Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaką kupić nagrywarkę? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-kupic-nagrywarke-70660/)

VIZZARD 07.10.2007 22:46

Cytat:

Napisany przez lukasss (Post 843940)
Witam

Stoje przed dylematem wyboru dwoch nowych palnikow DVD... Mam trzech kandydatow na to miejsce. Niestety sprzet jest do***347;***263; "***347;wie***380;y" na rynku i opini, jak i testow nie widze.

Interesuja mnie takie oto palniki:

Asus DRW-2014L1T LightScribe (Serial ATA)
LG SuperMulti GSA-H66N (Serial ATA)
Pioneer DVR-212 (Serial ATA)

Moze ktos wie gdzie moge znalezc testy tego sprzetu, badz jakies opinie uzytkownikow?

A moze jakis inny palnik jest wart uwagi (konieczne Serial ATA i DVD-RAM)?

Dzieki za pomoc

Dw***243;ch pierwszych u nas w sprzeda***380;y w og***243;le jeszcze nie ma

Wi***281;c nie dziwota ***380;e ***380;adnych opinii na ten temat by***263; nie mo***380;e :nie:

Chyba, ***380;e interesuj***261; ci***281; dywagacje :konf:

||

joujoujou 07.10.2007 22:53

Cytat:

Napisany przez lukasss (Post 843943)
Ja sie nie upieram, nie mam inego wyjscia.

Port***243;w sata mam 8, a pata az 1 do ktorego musze podpiac dwa dyski 300GB IDE, wiec to koniecznosc, a nie upor...

Dodatkowy kontroler za***322;atwi***322;by spraw***281;. :fiu:

lukasss 07.10.2007 22:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 843944)
Chyba, że interesują cię dywagacje :konf:

||

Wole konkrety...;)

W sumie to w ofercie kilku sklepow juz sa, ale z rzeczywista ich dostepnoscia jest nieco gorzej

Z tego co pamietam , to Lite-On'y sporo sie pogorszyly, czyzby znowu jakosc tych palnikow poszla do gory, np: LH-20A1S?

Hehe, co do kontrolera to musial bym najpierw kupic kontroler PCI na USB i do niego IDE na PCI... :D Niestety na kontroler tez nie mam miejsca. W kompie trzy PCI - jedno zaslania grafika, w drugim dzwiek, w trzecim TV :ysz:

joujoujou 07.10.2007 23:00

Ostatnio liteony si***281; polepszy***322;y. :taktak:

VIZZARD 07.10.2007 23:40

Cytat:

Napisany przez lukasss (Post 843952)
Wole konkrety...;)

Ooooo...
Takie rzeczy to tylko Lewica i Demokraci :zongluje:

||

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 843955)
Ostatnio liteony si***281; polepszy***322;y. :taktak:

I przedostatnio te***380; :taktak:

:mruga:

Dibhala 08.10.2007 01:45

Serwus
Czytam już n-ty dzien z rzędu o napędach dvdrw i nie wiem co wybrać.
Przede wszystkim: nie wyciskam ostatnich potów ze sprzętu (czyt. nigdy nie smażę ile fabryka dała), napęd ma wypalać w miarę w przyzwoitej jakości, szybkość odczytu jest mi obojętna, jednakże żeby byle ryska nie wpływała na całkowity brak odczytu, interfejs atapi. Dodam że do wypalania używam nośników sony i verbatim.

Nigdy narzekałem na mój cdrw LG , więc skłaniałbym się ku zakupieniu dvdrw H55L (bo i z chęcią sprawdziłbym jak się sprawuje palenie etykiet na krążkach a technologia securedisk również całkiem sensownie się prezentuje, choć nie goni mnie do jej używania)
Opinie jednakże ma dość średnie (o ile nie powiedzieć mizerne), i dotyczyły głównie zapisu z prędkością 20x. Niestety nie wynalazłem ani słowa jak się sprawuje z firmwarem 1.02 i przy paleniu z dużo mniejszą prędkością.
Ktokolwiek uraczy mnie zatem opiniami mając na uwadze powyższe wytyczne i zachęci do kupna bądź odgoni kijem ?

Widzę również że Pioneer DVR-112D zbiera dużo pozytywnych opinii, zwłaszcza co do jakości wypalonych danych. Jednak nie posiada defaultowo labelflasha, a jeśli ze zmienionym softem poleci do serwisu - mogą nie przyjąć reklamacji. Stylistyką również nie grzeszy i bardziej jej do pierwszych napędów cd 2x ;)

Samsung odpada, monitory owszem robi świetne ale reszta sprzętu (zwłaszcza napędy optyczne) zawsze była dla mnie miernej jakości (znam z autopsji) - choć zerknąłem na info o modelu s183.
Liteon - po tym jak chrzanił się sprzęt tej firmy kilkunastu znajomym - również odpada.

Przestudiowałem co się dało wliczając ten oraz w już zdjęty temat i odpowiedzi na podobne pytania dot. wyboru takiej a siakiej smażarki jest jak na lekarstwo.

VIZZARD 08.10.2007 09:23

Cytat:

Napisany przez Dibhala (Post 844017)
Serwus
Czytam już n-ty dzien z rzędu o napędach dvdrw i nie wiem co wybrać.
Przede wszystkim: nie wyciskam ostatnich potów ze sprzętu (czyt. nigdy nie smażę ile fabryka dała), napęd ma wypalać w miarę w przyzwoitej jakości, szybkość odczytu jest mi obojętna, jednakże żeby byle ryska nie wpływała na całkowity brak odczytu, interfejs atapi. Dodam że do wypalania używam nośników sony i verbatim.

Nigdy narzekałem na mój cdrw LG , więc skłaniałbym się ku zakupieniu dvdrw H55L (bo i z chęcią sprawdziłbym jak się sprawuje palenie etykiet na krążkach a technologia securedisk również całkiem sensownie się prezentuje, choć nie goni mnie do jej używania)
Opinie jednakże ma dość średnie (o ile nie powiedzieć mizerne), i dotyczyły głównie zapisu z prędkością 20x. Niestety nie wynalazłem ani słowa jak się sprawuje z firmwarem 1.02 i przy paleniu z dużo mniejszą prędkością.
Ktokolwiek uraczy mnie zatem opiniami mając na uwadze powyższe wytyczne i zachęci do kupna bądź odgoni kijem ?

Widzę również że Pioneer DVR-112D zbiera dużo pozytywnych opinii, zwłaszcza co do jakości wypalonych danych. Jednak nie posiada defaultowo labelflasha, a jeśli ze zmienionym softem poleci do serwisu - mogą nie przyjąć reklamacji. Stylistyką również nie grzeszy i bardziej jej do pierwszych napędów cd 2x ;)

Samsung odpada, monitory owszem robi świetne ale reszta sprzętu (zwłaszcza napędy optyczne) zawsze była dla mnie miernej jakości (znam z autopsji) - choć zerknąłem na info o modelu s183.
Liteon - po tym jak chrzanił się sprzęt tej firmy kilkunastu znajomym - również odpada.

Przestudiowałem co się dało wliczając ten oraz w już zdjęty temat i odpowiedzi na podobne pytania dot. wyboru takiej a siakiej smażarki jest jak na lekarstwo.

Jedna tylko uwaga

Jeżeli nie wyciskasz ostatnich potów ze sprzętu

To nie wiem o co chodzi z tym paleniem x20 :nie:

Jeżeli chce się mieć dobrą jakość nagrania to tak czy siak nawet na najlepszym sprzęcie

Optymalna autopsyjna prędkość nagrywania oscyluje wokół x8

No! Chyba że obok na drukarence x20 stron na minutę drukują się już okadki :taktak:

A przy kompie stoi x20 żyłkowych toreb ||

So.... :czytaj:

:czar:

lukasss 08.10.2007 10:34

OK.

Wybor pad***322; na Lite-Ona. W sumie palniki ktore mam w sigu juz ponad dwa lata spisuja sie bardzo dobrze, pala, czytaja jak nalezy, nie narzekam...

Teraz tylko pytanko, czy brac LH-20A1S czy tez moze DH-20A1S. Ta druga to juz podobno dziecko Lite-Ona i Philipsa?

Jeszcze jedno pytanko, mam plytki DVD-RAM z indeksem x3, czy te nowe palniki to obsluza, czy trzeba juz nowych nosnikow?

VIZZARD 08.10.2007 11:06

Cytat:

Napisany przez lukasss (Post 844056)
OK.

Wybor padł na Lite-Ona. W sumie palniki ktore mam w sigu juz ponad dwa lata spisuja sie bardzo dobrze, pala, czytaja jak nalezy, nie narzekam...

Teraz tylko pytanko, czy brac LH-20A1S czy tez moze DH-20A1S. Ta druga to juz podobno dziecko Lite-Ona i Philipsa?

Jeszcze jedno pytanko, mam plytki DVD-RAM z indeksem x3, czy te nowe palniki to obsluza, czy trzeba juz nowych nosnikow?

Obsłużą, choć niekoniecznie będą nagrywane te płytki x3

Jeżeli już to raczej LH-20A1S - bardziej sprawdzony :taktak:

A jeżeli coś ci się będzie chrzanić to wiadomo kto ci kazał to kupywać

Co nie jou? :>

:czar:

Dibhala 08.10.2007 11:56

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 844045)
Jedna tylko uwaga

Je***380;eli nie wyciskasz ostatnich pot***243;w ze sprz***281;tu

To nie wiem o co chodzi z tym paleniem x20 :nie:

Chodzi o to ***380;e wszelkie testy sprz***281;tu i podsumowania jakie wynalaz***322;em w skr***243;cie okre***347;li***322;y h55n/l jako sprz***281;t do d*** z t***261; swoj***261; 20x pr***281;dko***347;ci***261;.
Nie mam poj***281;cia jak si***281; sprawuj***261; obecnie nowe modele LG z wypalaniem przy 8-12x, i czy po 2-3 latach (nie ukyrwam ***380;e my***347;l***281; tu o 5 latach i wi***281;cej) w og***243;le odczytam cokolwiek z wypalonej przez LG p***322;yty.

Bo najprawdopodobniej na pionierka si***281; zdecyduj***281;.

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 844045)
So.... :czytaj:

to***380; czytam, ju***380; mi si***281; oczy gotuj***261; ... i z ka***380;d***261; chwil***261; coraz g***322;upszy w temacie nagrywarek :(

VIZZARD 08.10.2007 17:24

Cytat:

Napisany przez Dibhala (Post 844071)
Chodzi o to że wszelkie testy sprzętu i podsumowania jakie wynalazłem w skrócie określiły h55n/l jako sprzęt do d*** z tą swoją 20x prędkością.
Nie mam pojęcia jak się sprawują obecnie nowe modele LG z wypalaniem przy 8-12x, i czy po 2-3 latach (nie ukyrwam że myślę tu o 5 latach i więcej) w ogóle odczytam cokolwiek z wypalonej przez LG płyty.

Bo najprawdopodobniej na pionierka się zdecyduję.

toż czytam, już mi się oczy gotują ... i z każdą chwilą coraz głupszy w temacie nagrywarek :(

Więc nie czytać tylko brać! :>

A to czy po 2-3 latach coś odczytać się uda

To raczej właściwość nośnika, nie samego nagrania :nie:

Oczywiście nagranie ma też na to wpływ, lecz relatywnie niewielki

Bo jak coś jest odczytywalne tera, to jak płyta się nie skopci to będzie i odczytywalne potem :taktak:

:mruga:

lukasss 08.10.2007 17:36

No ja juz zam***243;wi***322;em, 2x Lite-On LH-20A1S SATA Black. Jutro do odbioru.

Dzieki za pomoc :)

VIZZARD 08.10.2007 17:40

Cytat:

Napisany przez lukasss (Post 844150)
No ja juz zamówiłem, 2x Lite-On LH-20A1S SATA Black. Jutro do odbioru.

Dzieki za pomoc :)

To zaszalałeś :slonik:

Tylko się pochwal wypałami :czytaj:

:D

lukasss 09.10.2007 23:09

Ilość załączników: 2
Witam.

Sprzet juz odebrany, dwa LH-20A1S. Niestety nie trafilem na kolejne numery seryjne sprzetu tak jak przy moich starych litkach (w sigu). Tu jest roznica kilku tysiecy numerkow i nie tylko, ale o tym dalej

Verbatim x16, palone x8

Naped pierwszy:

Naped drugi:

VIZZARD 09.10.2007 23:12

No ujdzie... :D

Ale to że nie trafiłeś w dwa kolejne to totalna kicha :ysz:

Ja bym reklamował :taktak:

||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:06.