Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.07.2004, 21:34   #46
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Faktycznie, ilość błędów PI prawie ta sama co w kprobe
No i nie ma tu tego piku w PO
Czyli co - jednak kprobe?
Tak sądzę.

Natomiast ja teraz porównuję te programy w testach na CDR-ach.
I jest dziwne rzecz - pomino podobnej calkowietej liczny błedów PO, wartość srednia PO liczona jest inaczej przez kazdy program. Problem ten nie dotyczy PI.

BTW:
DVD testuje się, jak czytałem, standardowo z ograniczeniem prędkości do 4x, a jak ustawić prędkosc przy testach CD?

Dzięki,

latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 05.07.2004 o godz. 21:59
latet jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.07.2004, 21:54   #47
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet
Tak sądzę.

I jest dziwne rzecz - prawiel zawsze KProbe pokazuje niemal dokładnie 2x większe średnie PI niż Nero, przy czym warości Total są prawie równe. Tak jakby coś inaczej przeliczał, czy co (ustawiony na 8:1). Dla plytek DVD, jak zauważyłeś, średnie PI jak i totalne - są w obu programach zbliżone (a przecież też jest ustawienie 8:1).

BTW:
DVD testuje się, jak czytałem, standardowo z ograniczeniem prędkości do 4x, a jak ustawić prędkosc przy testach CD?

Dzięki,

latet
Ja przy płytce DVDR mam trzy prędkości do wyboru:

x55
x7
x7
VIZZARD jest offline  
Stary 05.07.2004, 22:21   #48
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez latet
I jest dziwne rzecz - pomino podobnej calkowietej liczny błedów PO, wartość srednia PO liczona jest inaczej przez kazdy program. Problem ten nie dotyczy PI.
Z wyników z obu programów zrobiłem wspólne screeny:

Dziwne, że warości średnie PO dla obu filmów były takie same, choć rózne pod każdym z programów

Wykresów nie wklejam, szkoda miejsca, ale kształty miały zgodnie pokrywające się.

latet
latet jest offline  
Stary 05.07.2004, 23:21   #49
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet
Z wyników z obu programów zrobiłem wspólne screeny:

Dziwne, że warości średnie PO dla obu filmów były takie same, choć rózne pod każdym z programów

Wykresów nie wklejam, szkoda miejsca, ale kształty miały zgodnie pokrywające się.

latet
A możesz coś takiego zrobić ale na wypalarce DVD?
VIZZARD jest offline  
Stary 05.07.2004, 23:42   #50
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
A możesz coś takiego zrobić ale na wypalarce DVD?
Niestety, jak na razie nie mam dostępu do żadnej wypalarki DVD firmy LiteON i chyba tak zostanie...

Wyniki uzyskane na COMBO są "stabilne" i powtarzalne, więc jak dla mnie (do porównywania tego co sam palę na LG na róznych płytkach) - takie rozwiązanie wystarczy.

Ale oczywiście też mnie korci dowiedziec się, czy te płytki dałyby lepsze wyniki testowane (w taki sam sposób) na jakiejś nagrywarce DVD Lite-ON. No bo to co widać (np. wyniki dla TDK DVD-R palonej 2x) trudno uznać za rewelację, a przecież mam wszelkie podstawy (dobry nosnik i nowa, dobra LG) sądzić, że ta płytka jest w bardzo dobrym stanie.

Z drugiej strony... Wy tam (w większosci) testujecie sobie w tych samych napędach, w ktorych palicie, a to już z założenia nie jest calkiem OK. No chyba, że przyjmiemy umownie, że tak jest własnie OK ;-)
W takim razie mój wynik (LG---->COMBO) nie jest taki zły, zważywszy, że test odbył się nie tylko w innym urządzeniu niż wypalało, ale także w ogóle nie w nagrywarce, tylko w jakimś marnym SROMBO-COMBO

Jak sądzicie?

Latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 05.07.2004 o godz. 23:45
latet jest offline  
Stary 05.07.2004, 23:48   #51
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kprobe 2 jest teoretycznie przeznaczony dla nagrywarek DVD LiteOna. Trudno powiedziec cokolwiek o trafnosci odczytow z Combo. Zreszta zobacz jak waha sie speed przy testowaniu DVD na combo gdy ustawisz go na 4x (pewnie skonczy na ok. 8x).
pawelblu jest offline  
Stary 06.07.2004, 00:37   #52
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Kprobe 2 jest teoretycznie przeznaczony dla nagrywarek DVD LiteOna. Trudno powiedziec cokolwiek o trafnosci odczytow z Combo. Zreszta zobacz jak waha sie speed przy testowaniu DVD na combo gdy ustawisz go na 4x (pewnie skonczy na ok. 8x).
Akurat w przypadku testowania plytek DVD na tym COmbo - stosowalem ograniczenie 4x i wydawało mi się, że napęd się tego trzymał.

Natomiast - nie trzymal się za bardzo tego przy testowaniu CDR-ów.

Jak sam zauważyłeś - KProbe jest mało uniwersalnym narzędziem.
Może Nero DVD Speed jest? Dlaczego się na niego nie przerzucić?
Jedno stwierdzilem - COMBO bardziej słucha się ograniczeń szybkosci, jesli są ustawione przez Nero DVD Speed!

latet
latet jest offline  
Stary 06.07.2004, 01:44   #53
Jabson
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.01.2004
Jabson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja w koncu nie wiem na co sie przerzuce... ale z KProba chyba juz definitywnie rezygnuje...

pozdro!
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: