![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.01.2006
![]() |
moja płyta to
Kod:
ECS K7VZA (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DDR DIMM, Audio) Motherboard Chipset VIA VT8363A Apollo KT133A Kod:
Storage IDE Controller Kontroler VIA Bus Master IDE SCSI/RAID Controller D347PRT SCSI Controller Disk Drive MAXTOR 4K060H3 (60 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100) Disk Drive ST340810A (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100) Optical Drive BENQ DVD DD DW1640 (DVD+R9:8x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW) Optical Drive Generic DVD-ROM SCSI CdRom Device Optical Drive LITE-ON CD-RW SOHR-5239V (52x/32x/52x CD-RW) SMART Hard Disks Status OK polączeni tasm sparwdzałem jutro skocze do skelu kupie nowa ![]() sterowników do płyty nigdy nie instlowałem mozliwe ze przez to ? Pawel_k a powiec mi dokładnie gdzie w bisoie ? kolejne pytanie z głupich mam program Everest i tam jest zakałdka DMI to to samo co DMA ? bo tam mam wykrzyknik ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
niestety via ma to do siebie ze trzeba jej sterowniki bezwzglednie instalowac bo inaczej sa problemy, chip KT133A jest dobry sam mialem na nim plyte i wszystko chodzilo super, jak kable sa dobrze docisniete to nie ma co nowych kupowac.
odnosnie biosu to najlepiej zajzyj do ksiazeczki od mobo i znajdz tam to rozpisuja dokladnie, dma to nie to samo co dmi, dmi to zdaje sie przerwania (uwaga moge sie mylic). a i w everescie sprawdz jak masz napiecia, szczegolnie 3.3v w spoczynku i w stresie bo to tez moze psuc
#18 |
Bywalec
![]() |
napiecia i temperatury (stres tzn zeby duzo sie działo ? teraz ma włoaczone sporo reczy)
Kod:
Temperatures Motherboard 43 °C (109 °F) CPU 48 °C (118 °F) Aux 25 °C (77 °F) Seagate ST340810A 57 °C (135 °F) MAXTOR 4K060H3 41 °C (106 °F) Cooling Fans CPU 3309 RPM Voltage Values CPU Core 1.56 V +2.5 V 0.01 V +3.3 V 3.23 V +5 V 4.83 V +12 V 11.69 V Debug Info F 00 33 Debug Info T 86 B7 AE Debug Info V 83 00 CB C3 C3 Sterwoniki zaisntluje takie Kod:
IDE VIA Service Pack (4 in 1) co do biosu trudno mi sie skapnąc ktra bo jest sporo opcje DMA ![]() Czytamy w instrukcji (nie wiem czy potzrebnie to daje ? ) Kod:
On-Chip IDE Channel 0,1 Default: Enabled Use these items to enable or disable the PCI IDE channels that are integrated on the mainboard. Kod:
Primary/Secondary Master/Slave PIO Default: Auto Each channel supports a master device and a slave device. These four items let you assign which kind of PIO (Programmed Input/Output) is used by IDE devices. You can choose Auto, to let the system auto detect which PIO mode is best, or you can install a PIO mode from 0-4. Kod:
Primary/Secondary Master/Slave UDMA Default: Auto Each channel supports a master device and a slave device. This motherboard supports UltraDMA. UltraDMA technology provides faster access to IDE devices.If you install a device that supports UltraDMA, change the appropriate item on this list to Auto. You may have to install the UltraDMA driver supplied with this motherboard in order to use an UltraDMA device. Kod:
IDE HDD Block Mode Default: Enabled Block mode transfers can improve the access to IDE devices. Kod:
SB DMA Select Default: DMA 1 This item lets you select the Direct Memory Access (DMA) for the Sound Blaster card. i cos tutaj tez mamy ![]() rozumie ze full opcje dac na DMA ? dzieki z góry za dalsza pomoc ![]() ![]() jutro rano zrobie fote uswien jakie ma teraz w bosie resumujac najwazniejsz czy dobre sterowniki czy cos jeszcze ? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#19 |
Bywalec
![]() |
sorki za post pod postem ! ale teraz juz nie moge dac edytuj a zrobiłem fotki ustawien biosu jakie teraz mam zeby mógł ktos potwierdzic czy oka
![]() ![]() oki ? |
![]() |
![]() |
#20 |
User
![]() |
na to co pokazujesz to wyglada ze masz wszystko ok, pozostaje wgrac via packa. jak to nie pomoze to trzeba bedzie cos kombinowac.
#21 |
Bywalec
![]() |
|
![]() |
![]() |
#22 |
User
![]() |
pamieci do KT133A napewno masz sdr'y takze zapene ktoras kosc jest walnieta albo poprostu kosci niepotrafia z soba wspolpracowac, moze pokombinuj z timingami albo daj fsb na 100mhz
![]()
#23 |
Bywalec
![]() |
co to jest TIMIGAM ? ( sloty na płycie ? ) a gdzie sie daje te FSB ?
nie wiem czy przydatne sa takie dane ci ? Kod:
DIMM1 128 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz) DIMM2: RM56S140TA-13AC 256 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz) Częstotliwość taktowania pamięci 167 MHz Kod:
Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Kod:
Pole Wartość Pamięć fizyczna W sumie 383 MB Użytych 199 MB Wolne 183 MB Wykorzystanie 52 % Rozmiar pliku wymiany W sumie 921 MB Użytych 222 MB Wolne 699 MB Wykorzystanie 24 % Pamięć wirtualna W sumie 1305 MB Użytych 422 MB Wolne 882 MB Wykorzystanie 32 % Physical Address Extension (PAE) Obsługiwane przez system operacyjny Tak Obsługiwane przez procesor Tak Aktywna Nie Kod:
Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 128 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci SDRAM Szybkość pamięci PC133 (133 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu LVTTL Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci @ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) @ 100 MHz 2.0-2-2-5 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Obsługiwane Precharge All Obsługiwane Write1/Read Burst Obsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Nieobsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Kod:
Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Nazwa modułu RM56S140TA-13AC Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci SDRAM Szybkość pamięci PC133 (133 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu LVTTL Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci @ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Obsługiwane Precharge All Obsługiwane Write1/Read Burst Obsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Nieobsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane |
![]() |
![]() |
#24 |
User
![]() |
dobrze widze ze pamieci 133mhz chodza u Ciebie na 166mhz na plycie ktorej dzielniki pozwalaja na 33mhz na pci gora na 133mhz fsb
![]() bo jesli tak to cud ze dyski jescze niepadly ![]()
#25 |
Bywalec
![]() |
yy no co ty ? to co mam zrobic ?
|
![]() |
![]() |
#26 |
User
![]() |
zobacz w biosie jaka masz ustawiona fsb i ewentualnie jaki stosunek fsb systemu do fsb pamieci, potem daj stosunek 1:1 (synchro) i obniz fsb do 100mhz i zobacz czy porblemy dalej wystepuja
![]()
#27 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ten program do systemu chyba cos klamie.
![]() |
#28 |
Bywalec
Data rejestracji: 02.01.2006
![]() |
pamieci mozesz wstawic szybsze niz obsluguje plyta. po prostu beda wolniejsze bo beda pracowac z fsb jaka masz ustawiona
![]() co do problemu z nagrywaniem: ja tam mialem (tylko ze na nowym kompie, i na chipsecie nvidii) jak ustawilem w biosie ze mam podlaczony cdrom do 1 tasmy i na master. 2 kontroler oraz slave na 1 kontrolerze wylaczylem w biosie. tymczasem cdrom byl faktycznie podlaczony do tej tasmy ale jako master ![]() odpal sobie w nero cdrom drive speed i przeprowadz test transferu z kontrolera. u mnie przed zmiana pokazywalo 3MB/s ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
1. w specyfikacji SDRAM nie pracowaly na 166 MHz, owszem byly modele wyczynowe, ale kosztowaly tyle ze malo kto je pewnie ma 2. KT133A mogl pracowac maksymalnie na 133 MHz 3. To co piszesz to tryb asynchronicznosci i (mialo) ma miejsce tylko w jednym chipsecie a mianowicie VIA Cytat:
![]() |
#30 | |
Bywalec
![]() |
z ta pamięcia to chyba bład programu w biosie mam tak
![]() czyli chyba ok ? lecimy dalej ziomal16 raczej nie ma nic do ustwaiania w biosie ... ![]() a jak sie wchodzi np a nagrywarke dvd ![]() sory za słąbasza jakos tej fotki musiałem prouszyc aparatem i zabardzo zmijeszyłemw corelu rozdzielczosc ![]() jedziemy dalej dzisał zrobiełm tak 1.reset biosa 2.wyaliłem nero i zainslowałem najnowsze 7.0.1.4 3.wywaliłęm wszykie ide zainlowałem od nowa te sterowniki do IDE od płyty jak juz sie przyzwyczaiłem nic to nie dało ![]() ![]() i własnie po co to pisze przez to wywaliły sie full sterowniki nagrywaki itp moze to pomoze ![]() ![]() czekam na dalsze pomysły ! jestem wam bardzo wdzieczny za pomoc ! licze na dalsza ! p.s w poniedziałek moze załątwie nowa pamiec dla testu zobaczymy p.s.2 Pawel_k mozesz jasniej wyjasnic Cytat:
![]() pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
|
|