![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
Zobacz rezultaty głosowania: Jaką kupić nagrywarkę DVD ? | |||
LG- GH24NS90RBBB\LG GH24NS/LS90 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 13.89% |
SAMSUNG SH-S222BB |
0 | 0% |
SONY Optiarc AD-7280S-0B\AD-7283S |
4 | 11.11% |
SONY Optiarc AD-7260S\AD-7261S\AD-7263S |
1 | 2.78% |
SONY Optiarc AD-5280S-0B\AD-5260S |
0 | 0% |
LITEON iHAS 124-B 224-B 324-B 424-B 524-B 624-B |
15 | 41.67% |
LITEON iHAS 124 C 224-C 324-C 424-C 524-C 624-C |
4 | 11.11% |
PIONEER DVR-S19LBK(oem QSI CDRW/DVD SBW242U) |
3 | 8.33% |
ASUS DRW-24B5ST*\DRW-24B3LT\DRW-24B1ST\DRW-24B1LT - (oem Lite-on seria iHAS |
2 | 5.56% |
PLEXTOR PX-891SA* -(oem Lite-on seria iHAS) |
1 | 2.78% |
TEAC DV-W524GS* - (oem Lite-on seria iHAS) |
0 | 0% |
HP DVD+RW 1260i* - (oem Lite-on seria iHAS) |
1 | 2.78% |
Wszystkich głosów: 36. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#91 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja zawsze instaluje najnowszy RST i nie miałem nigdy problemów. (jakie np. problemy o czym czytałeś ? czy słyszałeś ?)
jaki masz chipset jaka MBO może masz inny kontroler SATA i tam podepniesz nagrywarkę
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#92 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.11.2008
![]() |
Kurde nie powiem ci stronki bo sam nie mogę teraz znaleźć
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Moderator
Zlotowicz
portów masz łącznie 8 :-)
2 x SATA 3Gb/s connectors (GSATA2_0, GSATA2_1) supporting up to 2 SATA 3Gb/s devices, ![]() poszukaj w biosie będziesz miał GSATA- i trzy opcje IDE, AHCI, RAID ustaw na IDE ten kontroler niby jest SATA2 ale jest mało wydajny ale do napędów optycznych wystarczy. nie trzeba do niego żadnego sterowników aczkolwiek można ale bez nich podczas skanowania jitter będziesz miał aktywny
#94 |
Bywalec
![]() |
oO Zaimponowałeś mi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Moderator
Zlotowicz
pamiętaj że jedne ustawienia są od Intela SATA i tam też jest IDE AHCI i RAID
a ty szukasz GSATA
#96 |
Bywalec
![]() |
Wiem:p. Dziwiło mnie wtedy, że są 2 ustawienia i myślałem, że oba dotyczą intela, bo nic innego mi do głowy nie przychodziło.
Mam nadzieje, ze nasza dyskusja to nie był offtop ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Moderator
Zlotowicz
raczej nie bo sam też nie mogłem dojść dlaczego nie mam jittera :-)
#98 |
Bywalec
![]() |
Kurde zainstalowałem to Intel RST
![]() ![]() Proszę się ze mnie nie śmiać ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Moderator
Zlotowicz
najnowsze WHQL
http://downloadcenter.intel.com/conf...ProductID=2101 po co dawałeś sterowniki podczas instalacji win ? czy używasz XP ?
#100 |
Bywalec
![]() |
Już znalazłem najnowsze ale dzięki za linka. Mam windows 7 64 bit. Po prostu myślałem o tym, żeby zrobić sobie ahci do napędów i że trzeba do tego trybu dac sterownik przed instalacją systemu. Tyle, że ja wszędzie ustawiłem ahci, a ster dałem do nieszczęsnych sata microna-gigabyte, i do głowy mi nie przyszło, żeby instalować potem ten sterownik intela - właściwie coś próbowałem, ale sie nie dało bo zamiast tego próbowałem, jeszcze przed instalacja systemu, zainstalować sterownik raid. Niezły ze mnie agent. I jak próbowałem to mi bład wyskakiwał - bo nie miałem raidu. Więc ja głupi wziąłem inny ster ze strony gigabyte tam gdzie pisało ahci - tyle, że to był do tego microna o czym się teraz dowiaduje. Sry, pewnie nie rozumiesz wszystkiego co piszę ale mam z tym problem
![]() Za dużo gierek "no life" itd. , ale już z nimi skończyłem ![]() Ostatnio zmieniany przez bobik455656 : 15.01.2013 o godz. 00:25 Powód: info |
![]() |
![]() |
#101 |
![]() |
Dołączę się do oryginalnego pytania - jaką wybrać nagrywarkę?
