Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.11.2004, 14:22   #16
PaTus
Bywalec

Data rejestracji: 09.11.2004
PaTus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie mialem nigdy lite-on(a) ale wydaje mi sie że to nie w tym rzecz. Spróbuj zresetować bios do domyślnych ustawień [load default setup] potwierdź i ponownie uruchom komputer. Jeżeli nie pamiętasz ustawień swojego procesora i innych ważnych parametrów, radziłbym wcześniej zapisać sobie gdzieś na czystej kartce, w razie potrzeby.

Bardzo często bywa, choć to pewnie nie precyzyjne wyrażenie, że płyta główna przyzwyczaja sie do starych ustawień, a instalacja nowego sprzętu, może wprowadzić błędy w obsłudze niego samego, lub w ogóle go nie rozpoznać.

...po takim ruchu, radziłbym zainstalować ponownie system.

Nie wiem na co się to przyda, ale spróbować nie zaszkodzi.

Serdecznie pozdrawiam
PaTus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.11.2004, 13:54   #17
BaZZyL
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.11.2004
BaZZyL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Eureka! Udalo mi sie rozwiazac moj problem, a zrobilem to tak: odinstalowalem nowa nagrywarke, reset, zainstalowalem nowa (sec prim), reset, ustawilem dla niej DMA, reset, zainstalowalem nowa (sec slave, UDMA), reset i dziala wszystko. Dzieki wielkie za wasze wypowiedzi!!
BaZZyL jest offline  
Stary 19.11.2004, 16:29   #18
BaZZyL
Nowy na forum

hahaha, nie mow hop puki nie przeskoczysz. Co prawda juz mi sie nie pojawia blue screen z bledem ale teraz jest inny myk. Sprawdzalem na cd-rw (verbatim x10 palona x10) i na dvd-rw (mint x2 palona x2) no i faktycznie sie nagrywaja, ale w przypadku dvd-r: bulk x8 palona x6 i hawk x4 palona x4 nagrywanie zatrzymalo sie na 6% (bulk) i na 31% (hawk). No i nie wiem co teraz. Moze tym razem to wina nagrywarki??
BaZZyL jest offline  
Stary 19.11.2004, 16:36   #19
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez BaZZyL
hahaha, nie mow hop puki nie przeskoczysz. Co prawda juz mi sie nie pojawia blue screen z bledem ale teraz jest inny myk. Sprawdzalem na cd-rw (verbatim x10 palona x10) i na dvd-rw (mint x2 palona x2) no i faktycznie sie nagrywaja, ale w przypadku dvd-r: bulk x8 palona x6 i hawk x4 palona x4 nagrywanie zatrzymalo sie na 6% (bulk) i na 31% (hawk). No i nie wiem co teraz. Moze tym razem to wina nagrywarki??
Tym razem to chyba wina

Badziewiastych nośników

Lowendowe płytki i w dodatku jeszcze "minusy"

Radzę to ugryźć z tej strony

VIZZARD jest offline  
Stary 19.11.2004, 18:23   #20
BaZZyL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Tym razem to chyba wina

Badziewiastych nośników

Lowendowe płytki i w dodatku jeszcze "minusy"

Radzę to ugryźć z tej strony

acha, mam jeszcze u siebie w domu supratec dvd+r x4, lepszych nie bylo... Od teraz bede kupowal TDK+R albo Verbatim+R, tylko jaka predkos polecacie??
BaZZyL jest offline  
Stary 19.11.2004, 19:16   #21
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez BaZZyL
acha, mam jeszcze u siebie w domu supratec dvd+r x4, lepszych nie bylo... Od teraz bede kupowal TDK+R albo Verbatim+R, tylko jaka predkos polecacie??
Supratec to też jedne z faworytów ... do odrzutów

Ale nie przesądzajmy

Nagraj, przetestuj, zamieść - zobaczymy

Jeżeli chodzi o prędkość - to wydaje się

Że płytki o indeksie x4 są bardziej dopracowane

I prędkość wypalania x4 także

Jednakże

"Ósemki" powoli zaczynają być niezgorsze także

Nie ma w tej kwestii żadnych kanonów i zasad

Po prostu - sprawdzasz i palisz na tym

Na czym masz najlepsze wyniki
VIZZARD jest offline  
Stary 19.11.2004, 19:59   #22
BaZZyL
Nowy na forum

a czy zdazylo sie kiedys aby program daemon interferowal z nagrywaniem plyt (w jakikolwiek sposób)??
BaZZyL jest offline  
Stary 19.11.2004, 22:30   #23
BaZZyL
Nowy na forum

