem go rozwiązać go dzieki Waszym poradom.Przeczytałem wszystkie 20 stron.Wiele sie dowiedziałem nowego i poczyniłem sporo notatek ale problem pozostał.Mam kartę telewizyjną Win Fast 2000 XP Expert.Z kanału Travel Chanel zapisałem na dysk plik filmowy o rozmiarze 2.55 GB.i rozszerzeniu .mpg..Poniważ jest to materiał przedstawiający drogę do bazy pod Mont Everestem i chciał ten program oglądnąć kolega jadący na treking w ten teren poprosił mnie o zgranie tego na płyte.Od kilku dni dokonoję wielu różnych prób i wszystko kończy się fiaskiem i uszkodzonymi nośnikami DVD.Nagrywałem w Nero 6.6.1.4 (pełnym i zarejestrowanym).Nie będę opisywał wszystkich czynności bo było by tego za wiele ale najistotniejszym w tym wszystkim jest chyba info od Nero,że coś tam,cośtam ale w tym czymś zwraca uwagę zapis o jakiś 2 GB i o niemożliwości zapisania wskazanego pliku.O ile to możliwe to proszę o jakiś sensowny wypunktowany sposób na udany zapis tego pliku z powodzeniem.Dla uściślenia podam info , że mam 61 lat i w ciągu 4 lat korzystania z komputera nie wypaliłem za wiele płyt a takiego rozszerzenia nigdy do tej pory nie próbowałem jeszcze zapisać. Z góry dziękuję za pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:28.