![]() Z przymusu muszę się zastanowić, co kupić, ale wylew jaki jest na rynku modeli - firm przysparza mi lekki problem, aby samemu zadecydować. Do czego nagrywarka DVD będzie mi potrzebna? Głównie do nagrywania ![]() Chodzi, aby nie było problemów z nagrywaniem płyt DL oraz DVD. Moja obecna (już paro letnia) nagrywarka DVD Optiarc 7201s ATA nie radzi sobie z nagrywaniem oraz z samym odczytem płyt DL. Przeglądałem forum i nie widzę, aby ktoś polecał nagrywarki Plextor? Tak się stoczyły czy pracują na podzespołach innych firm które tworzą lepsze modele? Dawniej Plextor był czymś o czym każdy "wymagający" marzył. Proszę o doradzenia w jakim kierunku iść z tym tematem... Cena? W danym momencie bez znaczenia czy będzie to sprzęt za 69zł czy też 140zł - ważne, aby był dobry ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez gothic77 : 30.01.2013 o godz. 09:50 |
![]() |
![]() |
#102 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Plextor to dziś OEM Lite-on z serii IHAS którą w wersji chipsetu B można crossować na Plexa.
Wcześniejsze serie Plextora 8xx to OEM również Optiarc. Trudno coś polecać dziś bo jakość i trwałość dzisiejszych napędów jest słaba i praktycznie zakup jest loterią. Niezła jest seria Sony AD 72xx -niezłe opinie użytkowników -warty uwagi najnowszy LG GH24NS95 z nowym mocniejszym typem lasera do M-disc co może się przełożyć na trwałość optyki http://allegro.pl/dvd-rec-lg-gh24ns9...967048924.html Zostaje jeszcze Lite-on IHAS którego również OEM -em jest Asus i HP i Samsung i to wszystko ![]() Może warto się zadumać nad napędem Blu Ray ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
![]() |
W tym wszystkim właśnie jest pies pogrzebany
![]() LG które podałeś w sumie jest nowym sprzętem i ciężko nawet zaleźć opinie która by dawała komfort. Za krótki czas użytkowania ludzi którzy kupili, bo cóż to za opinia, że mam ją od 3 dni i sprawuje się dobrze ![]() Moja również sprawowała się dobrze do dnia kiedy zakupiłem płyty DL i się okazało, że nie jest dobrze ![]() Wewnętrznie zawsze byłem za firmą NEC, co potem obrodziło się w Optiarc z którego już nie byłem tak zadowolony. Jak sam kolega pisze, że cały sens to taki, że na dzień dzisiejszy sprzęty mają inną trwałość, a sam nacisk producentów jest na coś innego. Jeżeli chodzi o nagrywarki BD to nie ma z nimi jakiś problemów? Chodzi mi czy sobie radzą ze wszystkimi nośnikami i np. nagranie płyty DL (wiem, wiem, ale dla mnie to powód zmiany sprzętu ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Orientuje się ktoś czym różnią się napędy Lite-On iHAS124-04-D i iHAS124-19, który lepiej wybrać?
Po głowie chodzi mi jeszcze Asus DRW-24B5ST i LG GH24NS95. |
![]() |
![]() |
#105 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaką stacjonarną nagrywarkę DVD kupić? | caries | Napędy optyczne DVD | 8 | 29.06.2006 22:41 |
Jaką kupić nagrywarkę? -nowe wydanie posta | kmxx | Napędy optyczne DVD | 3 | 23.08.2005 00:32 |
Chcę kupić nagrywarkę DVD | Chińczyk | Napędy optyczne DVD | 16 | 20.12.2004 12:50 |
Jaką nagrywarke dvd? | sts | Napędy optyczne DVD | 40 | 29.07.2004 20:34 |
Jaką nagrywarke dvd kupić | hakarotto | Napędy optyczne DVD | 2 | 25.11.2003 12:48 |