A niech go ch*j strzeli!! Nadal pojawia sie ten blad. Mi sie wydaje ze to wina innych trybow pracy dysku i nagrywarki. Dysk pracuje na DMA a nagrywarka na UltraDMA. Czy istnieje mozliwosc aby ustawic nagrywarke na zwykle DMA?? W menadżerze nie da sie tego zrobic, ani w biosie...
BaZZyL jest offline  
Stary 21.11.2004, 12:17   #24
BaZZyL
Nowy na forum

a moze to wina nero?? ja juz nie wiem co robic... moze xp zamiast 2000 zainstalowac...
BaZZyL jest offline  
Stary 10.12.2004, 00:38   #25
BaZZyL
Nowy na forum

Sprawdzilem nagrywarke u kumpla na w2k i u niego smiga. Zaktualizowalem u siebie bios ale jak narazie bez efektu... Pozostala mi chyba jeszcze tylko reinkarnacja windy...
Moze ktos moglby jeszcze cos dopowiedziec??
BaZZyL jest offline  
Stary 10.12.2004, 18:36   #26
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez BaZZyL
Sprawdzilem nagrywarke u kumpla na w2k i u niego smiga. Zaktualizowalem u siebie bios ale jak narazie bez efektu... Pozostala mi chyba jeszcze tylko reinkarnacja windy...
Moze ktos moglby jeszcze cos dopowiedziec??
Jak to mówią:

"Dobry format nigdy nie jest zły"
VIZZARD jest offline  
Stary 10.12.2004, 21:47   #27
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W gescie rozpaczy mozesz jeszcze sprobowac tego - Uruchom winde w trybie awaryjnym. W menadzerze urzadzen odinstaluj co tylko sie da, przy czym zwroc szczegolna uwage na to zeby odinstalowac takie rzeczy jak kontrolery IDE (oba), stacje CD/DVD i dyski. Potem reset kompa. System od nowa wyszuka i zainstaluje usuniete podzespoly. Miej pod reka komplet sterownikow bo windows moze o nie wolac. Po instalacji moze byc potrzebny kolejny reset, albo nawet kilka, w zaleznosci co ci windows powie. Potem sprawdz czy problem zniknal. Jesli nie to uruchom kompa z plyty CD i z poziomu konsoli podmien z plyty instalacyjnej plik z kernelem. Jesli i po tym problem nie zniknie to chyba faktycznie najprostrzym rozwiazaniem bedzie reinstalacja systemu od zera.
Na marginesie dodam tylko ze czasami, w niektorych konfiguracjach problemy z nagrywarka moze powodowac oprogramowanie, szczegolnie to ktore obsluguje wirtualne napedy (np. Alcohol itp.). Jesli masz cos takiego to odinstaluj, zresetuj kompa i sprawdz czy po odinstalowaniu softu problem zniknal

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 10.12.2004 o godz. 21:51
Sebastian997 jest offline  
Stary 11.12.2004, 00:55   #28
BaZZyL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Sebastian997
W gescie rozpaczy mozesz jeszcze sprobowac tego - Uruchom winde w trybie awaryjnym. W menadzerze urzadzen odinstaluj co tylko sie da, przy czym zwroc szczegolna uwage na to zeby odinstalowac takie rzeczy jak kontrolery IDE (oba), stacje CD/DVD i dyski. Potem reset kompa. System od nowa wyszuka i zainstaluje usuniete podzespoly. Miej pod reka komplet sterownikow bo windows moze o nie wolac. Po instalacji moze byc potrzebny kolejny reset, albo nawet kilka, w zaleznosci co ci windows powie. Potem sprawdz czy problem zniknal. Jesli nie to uruchom kompa z plyty CD i z poziomu konsoli podmien z plyty instalacyjnej plik z kernelem. Jesli i po tym problem nie zniknie to chyba faktycznie najprostrzym rozwiazaniem bedzie reinstalacja systemu od zera.
Na marginesie dodam tylko ze czasami, w niektorych konfiguracjach problemy z nagrywarka moze powodowac oprogramowanie, szczegolnie to ktore obsluguje wirtualne napedy (np. Alcohol itp.). Jesli masz cos takiego to odinstaluj, zresetuj kompa i sprawdz czy po odinstalowaniu softu problem zniknal
no wlasnie mam zainstalowanego daemona v3.44 i zmontowane 2 napedy wirtualne, czy to mogloby byc przyczyna??
BaZZyL jest offline  
Stary 12.12.2004, 20:18   #29
BaZZyL
Nowy na forum

??
BaZZyL jest offline  
Stary 15.12.2004, 13:36   #30
BaZZyL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez BaZZyL
no wlasnie mam zainstalowanego daemona v3.44 i zmontowane 2 napedy wirtualne, czy to mogloby byc przyczyna??
hmm??
BaZZyL jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: