Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaką kupić nagrywarkę? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-kupic-nagrywarke-70660/)

toooomelo 22.03.2008 12:32

Ja wybra***322;em LiteOn LH-20A1L na SerialATA.
A swoj***261; drog***261;, to musisz kupowa***263; w tym akurat sklepie?
Nie ma nic gorszego od zaplombowanego kompa :/

Sunna 22.03.2008 12:46

Cytat:

Napisany przez toooomelo (Post 911999)
Nie ma nic gorszego od zaplombowanego kompa :/

A dostac plombe w ciemnej uliczce to chyba jest gorsze.

VIZZARD 22.03.2008 13:02

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 912002)
A dostac plombe w ciemnej uliczce to chyba jest gorsze.

Albo jakąś przeterminowaną na azbeście od swojego stomatologa... :>

||

toooomelo 22.03.2008 13:08

Ano, to te***380; nie jest wskazane :D

starjacker0 22.03.2008 16:01

Oczywiscie bede mogl wgrac najnowszy firmware do LG H55L? Czy najnowszy firmware znaczaco poprawia jakosc zapisu tej nagrywarki?

Musze kupowac w tym sklepie gdyz ceny sa dla mnie wzglednie niskie. W niektorych sklepach interesujacy mnie zestaw bedzie drozszy nawet 200-250zl, a z kolei w innych nie maja interesujacych mnie podzespolow.

punisher 22.03.2008 17:03

Cytat:

Napisany przez starjacker0 (Post 911983)
Zalezy mi na jak najlepszej jakosci zapisu plyt DVD-R i dobrym poziomie korekcji bledow.
Prosze o szybka pomoc.

To będziesz miał trudny wybór, nie ma nagrywarki, która bardzo dobrze nagrywa i ma bardzo dobrą korekcję. Gdyby tak było wszyscy kupowali by taki model. Ja bym brał litka.

starjacker0 22.03.2008 17:23

Ktorego?
Jezeli mam juz wybierac miedzy zapisem a odczytem, to oczywiscie wole jak najlepsza jakosc zapisu plyt DVD-R.

VIZZARD 22.03.2008 17:35

Cytat:

Napisany przez starjacker0 (Post 912060)
Oczywiscie bede mogl wgrac najnowszy firmware do LG H55L? Czy najnowszy firmware znaczaco poprawia jakosc zapisu tej nagrywarki?

No ja ci pozwalam wgrać :taktak:

A nowe firmware wyśrubuje jakość tak znacznie, że z wrażenia wysuwają się tacki innych nagrywarek :szczena:

||

starjacker0 24.03.2008 11:23

Dobrze jeszcze jedno pytanie: Jak LG GSA-H55L i LiteOn LH-20A1L sprawuja sie przy nagrywaniu plyt DVD-R? Ile srednio plyt ma uszkodzone pliki? I jakiej firmy plyty najlepiej nadaja sie do tych nagrywarek? O wypowiedz prosze szczegolnie posiadaczy tych napedow.
Ja np. mam Samsung SH-S182D i EMTEC bardzo dobrze nagrywa i o dziwo czesc noname (moja siostra je uzywa). Natomiast Verbatim i chyba Hawk DVD-R 16x 4,7GB maja czesto kilka ostatnich nagranych plikow uszkodzonych (np. z 12 odcinkow serialu 2-4 ostatnich nie da sie odtworzyc (na EMTECU jak do tej pory przez ponad rok wszystko OK)).

VIZZARD 24.03.2008 12:29

Cytat:

Napisany przez starjacker0 (Post 912505)
Dobrze jeszcze jedno pytanie: Jak LG GSA-H55L i LiteOn LH-20A1L sprawuja sie przy nagrywaniu plyt DVD-R? Ile srednio plyt ma uszkodzone pliki? I jakiej firmy plyty najlepiej nadaja sie do tych nagrywarek? O wypowiedz prosze szczegolnie posiadaczy tych napedow.
Ja np. mam Samsung SH-S182D i EMTEC bardzo dobrze nagrywa i o dziwo czesc noname (moja siostra je uzywa). Natomiast Verbatim i chyba Hawk DVD-R 16x 4,7GB maja czesto kilka ostatnich nagranych plikow uszkodzonych (np. z 12 odcinkow serialu 2-4 ostatnich nie da sie odtworzyc (na EMTECU jak do tej pory przez ponad rok wszystko OK)).

Ca***322;e to pytanie nie ma sensu i zawiera chaos

Obecnie nale***380;y nagrywa***263; na dobrych no***347;nikach -> patrz dzia***322; no***347;niki oraz inne testy :czytaj:

To, ***380;e Samsung 182D dobrze nagrywa to faktycznie o dziwo! :O

Reszta pytania o jakie***347; uszkodzone pliki ***347;wiadczy tylko o tym, ***380;e nie wiesz o czym piszesz :nieee:

To, ***380;e dane nie daj***261; si***281; odczytywa***263; wynika tylko ze ***378;le przeprowadzonego procesu nagrania

Kt***243;ry jest wypadkow***261;: kiepskich no***347;nik***243;w, kiepskiej nagrywarki, kiepsko przeprowadzonego samego nagrania wraz z zachowaniem zasad

Wi***281;c wydaje mi si***281;, ***380;e musisz jeszcze du***380;o poczyta***263; o tym na forum :tak!:

:czytaj:

toooomelo 24.03.2008 16:29

Je***380;eli nagrywarka nagrywa***322;a dobrze, a z czasem zacz***281;***322;a wypala***263; gorzej, to ***347;wiadczy te***380; o tym, ***380;e r***243;wnie***380; czas zaktualizowa***263; firmware.
To jest tak***380;e bardzo wa***380;ny czynnik dobrego wypalania p***322;yt.
Prawda, VIZZARD? ;)

Hmmm, ale to nie miejsce na t***261; rozmow***281;.

VIZZARD 24.03.2008 16:42

Cytat:

Napisany przez toooomelo (Post 912614)
Jeżeli nagrywarka nagrywała dobrze, a z czasem zaczęła wypalać gorzej, to świadczy też o tym, że również czas zaktualizować firmware.
To jest także bardzo ważny czynnik dobrego wypalania płyt.
Prawda, VIZZARD? ;)

Hmmm, ale to nie miejsce na tą rozmowę.

Nieprawda

Jeżeli nagrywarka zaczyna wypalać coraz gorzej tę samą partię płyt - to znaczy, że się już kończy

I nie pomoże jej nawet firmware z dzisiaj :nieee:

Natomiast jeżeli wypala gorzej kolejne partie takiego samego rodzaju płyt - to może świadczyć o coraz to pogarszającej się jakości nośników :ysz:

Ale dbanie o posiadanie najnowszego firmware wpływa na poprawną obsługę nowych nośników na rynku

I ewentualnie poprawionych strategii przez producenta ( lecz bywa też, że i schrzanionych :> ) :taktak:

:mruga:

starjacker0 25.03.2008 06:46

Brniemy w niewlasciwa droge. Ja podalem przyklad nosnikow na mojej nagrywarce swiadczacy o tym, ze nie zawsze najlepszy nosnik = najlepsza mozliwa jakosc przy danej nagrywarce (co takze pokazuja niektore testy).
I dlatego pytalem na jakich nosnikach najlepiej sie nagrywa na tych dwoch nagrywarkach.
Jezeli chodzi o moja, to mam najnowszy firmware SB06, a z Verbatimem i chyba Hawkiem mialem problemy od poczatku. Natomiast EMTEC radzi sobie wspaniale, takze niektore noname.

Ale wrocmy do mojego pytania: Jak sprawuja sie te dwie wymienione przeze mnie nagrywarki w nagrywaniu plyt DVD-R. Wolalbym tu wlasne doswiadczenie z tym modelami.

ed hunter 25.03.2008 08:17

Cytat:

Napisany przez starjacker0 (Post 912782)
Brniemy w niewlasciwa droge. Ja podalem przyklad nosnikow na mojej nagrywarce swiadczacy o tym, ze nie zawsze najlepszy nosnik = najlepsza mozliwa jakosc przy danej nagrywarce (co takze pokazuja niektore testy).
I dlatego pytalem na jakich nosnikach najlepiej sie nagrywa na tych dwoch nagrywarkach.
Jezeli chodzi o moja, to mam najnowszy firmware SB06, a z Verbatimem i chyba Hawkiem mialem problemy od poczatku. Natomiast EMTEC radzi sobie wspaniale, takze niektore noname.

Widzę, że kolega, albo miał szczęście z tymi EMTEC, albo...

Rozrzut jakościowy jest w ich przypadku ogromny.

Kiedyś trafiłem na takie, gdzie wszystkie 25 sztuk miało uszkodzenie w tym samym miejscu, na końcu płyty właśnie.

http://forum.cdrinfo.pl/f28/emtec-dv...40/index3.html

Cytat:

Ale wrocmy do mojego pytania: Jak sprawuja sie te dwie wymienione przeze mnie nagrywarki w nagrywaniu plyt DVD-R. Wolalbym tu wlasne doswiadczenie z tym modelami.

Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ zależy to od zbyt wielu czynników i nie da rady odpowiedzieć tak lub nie :P

VIZZARD 25.03.2008 08:53

Cytat:

No i dalej brniemy w to samo...

Wiedza, wiedza, wiedza... :uczen:

Płyty od początku były,, Od początku nie były...

Żeby wiedzieć o takich rzeczach, należy sięgnąć do podstaw wiedzy o nośnikach i producentach

Bo nośnika Verbatim nie produkuje Verbatim, a nośnika TDK nie produkuje TDK :nieee:

A na ten przykład w ostatnim czasie prawie równolegle egzystują sobie płytki Emtec

Wytwarzane przez trzy różne fabryki i są z MID kodami: FTI, MCC i CMC

I nagrywają się różnie tak z zależności od producenta, jak i od kontroli jakości w obrębie nawet jednego cake'a

Więc obecnie to zbyt proste i ogólne pytanie - jak nagrywają się nośniki DVD-R na tych nagrywarkach

Możliwa jest jedynie taka odpowiedź przy pewnym założeniu:

Zarówno DVD+R jak i DVD-R na tych nagrywarkach nagrywają się świetnie

Pod warunkiem, że są dobre jakościowo :taktak:

:czar:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:00.