Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.06.2004, 10:23   #61
lwiecz01
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2004
lwiecz01 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Panowie,

ale jak jest Władca pierścieni w orginale na 2 płytach (chodzi o tą wersję reżyserską o 30 min. dłuższą), to raczej nie powinno być problemów prawda ?
lwiecz01 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.06.2004, 11:42   #62
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wbrew pozorom bywa tak,że np. pierwsza płyta wersji extended daje sie przegrać bez kompresji a drugą trzeba kompresować (CCE).

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 24.06.2004, 13:00   #63
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Wbrew pozorom bywa tak,że np. pierwsza płyta wersji extended daje sie przegrać bez kompresji a drugą trzeba kompresować (CCE).

Jabba
W dwu poprzednich wydaniach rezyserskich (1 i 2 czesci) wystarczylo wywalic napisy koncowe (te przewijane) - zajmowaly 1GB (giga bajt!!!) rozmiar jednego pliku VOB i calkowicie mozna bylo zrezygnowac z rekodowania, a film byl i tak na dwoch plytach (mowie o sytuacji - kopia samego filmu + jedno audio + subtitle).
1stwasp jest offline  
Stary 24.06.2004, 16:11   #64
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
W dwu poprzednich wydaniach rezyserskich (1 i 2 czesci) wystarczylo wywalic napisy koncowe (te przewijane) - zajmowaly 1GB (giga bajt!!!) rozmiar jednego pliku VOB i calkowicie mozna bylo zrezygnowac z rekodowania
Rzeczywiście czasem zdarzają się takie przypadki, miałem ostatnio chyba Szyfry Wojny - ciachnięcie połowy napisów końcowych pozwoliło zmieścić to bez rekompresji.
Stary 24.06.2004, 16:16   #65
lwiecz01
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2004
lwiecz01 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I tak sobie można ciachnąć te napisy np. w DVD2DVD, albo DVD x Copy ?
lwiecz01 jest offline  
Stary 24.06.2004, 17:22   #66
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Proponowałbym DVDShrinka.
Stary 24.06.2004, 18:51   #67
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).

No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd....

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 24.06.2004, 23:55   #68
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).

No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd....

Jabba
Wiesz co - tak to jest, każdy ma swoje wymagania i swoj gust i faktycznie trudno znależć jakiś złoty środek...
Ja, np. staram się zawsze coś uszczknąć z napisów końcowych, ale staram się to robić tak aby na pierwszy rzut oka film wygladal tak jakby części napisów tam wogóle nie było. Zostawiam powiedzmy tylko początek napisów do takiego momentu zeby uciecie wspolgralo z muzyka a do konca filmu dolepiam koncowke (logo wytworni czy inne obrazkowe zakonczenie).
Oczywiscie zeby to wszystko ladnie wygladalo to trzeba troche czasu temu poswiecic, czasami warto, czasami nie warto - to też podlega każdorazowo osobnej ocenie...
Natomiast w tym konkretnym przypadku (LOTR) naprawdę nie wiem czy dziesięć minut napisów z nazwiskami członków fanklubu wnosi coś do filmu czy nie wnosi, oprocz wnoszenia pojemności rzędu 1GB, którą trzeba jakoś przekodować, lub sobie z nią właśnie poradzić w inny sposób...
Pozdrawiam!
1stwasp jest offline  
Stary 25.06.2004, 09:47   #69
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Dołączając się do tematu...
LOTRIII zrobiłem tak:
- w Shrinku wyciąłem niepotrzebne napisy, ścieżki dźwiękowe, przyciąłem napisy końcowe etc... - opcja No Compression,
- taki materiał poddałem obróbce w DVD2DVD-R 1.8.1 i CCE przy ustawieniach bitrate MIN=1 MAX=7000 i AVG bez zmian

Taki materiał po 4 przebiegach wyszedł naprawdę dobrze.
W powiększeniach w Photoshopie 200-400% różnice były minimalne... sam w to nie wierzyłem. 0 makrobloków na 32 calach. Porównywane dynamiczne sceny.
Moja siostra wskazała screeny z CCE jako oryginał

Ale i tak takie filmy lepiej jest zrobić na 2 DVD-R, w tzw. międzyczasie zawsze można otworzyć piwko, kanapeczkę, iść do łazienki itd...

Pozdrawiam,
Kris jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: