![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.11.2004
![]() |
Konflikt sprzętowy przez LITE-ON SOWH 1213S...
Mam problem. Zainstalowalem negrywarke taka jak w tytule, nastepnie najnowszy firmware i chcialem ją ustawic na DMA ale gdy to zrobie to podczas nagrywania wyskakuje niebieski ekran z kodem bledu (blad jest w pliku ntoskrnl.exe). Gdy nagrywarka jest ustawiona na PIO wszystko jest dobrze tylko ze plyta 8x nagrywa mi sie o wielw dluzej (45min). Nagrywarka i dysk podpiete sa do osobnych tasm.
Dysk w biosie ustawiony jest na IDE PRIMARY MASTER, a nagrywarka na IDE SECONDARY MASTER. Nie wiem jak sobie poradzic z tym bledem. Czy mozna to jakos wyeliminowac metoda "domowa" czy tez zaniesc go do serwisu?? Pomocy... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Jakie Windows? Jaka płyta? Co, mamy zgadywać?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Ciekawe co oznacza "najnowszy firmware"?
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Windows 2000 prof, wszstkie service packi zainstalowane, a plyta to dvd-r 8x (ta sama plytka z tymi samymi plikami tą samą nagrywarką wypalala sie u kumpla 12 minut - ma wlaczone DMA), firmaware - TS0D ze stronki lite-on. Zaistalowalem rozniez ForceASPI 1.7 ale i to nie pomoglo. Czy ktos wie jak temu zaradzic??
|
![]() |
![]() |
#5 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na sprawy kernelowe
Dobra jest reinstalka systemu A najlepszy full format ![]()
#6 |
Nowy na forum
![]() |
takie rozwiazanie to jestem w stanie sam wymyslic
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Wymień na LG i napisz, że Liteon to gówno ^_^
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
fajnie... no to zesmy sie wszyscy posmiali ale ja nadal nie wiem w czym tkwi blad...
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wymiatacz
![]() |
Problem leży w sterownikach do chipsetu. Nadal żeś nie powiedział, jaką masz płytę.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
oj sorry, juz podaje: Shuttle ak12, a w biosie w zakladce CMOS Setup Utility mam nastepujace ustawienia:
OnChio IDE Channel0 Enabled//Disabled OnChio IDE Channel1 Enabled//Disabled IDE Prefetch Mode Enabled//Disabled Primary Master PIO Auto//Mode 0~4 Primary Slave PIO Auto//Mode 0~4 Secondary Master PIO Auto//Mode 0~4 Secondary Slave PIO Auto//Mode 0~4 Primary Master UDMA Auto//Disable Primary Slave UDMA Auto//Disable Secondary Master UDMA Auto//Disable Secondary Slave UDMA Auto//Disable a reszta ustawien jest nie zwiazana z tematem... jak to poustawiac aby bylo milo?? Ostatnio zmieniany przez BaZZyL : 16.11.2004 o godz. 11:16 |
![]() |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
![]() |
Już lepiej nic nie ustawiaj.
Zaktualizuj BIOS płyty głównej, potem zainstaluj sterowniki VIA Hyperion w najnowszej wersji. |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
przy aktualizacji biosu trzeba postepowac tak samo jak przy wgrywaniu firmawu na nagrywary (wsystko powylaczac itp.)?? A te sterowniki VIA Hyperion to pod windowsem dzialaja??
Edit. Znalazlem taka wypowiedz: Nie moge dysku odpalić w trybie UDMA Windows XP widzi tylko PIO4. Odpada kabel bo jest OK, bios tez OK, stery od Via 4in1 4.38. Macie cos do zaproponowania? Opinie/odpowiedzi: RE: Shuttle Ak12 + Maxtor 740 40 GB ONLY PIO4 17 czerwca 2002 Cancel1 Miałem podobne problemy, ale z CD-romem i nagrywarką. Problem w moim przypadku tkwił w ustawieniach "master/slave" kontrolera. Należy poeksperymentować z tymi ustawieniami (u mnie nagrywarka pracuje prawidłowo TYLKO jako secondary slave). Moze to jest dość dziwne ale na pewno skutkuje. Pozdrawiam. moze to cos by poskutkowalo bo ja mam nagrywarke na Secondary Master Edit2. A wracajac do aktualizacji biosu to w historii aktualek nie ma nic o IDE, UDAM czy PIO, sam zobacz: AK12S014: Initial AK12s017: modifed "AGP Driving Read / Write: Enable" item. AK12s018: modify the default setting of "AGP Driving Control" as "Manual". AK12s019: Updated BIOS to support CPU multiplex up than 13x. AK12s020: modify default setting of "CPU protect For CPUFan Off" as "Disable" wiec nie wiem czy aktualizowac, moze zainstalowac tylko VIA Hyperion?? Ostatnio zmieniany przez BaZZyL : 16.11.2004 o godz. 13:27 |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Aha, jeszcze jedno. Obecnie mam zainstalowane ForceASPI 1.7. Czy mam to odinstalowac zanim zainstaluje Via Hyperion??
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Ale jak chcesz - to możesz Potem sobie zainstalujesz ForceASPI 1.8 ![]()
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
no niestety ale po zainstalowaniu Via Hyperion blad nie zniknal. Powoli zaczynam tracic nadzieję. Powiedzcie mi tylo czy to wina nagrywarki (byc moze zle nagralem firmware), czy to tez wina konfiguracji sprzetu czy tez windowsa??
|
![]() |
![]() |
|
|